Prva hrvatska katolička sapunica

01 lipanj 2014


U suradnji HBK, Radio Marije, nekoliko lokalnih televizija i udruge Grozd snima se prva hrvatska katolička sapunica, mistično-didaktičke tematike.
Radni naslov je "Nebesko čudo", a kako neslužbeno doznajemo, bit će obavezni dio kurikuluma zdravstvenog odgoja udruge Grozd.
Evo kratkoga uvoda u priču: u župu "Uznesenja njegova", u jedno malo prigorsko mjesto dolazi novi kapelan, kao ispomoć župniku. Kapelan je ustvari na tajnom zadatku – agent Kaptola za ispitivanje čudesa i neobjašnjivih pojava. U toj župi, naime, dogodilo se nekoliko čudesnih i neobjašnjivih začeća kod žena. Svim je ženama zajedničko bilo to da su pohodile večernje molitve za mir u svijetu, nasamo sa župnikom. Na Kaptolu sumnjaju da je sama župna crkva sveto mjesto i da ona utječe na neobjašnjiva začeća.
Serija je za sada planirana kroz pet sezona, svaka sezona trebala bi imati 250 epizoda.
U prvoj sezoni gledatelje će se upoznati s okosnicom fabule, likovima i kompleksnim odnosima među njima.
Donosimo i kratku fabulu:
Prvih 5 epizoda prati dolazak kapelana u župu na ispomoć župniku. Kroz 20 epizoda razvija se i prvi ljubavni krnji trokut: u kapelana se zaljubljuje poštar u kojeg je nesretno zaljubljen centarfor seoskog nogometnog kluba, člana druge županijske lige, skupine istok. Nakon 50 epizoda kapelan zaključuje da čudesna i neobjašnjiva začeća imaju veze sa župnikom, a ne s crkvom ili samom molitvom za mir u svijetu.
Svako malo netko plače kroz dvije, tri epizode, jer je to neizostavni dio sapunica. Prvo plače župnik kada vidi da mu je zvonar popio misno vino. Onda plače zvonar kada ga župnik pošalje na prisilno liječenje i odvikavanje od alkohola. Zvonar bježi iz sanatorija i pod lažnim imenom zapošljava se kao portir u lokalnoj pivovari, gdje pristaje raditi bez plaće. No, nakon tjedan dana vraćaju ga na odvikavanje.
Kapelan plače kad shvati da se neće tako brzo vratiti u Zagreb. Kroz cijeli proljetni dio sezone plače centarfor NK Prigorca jer mu poštar ne uzvraća ljubav.Trener NK Prigorca plače kada izgubi od fenjeraša lige, jer je izgubio okladu s lugarom, pa mjesec dana ne smije posjećivati poštarevu ženu u potrebi.
Plače i časna sestra koja radi na župnom uredu kao domaćica, jer joj je župnik greškom, pijan, uzeo gumeni odljev muškog spolovila i njime blagoslovio starice prilikom kućnih ispovijedi. Kada dragocjenu stvar dobije natrag, časna sestra smije se kroz tri epizode, zajedno s članicama ženske molitvene sekcije kojima govori o prednostima i vrlinama svojega "pratitelja".
Članice ženske molitvene sekcije plaču kada im muževi ne daju novce za nabavu vlastitih "pratitelja".
Na kraju opet gorko plače župnik kada vidi skromne milodare.
Nakon još 50 epizoda kapelan shvaća da župnik u neobjašnjivim začećima ima vrlo važnu ulogu.
Kroz idućih 120 epizoda raspliće se drugi vrlo bitan motiv u svim sapunicama: međusobni odnosi aktera (odnosno, razjašnjava se tko je kome što).
Tako lugar saznaje da je otac jednog poštarovog djeteta. Poštar saznaje da je plaćao alimentaciju konobarici koju uopće ne poznaje. Predsjednik DVD-a saznaje da je sam sebi stric, jer je njegova prabaka imala dvije tetke po materi i dva sestrića od kumine nećakinje.
Kapelan je jednom sam sebi ministrant na misi, jer su sva djeca otišla na vatrogasno natjecanje u susjednu općinu, a župnika i zvonara izbole su pčele, jer je pripiti zvonar srušio košnicu kada su vrcali med. Njih dvojica leže glava zamotanih u obloge natopljene octom. Časna sestra prvo im je stavila obloge od alkohola ali su pojeli sve gaze.
U posljednjih 10 epizoda prve sezone saznajemo da je seoska učiteljica zapravo muško, što šokira lugara koji je s njom ljubovao već tri godine. Šokiran je i trener NK Prigorca, koji joj plaća alimentaciju. Na kraju se ispostavi da seoska učiteljica/učitelj nema djece, a da je trener alimentaciju plaćao za lugara, kojega je učiteljica/učitelj prijavila u socijalnoj službi kao svoje dijete s posebnim potrebama. Trener nakon toga izazove incident na sabiralištu mlijeka i odvede ga policija. Sutradan klub na utakmici vodi lovočuvar, a sve se završi ranjavanjem pomoćnog suca sitnom sačmom.
Na kraju prve sezone kapelan shvaća da čudesna i neobjašnjiva začeća i nisu baš tako neobjašnjiva, a svakako nisu čudesna.

Oznake: nova sapunica

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.