Nešto se kuha!

Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (3)
Srpanj 2012 (5)
Lipanj 2012 (4)
Svibanj 2012 (3)
Travanj 2012 (3)
Ožujak 2012 (2)
Ožujak 2011 (3)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (1)

< lipanj, 2012 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga
Nešto se kuha...a i pece!
Blog s detaljnim receptima za pripremu hrane. Jednostavno izvedivo cak i za one koji tek pocinju "ordinirati" po kuhinji!



Nešto se kuha

Promote Your Page Too






















S veseljem ću isprobati vaše omiljene recepte, samo ih proslijedite:

nestosekuha@gmail.com







Do sada smo već ponešto kuhali i pekli:

Jela od mesa
Čobanac
Lovački gulaš

Jela od povrća
Rižoto od poriluka
Pita od poriluka
Krem juha od graška
Zdravoseljačka salata
Francuska pita od povrća

Prilozi
Knedle od dizanog tijesta

Dizano tijesto
Peciva cvijetići
Buhtlice s parmezanom

Kolači od dizanog tijesta
Ferdinand kiflice
Krafne

Kolači
Brownie
Čokoladni muffini
Košarice s jagodama
Brzi kolač s marelicama i kupinama
Cupcakes s borovnicama
Čoko kolač za 3 minute
Pita od jabuka
Speculaas

Torte
Cheesecake light
Đurina torta
Kesten torta
Ferrero torta

Torte s fondantom
Rajska torta
Hello Kitty torta
Bubamara
Žabica

Nešto za klince
Rižoto za klince
Kroketi/ popečci sa sirom

Ostalo
Štrukle
Džem od jagoda





28.06.2012., četvrtak

Krem juha od graška

E Cooky moja, dobro si nam zapaprila yes
Ne volim grašak, zapravo ga ne jedem iz osobnih uvjerenja, još iz vremena kad me stara maltrala s kominjanjem abnormalnih količina istog. Zapravo, sva jela s graškom koja jedem su mi manje-više super, ali ih ne poželim napraviti. Osim ove juhe. Nju radim s vremena na vrijeme i super mi je.
Nadam se da će se i vama svidjeti.
Potrebno vam je svega par namirnica:
1 šalica graška
1 čajna žličica brašna
malo ulja
1,5 jušna žlica riže
peršinov list
sol
papar
Vegeta
voda
(kiselo vrhnje za ukras)
Količina je za cca 3 tanjura.
U 1,5 l posoljene vode skuhati grašak pa procijediti. Svakako sačuvati i vodu u kojoj je grašak kuhan. Zrna protisnuti kroz cijedilo ili propasirati pa promiješati s vodom od kuhanja. Po želji odvojiti manji dio zrna graška. Od ulja i brašna napraviti zapršku, kad porumeni istresti pripremljenu tekućinu, začiniti. Kad prokuha 5 minuta dodati rižu i sitno sjeckani peršinov list( i onaj manji dio zrna ako ste sačuvali), kuhati dok se riža dobro ne skuha.
Po želji još na ulje, a prije brašna, možete dodati mrkvu narezanu na kolutiće. Kratko ju prodinstati potom staviti brašno pa raditi dalje kako je gore navedeno


Photobucket

Toplo se nadam da tema idućeg mjeseca neće biti mahune, morat ću preskočiti taj krug namcor
- 23:55 - Komentari (14) - Isprintaj - #

18.06.2012., ponedjeljak

Brzi kolač s marelicama i kupinama

Dragi moji sezona je marelica! To mi je jedino voće koje baš ne volim sirovo, osim kad je zeleno ili napola zrelo;)
Ali zato obožavam kolače s marelicama. Često me podsjećaju na poriluk! Marelica i poriluk po meni su nepravedno zapostavljeni.
Nažalost, rijetko srećem kolače s marelicama. Neki ljudi kuhaju pekmeze, rijetki prave štrudlu...i tu priča prestaje. Priznajem, kad ugledam marelice na placu to me niti ne čudi :( Totalno su mi bez boje, mirisa i okusa.
One domaće su nešto sasvim drugo.
Imam nekih recepata u glavi s ovom božanstvenom voćkicom, nadam se samo da ću ovih dana naći malo vremena za izvedbu.
Recept je prerada jednog finog, jednostavnog i brzog kolača sa šljivama i orasima. Jedino što vam može poći po zlu je da vam zagori.

Biskvit:
2 jaja
1 jogurt
1 i 1/2 čaša* šećera
malo soli
2 čaše* oštrog brašna
3/4 čaše* ulja
1 vanilin šećer
mala žličica sode bikarbone ili 1/2 praška za pecivo
1/2 kg marelica i kupina
Za posipanje:
listići badema
kristal šećer
cimet

* Čaša je od jogurta

Umutiti jaja, šećer, v.šećer i sol. Dodati jogurt, zatim ulje. Na kraju staviti smjesu brašna i sode. Prednost ovog kolača je što nema dugog miksanja niti laganog umješavanja- sve radite mikserom. Na kraju dodati kupine i marelice narezane na komadiće, kuhačom promiješati. Smjesu istresti u namašćen i pobrašnjen pleh. Po vrhu posuti mješavinu listića badema, kristal šećera i cimeta. Umjesto badema možete staviti orahe ili lješnjake.
Peći na 180C dok ne porumeni, napraviti test čačkalicom.


Brzi s marelicama i kupinama

Teo, evo kolača i za tebe! Naravno, ako konzumiraš jaja, nadam se da da.
- 23:55 - Komentari (26) - Isprintaj - #

11.06.2012., ponedjeljak

Bubamara torta

Djevojčici mjesto igračke!
No, evo napokon kratke pričice o mom masterpiec-u
HK je bila moja želja za princezin rođendan, ali mama je znala da će nju ipak najviše od svega razveseliti bubamara! I bila sam u pravu! Da ste samo vidjeli tu sreću, veselje i skakutanje oko fržidera kad ju je ugledala...vrijedilo je svakog truda! Moja princeza je zagriženi bubamarofan!
Tortu sam pekla za službenu proslavu i nije me ni upola umorila kao HK, a rezultat je i više nego zadovoljavajući. Ispala je baš onako kako sam htjela! I nije komplicirana! Stoga, ako imate volju i želju napraviti svoju prvu fondant tortu slobodno probajte baš bubamaru.
A bubamara vam je zapravo najobičnija jogurt torta izlivena u zdjelu obloženu rolatom s marelicama. Ziheraški, znam, ali me je HK toliko umorila da sam odustala od nekih drugih opcija. Samo je jogurtica dolazila u obzir.
Od Hello Kitty sam vas odgovarala, ali na ovu bih vas rado nagovorila jer nije komplicirana, čak i za fondant početnike, a izgleda stvarno efektno!
Za rolat će vam trebati:
8 jaja
8 žlica šećera
1 vanilin šećer
8 žlica brašna
2 žlice ulja
pekmez od marelica(ili bilo koji drugi, ili nutela) po potrebi.
Mikserom dobro izradite jaja, šećer i vanilin šećer. Nikad ne radim pozebno žumanjke, posebno bjelanjke. U dobro izrađenu smjesu dodajte jednu po jednu žlicu ulja. Na kraju, lagano kuhačom umiješajte brašno. Ne stavljam prašak za pecivo. Istresite u namašćen i brašnom posut pleh. Na dno pleha obavezno stavite papir za pečenje. Pecite cca 15 minuta na 180°C. Ako pečete duže presušit će vam se i mogao bi popucati, ali ne brinite, i ako popuca sve ćete srediti mameladom ;). Izvađenog i još vrućeg istresite na još jedan komad papira. Postojeći papir, onaj iz pleha, ogulite pa vratite na biskvit i zarolajte. Dakle, ako puca- ne proljevajte suze. Mlakog filujte odabranim filom i ako je pukao stisnite ga dobro, povezat će se.
Zdjelu najprije obložite proziornom folijom, režite 1cm debele kriške rolata i obložite posudu. Moja zdjela je promjera 22 cm, a duboka 11 cm, da se znate ravnati. Prije nego navalite na ostatak sjetite se da vam mora ostati dovoljno za prekriti vrh ;)
Napravite fil redosljedom kako piše:
1. Izraditi 1/2 litre vrhnja za šlag
2. Izraditi 4 dcl jogurta sa 20 dkg mljevenog šećera
3. 3 vrećice želatine namočiti u 150 ml hladne vode i ostaviti 5 minuta
4. Zagrijati 2 dcl jogurta, ali ne do vrenja.
U smjesu br. 3 dodati broju 4, sve dodati broju 2, na kraju sve dodati broju 1 i još sve skupa izmiksati. Na kraju umiješati voće po želji.
Ja sam dodala manju limenku ananasa i jednu šalicu mixa (višnje, kupine, crveni ribizl).
Sve istresite u zdjelu na rolate, na fil poslažite ostatke rolata.
Prvi put sam pravila rolat od svega 6 jaja pa mi je pofalilo. Zato sam u receptu povećala smjesu.
Doma sam se snašla Plasmon keksima ;)
Zdjelu strpajte u frižider na minimum 12 h. Dobro ohlađenu ju istresite iz zdjele i ukrasite po želji. Možete ju jednostavno premazati šlagom.
Ako koristite fondant najprije ju premažite butter cream-om pa obložite fondantom.
Mislila sam da će sve ići puno brže, ali i za ovu slatku bubicu mi je trebalo 4 sata. Za svaku mi treba toliko;(

Ali, kao što rekoh, isplatilo se.

Photobucket

I Vama će se isplatiti, probajte pa ćete vidjeti!
Evo presjeka:

Photobucket
- 00:01 - Komentari (38) - Isprintaj - #

05.06.2012., utorak

Džem od jagoda

Ma možda i marmelada...zapravo nešto između...
Već godinama se spremam kuhati taj džem jer ga obožavam. Al znate kako to ide: trudna pa mi se ne da, pa slijedece godine mala beba, pa iduce opet trudna, radim i jednogodišnjakinja...ni sad mi nije blistavo, al od kad je Amaterka otkrila jagode, stalno nešto s njima pravim.
Sve je počelo kad je kolega na posao dofurao džem koji je radila njegova mama. Ja, naravno, užicala recept.
Nažalost, prije dva dana sam se friško ofarbala pa sam umjesto džem fixa kupila želin, a mislim da to nije isto. Nema veze, rezultat i više nego zadovoljavajući.
Kupila 3 kg jagoda, ostalo mi 2,2 čistog...
Evo prilagođenog recepta:
3 kg očišćenih i opranih jagoda
1,5 kg šećera
1 želin.
Jagode oprati i očistiti. To vam sigurno ne bi palo na pamet da nisam napisala :) Izgnječiti gnječilicom za krumpir, kuhati prema želji. To ćete sami ocjeniti kad su vam dovoljno raskuhane. Ja sam kuhala 45 minuta. Povremeno miješajte. Ne morate stalno miješati jer nema još uvijek šećera pa ne zagaraju...to mi je super. Na kraju dodajte želin pomiješan sa malo šećera, promiješajte i kad malo prokuha dodajte ostatak šećera, kuhajte još tri minute. šećer se dodaje na kraju kako bi džem zadržao lijepu crvenu boju. Vruće sipajte u staklenke!

Za 55 kuna sam dobila 4 velike staklenke(one od 7,5dcl) džema, trebalo mi je malo više od 2 sata za sve, pranje staklenki, kuhanje, pranje suđa...Isplati se!
Jutros sam imala savršeni doručak na terasi!

Photobucket

Znam, svi piljite u ovu predobru tacnu. Napravila ju je moja frendica, Njami dizajn! Radi predobre stvari. Lončanice, lampe, okvire,vješalice, stvarčice za djecu.... sve po recesijskim cijenama ;). Možete ju naći na Fejsu. Evo linka ovdje !Lajkajte ju!
- 10:31 - Komentari (18) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se