Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nestosekuha

Marketing

Pita od jabuka

Još davno sam obećala svima koji me prate preko Fejs da ću navaliti s objavom pita...pa nikako.
Evo mog osobnog El clasica- kolača kojeg volim od kad znam za sebe :) Pekla sam ga još kao klinka, čak i verziju s višnjama...Pa onda dugo ništa. Sve do prije 2 godine kad smo pobjegli pred poplavom... Malena je imala 6 mjeseci, a ja sam to htjela nekako obilježiti, nisam baš imala mogućnosti za napecavanje pa je ova pita bila najbolje riješenje. Pojela se još topla :)
Tijesto sam radila po nekom starom svekrvinom receptu. Malo sam ga doradila, inače je odličan. I ruku na srce ne treba vam puno mudrosti, znanja, a ni vremena da ju napravite. budite pametni i kupite fine, zdrave i velike jabuke. Za čas ćete biti gotovi. Ne dajte se nagovoriti na one jeftinije, "za kolače" . Financijski dođete na isto, samo u ovom slučaju izgubite hrpu vremena.
Još jedan razlog zašto volim ovaj recept- sirovo tijesto se ne kida, moći ćete i gornju koru bez problema razvaljati i staviti na jabuke. Kao klinka sam radila po nekom maminom receptu koji se kidao i uvijek sam gornje tijesto ribala. Često mi to lijepše izgleda, ali malo mi je dosadilo.
Uf, kasno je, moram spati, rano ustajem, idemo na recept:
Tijesto:
20dkg maslaca
30 dkg oštrog brašna
2 žutanjka
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
navršak noža praška za pecivo
2 žlice kiselog vrhnja
malo soli
malo ruma
Ja se još uvijek držim maminog slijeda: izradim maslac i šećere, sol. Dodam žutanjke, malo soli, vrhnje. Sve dobro razmješam i postepeno dodajem brašno s prškom za pecivo.
Kad je umješeno obložim folijom i stavim na kratko frižider. Za to vrijeme pripremim
Fil:
1,2 do 1,5 kg jabuka (neoguljenih)
4 žlice šećera
1 vanilin šečer
cimet
Oguliti i na krupnu trenicu naribati jabuke. Zadnja 2 puta sam imala od 1,2 do 1,5 kg jabuka i bilo mi je super. Ne volim kad fali jabuka odnosno kad fil služi samo da bi sljepio tijesto. Moja mama uvijek dinsta jabuke. Dinsta ih na maslacu, do željene konzistencije i na kraju u vruću smjesu umješa 1 žlicu meda. Meni je to super kombinacija, ali mi se nikad ne da dinstati. A i fino mi je kad samo naribam jabuke. U jabuke dodati šećer, vanilin šećer i cimet po ukusu...ili šta god vam je po ukusu.
Tijesto raspolovite i razvaljajte u namašćen i pobrašnjen pleh. Moje je veličine 20 x 34 cm. Meni je ovo jako važan podatak jer ne volim kad je tijesto debelo.Ne zaboravite vilicom nabosti tijesto.Na prvi sloj tijesta stavite fil pa razvaljajte i ostatak i poklopite. I gornji sloj obavezno nabockati!


Pita od jabuka

Pišem ovaj post i stalno se pitam zašto sam ju pekla samo 2 puta ove jeseni, pa zbrajam jabuke po kući...



Post je objavljen 18.11.2012. u 22:29 sati.