< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (3)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (4)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (9)
Veljača 2007 (10)
Siječanj 2007 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv








Anita
Rođena sam u Splitu kraj starog Hajdukovog igrališta, i godinama sam nakon toga s ocem odlazila navijati za taj klub. Osnovnu i srednju školu završila sam u Imotskom a politologiju i novinarstvo na Političkim znanostima u Zagrebu. Još za vrijeme studija radila sam na Radio Samoboru a kao najmlađi izvjestitelj izvještavala sam za Slobodnu Dalmaciju iz Vlade, Sabora i Ureda predsjednika. Zadnjih godinu dana zaposlena sam u Večernjem listu gdje pratim politička zbivanja.

Linkovi

"Bog i batina"

31.03.2008., ponedjeljak

Poznata filozofska misao "Niti koristi niti podnosi silu" u slučaju generala Ivana Korade može se slobodno prevesti u "Ne podnosim ali obilato koristim silu". Koji su motivi a što uzroci generalovom ponašanju teško je s preciznošću reći. No sigurno je jedno -sada svi imaju naknadnu pamet.Međutim činjenica je da su institucije pravne države i psihosocijalne pomoći morale u njegovom slučaju odavno reagirati.Nitko ne spori herojski ratni put generala koji je prvi stavio Hrvatsku zastavu na tvrđavu u Kninu ali njegovo šerifovsko ponašanje u rodnom mjestu u Zagorju terebalo je odavna sankcionirati.

Dakle, osoba slabe naobrazbe i prije rata ne velikoga imetaka iz rata je izišla s činom generala HV-a i sa značajnim materijalnim napretkom. No u isto vrijeme kao invalid (bez ruke) i kao osoba koja je pretrpjela snažne emocionlane šokove-očito je teško podnosio stvarnost.Kada se PTSP-u doda alkohol onda je rezultat očekivan-agresija prema najbližoj okolini ali i prema susjedima i onome tko te "krivo pogleda". U tom smislu zakazala je država ali i braniteljske udruge i generalski Zbor.Zašto? Jednostavno zato jer nije dovoljno čovjeku dati mirovinu i materijalno ga zbrinuti. Bilo je potrebno ozbiljno raditi na resocijalizaciji s takvom osobom i tada bi sigurno tragedija bila izbjegnuta.

Ovako rezultat zatvaranja očiju i okretanje glave od problema su četri mrtve osobe za čije se ubojstvo sumnjiči general za kojim već danima tragaju specijalci po bespućima zagorskih šuma.Danas su rijetki generalovi suborci koji žele govoriti o njegovom ponašanju no sasvim je sigurno da ovo što je,očito, učinio general Korade sigurno neće doprinjeti poboljšanju ionako narušene slike o braniteljima u javnosti. Kadrovi njegove velebne vile,ribnjaka ,grandiozne grobnice svakako bi mogli dodatno izazvati revolt građana koji jedva vežu kraj s krajem. Otmice, premlaćivanja i prijetnje godinama su nakon Domovinskog rata bili imanentni ponašanju zapovjednika "Puma" no očito je granica prijeđena.
I dok generalova supruga poručuje kako ga želi živa, pa makar i u zatvoru, pravo na takvu želju nema rodbina četriju žrtava najnovijeg pokolja u Zagorju. Petanestogodišnji dječak i njegova baka pali su najvjerojatnije kao kolateralne žrtve no to dodatno ulijeva strah u kosti ljudima koji žive u tom kraju.Sudeći prema svemu u ovom slučaju uistinu vrijedi ona " Jao si ga onome tko padne u ruke Boga živoga".Jer general je očito umislio da je Bog a ako ne to ono svakao batina.
No ostaje pitanje hoćemo li kao društvo nešto naučiti iz ovih tragičnih događanja? Hoćemo li znati unaprijed predvidjeti i na vrijeme zaustavljati (na)silnička ponašanja ?Ili ćemo po običaju zatvarati oči pred činjenicama i na kraju se iščuđavati kako se to moglo dogoditi.
- 11:14 - Komentari (10) - Isprintaj - #

Samo da revolucija ne pojede svoje dijete

17.03.2008., ponedjeljak

U SDP-u vrije i to je razumljivo. Nakon Račanove smrti, budući su se približavali parlamentarni izbori, nije bilo vremena za pospremanje u SDP-u. No, sada je nakon prevelikih izbornih očekivanja i činjenice da unatoč osvojenih 56 manadata nisu uspjeli doći na vlast,došlo vrijeme za podmirivanje računa .Logično, je i da se traži Pedro a to bi trebao biti Zoran Milanović.Tako je sve ono što mu se prije godinu dana isticalo kao prednost sada pretvoreno u njegove najveće mane. Istini za volju SDP bi doživio unutarstranačko provjetravanje da je, bilo tko, od 4 kandidata za predsjednika, pobjedio u toj utrci. Nakon smrti lidera kao što su bili Tuđman u (HDZ-u) ili Račan u (SDP-u) dolazi do tektonskih poremećaja u strankama. Problem je samo u tome što taj odlazak lidera nije bilo političko već biološko pitanje.

Bivša zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović odlučila se naoko na snažan iskorak. Podnijela je ostavku na funkciju koju je imala još iz vremena dok je na čelu SDP-a bio Ivica Račan i poručila javnosti kako Milanović gura glavu u pijesak. No ne daje odgovor zašto je ona od izbora u (studenom) do danas gurala glavu u pijesak i je li šutjela dok se nije dokopala mjesta potpredsjednice Sabora? Očito je procjenila kako je pravi trenutak napraviti distancu od predsjednika koji se nije najbolje snašao u ulozi lidera SDP-a tako ni oporbe.

Svima je jasno nakon njezinog poteza da si želi utrti put za (novu) kandidatutu za predsjednicu SDP-a. No bilo bi poštenije da je to učinila izravno istaknuvši kandidaturu a ne nudeći ostavku na mjesto zamjenice. Jasno je iz svega da je brižljivo birala tajming za tu odluku.Podržavaju je navodno Vidović, Arlović, Komadina,Pančić - nezadovoljnici u SDP-u ali svatko iz svojih razloga.Nikakvo čudo jer se Milanović svima njima uspio zamjeriti ovih godinu dana preferirajući mlađe i sebi odanije članove(koji čak poput klonova nose istu torbicu kao on). Međutim, očito je da Milanoviću jednostavnio nedostaje jedan ciklus (od 4 godine u tzv. visokoj politici) te da pohvata sve konce. Međutim unatoč nekim njegovim nerazumnim istupima ostaje činjenica da SDP u ovom trenutku nema lidera koji je manje opterećen aferama i ponašanjem iz prošlosti od Milanovića.

Njegov jedini kompleks jest činjenica da ga je u Tuđmanovu diplomaciju primio glavom i bradom najveći mu suparnik Ivo Sanader. Ta činjenica ga umnogome koči da bude opušteniji u duelima sa Sanaderom.Međutim, Milanović nije bio poput Željke Antunović članom NO Fonda za privatizaciju (kad to nije bilo najpopularnije) niti je radio popise nepoćudnih novinara u Slobodnoj i Vjesniku.On nema privatizacijskih afera iza sebe.Jednostavno kazano njegov najveći hendikep je upravo njegov karakter-kojeg teško može držati pod kontrolom. Možda je bahat,možda je arogantan ali svakako nije korumpiran. Da je bio malo iskusniji i sklon kompromisu nikada se ne bi odrekao usluga Mate Arlovića(najboljeg poznavatelja saborske procedure, Poslovnika Sabora i Ustava).

Klubu SDP-a nedostaje jedna takva figura koja bi Milanovića uputila da se zakonski prijedlozi ne podnose za govornicom nego u pisanom obliku Predsjedništvu Sabora koje onda to uvrštava na dnevni red. Da ima više iskustva Milanović ne bi otvorio bokove svojim oponentima niti bi tražio od pojedinih urednika da miču novinare koji mu nisu po volji. Da ima više iskustva ne bi se hvalio kako on nema što komunicirati s novinarima, koji prate SDP , već da ima direktan link na glavne urednike.

Jednostavno na taj način navukao je bijes novinara koji su umnogome pridonjeli njegovoj vrtoglavoj stranačkoj i javnoj popularnosti i bili mu saveznici u uspinjanju na stranački tron a sada ga "čereče". U njegovom slučaju bi se moglo dogoditi da "revolucija" koja je prije godinu dana poharala SDP u liku i djelu mladog Milanovića pojede svoje dijete.

I na kraju ono što Milanoviću glasno poručuju najveći oponenti u stranci, potiho, na kavama u Saboru, su mi rekli ljudi koji su mu skloni.Razlika između njih i onih koji se javno suprostavljaju je golema.Naime,nije pozicija intelektualca u tome da se iz oporbene pozicije kritizira samo Sanadera.Treba imati snage u vlastitoj sredini uprijeti prstom u ono što je trulo.No jasno je kako istaknuti intelektualci u SDP-u na taj način ne dožiivljavaju svoju ulogu.
- 11:55 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Škoro predsjednik Gradskog vijeća Osijeka

11.03.2008., utorak

"Ponudio sam Miroslavu Škori mjesto predsjednika gradskog vijeća i mislim da je to fer ponuda-kazao mi je danas Ante Đapić prezadovoljan izbornim rezultatima u Osijeku. Uvjeren je da je ta pobjeda temelj za ponovno podizanje stranke koju je Sanader uništio na proteklim parlamentarnim izborima . Svoj saborski mandat prepustit će Danijelu Srbu koji bi za određeno vrijeme mogao postati čelnikom HSP-a dok će Đapić biti gradonačlnik Osijeka. Đapić odiše samouvjerenošću pred Sabor stranke i uvjeren je da će dobiti potporu izaslanika.Za sada nema protukandidata. Škoro mi je potvrdio također kako je najlogičnije da HDZ podrži HSP-ovog gradonačelnika.I on je za 7 posto podignuo rejting HDZ-a i opravdao povjerenje stranačkog vrha. Sanader može biti zadovoljan činjenicom da je nakon duljeg vremena popularnost stranke u Osijeku povećana ali i time da je HDSSB počeo gubiti popularnost.

Onaj tko se može duboko zamisliti svakako je predsjednik SDP-a Zoran Milanović čija je stranka doživjela poraz u Osijeku. Očito je da Biljana Borzan nije takav politički potrencijal kakav se činila prije nekoliko mjeseci. Njezina poularnost u Osijeku je bila povezana sa pojavom novog lica na čelu SDP-a. Građani koji su bili fascinirani mladim i aferama neopterećenim Milanovićem poduprli su i B.Borzan u Osijeku.No kako je fascinacija Milanovićem splašnjavala očito je kopnila i potora mladoj liječnici iz Osijeka.Ono što je sigurno na ruku im nije išla ni najava moguće koalicije sa HDSSB-om. Sve u svemu Đapić može biti jako zadovoljan a i Škoro nema razloga za tugu.Pitanje je samo hoće li građani Osijeka konačno dobiti efikasnu gradsku upravu i pokrenut se s mrtve točke.

Sudeći prema najavama iz HSP-a rasprava o ZERP-u u Saboru bit će zanimljiva. Mogla bi čak i skandalizirati mnoge zastupnike. Naime, Đapić namjerava usporediti ovo situaciju oko suspenzije ZERP-a s ponašanjem Pavelića i predajom Istre, Dalmacije i otoka Italiji.
Navodno će pokušati poentirati te istaknuti kako je Pavelić taj, nedopustiv, čin napravio dok nije imao vojsku ni organizirane institucije države a da danas imo sve atribute državnosti a ne štitimo nacionalne interese u onoj mjeri koliko je to potrebno.

- 11:20 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Tanja Dragović: Gem,set, meč

03.03.2008., ponedjeljak

Proteklih tjedana top tema svih razgovora ,od špice do Sabora, bio je preljub proslavljenog tenisača Gorana Ivaniševića kao i njegov napad na fotoreportera.Svi su danima iščekivali kakav će rezultat biti na kraju ovog meča i hoće li Tanja oprostiti Goranu. Sudeći prema napisima i fotografijama u tisku to je gotova stvar- supružnici će se pomiriti. I dok su se muškarci solidarizirali s Ivaniševićem priznajući da su i sami ,barem jednom, bili u sličnoj situaciji -žene su se određivale ovisno o tome jesu li supruge ili su nečije ljubavnice.Tako su jedne stajale uz Tanju Dragović(pa pobogu svaka od nas je barem jednom bila u takvoj situaciji da je muž ili partner prevari),koja je, nota bene, u cijeloj situaciji ostala dama i žena koja nije svojom djecom emotivno ucjenjivala supruga. Dapače, dopustila mu je nesmetan pristup djeci kao prava pametna i odgovorna majka.Neke žene žalile su ljubavnicu koja je navodno ispala najveća žrtva (prezerena i odbačena od ljubavnika) koji ju je dodatno ponizio javnim pismom isprike supruzi.Koliko čitam i njezina baka javno je istupila u obranu unuke.Ruku na srce moraliziranje bilo kakve vrste u ovom slučaju je deplasirano. Svatko do nas ima poneku priču za koju želi da ostane samo njegova. No,činjenica jest da u našem društvu- žena koja je ljubavnica- biva prezerena i žigosana a muškarac je frajer koji eto, uz suprugu, a u Ivaniševićevom slučaju prelijepu,može imati i priležnicu.
Ono što ovdje može biti predmetom rasprave jest fiksacija tuđim životom. Goran Ivanišević i njegova supruga za mnoge su uzor glamuroznog života. Uvijek dotjerani ,modno usklađeni,uspješni -odavali su sliku pravog sklada.Tanja ,koja je bila manekenka s međunarodnom karijerom, vidjela je svijeta i kretala se u krugovima o kojima mnoge klinke- željne glamura u Hrvatskoj-mogu samo sanjati. Stoga ne čudi da netko izreže njezinu fotogragfiju i traži od vizažista da ga upravo tako našminkaju a od frizera da joj kosa bude poput Tanjine. A kad se tome dodaju prijeteće sms poruke supruzi da napusti supruga jer je on navodno zaljubljen u nju -onda to više nije preljub to se u psihologiji zove patologija i fiksacija.To se liječi odlaskom na psihoterapiju.
Zašto ovo pišem?
Tanju Dragović upoznala sma kod zajedničke pedikerke Đurđe. Na mene je ostavila jako dobar dojam mlade, pametne i prelijepe, do savršenstva njegovane,žene koja ima životne ciljeve. Svidjelo mi se što pored blagosti ima i čvrstinu,koju je nota bene dokazala, pokazavši Ivaniševiću prstom vrata kad je doznala za preljub. S druge strane mislim da nitko u Hrvatskoj nije ravnodušan na Ivaniševićeve sportske uspjehe. On je bio i ostat će sportska ikona i veličina. Štoviše,kako kaže moja draga prija, Nina Badrić, on je kralj i kvalitetan čovjek. I to joj vjerujem! Ali dodajem, samo je čovjek- od krvi i mesa -s ljudskim manama kakve svi imamo.Ništa više i ništa manje.

Ono što me kao novinara, koji godinama prati politička zbivanja, iskreno smeta jest što novinari (tzv. tiskovina za žene) nisu i u slučaju političara- preljubnika,a kojih nije malen broj, bili ovako uporni u otkrivanju istine i plasiranje u javnosti njihovih tajnih sastajališta.Mnogi od njih su godinama varali i još uvijek varaju žene a da su mediji o tome šutjeli i još uvijek šute. Postavlja se pitanje zašto je onda Goran tako laka meta? Upravo zato što je planetarno poznat, za naše prilike poprilično bogat, a nema konkretne političke moći. Iz tog razloga postao je jako dobra meta.Kad se tome doda njegov dalmatinski temperament onda je rezultat porazan-palica za golf po ruci i fotoaparatu-reportera.Samo da na tome ostane.
- 11:08 - Komentari (9) - Isprintaj - #