30.07.2012., ponedjeljak
Čoko kolač za 3 minute
O da! Dobro ste pročitali. Smutite ga za 1 minutu i još 3 je u mikrovalnoj i to je to! Obožavat ćete ga, vjerujte mi!
No, prije recepta- naša Igra pogađanja. Hrpa ekipe je na godišnjem, malo nas se igralo, ali cure stvarno vam je dobro išlo .
Prvo mjesto je podijeljeno, a prva među prvima je: tadam Cook and play s pogođenih 8 sastojka.
U stopu ju slijedi Andrea . Andrea je imala 9 pogođenih, ali je napisala 11 sastojaka. Pod rednim brojem 10 su oba sastojka bila točna, a poštujuć pravila igre morala sam nažalost uvažiti samo jedan. Sorry Andrea :(
I treća (sreća) s također 8 pogođenih Amaterka !
A druga u igri,ali samo u ovoj igri, inače je prva i sasvim jedinstvena Tox Fox , s pogođenih 6 sastojaka!
Curke, veliko hvala na sudjelovanju. Cooky čestitam ti!
Tročlani žiri u sastavu Cooky, Amaterkica i ja se dogovorio da će Igra pogodi sastojke imati malu pauzu. Cooky sliku postavlja od 16.08. na dalje.
I igra mjeseca u kojoj pravimo salate se produžila i na kolovoz!
A sad ponovno recept...
Prije 2 tjedna sam se napokon doguzala do predrage mi prijateljice. Kupila žena stan prije punih godinu dana, a ja nikako svratiti. A kod nje je u kuhinji uvijek veselo. Voli kuhati, a rođena je i odrasla u USA pa uvijek sprema nešto drugačije. I Ima hrpu začina, dodataka, posudica...s kojima ne znam niti što bih, ali svejedno me vesele! Baš kao što me i ovaj kolač razveselio...Ona ga je skinula s neta i kad ukucata 3 minute brownies prvo dobijete ovo . I svi slijedeći linkovi su s istim receptom.
Osnova:
4 žlice brašna (stavila sam oštro)
4 žlice šećera
2 žlice kakaa (gorkog)
1 jaje
3 žlice mlijeka
3 žlice ulja
A ja sam još dodala:
malo vanilin šećera
malo nastrugane čokolade za kuhanje
Za serviranje:
Twice vanilija
breskve
U zdjelicu koja ide u mikrovalnu stavite i izmješajte suhe sastojke dok vam se grudice kakaa ne raspadnu. Dodajte jaje, promiješajte, ulje i mlijeko pa još jedno miješanje i to je to. Kad se smjesa sjednači dodajte čokoladu ako ju želite staviti i sve fino u toj istoj zdjelici stavite u mikrovalnu na 1000W na 3 minute. Ako vam mikrovalna ide max do 700 W neka kolačić bude unutra 3,5 minuta i to je sva mudrost!!
nisam mogla odliti da ne probam
Naravno, ako nemate prikladnu zdjelicu koristite šalicu samo pazite da vam nerazmiješanog brašna ne ostane u uglovimaNema hrpe prljavog suđa, nema zagrijanog doma, a kolač miriši...naravno vi u biskvit još možete staviti i cimet, npr...vjerujem da bi i konzervirano voće bila dobra opcija...kako vam drago.
Inače nismo korisnici mikrovalne. Imamo ju, ali je dobro umotana čekala, izgleda baš ovaj recept, u dvorišnoj zgradi. Vrijedilo ju je vratiti. Svoje prvo i jedno od mnogih pravljenja ovog kolača sam servirala sa sladoledom od vanilije i breskvama. Koristila sam Twice jer mi je on nekako manje slađi i lakši od ostalih sladoleda. Dio bresaka sam narezala na kockice a dio izmikslala štapnim mikserom- ubojita kombinacija!
Svima toplo preporučam, a kladim se da će se mnogi lako dati nagovoriti!
A Tox i Dražen? Šta kažete??
|
- 22:03 -
Komentari (21) -
Isprintaj -
#
22.07.2012., nedjelja
Pogodi sastojke 12
Zadnji krug smo se igrali u Teobaldinom teatru i pogađali sastojke za Gris knedle. Bake su ih često pravile, moja također. Fine su mi, ali nisam ih pretjerano obožavala! Uvijek me ljutilo: kako netko može praviti knedle, a ne napuniti ih šljivama? To mi je bilo onda ultra nepravedno. Ako ćeš već mrljati te slatke, napravi ih sa šljivama, ne filozofiraj ! Ali da vam budem iskrena, dolazim u napast da ih napravim! Nisam ih jela već gooodinama i dobro bi mi došle. Dobro bi došle mom mentalnom zdravlju, tijelu koje još uvijek ima viška baš i ne! Ali ponekad si treba dati i oduška, zar ne?
Tako će si barem 90% ljudi koji pročitaju recept za slasticu na doljnjoj fotki dati oduška i okušati se u spravljanju. Vjerujte mi, znam što govorim
No, dakle, ovo je 12 krug ove igre i nadam se da ga neću igrati sama! Ima valjda još netko na ovom blogu da pogađa...
Sastojaka je 10, a evo i pravila za one koji još ne znaju:
PRAVILA ZA IGRU "POGODI SASTOJKE:
1.) Domaćin pripremi jelo po svom izboru, poslika i objavi slike jela na blogu
(bez recepta i naziva jela).
Na slikama se mora vidjeti cijelo jelo (npr. ako je kolač, treba biti slika cijelog kolača i presjeka).
Domaćin uz sliku stavlja redni broj igre i broj sastojaka recepta.
2.) Posjetitelji bloga domaćina na komenatarima nabrajaju sastojke
za koje misle da su u receptu sa slike.
Svaki sudionik može samo jednom pogađati.
Broj sastojaka koji se pogađaju treba biti u okviru broja sastojaka recepta.
3.) Pogadjanje traje 5 dana.
Nakon 5 dana domaćin prema navedenim sastojcima u komentarima proglašava pobjednika.
Tko je nabrojao najviše točnih sastojaka taj je pobjednik.
Ukoliko dvoje ili više osoba ima isti broj bodova, pobjednik je onaj tko je prvi pogodio najviše sastojaka.
Istovremeno s proglašenjem pobjednika domaćin stavlja u post recept za svoje jelo sa slike.
4.) Dan nakon proglašenja, a u roku 3 dana, pobjednik postavlja nove slike svog jela na blogu i započinje novi krug igrice.
Dakle, 10 sastojaka! Imate 5 dana za pogađanje, poslije svakako svratite po recept!
Sretno!
|
- 23:16 -
Komentari (17) -
Isprintaj -
#
19.07.2012., četvrtak
Rižoto za klince
Neki dan me čitateljica na FB zamolila za neki dobar i brz recept za klince...i ponovo sam pala u totalnu komu. Princeza je obožavala sva variva, lešade, voće...dobro, ne baš sve. Ništa previše crveno i bijelo nije jela. To znači da joj ja nisam mogla napraviti neki brzinski obrok tipa tjestenina s vrhnjem ili šalšom. E to kad čujem da klinci vole, podivljam, da ne kažem nešto drugo. Ali dobro, uvijek sam morala konkretno kuhati, ali dijete je fino papalo. I onda je jesenas/zimus krenuo štrajk! (Možda to ima veze s bracom koji nam je tada stigao??)Počela je izbacivati jedno po jedno jelo, još do neki dan je jela špinat... a sad smo samo na juhi, mesu, riži, tjestenini, nekad krumpiru, mlijeku, ponekad pecivu i Kinder pingviu. Kinder pingui!! Ma nemam ja ništa protiv slatkiša, ali činjenica da mi dijete skoro svaki dan jede KP za užinu umjesto voća me izluđuje. Jučer sam dobrih pola sata hodala za njom po dvorištu kako bi ona izvoljela pojesti breskvu. I uspjela sam. Danas- nema šanse! I nema podvale kod nje. One hrpu toga NEĆE niti probati! "Bak (bljak)! To je bak, mama!" ili "Fuj" to su njeni komentari. U nedjelju sam za prilog pekla paradajze i tikvice. Krenula sam s tikvicama: "Vidi mila, krumpirići!" Hoće! Ubacila je malu kockicu u usta, jednom zagrizla i iskotrljala ostatak jezikom van!
Trenutno je, osim juhice, isključivo bistre da ne bi bilo zabune, rižoto najpovrtnije jelo koje jedemo. Svašta prođe unutra, povrće zdruckam vilicom i mala sve spraši ko´ velika, redovno traži još !
Recept je, uz to, jednostavan i brz pa nitko sretniji od mene. Naravno, pazim da nije prečesto, jer ako i bez njega ostanemo dijete će mi početi gristi po dvorištu
Za 1 malu i 1 veliku osobu vam je potrebno:
1/4 glavice luka (poriluk uvijek kad je pri ruci)
1mrkva
1manja tikvica
1/2 svježe paprike
pileće bijelo meso
1 dcl riže
žlica ulja
začini po želji
Navela sam povrće koje sam koristila neki dan. Inače ubacim što god imam, a da je po mogućnosti domaće. Na ulju lagano popržiti luk, ne predugo. Minutu, dvije. Dodati mrkvu naribanu ili narezanu na sitne kockice. Dinstati par minuta pa ubaciti papriku i nastaviti dinstati. Po potrebi podlijevati vodom. Dodati piletinu, kratko promiješati, ubaciti tikvicu pa još dinstati minutu, dvije. Sve začiniti i dodati rižu. Podliti vodom. Pazite da ne pretjerate s vodom. Za početak vam je dovoljno 2 dcl vode. Povremeno promiješati, podliti i provjeriti ukus. Kad je riža dovoljno mekana- isključiti Uvijek vodim računa da mi rižoto ne bude presuh, odnosno, nastojim tijekom kuhanja doliti dovoljno vode tako da malo tekućine ima i pri serviranju. Naravno, prije nego tanjur stigne na stol vilicom zdropim povrće Da ne bi bilo nismo znali! Njeno Visočanstvo izvoljeva jesti sir pa joj često po rižotu naribam i sira!
|
- 00:22 -
Komentari (16) -
Isprintaj -
#
12.07.2012., četvrtak
Cupcakes s borovnicama
Za početak da se pohvalim- nabavila sam napokon kalup za muffine! Isplatilo se, vjerujte mi, to svaka kuća treba imati !
Nema više razmišljanja hoće li se košarica razliti, hoće li biti preniski...ako ih pečete bar puta godišnje- toplo preporučam!
A ja sam ga kupila jer se već mjesecima spremam raditi ove cupcakes. Recept sam vidjela na 24kitchenu. Radio ih, naravno, Rudolph. Nisam mogla dočekati da se pojave borovnice...
Nema u ovom receptu previše mudrosti niti mogućnosti za fulanje. Biskvit je sa smeđim šećerom, integralnim brašnom i zobenim pahuljicama pa će na njega otkidati svi oni koji se vole zdravo hraniti. Ako pri tome zanemare količinu ulja koja ide u nj Krema je jednostavna, Rudolph reče, baza mnogih cupcakes krema. Biskvitu nedostaje mrvica šećera, a krema ga ima višak pa se dobro slažu.
Smjesa je za cca 16 komada. U receptu piše 12, ali ja sam košarice punila cca 4/5 i dobila 24 komada za 1,5 smjesu.
Da ne duljim, kasni su sati:
Biskvit
200 g integralnog brašna
50 g zobenih pahuljica
120 g šećera
100 g smeđeg šećera
cimet
7 g praška za pecivo
2 jaja
180 g ulja
225 ml mlijeka
250 g borovnica
Suhe sastojke istresi u posudu i dobro promiješati. Mikserom izraditi mokre sastojke. Suhe postepeno dodavati mokrima. Kad je sve dobro izmiksano kuhačom umiješati borovnice. Puniti košarice cca 4/5 ukoliko imate kalup. ako ga nemate svakako stavljajte manje. Peći na 180°C - 200°C 25 minuta.
Krema
200 g maslaca
200 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
200 g krem sira (nikako ABC)
borovnice za ukrašavanje
Radite mikserom omekšali maslac, šećer i vanilin šećer i to 10-ak minuta. U smjesu lagano ručno umješajte krem sir. Probajte s Philadephiom jer je ABC sir preslan za kolače. Mislim prošlo je, al drugi put probavam nešto drugo. Smjesu stavite u hladnjak da se ohladi pa špricom nanosite na biskvit. Gore ukrasite borovnicama! Naravno, borovnice može zamjeniti manje-više svako voće
|
- 00:53 -
Komentari (14) -
Isprintaj -
#
04.07.2012., srijeda
Buhtlice s parmezanom
Evo da vam ne prisjedne do kraja juha od graška.
Za ove kuglice sam recept obećala još u prvom postu. Uvijek ih radim uz Čobanac, umjesto kruha.
Inače se u orginalu zovu kuglice od parmezana, ali meni nikad ne ispadnu kao kuglice pa čemu dramiti, promjenila sam im ime
Recept je iz nekog časopisa, mislim Studia, izrezala moja mama prije 20- ak godina. Tad je sve recepte uredno izrezivala i spremala u korice neke bilježnice živeći u uvjerenju da će to sve jednog dana prepisati...
Toplo ih preporučam. Jednostavne su za napraviti, a parmezan im daje poseban okus.
Potrebno vam je:
3 dcl mlakog mlijeka
2 dcl mlake vode
5 žlica otopljenog maslaca ili margarina
300 g mekog brašna
500 g oštrog brašna
1 svježi kvasac
sol
malo šećer
1 vrećica parmezana
topljeni margarin za pleh
Postupak je sasvim uobičajen kao i kod svih drugih dizanih tijesta. Možete kvasac rastopiti s manjim dijelom mlijeka, malo brašna i šećera, pustiti da se digne pa raditi tijesto iz preostalih sastojaka. Ili, ako vam se žuri, kao što se meni prošli put žurilo izradite sve sastojke odmah.
Dodajte 2/3 vrećice parmezana u tijesto. Pazite da vam otopljeni maslac/ margarin ne bude vruć, dobro sve izradite i pustite da se udupla. Tijesto kratko premijesite, režite na jednake komade, od njih napravite kuglice. Svaku još dodatno malo premažite maslacem da se međusobno ne polijepe i složite u pleh.
Na kraju ih pospite ostatkom parmezana.
Pecite na 200°C dok ne porumene. Čačkalicom provjerite jesu li gotove.
I to je sva mudrost
|
- 23:22 -
Komentari (16) -
Isprintaj -
#
|