25.09.2012., utorak
Francuska pita od povrća
No bistrice i pametnice moje, pa što ne rečete da vam se više ne igra? ccccc
No dobro, pojebdnica je ..... Toxy! Ona se jedina igrala i pogodila doduše samo jedan sastojak...dobro Toxy, šalim, šalim se! Znam da se ti nikad ne igraš za prave ...
Dakle, ovaj krug igrice pujpik ne važi!
Ali važi zato ova prefina pita! Recept je stigao od moje Cime, ona ga dobila od svoje svekrve, Francuskinje porijeklom iz sjeverne Afrike. To je njihov stari recept...Cima ga je samo malo doradila(ne znam u kojem dijelu) i proslijedila ga meni! Kao podršku za pokretanje bloga! Uvijek je bila moj oslonac, slušatelj, savjetnik i saveznik u lošim i dobrim vremenima. I gdjegod da se nalazila!
Sad je ponovo na porodiljnom u Francuskoj! A ja se veselim novim receptima i našim telefonskim razgovorima!
Oni u Francuskoj imaju već gotova tijesta u kalupima. Nećete vjerovati, ali gotovih, razvaljanih (dodouše ne u kalupu već umotani u papir) tijesta za prhke pite imate u većim Konzumima. Možda u još kojem dućanu, to ne znam, ali mi javite svakako. I svakako isprobajte ovu pitu, oduševit će vas.
Potrebni su vam:
1 paket tijesta za prhke pite ili lisnatog tijesta
maslinovo ulje
2 tikvice (oguljene i izrezane na kockice)
1 patlidjan (oguljena i izrezana)
150 g svježih sampinjona (može i konzerva, ali ih tada isperite)
sol, papar
konzerva narezane rajcice
1 zlicica secera
2 lovorova lista
majcina dusica (ili origano)
200 g domaće šunke, pršuta ili mesne slanine
100g ribanog sira
Na maslinovom ulju poprziti tikvice. Kad malo potamne dodati patlidjane(patliđane prije upotrebe nasolim, procijedim pa još 5 minuta stavim u mlijeko) i nastaviti prziti. Zatim dodati sampinjone, popapriti i posoliti.
Nakon par minuta dodati konzervu rajcica, zlicicu secera, lovorov list, malo majcine dusice (ili origana, zavisi o ukusu) te zaliti s malo vruce vode.
Kuhati na laganoj vatri, sto dulje to bolje (cca 20min), uz povremeno mijesanje (po potrebi jos doliti vruce vode).
Kad je skoro gotovo, u drugoj tavici, poprziti mesnu slaninu i kad je gotovo, umijesati slaninu (bez masnoce koju pusti u tavicu) s povrcem. Jos kratko sve prokuhati.
Razvaljati lisnato tijesto u okrugli kalup s podignutim rubovima,izbosti vilicom. Peci 15-20min na 180, pa zaliti s povrcem i posuti naribanim sirom. peci jos 20-tak min.
Teo, vjerujem da je jako fina ako izbaciš slaninu i staviš češnjak! Zapravo vjerujem da je super!
Uživajte!
|
- 13:53 -
Komentari (14) -
Isprintaj -
#
21.09.2012., petak
Pogodi sastojke br. 14
Dragi moji!
Evo ponovo mog reda. Hvala svima na čestitkama
Bojim se da je ovo moj zadnji krug igre, za neko vrijeme
Malcu je za mjesec dana rodjendan i moj porodiljni, odnosno trenutno roditeljski dopust se bliži kraju i imat ću sve manje vremena. Ali imam puno recepata u draftu, svraćat ću vas sigurno čitati i komentirati... ali neću se igrati pogađanja! Dobro možda malo, ali samo rekreativno
Za početak pravila za sve one koji ih još ne znaju:
PRAVILA ZA IGRU "POGODI SASTOJKE:
1.) Domaćin pripremi jelo po svom izboru, poslika i objavi slike jela na blogu
(bez recepta i naziva jela).
Na slikama se mora vidjeti cijelo jelo (npr. ako je kolač, treba biti slika cijelog kolača i presjeka).
Domaćin uz sliku stavlja redni broj igre i broj sastojaka recepta.
2.) Posjetitelji bloga domaćina na komenatarima nabrajaju sastojke
za koje misle da su u receptu sa slike.
Svaki sudionik može samo jednom pogađati.
Broj sastojaka koji se pogađaju treba biti u okviru broja sastojaka recepta.
3.) Pogadjanje traje 5 dana.
Nakon 5 dana domaćin prema navedenim sastojcima u komentarima proglašava pobjednika.
Tko je nabrojao najviše točnih sastojaka taj je pobjednik.
Ukoliko dvoje ili više osoba ima isti broj bodova, pobjednik je onaj tko je prvi pogodio najviše sastojaka.
Istovremeno s proglašenjem pobjednika domaćin stavlja u post recept za svoje jelo sa slike.
4.) Dan nakon proglašenja, a u roku 3 dana, pobjednik postavlja nove slike svog jela na blogu i započinje novi krug igrice.
Evo fotkice:
Pogađate 12 sastojaka, 13. sastojak je gotovo tijesto za prhke pite. I još malo da pomognem-ima puno povrća. Uglavnom, svidjet će vam se, ako zbog ničeg drugog onda zato što ne morate ništ mijesiti
Sretno s pogađanjem! Recept stiže za koji dan!
|
- 23:18 -
Komentari (6) -
Isprintaj -
#
02.09.2012., nedjelja
Zdravoseljačka salata
Joj, stvarno sam zabušant fino sam pripremila post i krenula s djecom svojima u Slavoniju...imali smo jako gusti raspored i bila sam premorena...ponekad sam svratila da vidim šta radite, kako vam je bilo na moru, što fotkate, kuhate...ali za komentare nisam imala snage...a nisam imala snage niti na vrijeme napisati post pa ću ovaj krug igre preskočiti...ali kad je sve već spremno, moram to objaviti!
Da vam budem iskrena kad je Amaterka objavila igru salate, nisam baš bila najsretnija. Jedem ja salatu, obožavam, ali ove jednostavne koje se jedu uz neko glavno jelo. Naime, nisam tip koji ljeti gubi apetit pa je samo na salaticama. A ne ! Ja baš uvijek mogu jesti sve. Al dobro, volim se igrati, prošli put sam prigovarala za grašak, pa sam smislila ovu finu i jednostavnu salaticu.
U to moje čudo ide:
svježi paradajz
grah iz limenke
vlasac
bučino ulje
balzamični ocat
sol
papar
kuhano jaje
slanina (špek ili panceta )
Paradajz narežite, grah procijedite, dodajte nasjeckani vlasac. Sve smješajte, začinite. Za serviranje možete koristiti izdubljeno pecivo kao ja ili neku zdjelu.
U pecivo smjestite salatu, gore dodajte tvrdo kuhano jaje. Sve pospite prženom slaninom!
Servirajte uz tekući jogurt ili nešto slično!
Eto ga!
|
- 09:00 -
Komentari (18) -
Isprintaj -
#
|