18.11.2012., nedjelja
Pita od jabuka
Još davno sam obećala svima koji me prate preko Fejs da ću navaliti s objavom pita...pa nikako.
Evo mog osobnog El clasica- kolača kojeg volim od kad znam za sebe :) Pekla sam ga još kao klinka, čak i verziju s višnjama...Pa onda dugo ništa. Sve do prije 2 godine kad smo pobjegli pred poplavom... Malena je imala 6 mjeseci, a ja sam to htjela nekako obilježiti, nisam baš imala mogućnosti za napecavanje pa je ova pita bila najbolje riješenje. Pojela se još topla :)
Tijesto sam radila po nekom starom svekrvinom receptu. Malo sam ga doradila, inače je odličan. I ruku na srce ne treba vam puno mudrosti, znanja, a ni vremena da ju napravite. budite pametni i kupite fine, zdrave i velike jabuke. Za čas ćete biti gotovi. Ne dajte se nagovoriti na one jeftinije, "za kolače" . Financijski dođete na isto, samo u ovom slučaju izgubite hrpu vremena.
Još jedan razlog zašto volim ovaj recept- sirovo tijesto se ne kida, moći ćete i gornju koru bez problema razvaljati i staviti na jabuke. Kao klinka sam radila po nekom maminom receptu koji se kidao i uvijek sam gornje tijesto ribala. Često mi to lijepše izgleda, ali malo mi je dosadilo.
Uf, kasno je, moram spati, rano ustajem, idemo na recept:
Tijesto:
20dkg maslaca
30 dkg oštrog brašna
2 žutanjka
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
navršak noža praška za pecivo
2 žlice kiselog vrhnja
malo soli
malo ruma
Ja se još uvijek držim maminog slijeda: izradim maslac i šećere, sol. Dodam žutanjke, malo soli, vrhnje. Sve dobro razmješam i postepeno dodajem brašno s prškom za pecivo.
Kad je umješeno obložim folijom i stavim na kratko frižider. Za to vrijeme pripremim
Fil:
1,2 do 1,5 kg jabuka (neoguljenih)
4 žlice šećera
1 vanilin šečer
cimet
Oguliti i na krupnu trenicu naribati jabuke. Zadnja 2 puta sam imala od 1,2 do 1,5 kg jabuka i bilo mi je super. Ne volim kad fali jabuka odnosno kad fil služi samo da bi sljepio tijesto. Moja mama uvijek dinsta jabuke. Dinsta ih na maslacu, do željene konzistencije i na kraju u vruću smjesu umješa 1 žlicu meda. Meni je to super kombinacija, ali mi se nikad ne da dinstati. A i fino mi je kad samo naribam jabuke. U jabuke dodati šećer, vanilin šećer i cimet po ukusu...ili šta god vam je po ukusu.
Tijesto raspolovite i razvaljajte u namašćen i pobrašnjen pleh. Moje je veličine 20 x 34 cm. Meni je ovo jako važan podatak jer ne volim kad je tijesto debelo.Ne zaboravite vilicom nabosti tijesto.Na prvi sloj tijesta stavite fil pa razvaljajte i ostatak i poklopite. I gornji sloj obavezno nabockati!
Pišem ovaj post i stalno se pitam zašto sam ju pekla samo 2 puta ove jeseni, pa zbrajam jabuke po kući...
Oznake: pita, jabuke, voće
|
- 22:29 -
Komentari (28) -
Isprintaj -
#
14.11.2012., srijeda
Žabica
Evo prvog posta bez recepta!
Slavili smo rodjendan našeg malog miša, mog drugog djeteta...
Svi, ili barem većina onih koji imaju dvoje i više djece će razumjeti o čemu pišem. On je naslijedio sve: kolica, kindi, robicu, igračke...sve u super stanju i lijepo. Ali meni ga svejedno nekad bude žao. Još odavno sam odlučila da će bar onda torta biti posebna. Imala sam viziju da ću napraviti onu kosu, topsy turvey. Danima kemijala izgled, naručivala boje, stupiće, kupila kalup...Ispekl čak i 2 torte! I onda skužila da ću samo sve upropastiti. Inače, da bi ta torta bila tehnički izvediva mora imati hrpu biskvita i biti poprilično suha. I to sam u prvotnom planu imala u vidu, kanila sam peći Sachericu. Onda me mama odgovorila i totalno mi S koncepciju. Al to je neka druga priča... Uglavnom, od kose torte sam odustala i napravila običnjaču na kat
Dolje je Schwartzwaldica, a gore Grilaž torta. Recepte ćemo neki drugi put.
Na vrhu je žabica.
Pravila sam i neke kolačiće. O tome u idućim postovima. Ali ne u slijedećem. U slijedećem ide pita od jabuka. Sve moje blog -druge su već pravile kolače s jabukama, samo ja nisam pa je krajnje vrijeme da i ja svoju objavim.
Ljubim vas!
|
- 21:39 -
Komentari (16) -
Isprintaj -
#
|