Jazavac u općini

20 kolovoz 2014

Kriza vlasti u jednoj maloj općini Zagrebačke županije rezultirala je dosad neviđenom situacijom na hrvatskoj političkoj sceni.
U očekivanju izbora novog načelnika općine grupa građana je pokrenula inicijativu GOKJ ( Građani organizirano kandidiraju jazavca) i istaknula do sada jedinog kandidata za načelnika općine, domaćeg jazavca.
"Jazavac nam ionako stalno krade kukuruz pa smo ga sada odlučili kandidirati za načelnika općine, kako bi pošteno zaslužio to što pojede", kažu iz inicijative GOKJ.
Pojasnili su i motive koji su ih potaknule na njihov čin.
"Situacija u našoj općini preslika je stanja u županiji i državi. Medijima je interesantan naš kandidat i svi se redom pitaju hoće li on biti u stanju voditi općinu kada ga sutra izaberu. A izabrat će ga jer su ostali protukandidati odustali od izborne trke kada su vidjeli koga imaju na suprotnoj strani. Kroz našu su općinu do sada prošli razni konji, majmuni, telci, volovi i još pokoji pripadnik životinjskog svijeta. Bilo je tu i nekih čudnih ptica, koje su nestale jednako brzo kako su se i pojavile. Kao što smo i rekli, gotovo je jednaka situacija i na državnoj razini. I sada smo došli do situacije da novca u blagajni nema više niti za financiranje toplog obroka novom načelniku, a jazavac je pristao obnašati dužnost načelnika za kukuruz. On ionako jede kukuruz koji krade. Naši se stanovnici uglavnom bave poljoprivredom i neće im biti teško odvojiti nešto od svoje ljetine kako bi platili načelniku da ih u budućnosti vodi na političkom planu , a sam jazavac više neće kršiti zakone i riskirati pokupiti sačmu.
Uglavnom, zadovoljni smo i sretni što je prihvatio naš prijedlog da ga kandidiramo jer da je još jedan mandat na mjestu načelnika ponovio netko od njegovih prethodnika vjerojatno si za četiri godine ne bi mogli priuštiti niti crkvenog miša."

Oznake: izbori

Nadesno! Ravnaj se!

24 svibanj 2014



Još su jedni izbori pred nama. Poslat ćemo "reprezentaciju" da 5 godina "planduje" u dalekom svijetu za mjesečnu plaču u visini prosječne hrvatske plaće. Godišnje! Svi kandidati uvjeravaju nas kako je važno izaći na ove izbore jer nam se dobar dio gaća sada kroji u Europskom parlamentu. Na nama je samo da, kao guske ili "sitnozubci", navalimo na birališta. Lani je za europske izbore izlaznost bila oko 20 %. Ove godine bit će premija ako bude 15 %.
Hrvatska voli pratiti modu. A u Europi su, u ova krizna vremena, u modi razni nacionalisti, ksenofobi, šovinisti, neofašisti i još gdjekoji sličan "iscjedak".
Kod nas je nekoliko grupacija na toj liniji. Već tradicionalno HDZ je oko sebe okupio društvo koje se sprema na borbu protiv "crvenog mraka usred kojega svijetli petokraka". To je gospodarski program idealan za rastureno gospodarstvo i ekonomiju, a još bolji za izvlačenje novaca iz tih famoznih europskih fondova. A znat će i stari udbaš prepoznati drugog udbaša, na suprotnim stranama. Tko preživi Garavog, "dokusurit" će ga Ruža, ne morate brinuti. Nema danas ničega hrvatskoga i svetog bez narodne nošnje, pa si je Karamarkovo društvo pribavilo i gospođu Petir iz HSS-a, obuklo je u tradicionalnu seosku misnu opravu za djevojčice, pa je sada uokolo pokazuju kao što je nekad FranjoTuđman pokazivao Milana Đukića.
Druga je grupacija Savez za Hrvatsku. Predvodi ga bivši viceprvak HDZ-a, koji nam sada donosi "hrvatsku zoru", valjda po uzoru na onu grčku, koja je prozvana zlatnom. Po njemu, najbolje što Hrvatska može ponuditi Uniji i što od nje može očekivati je lustracija. Tu je još gospodin iz jednog od HSP-ova, prezimenom Srb, koji je strašno uznemiren koliko puno Srba ima opet u našoj domovini. Gospođa Markić i gospodin Ilčić iz Hrasta ponudit će Europi jedinstveni koncept zabrane bilo kakvog mišljenja osim onoga koje odobri Opus dei te zabranu svih oblika masturbacije u prostorima Europskog parlamenta. Za kraj gospoda iz stranke gospodina Glavaša predložit će Vatikanu da se vezanje selotejpom i zalijevanje kiselinom svih neistomišljenika i krivovjernika uvrsti na popis svetih sakramenata, koje su svi neprijatelji domovine i nacije obavezni primiti. Tko preživi, predsjednik AHSS-a pripremit će ga za nadolazeće godine prosperiteta, tako da ga nauči gladovati kao i svoje konje.
Ima tu i još nekoliko manjih stranaka i saveza, no one ovise isključivo o nadahnuću svojih "gurua". A mogu biti zahvalni i liječnicima koji su opterećeni poslom pa ne stignu pozabaviti se svima njima. Neke su ipak, na njihovu žalost, stavili pod terapiju.
Najopasnija i najpodmuklija grupacija našega "desnog sektora" ova je koja je trenutno na vlasti. Dosljedno i veselo zagovaraju, podržavaju i sprovode neoliberalnu gospodarsku politiku, koja nije ništa drugo nego novi, vrlo podli i opaki oblik fašizma, koji vas obavije s bezbroj "pipaka" koji dolaze s raznih strana, tako da se nikada ne možete od svih obraniti. Onaj tko nije isti kao mi, a mi smo oni koji imaju – novac i moć – ne zaslužuje drugo nego novi koncetracijski logor: život na dug, kredite, kamate, rad od jutra do sutra, neprestano na rubu s kojega, kada vas gurnu, padate u ambis gori od onoga u spalionicama Auschwitza. Jer, kad postanete nesolventni, živi ste mrtvac za novi sustav. Otvorenu potporu neofašizmu dala je sadašnja ministrica vanjskih poslova, podržavši sve odluke Europske Unije koje su donijete vezano uz situaciju u Ukrajini. Tu se cijela Unija jednoglasno stavila na stranu ukrajinskih snaga koje otvoreno propagiraju i zagovaraju fašizam i nacizam, spaljuju žive ljude (od koga su to mogli naučiti, da mi je znati), pucaju u svoje nenaoružane sunarodnjake i zabranjuju političke stranke koje ne misle isto kao i oni. Tu se mora priznati Europi da je jedinstvena i dosljedna. I u Siriji su podržali razne manijake, vjerske fanatike i ostale luđake od kojih se javno i nedvosmisleno ogradila i AL qaeda, najveći monstrum s kojim nas Zapad plaši. A i Gadafija su jednoglasno bombardirali, kada je zatražio da mu vrate milijarde koje su mu bili dužni.
Ove će gore navedene opcije u europskom parlamentu sigurno prevladati, nebitno u kojoj kombinaciji i u kojim omjerima. Kao što je pjesnik jednom rekao: "Princip je isti, sve drugo su nijanse." Uz neznatnu razliku u koreografiji.

Oznake: izbori

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.