petak, 06.04.2007.

Uskrs u našim domovima

Uoči najvećeg kršćanskog blagdana, vaše će vas Karakterne provesti kroz lijepe običaje u njihovim domovima u jednom zgodnom uskršnjem mozaiku, kojeg ćete čitati sve do utorka. Zato, uzmite si vremena, da vam ne bude previše sve pročitati u jednom danu. Vidjet ćemo što se papa u njihovim domovima, a neće baš sve biti nužno dijetno. Oprostivo je ako malo i zgriješite ovih dana, neće nitko nikome zamjeriti, ali gledajte ipak da ne zgriješite previše!!!

I ne samo to. Na samom kraju ovog zajedničkog posta, jedna prava poslastica. Šlag na kraju. Naša gošća-urednica ovog vikenda, inače naša aktivna i vjerna članica, ovih dana završava sa svojom dijetom, pa ćete pročitati i o njenim iskustvima. Pa krenimo redom. Prije svega, o samom postu, a uoči omraženog nam vodenog dana, čut ćemo malo od naše Ledene.


USKRŠNJI POST BY LEDENA

Danas sjedam već peti put za računalo i započinjem sa ovim postom. U kući je užurbanost...sve sam ih natjerala raditi. Zločesto?

Pa i nije. Svi uživamo, barem donekle. Čistimo, glancamo, iza nas ostaje mirisni trag.

Povod je, naravno Uskrs. Nismo neki vjernici, ali poštujemo tradiciju. Jučer (četvrtak) i danas (petak), obavljamo veće kućanske poslove. U subotu se peče kruh, pravi, domaći, kolači, bojaju se pisanice, i naravno, uokolo postavlja sva sila kinđurija i ukrasa, u obliku piceka, zečića, jaja, cvjetića. Nek je bal...I još, u subotu, obavezno, negdje popodne, kada uhvatimo vremena, odlazimo u prirodu i tražimo tek napupale grane grmova po poljskim živicama ili raznog drveća po šumi. Uobičajeno je to glog, no ove je godine ranije procvao. Bit ćemo zadovoljni i sa napupalim granama hrasta, bukve, graba, koje ćemo staviti u veliku vazu, i na njega povješati pisanice. Tu svrati i uskrsni zeko, ostavi koju sitnicu za dječicu...

Uživamo u ovakvim obiteljskim događajima, tempo današnjeg života pomalo uništava dobre, stare, obiteljske vrijednosti, vrlo jednostavno. No, mi se ne damo, a ne....

Prije toga, što nas čeka?

Odlučili smo...danas voće. Sutra voda.

Pravi, pravcati post.

Zgodno nam se posložilo ovaj put.

Što je u stvari, post?

Kaže Wikipedia slijedeće:

Općenito je post uskraćivanje konzumacije hrane s ciljem proširavanja psihičke i socijalne kontrole, moći, svijesti ili smjernosti. Po vjerskoj definiciji post predstavlja svjestnu ili dobrovoljnu trezvenost od (ili umanjeno konzumiranje) inače uobičajne čvrste ili tekuće hrane, zbog vjerskih ili kultnih motiva. Vjerski post često prethodi vjerskim blagdanima.

Mnoge vjere poznaju post. U Kršćanstvu postoji post od 40 dana ili post za vrijeme Došašća, no treba razjasniti, da se post kroz različite kršćanske smjerove i sekte prakticira na raznovrsne načine, tako da npr. pravoslavna crkva ima drugačije periode i običaje posta od npr. rimokatoličke crkve. Što se tiče Židova, oni također prakticiraju post.



U kršćanskoj religiji post započinje čistom srijedom, Pepelnicom, i nastavlja se kroz četrdeset dana do Uskrsa, kroz period koji se kod nas zove četrdesetnica, ili korizma, što dolazi od latinske riječi quadragesima. Korizma je vrijeme posta i nemrsa, odricanja, pokorničkih djela i molitve.

Vjerski običaji koji unose razne zabrane u način prehrane korijen vjerojatno imaju u saznanjima koje je nekada čovjek osjećao intuitivno, bez pravih dokaza, a koja su danas i znanstveno dokazana. Hrana nam služi za preživljavanje (vidi otkrića!), no s njom unosimo u organizma i dosta nepoželjnih, danas i štetnih tvari, pa je poželjno organizam ponekad rasteretiti i očistiti. Stoga je post, bez obzira na pripadanje ili ne pripadanje bilo kojoj vjerskoj zajednici, dobra odluka i korisna za vaš organizam.

Uzimam ovaj klub za primjer, koji se trudi kod svih osvjestiti stav o promišljenoj prehrani i samodisciplini vezanoj uz hranu.

Kod nas se dani posta nerijetko pretvore u pretjerivanje u ribi i morskim plodovima, kolačima, salatama i drugim prilozima, a to znači da temeljna postavka rasterećenja organizma gubi smisao, kako u religijskom, tako i u zdravstvenom smislu. Zato ćemo ove godine, moje drage karakterke, doista biti disciplinirane i za dobrobit svog tijela i svoje zdravlje, karakterno i samosvjesno preživjeti ovaj post.

Moram razjasniti razliku između posta i nemrsa. Netko je ovdje, na ovim našim stranicama već jednom pisao o razlici između jednog i drugog, a ovo je prilika da još jednom utvrdimo gradivo.

Nemrs je suzdržavanje od namirnica mesnoga podrijetla i uopće masne hrane, a post je odricanje od jela, odnosno uzimanje samo jednoga potpunoga obroka, dok druga dva treba smanjiti bar za trećinu. Postoji i tzv. suhi post, što znači biti cijeli dan (24 sata) samo na kruhu i vodi. Taj post uključuje izbjegavanje svakoga kuhanog i začinjenog jela..

U starije doba post se sastojao u tome da se nije jelo dosita, niti se smjelo jesti meso. Danas se razlikuje nemrs od zakona posta (lex ieiunii), koji samo ograničuje količinu hrane, a vrsta jela nije važna (što znači da bi se i za posta moglo jesti i meso).

Post i nemrs obvezni su samo na Pepelnicu i na Veliki petak (od čega se izuzimaju djeca, starci i bolesnici, a i oni koji ni inače nemaju što jesti). Mrsiti znači jesti meso. Postom se, naime, čistimo,od mesa i teške masne hrane.

Nakon posta, u nedjelju, uživamo. Naš proteinski dan, pa se nećemo morati previše toga odricati u obiteljskoj atmosferi blagovanja i uživanja.

Ovdje, u mom kraju, običaj je za doručak na Uskrs, jesti kuhanu šunku. Nekada se prava šunka sušila, od pravih, domaćih gica, pa se na Uskrs kuhala. Danas kupujemo gotovu i pravimo se da je ona starinska.

Dio pisanica se obavezno boja sa prirodnom bojama. Kuhaju se ljuskama luka za crvenosmeđu boju, sa listovima koprive ili špinata za zelenu boju, ili sa ciklom za crvenu boju. Jaja se omataju u gazu, a između se stavlja neki listić, djetelina ( po mogućnosti sa četiri lista) pa na jajetu ostaje otisak. Te pisanice se na uskrsni doručak razbijaju. Svatko uzme jednu pa se lupa sa onim drugim...tko će prvi razbiti jaje...to nosi neku posebnu sreću. Po predaji, ja ne znam, uvijek izgubim....


Za ručak...nama se nije teško odlučiti.


Mlada janjetinaImage Hosted by ImageShack.us

Za one koji preferiraju nemasno meso, janjeći but je izvrstan izbor. Za one koji vole malo hrskave korice, izaberite plećku.

Svakako nasolite veče prije pečenja. Sol tada ulazi dublje u meso, pa je ono čitavim svojim presjekom slano. Dobro je i malo zadići površinsku opnu na mesu, pa ispod opne utrljati sol.

Ovakvo klasično pečenje ne trpi nikakve druge začine. Sol je sasvim dovoljna, kako bi se osjetio specifičan okus mladog janjećeg mesa. Meso treba peći bilo u vrećici, ili u pokrivenoj tepsiji, a najbolje pod pekom, ako ju imate....

Za prilog ne treba komplicirati : Mladi krumpir, pečen na laganoj vatri.

I naravno, salata od sveg povrća koje vam je drago.

Image Hosted by ImageShack.us

Kod mene će biti matovilac, rikola, rotkvica, mladi luk, rajčica...sve na salatu, lagano začinjeno bučinim uljem, jabučnim octom i solju, uz mrvicu mljevenih čili papričica.


Uh, teško mi je ovo i pisati i čitati....

Ove godine smo marljivo sakupljali ispuhana jaja. Otkrili smo novu tehniku ukrašavanja, blaženi vrtići i njihove radionice za djecu i roditelje. Dovoljne su dekorativne salvete, tuba drvofiksa, kist, dva, tri, i malo dobre volje i mašte. Od salveta odvojite ona dva doljnja sloja, bijela, bez boje. Jaje lagano kistom natapkate razrijeđenim drvofiksom (može i ljepilo za tapete, razrjedite sa običnom vodom toliko da nije jako gusto) pa prvo nalijepita ta dva sloja bijelog salvetnog papira. Natapkate lagano papir, pa na njega lijepite onaj dekorativni dio salvete. Možete izmisliti bilo što, izrezati dijelove, slagati mozaik, mašta je granica. Malo se treba posušiti, a onda još jedan sloj tapkanog ljepila. Ljepilo je bijelo u tekućem obliku, no nakon sušenja postaje prozirno. Možete jaja, još dok su takva vlažna i natapkana ljepilom, uvaljati u kristal šećer, pa dobiju lijepi sjaj. A to djeca vole, zar ne?

Image Hosted by ImageShack.us

Za kraj, iskreno Vam čestitam Uskrs. Neka vam je miran, provedite ga u krugu obitelji, uživajte međusobno. Ako ćemo imati sreće, pa da bude i lijepo vrijeme, provedite dio vremena na otvorenom . Ponekad su najjednostavnije stvari i najljepše, dovoljno je da se otpremite u šumu, livadu, na obalu mora i uživate u onome što nam pruža majčica Zemlja.

Voli Vas Ledena...



USKRS SA NUKOM

Image Hosted by ImageShack.us

Zašto je jaje simbol Uskrsa?

Image Hosted by ImageShack.us

Ovalnog oblika, sa jestivom unutrašnjosti od koje može nastati život, ali koja radi na očuvanju života u svakom svom obliku, jaje je simbol vječnog života. Neprekinutog kruga obnavljanja, nerazdvojivost života i smrti.

Bojanjem pisanica ne ispunjavamo samo neki tamo ritual koji su naše bake prenijele na nas. Pisanice su postale dio umjetnosti. Od običnog bojanja ljuske lukovim korama do zakivanja potkova u krhku ovojnicu jajeta.

Kao klinci smo imali običaj nositi najljepše pisanice u crkvu i nakon blagoslova ih poklanjali svojim najmilijima, prijateljima, simpatijama. Kako ove godine neću slaviti tradicionalno dajem vam par recepata za custom pisanice.

Ove godine ja i Nuk ( moj zlatni retriver ) soliramo. Obitelj migrira u Slavoniju na par dana u prežder-fest nevistinoj familiji, a ja zbog posla moram ostat. I to mi ''jako teško'' pada. Toliko teško da ću se suzdržat od ubijanja hranom kao pravi katolik i biti izgleda jedini karakter za ove praznike ( za one humor-challanged...to se zove sarkazam ljudi ).

Što onda jedno 22-godišnje žensko čeljade ima u planu za Uskršnji meni?

Stvarno mi teško pada sva ta praznička hrana. Pogotovo kad je spremljena na tradicionalni slavonski način. Mast i svi ti pusti začini mi na kraju sjednu na probavu i redovito mi je žao za sve što sam uopće probala. Dakle ove godine idemo probati light verziju. Što će reći, piletina!

Piletina je stvarno univerzalna namirnica u mojoj prehrani. Jedna od rijetkih prehrambenih vrijednosti koje ja mogu u svakom trenutku jesti. Načini pripreme su raznovrsni kao i oni za krumpir. Meni osobno je najdraža pečena koka sa krumpirima. Eventualno zalijevana pivom za hrskaviju koricu. Kako se korica ne preporuča jesti kolesterolašima i onima sa zubnim protezama i mostnim konstrukcijama ( ne, ne visi nikom bruklinski most u ustima ljudi, to se samo tako zove vrsta navlake ), pivo bumo preskočili...

Pošto pes i ja letimo solo ovaj put ćemo i pečeno preskočiti. Pitate se, pa dobro 101d šta ćeš ti jest majke ti?!

Bit ću ljenčina i gurman u isto vrijeme i ugodit djetetu u meni. Uskrs je, ne?

Ražnjići od piletine i povrća

Image Hosted by ImageShack.us

Narežite povrće po želji, mogućnosti. Ja ću se držat vrganja, paprike, luka ( kapule ) i rajčica. Narežite pileća prsa na kockice, uvaljajte ih malo u Vegetu, te pripremite drvene ražnjiće. Goli kuhar je jednom koristio genijalnu stvar koju sam copy/paste primijenila jednom i ostala vjerna. Naime Jamie je umjesto standardnih drvenih špranja koristio grančice ružmarina očišćene od iglica i kore sastrugane nožićem. Na taj način meso poprimi blagi miris i okus ružmarina, te dobije onaj specifični mediteranski štih koji ja kao dijete Dalmacije uzdižem na pijedestal. Kupujmo Hrvatsko and stuff...

Nanižite kockicu mesa pa, komadić povrća, komadić mesa, komadić povrća. Zagrijte tavu, najbolje grill koju premažite salvetom sa malo maslinova ulja. Ako je teflon u pravilu vam to i ne treba, ali okus je okus. Po želji dakle. Pecite polako, okrećući povremeno da meso i povrće dobiju grill šare. Moja preporuka je da zalijete sa malo vina kako bi meso dodatno omekšalo i dobilo puniji okus.

Kao prilog meni najdraža je salata od svježih krastavaca narezanih na tanke ploškice, rajčica, kapule i paprike. Trik iz bratove knjižice je dodatak češnjaka koji narežem sitno sitno i ubacim u mix te sve skupa već začinjeno ostavim poklopljeno folijom u frižider da se ukusni prožmu.

Buon apettit!


Sretan Uskrs dragi moji karakteri! Stucajte koje jajce i za mene...
Vaša 101dalmatinka



ONE AMERICAN EASTER

Zadnje cetiri godine moja familija Uskrs slavi u svom domu u Americi. Njegujuci nase obicaje, volim unijeti i dasak americkih posto ipak zivimo u ovoj zemlji. Ne razlikuje se puno tradicija od nase, no nekih detalja ipak ima. Poput hrane, pokloncica za djecu i nezaobilazni egg hunting.
Veliki Petak se ovdje zove Good Friday i proglasen je kao drzavni praznik u 16 drzava diljem Amerike. Tako da su tada mnoge skole i firme, zatvorene.

Easter Sunday ( Uskrsna Nedjelja) je veliko veselje za djecu. Kad se probude, docekaju ih male kosarice sa slatkisima koje im je ostavio Easter Bunny (Uskrsnji Zeko). U kosaricama bude nezaobilaznih cokoladnih zecica, pilica, malih bomboncica u obliku jaja, i sve varijacije na tu temu koje mozete zamisliti. Bunny je velika faca taj dan jer obiljezava djeci Uskrs slicno kao Santa Claus na Bozic.

U vecim naseljima, poput mog, zajednicki se organizira za djecu egg hunting ili "lov na jaja" ;). Pravilo glasi da Zeko sakrije eggs u travu, a djeca onda sa dobivenim kosaricama krecu u potragu. Nagrade slijede za one s najvise prikupljenih jaja, ali i za one s malo manje prikupljenog "materijala", pa su sva djecica zadovoljna ;). Neki roditelji se pridruze djeci, da malo i reda naprave, a ostali su zaduzeni za pravljenje piknika, rostilja i klope za svih.

Image Hosted by ImageShack.us

Posto ce nam ove godine ovo biti prvi veci organizirani egg hunting, veselimo se novim dozivljajima i mi i djeca. U nasem naselju je egg hunting zakazan za subotu u 11 ujutro, tako da ipak Uskrsnu nedjelju svako provede sa svojom obitelji, a u subotu cemo se eto druziti svi zajedno. Dogovor je da svatko donese nesto od hrane, a posebno mi koji smo iz drugih zemalja da donesemo nesto sto mi pravimo za Uskrs. Bit ce to pravi mali Internacionalni Uskrs o kojem cu vam vise pricati iduci tjedan, a bit ce i slikica.

I ovdje se, dakako, farbaju jaja, i to je specijalan dozivljaj za cijelu familiju. Posto pored moje, jos male djecice, nemam nekog vremena za domace uratke poput vas u domovini, uglavnom djeci ispunjavam zelju da biraju boje, slicice, i popratni pribor koji ide uz sve to. Moji uglavnom biraju pastelne boje, a kako im zaista dam masti na volju bude tu vrlo mastovitih kreacija. Iako moram reci da se i tu koriste luk, persin i slicne domace stvari za bojanje jaja.

Image Hosted by ImageShack.us

Nadalje, pored domacih kolaca, djeca se vesele i pravljenju americkih sarenih Easter cookies. U mojoj kuci ce ovih dana biti pravi haos kad se stanu dobacivati brasnom, secerom, raznim bojama. Ali nema nista ljepse kad se oni vesele svojim tek ispecenim kolacicima. Moja Princess je mali strucnjak za dekoracije...

Easter cookies

Image Hosted by ImageShack.us

potrebno:
- 200g margarina
- 1 casa secera
- 1 jaje
- 400g brasna
- 1 zlicica extrakta vanilije
- boje u tubicama za dekoraciju

priprema:
Sve sastoje stavite u srednju zdjelu (posudu) i dobro izmjesajte. Pustite da tijesto odstoji oko 3 sata u frizideru. Nakon toga razvaljate tijesto i sa modelima pravite razne oblike poput patkica, zecica, jaja i sl. Pecite u tepsiji na 200C, oko 10 min. Ostavite da se ohlade pa dajte dijeci razne boje za dekoraciju, i igra pocinje.


Mama ne smije zaobici ni cuvene cupcakes i tortu u obliku jaja.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

No, samo taj slatki dio Uskrsa djeci prepustim na volju, ali onaj nas konkretni dorucak i rucak ipak su s naseg podneblja. Tako ce se i ove godine, za popularni brunch (breakfast and lunch- kasni dorucak i rani rucak), naci, pored jaja, i sunkica pecena u tijestu, koju majstorski spravlja Zakoniti i mladi luk. Kako ovdje nemamo familiju siru, tako Uskrs slavimo uz drage nam prijatelje, pa ce nam Easter dinner uz janjetinu, francusku i mladi krumpir, biti ljepsi i veseliji.

Za danas vam prilazem recepte koje ce na svoju trpezu postaviti moje susjede amerikanke,a vjerujte pasu i uz nasu dijetu (bar malo). Dakle, da vidimo sto se nalazi na jelovniku za Uskrs, kod ljudi s moje strane bare.

Deviled eggs

Image Hosted by ImageShack.us

potrebno:
- 6 kuhanih jaja
- 1/2 stabljike celera
- 1/4 luka
- 1/4 case majoneze
- soli po zelji
- prstohvat mljevene crvene paprike
- paprika, za dekoraciju

priprema:
Kuhana jaja uzduzno prerezite na pola i izdubite zutanjak, koji odvojite u drugu zdjelu. Zutanjke pomijesajte zajedno sa isjeckanim celerom, lukom, majonezom, soli i mljevenom crvenom paprikom. Sve dobro izmjesajte i tom smjesom punite polovice bjelanjaka. Dekorirajte s komadicima paprike i stavite u frizider da odstoji do posluzivanja.


Pecena janjetina s ruzmarinom i cesnjakom

Image Hosted by ImageShack.us

potrebno:
- otprilike 2 kg janjetine
- 6 cesnja cesnjaka (takodjer prepolovljenih)
- 1 vezica svjezeg ruzmarina
- 15g margarina ili putra
- sol i papar
- sezonsko povrce kao prilog

priprema:
Zagrijte pecnicu na 220C. Na janetini napravite rupice velicine 2.5 cm koje napunite sa cesnjakom i isjeckanim ruzmarinom.Posolite i popaprite po zelji, a zatim premazite meso margarinom ili putrom i stavite peci u namasceni lim i pecite oko sat i pol.

Sok koji je pustilo meso iskoristite za napraviti umak koji ce izvrsno pasati uz meso i sezonsko povrce.
Dakle, sok od pecenja prebacite u manji lonac i stavite na stednjak na umjerenju temp. i kuhajte lagano dok se ne pocne karamelizirati. U to dodajte 350 ml hladne vode. Smanjite temp. na lagano i kuhajte jos 5 min. uz mijesanje. Tako pripremljeni umak mozete posluziti uz bilo koje meso i prilog.


Roasted vegetables (peceno povrce koje ide kao prilog janjetini)

Image Hosted by ImageShack.us

potrebno:
- 1 manja tikvica
- 2 crvene paprike (moze i zelena ako bas nemate crvenu)
- 1 slatki krumpir
- 3 obicna krumpira
- 1 crveni luk
- 1 zlica svjezeg timijana
- 2 zlice svjezeg ruzmarina
- 1/4 case maslinovog ulja
- 2 zlice balsamic octa
- sol i papar

priprema:
Pecnicu zagrijte na 245C. U velikoj posudi pomijesajte na kockice narezanu tikvicu, crvenu papriku, krumpir, slatki krumpir. Zatim dodajte na cetvrtine narezani crveni luk. U manjoj zdjelici pomijesajte timijan, ruzmarin, maslinovo ulje, balsamic ocat, sol i papar. Prelijte preko vec pripremljenog i narezanog povrca, koje ste prebacili u vatrostalnu zdjelu i stavite peci u pecnicu oko 35-40 min. Povrce promijesate svakih 10 min. Povrce mora dobiti lagano smeckastu boju. Posluzite uz pecenu janjetinu.


Kad sam bila mala voljela sam za Uskrs najvise orehnjacu i makovnjacu moje bake. No nikad nisam bila zainteresirana nauciti kako se rade. Kad god mi je ona htjela pokazati, ja bi ponosno frkatala nosom da to meni nikad nece trebati, kad ona to pravi. Mislim da sam tada bila onim ludim teen godinama ;). I dan danas mi je zao sto je nisam poslusala onda jer nisam mislila da cu otici u bijeli svijet. Danas me s tim receptima spasila nasa clanica bbw 44, poslavsi nam na mail kluba recepte za orehnjacu, makovnjacu i sirnicu, pa evo ih redom:

Orehnjaca

Image Hosted by ImageShack.us

potrebno:
- 50 dkg brašna
- 2 jaja
- prstohvat soli
- nastrugana kora jednog limuna
- 2,5 dl mlijeka
- 10 dkg maslaca
- 6 dkg šećera
- 3,5 dkg svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog

Nadjev:
- 50 dkg oraha
- 20 dkg šećera
- 2 dl mlijeka
- korica limuna
- 3 dkg grožđica
- 1 vanilin šećer
- cimet
- rum

Priprema:
Prosijati i zagrijati brašno. Dignuti kvasac s malo šećera i malo brašna umiješanog u pola šalice mlakog mlijeka. Izribati limunovu koru, rastopiti maslac. Jaja i šećer malo istući, dodati maslac, limunovu koricu , sol i podignuti kvasac u udubinu u brašnu i zamijesiti tijesto. Tući dok se ne počne odvajati od žlice. Zatim oblikovati kuglu, pokriti i staviti na toplo mjesto da se jedan sat diže.

Nadjev se radi tako da se orasi izmiješani s očišćenim grožđicama, šećerom i fino kosanom koricom limuna, preliju toplim mlijekom. Ruma i cimeta se doda po ukusu. Umjesto šećera može se dodati med. Tijesto se podijeli na dva dijela, svaka polovica se razvalja na pola cm debljine, namaže ohlađenim nadjevom , savije kao rolat i stavi u namazani lim (ili lim pokriven masnim papirom) i pusti da se još pola sata diže. Peče se 15 minuta na 200 stupnjeva, zatim se smanji na 180, pred kraj pečenja premaže razmućenim jajetom i ukupno se peče 45-50 minuta.


Makovnjaca

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno za nadjev:
- 20 dkg maka
- 2 dkg grožđica
- 1 dl mlijeka
- 10 dkg šećera
- korica limuna
- cimet
- 2 žlice meda
- 1 vanilin šećer

Priprema:
Tijesto se pravi identično kao za orahnjaču, a nadjev tako da se mak samelje, ukoliko niste kupili već mljeveni, očiste se grožđice, nariba limunova korica, mah se ukuha, dodaju grožđice, šećer, limun i cimet.


Napomena: Kad se već trudite dobro je raditi dvostruku količinu.


Sirnica

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 1 kg brašna
- 25 dkg maslaca
- 25 dkg šećera
- 8 jaja
- 1 mala žličica soli
- 2 velike žlice arome za sirnice
- 1 jaje za mazanje
- 4 kocke šećera

Za kvasac:
- 2 dl mlakog mlijeka
- malo secera
- 2 kocke svjezeg kvasca
- malo brasna

Priprema;
U prikladnoj posudici u mlakome mlijeku razmutimo malo šećera, kvasac i malo brašna. Kad postane jednolično, pokrijemo i ostavimo na toplom mjestu 10-15 minuta. U brašno ulijemo pripremljeni podignuti kvasac i rastopljenu masnoću, dodamo šećer, 6 žumanaca, 2 jaja, sol, aromu sirnice. Umijesimo glatko tijesto i ostavimo ga da se podigne. Kad se tijesto podiglo, premjestimo ga i oblikujemo 2 veće ili tri manje sirnice. Razrežemo sredinu škarama na 3-4 razreza. Dobro pokrijemo i držimo na toplom. Pečemo na temperaturi od 200 stupnjeva. Nakon 2o minuta sirnice namažemo razmućenim žumancem i pospemo krupno natučenim kockama šećera. Pečemo još 25-30 minuta na temperaturi od 150 stupnjeva.


Nadam se da sam vam ovim rijecima, slikama, a posebno receptima uspijela prenijeti bar malo dasak Uskrsa s ove strane zemaljske kugle. Svima Vama i vasim obiteljima,
Happy Easter from Lorraine and her family!



USKRS ILI NE KOD DEMJAN

Lijenčina Demjan se ovaj put zbog važnih obaveza nije obavila duhom koji vlada u ovo predblagdansko vrijeme. Nisam obavila veliko proljetno čišćenje, nisam otišla u dućan i nakupovala tonu hrane kao ostatak ovoga, a i drugih gradova, nisam ofarbala jaja, ali imam plan.

Plan je uvaliti se nekome drugome na ručak.

Pod druge podrazumjevam svoju mamu ili čak, moju svekrvu. Jedini problem što je moja svekva tristotinjak kilometara dalje, ali moram priznati rado bi do njih potegnula samo da osjetim onaj duh koji vlada ovih dana njihovim stanom.

Par puta sam imala priliku doživjeti to i za razliku od Uskrsa u domu moje mame, koja je uvijek bila prezaposlena (tek je danas shvaćam) pa nije odrađivala pripreme za Uskrs kao i ostatak svijeta, kao što je uspjela to prenjeti na mene, tako se kod Kokolovih uvijek sve praši od priprema.
Njegovi su roditelji veliki katolici i poštuju sve zadane norme, tako da mi je vrlo interesantno bilo nekoliko prethodnih godina gledati muke po svekvi da bi sve stigla.
Par vrsta kolača, kao i šest-sedam sirnica napravila bi tek dan dva prije i sakrila ih. Da, dobro ste pročitali. U svoju sobu, pod kluč. Smiješno je vidjeti kako jedan po jedan njen sin moli i kumi da načme barem jednu sirnicu.
Kao i svaki put "ledeno" srce popušta nakon tri i pol zamolbe i jedna sirnica nestaje dok kažeš "keks".
Nezasitna čeljad moli dalje tijekom dana, svekrva se otima porivu, drži do sebe, kuha i nakuhava ručak.

Pršti brašno na sve strane. Njoke, pašticada, mesna juha ili u drugoj kombinaciji sa pečenim mesom i krumpirima, a onda usred kuhanja....svekrva ostavlja sve meni na brigu, svekar već cupka pored vrata, pere ruke i trči u crkvu. Pjevaju u zboru i onda ih svako malo tijekom dana nema na kojih sat do dva.
Nakon toga dolazi u trku sa pettisućaiosamsto vrećica iz dućana, jer je usput svratila na povratku iz crkve i opet se baca na kuhanje. I onda čuješ vrisak.....nije još ofarbala jaja. Opet neće sve stići na vrijeme. Naravno da će stići, ali ta žurba i toliko žestokog ritma samo da bi se zadovoljilo neke norme je za mene odlična predstava. Volim ja svoju svekrvu i volim taj osjećaj koji se proteže od jutra do mraka sva dva do tri dana koliko budemo kod njih. Usprkos činjenici da leti kao muha bez glave unaokolo ipak daje mir.
Nakon toga slijede plejade rodbine, popodnevni čaj ili kava i uvijek ista tema razgovora: kome se bolje digla sirnica i čija je finija.

Ako se potrudim možda i stignem do njih u Zadar. Držite mi fige.

Image Hosted by ImageShack.us

Ako ništa drugo, ponekad mi je svekrva uspjela uvaliti da ukrasim jaja, a ja bi to napravila sa onim što bi pronašla po ladicama kod nje. Pa bi jedne godine slagala na njih sušeno voće, orahe, drugi put rižu, šećer, a ovaj put bi rado konac zarolala u krug.


Ne znam gdje sam stavila mamin recept za pašticadu, jer kad radim radim je napamet, a ako slučajno negdje zapnem uvijek imam telefon, ali evo recepta iz Gastronauta

Image Hosted by ImageShack.us


80 dag goveđeg buta
2 glavice luka
5 režnjeva češnjaka
5 klinčića
6 dag pancete (slanine)
1 korijen celera
3 mrkve
30 dag rajčice
prstohvat muškatonog oraščića
1 žličica šećera
1 žlica mrvica ili brašna
1 dl crnog vina ili prošeka
1 dl ulja
sol i papar


Duguljasto izrezati češnjak i pancetu. Goveđi but oprati, ocijediti i nabosti češnjakom, pancetom i klinčićima te preko noći namočiti u marinadi od octa, lovora i papra u zrnu. Meso povremeno okrenuti kako bi se dobro mariniralo. Luk, mrkvu i celer narezati na kolutiće i popržiti na zagrijanom ulju. Začiniti nastruganim oraščićima, šećerom, paprom i solju. Zatim staviti meso i popržiti ga sa svih strana. Postupno dolijevati vino, a potom oguljenu rajčicu narezanu na krupnije komade. Pirjati na laganoj vatri 3-4 sata. Povremeno protresti i dolijevati juhu temeljac ili toplu vodu. Kad je meso gotovo, izvaditi ga i u umak dodati brašno ili mrvice, ovisno o tome želi li se svjetliji ili tamniji umak. Meso narezati na ploške, vratiti u umak i pirjati deset minuta.
Kod pripremanja pašticade na viški način povrće se poslužuje zajedno s umakom. U nekim drugim krajevima umak se procjedi, a povće propasira ili odstrani. Pašticada se može poslužiti uz slani krumpir, makarone, valjuške od krumpira ili njoke, a najbolja je uz savijaču od krumpira.


Toliko od very busy, busy

Demjan



USKRS KOD ANGIE

Već samo proljeće u meni budi posebna čula. Sve mi je nekako mirisnije, i kao vrijeme toplije i veselije i sunčanije. Danas na Veliki petak iako je post što u svakom slučaju znači konzumirati jedino vodu i kruh, ja sam naravno vodeno no moji će ukućani blagovati oradu naravno kao i uvijek na neki moj način. Ne znam kakav je običaj u vašem domu no na Veliki petak u kući su svi križevi i ogledala pokriveni purpurnim miljeima u spomen na Isusovu muku. Zvono neće raditi pa ni ono na ulaznim vratima.


Orada by Angie

potrebite namirnice:
- jedna orada od 250 grama po osobi
- ruzmarin,lovor,grančice lavande
- 1 limun
- krupna morska sol
- aluminijska folija

priprema:
Očišćenu i dobro osušenu oradu natrljati dobro morskom soli. Unutrašnjost orade ispuniti mirisnim travama mediterana. S grančice ruzmarina odvojite "iglice" za svaku oradu količine 1 kavene žlice. Jednako učiniti i sa lavandom no pažljivo, dovoljna vam je tri puta manja količina. 1 list lovora (manji) biti će vam dovoljan za tri orade.Isti nakidate na male komadiće. Izmješanim mirisnim travama Jadrana ispunite već posoljenu unutrašnjost orade. Izvana s jedne strane oradu obložiti s dva tanka kolutića limuna.
Aluminijsku foliju premazati kistom umočenim u maslinovo ulje, orade zatvoriti u foliju i peći na 250 stupnjeva u pećnici. Pred kraj s gornje strane folije probušiti nekoliko malih rupica radi isticanja pare i na ovaj način orada će se zapeći, ali i zadržati ukusne sokove.


Iako naše generacije sve više konzumiraju morsku ribu, u razgovoru s bakom saznala sam da bi ranije tipični obrok njenog djetinjstva bio juha od graha sa knedlicama, grah salata i kukuruzni kruh. Kasnije se tome pridružio i pohani šaran. Međutim kako ja nisam ljubitelj riječne ribe mislim da će mirisna orada biti dostojna zamjena.

Dakle, danas na Veliki petak objed moje obitelji biti će grah juha s "noklicama", grah salata s bučinim uljem i blitvu na lešo.
Navečer, započet će pečenje kolaca ovaj puta "samo" dva. Tako će se na Uskrs na stolu obavezno naci bakina orehnjača i moje Jelačić kocke i svakako kolači koji su u mojoj kući neizostavani za svaki blagdan, obavezne pita mađarica i pita od jabuka. Uf "samo" četiri ove godine, odmah mi pada napamet količina suđa koje treba oprati nakon pripreme spomenutih.

Jelačić Šnite

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci:
1 1/2 kg čokolade, 1 1/2 litra slatkog vrhnja, 20 žumanjaka, 3 jaja, 30 dag šećera, 30 dag badema, 20 dag oraha, 15 dag brašna, naribana kora limuna, malo vanilin-šećera.

Biskvit: Žumanjke, cijela jaja i šećer pjenasto izmiješajte i u smjesu dodajte bademe, orahe, brašno, naribanu limunovu koricu i vanilin-šećer. Ispecite na laganoj vatri i ohladite.

Krema: Čokoladu i slatko vrhnje kuhajte na jakoj vatri uz neprestano miješanje. Kad prokuha maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Hladnu smjesu mikserom miješajte dok se ne nadigne i postane rahla.

Glazura: Naribanu čokoladu razrijedite s malo ulja i polako zagrijavajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje.

Priprema:
Biskvit prelijte kremom, a preko kreme prelijte toplu glazuru od čokolade. Dobro ohlađen kolač režite na tanke šnite.


Iako mi baš i "nije nešto" poganski običaj bojenja jaja i simbolika zeca preuzetih u Katoličkoj crkvi radi približavanja kršćanske vjere do tada nekršćanima. Neizostavna "ikonografija" veseli Malenu, Srednju i Veliku pa naravno biti će i njih. Isti će se u domu pojaviti kad i one jer nema lijepših pisanica nego onih koje ukrase djeca svojim malim prstićima i neka je boje posvuda upravo tako i treba biti. Pisanice položene u košaru u kojoj je napravljeno gnijezdo od trave biti će sa cvijećem centralni ukras doma.

Image Hosted by ImageShack.us



Mene iskreno najviše veseli ona posebna opuštena atmosfera i da još nešto onako za svoju dušu u kući mora biti barem stručak tulipana, barem jedan zumbul i neizostavna grana divlje šljive ili trešnje kojoj se svakog proljeća iznova divim.

Nakon blagoslova hrane na nedjeljnoj misi obitelj će doručkovati zajedno, i tek tada dom će zamirisati po orehnjači jer to tako mora biti, vanilija, mlijeko, orasi najljepši su miris svakog blagdana pa i Ukrsa.

Ručak je svakako pečenka. Ovaj puta spremit ću teletinu pečenu u vlastitom soku (blažene vrećice za pečenje mesa) i neizostavne mlince. Naravno za blagdane tu je i neizostavna domaća juha koju uvijek radim u čarobnoj bakinoj kombinaciji, a ta je da uvijek uz juneće meso i povrće u istoj mora se kuhati i komadić piletine, takva je zaista posebna.

I kvrcnite s najbližima pisanice jer kakav bi Uskrs bio da se ne provede natjecanje izdržljivosti pisanica.

Sretan Uskrs, blagoslovljen u miru i skladu želi vam vaša Angie.




USKRS KOD WANDE

Kako se Uskrs slavi u Dalmaciji općenito, zapravo mi je jako teško opisati, jer neki strogo dalmatinski stereotip i nisam primijetila. Veliki tjedan pred Uskrs svakako obilježava najupečatljivije niz crkvenih obreda krajem tjedna. Odmah na početku da se nešto razumijemo. Nisam vjernik, ali dolazim iz stare kršćanske obitelji, gdje je religioznost ipak bila pitanje slobodnog odabira, a nikako nešto dogmatski nametnuto od strane onih koji ližu oltare.

Običaji, naročito oni lijepi, starinski, su se oduvijek poštivali i bili su dio mog odrastanja i ja ih danas nastojim prvenstveno kao takve prenijeti i na moje sinove. U mojoj se kući oduvijek tradicionalno slavio i Božić i Uskrs (čak i u vrijeme prije rata, i nama je to bila najnormalnija stvar), ljeti na otoku obavezno smo se pridruživali procesijama na Malu i Velu Gospu. Moja djeca idu na vjeronauk, kako u školi, tako i u crkvi. Da li će oni kasnije biti vjernici, ja to ne znam, jer bit će to nadasve stvar njihovog osobnog odabira, ali držim da je poznavanje običaja dio opće kulture pojedinaca, a oni će zasigurno imati štošta toga prenijeti svojim budućim obiteljima.

Mrzim one morbidne ukrase tipa kokoški koje izgledaju kao prave a koje se frknu nasred stola, meni je to užasno. Volim one smješne figurice pilića, kravica, patkica i zeka. No simbol Uskrsa meni su apsolutno i iznad svega pisanice, koje se kod nas rade isključivo od prirodnih boja (kora kapule, špinat, cikla…), a od prije nekoliko godina otkrila sam krasne boje u ampulama, vrlo intezivne, prirodne, a jako jednostavne za upotrebu. Naljepnice su zabranjene u mojoj kući, one su mi apsolutno out, osim onih (ako ste vidjeli) tipa malih navlaka koje se navuku preko jajeta te se, nakon šta se urone jaja u vrelu vodu, stisnu oko jajeta u lijepe, prijanjajuće široke trake-dekoracije. Eto, jedino mi te imaju prolazne ocjene. Kao dekoracija može se, prije uranjanja u boju, prisloniti uz stijenku jajeta list peršina, koji se onda čvrsto zamota gazom, tako da, kad ga se odstrani, ostane svijetli ukras u obliku lista. Nadalje, mi doma često crtamo pčelinjim voskom po kori jajeta, na način da se vrhom pribadače umoči u vosak, crta po kori, a kasnije ostaju svijetliji tragovi na mjestima gdje se crtalo. To izgleda otprilike ovako:

Image Hosted by ImageShack.us

Baš mi je krivo što nisam imala vremena poslikati originalna mamina jaja, koja su još ljepša, ali kako sam ovih dana u sitnim brigama oko mojih muškaraca, kako onih velikih, tako i malih, (uključujući i Maloga Pasa) i kako sam malkicu i ljuta na svih njih, mogu vam reći da bih najrađe oslikala njihova jajca i to iglicom!!!blabla

Meni osobno drag je jako četvrtak u crkvi, kako s primanjem svete pričesti, u čemu sudjeluju svi vjernici, ili pak s prijepodnevnim posvećivanjem svetog ulja za pomazanje bolesnih i svete krizme, tako i s večernjim ritualnim pranjem nogu, simbolom biblijskog motiva s Posljednje večere, slikom Isusa, koji pere noge dvanaestorici apostola u povezanosti pod njegovom zapovijedi širenja ljubavi među svim ljudima. Veliki petak, dan najvećeg posta, o kojem nam je danas nešto više rekla i naša Ledena, dan je kad se bar po mojoj zgradi hodnicima širi vonj bakalara, koji mi je kao maloj bio noćna mora, a sada mi je jedna od omiljenih delicija. U našoj se kući priprema kako na bianco, s dobrim maslinovim uljem, češnjakom i peršinom, tako i kao brudet. Meni od tog dana u mom domu često obogate i salate od hobotnice ili muzgavaca, riblje paštete, ali i komadi fine ribe na žaru. Svaka friška riba je dobra ako je u sezoni i dobro pripremljena i ne mora to nužno biti ona bijela, skupa. U našoj kući često se peku i lignje, ili i lukom i slaninom špikani odresci svježe tunjevine na žaru. Prilog uz to je salata od slanutka, izgnječene tunjevine iz konzerve i majoneze. (koje smijete samo malo, malo, malo, nemojte mi se opustiti!!!).

Na postu u našoj kući prevladava definitivno riba. Jedna naša stalna suradnica, naša Lipa Mare, napokon je ovaj tjedan poslušala moj savjet i prestala linkati na svoj blog i odlučila dostojno podijeliti svoje sjajne recepte s nama. Tako smo, eto, ipak izgubili trudnicu-spamericu, koja će sad shvatiti da joj se ne isplati linkati u komentarima na njen blog, ali smo i dobili napokon vrijedan prilog, dio kojeg dijelimo s vama. Ovi su recepti ne samo dijetni, već su i prilagođeni postu. A na isti se način spremaju i u mojoj kući. Dakle:

Skoljke na buzaru

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci za 3 osobe
1 kg školjki (dagnje i druge vrste)
2-3 češnja češnjaka
2 žlice Krušnih mrvica (nije obavezno)
2 case bijelog vina (2dl)
maslinovo ulje
papar
peršin

Priprema
1. Školjke dobro očistite, ostružite i operite. Stavite ih na vruće ulje i dobro promiješajte.
2. Kada se otvore, dodajte nasjeckani češnjak i pospite krušnim mrvicama. Zatim ponovo promiješajte, zalijte vinom i popaprite.
3. Ostavite kuhati još 10-ak minuta.
4. Na kraju pospite nasjeckanim peršinom.

Posluživanje
Školjke izvadite na tanjur i prelijte ih umakom. Uz ovu ukusnu buzaru poslužite ploške popečenog kruha, koje po želji možete natrljati češnjakom. Kada imate veće školjke i želite ih poslužiti na malo svečaniji način, onda im odstranite prazni dio, a dio s mesom posložite jedan do drugog na pladanj i prelijte umakom.

Savjet
Kako bi se sve školjke istovremeno otvorile, stavite ih u širu posudu i na jaku vatru, te ih povremeno promiješajte ili protresite posudu. Neotvorene školjke bacamo.



Punjene lignje

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci za 4 osobe

1 kg lignji
100 ml maslinova ulja

Za nadjev:

4 češnja češnjaka
peršin
2 žlice Krušnih mrvica (nije obavezno)
sol
papar

Priprema
1. Lignje očistite i operite. Odvojite krakove, sitno ih narežite i izmiješajte u nadjev s nasjeckanim češnjakom i peršinom, krušnim mrvicama, solju i paprom.
2. Žličicom nadjenite (ne previše) lignje i svaku pričvrstite čačkalicom. Nadjevene lignje složite u širu posudu, jednu do druge, pa zalijte maslinovim uljem.
3. Posudu poklopite i pirjajte oko 20 minuta. Za vrijeme pirjanja lignje okrenite.

Posluživanje
Uz punjene lignje možete poslužiti kuhanu blitvu ili razne salate po želji.



Brudet - brzinski

Image Hosted by ImageShack.us

Ovaj recept sam dobila od jednog prijatelja koji porijeklo vuce iz Dalmacije. Sada vec godinama zivi u Briselu i kad ga lupa nostalgija, radi ovaj brzinski brudet, sa sastojcima koje uvijek drzi u zamrzivacu. Ovo za jednog vrlo zaposlenog muskarca nije cudno. Njegova je verzija brudeta stvarno odlicna a sastojci laki za nabaviti u svakoj trgovini prehrambenim proizvodima.

Preporucam naravno izradu ovog brudeta od svjeze ribe a ako bas morate, skuhajte ga s ribom iz zamrzivaca.


Potrebno:

Moj prijatelj ovo jelo priprema s oslicem i tunom (filetima) ali i ociscenim lignjama. Odlicna je stvar da se ne mora cistiti od kostiju. Moguce je kombinirati i druge plodove mora, kao npr. skoljke.

3 vrste ribe, oko 1kg.
2-3 reznja cesnjaka, narezanog ili protisnutog
2 velike zlice ili saka persina, nasjeckanog
sok od rajcice (passata di pomodoro), 0,7l
maslinovo ulje

Eventualno:

krusne mrvice (prezle)

Sok od rajcice neki zamjenjuju s nekoliko zlica koncentrata, razmucenog u vodi i s nekoliko svjezih rajcica.

Postupak:

1. Na zagrijanom ulju kratko poprziti pola kolicine cesnjaka i persina. Tko zeli da brudet bude gusci, moze dodati krusne mrvice i jos kratko proprziti uz mijesanje.
2. Dodati nekoliko casa vode i jos cesnjaka i persina.
3. Dodati sok od rajcice i, ako vam se cini pregusto, jos vode.
4. Neka se svi sastojci kuhaju oko 10-tak minuta.
5. Tada smanjite vatru na minimum i dodajte ribu. Za 10-15 minuta ce i cak i riba izvadjena direktno iz zamrzivaca biti skuhana, ukoliko se radi o manjim komadima.


Petak obilježava u crkvi i ljubljenje križa, a u subotu se cijelim nizom obreda simbolično obilježava kićenje i bdijenje nad Isusovim grobom. Taj isti dan ispred crkve se upali oganj, na kojem se upali i Uskršnja svijeća. Ne, ne živim na selu, ako se netko zapita, samo imamo svećenika koji si je zaista dao truda pri čuvanju tradicije. Apsolutno mi je savršeni dan subotnji blagoslov hrane. Odat ću vam malu tajnu. Možda vam je to nespojivo sa mnom, ali imam prekrasnu košaru i starinski ubrus vezen u toledo stilu, koji se samo za ove prigode koristi i ponosna sam kad vidim poglede drugih na moju košaricu. Sujeta, da. Egotripping i u detaljima. Gadna stvar,dayes

U Kući Odvažnih tog se dana jede jednostavna tjestenina, ili ona sa «šalšom od pomidora» ili ova najjednostavnija, sa tikvicama, koju eventualno možete spojiti sa vašim ugljikohidratnim danom dijete, ako ćete baš biti ful revnosni i disciplinirani ovih dana.

Nemojte apriori reć: fuj, tikvice, jer i moja djeca MRZE tikvice, ali obožavaju ovu paštu, a okus je zaista specifičan i još najmanje daje na tikvice. A ručak, u tren! Nije se još nitko našao tko je bio kod mene na ovom ručku da ovo nije volio. Uključujući i one izbirljive prijatelje moje djece, koji uvijek prezrivo frkču nosom na sve što nije sendvič ili pizza! Na njih sam osobito ponosna što sam im ovo «prošvercala». Ma svi su to voljeli!

Doduše, uvijek ima prvi put… Nije valjda da ćete mi to biti baš vi...

Dakle:

TJESTENINA SA TIKVICAMA

Treba vam

- Par srednje velikih tikvica (cca 1 tikvica na dvoje ljudi)
- Malo DOBROG maslinovog ulja
- Malo Vegete, soli, papra
- Malo sitno isjeckanog češnjaka (2-3 komada)
- Malo peršina
- Pašta (tjestenina, bilo koja, ja preferiram Barillu, farfalle ili fusille, za nas troje cca pola kutije)

Image Hosted by ImageShack.us

Pristavite slanu vodu za paštu, a u međuvremenu na dno jednog lonca ugrijte lagano malo maslinovog ulja, dodajte na ribežu, onom kao za jabuke, naribane tikvice (ribati zajedno sa korom, a i ostaviti nekoliko krupnijih komadića, fino izgleda na tanjuru), češnjak, peršin, malo Vegete, soli i papra. Jako brzo će se sve smekšati. Po potrebi škrto dolijte vodom, ali ne puno, jer tikvice puste vode…da bude onako, srednje gusto, kao kad radite šalšu (umak od rajčica). Maknite sa vatre. Začinite neku salatu, po izboru, kao prilog.
Gotovu paštu procijedite i uvalite u tikvice, izmiješajte i poslužite.
To sebi i onim članovima obitelji koji su solidarni sa vama.

Slijedi dodatak za članove obitelji koji nisu na dijeti (dakle, ne za vas, nego za njih!!!) :

Na sve to bacite par sirovih tučenih jaja i kratko zamiješajte na vatri, ne predugo, maknuti svakako prije nego se jaja počnu stvrdnjavati. Poslužiti uz parmezan. Dobar tek!


Ima jedan tako super fancy izraz, kojeg sam prije puno godina usvojila od svog prijatelja Vincenta iz San Pedra a zove se brunch. U Americi je brunch jedinstveni obrok u kojem su spojeni doručak (breakfast) i ručak (lunch), ili kako Vincent reče: kada je too late for breakfast i too early for lunch. Jasno, brunch u našem domu uglavnom se svodi na carstvo ožderavanja oooogromne familije (koja je nešto manja otkad smo se ja i moj bivši razveli, što i nije loša stvar uzme li se u obzir koliko nas je bilo i koliko se svi potajno nismo podnosili), koje počne ujutro sa šunkicom, jajima, sirnicom, nastavi se sa većim ili manjim pauzama sa ručkom u kojem je obavezno predjelo francuska (obećajem, bit ću umjerena!), glavno jelo redovito pečenje (najčešće punjena teleća prsa ili koka), sa mladim krumpirima, sezonskim salatama i svačim nečim u prilozima, a desert je obavezna mamina orahnjača ili makovnjača. Jasno, kad ovo pišem, rekao bi čovjek: pa svega pomalo, nije loše. Ali u našoj obitelji to se zapravo pretvori u hedonističku gozbu od koje se oporavljamo cijeli tjedan uz digestive, sodu bikarbonu, čišćenja, juhice i lešo povrće. I jaja na sto načina, jasno.

Želim vam od srca da nam se lijepo odmorite do utorka (bar oni sretnici koji ne dežuraju za blagdane). Sretan Uskrs vama i vašim najmilijima, kojima ne zaboravite unijeti u hranu prstohvat svečarski blagoslovljene ljubavi, želi od srca

Wanda sa sinovima

A šlag na kraju je priča jedne naše članice o iskustvu iz prve ruke. Pa pročitajmo to svi zajedno.



MOJIH 90 DANA

Evo, drage moje karakterne, ja sam završila prvih 90 dana UN dijete.
Kako sam počela i zašto, na što sam sve nailazila putem, sve moje uspjehe i padove plus nekoliko mojih najdražih recepata obećala sam podijeliti s Vama u nadi da će moje iskustvo nekome pomoći.

Pa počnimo... yes

Kako i zašto

Da bi razumjeli moje razloge zašto sam krenula na dijetu i najviše da bi se ja napokon pomirila sa istinom potrebno je da krenem od samog početka.

Do svoje pete godine bila sam sama kost i koža... i još uz to boležljiva. Doktori su rekli da mi treba izvaditi krajnike... još i sad se sjećam da su mi ta dva dana u bolnici bila užasna. Nakon toga sam počela papati... moja baka sva presretna što napokon imam želju jesti šopala me sa čim je stigla. A moja baka je Slavonka... moram li išta još reći osim da je od mene napravila gurmana i debeljucu već u najranijoj dobi.
Bez obzira na svu dječju okrutnost u školi ja sam i dalje fino papala sve što mi se nudilo, što iz potrebe za okusom, što iz utjehe koju je hrana pružala. njami
Sa srednjom školom su krenule i prve dijete... naravno bezuspješno... kao i kod svih i ja sam patila od yo-yo efekta svaki put kad bih odlučila skinuti par kilograma. Kako sam ih gubila tako sam ih i vraćala nakon par mjeseci.

Prije četiri godine sam prvi put čula za UN dijetu. Kao što je i Wanda na početku ovog kluba rekla, tada se to zvalo „Dijeta za zdrave i debele“. To je bilo nekako u isto vrijeme kad sam dosegla plafon u kilaži... cijelih 115 kg.
Očajnički sam tražila spas koji mi je jednog dana pružila frendica u obliku papira na kojem je bila ispisana UN dijeta.
Kao i puno puta do tada nisam baš previše vjerovala u nju, ali svejedno sam odlučila pokušati. Nakon dvije ture tj. godinu dana bila sam 25 kg lakša. thumbup
Bila sam presretna! Ali nisam nastavila nego sam odlučila neko vrijeme stati i pokušati zadržati tu kilažu bez da se išta vrati. I slijedeće dvije godine sam uspijevala u tome, držala sam se pravila iz dijete i kad je vaga krenula par kila gore odmah jedan dan voće ili vodeni dan i opet je sve bilo super.

A onda sam prije 14 mj. jednog dana otišla na večeru s Njim... bio je predivan... ljubazan, pristojan, šarmantan kavalir... i Ja sam mu se sviđala... i ubrzo ja sam se zaljubila... cerek i kako me je On vodio posvuda na večerice tako sam ja prestala obraćati pažnju na to što i kako jedem... i koliko sam uživala u Njemu i osjećaju da volim čovjeka koji mi uzvraća toliko željenu ljubav, toliko sam i uživala u tim večerama... kiss a kad je počeo on kuhati doma... wow!!! Muškarac koji kuha? I to još dobro... To se ne propušta, drage moje! Sve se počisti sa tanjura... do zadnje mrvice. njami

Tako uživajući nisam odmah primjetila što se događa, samo sam jednoga dana shvatila da sam se opet proširila... i napokon mi je zazvonio alarm za uzbunu. Opet. eek

Potaknuta time prošle godine na kraju ljeta sam krenula sa UN dijetom, ali sam nakon mjesec dana odustala... nisam imala ni razumijevanje okoline ni podršku najbližih... samo zadirkivanje, izazivanje hranom i treniranje mojih živaca i volje... uz sve to imala sam imaginarnu obiteljsku krizu koju je stvorila moja majka u svojoj glavi zbog mene i mog odabira trenutnog životnog partnera (a nadam se i trajnog ;))... i zbog toga nisam imala volje ni živjeti, a kamoli skidati kilograme. no

I danas kad se toga sjetim teško mi je, ali sam naizmjerno zahvalna frendicama koje su me podržale, bile na mojoj strani i dragom što me već tada volio i pružao mi utjehu bez puno pitanja. Stvari su se sa mojom majkom malo stabilizirale nakon intervencije moje jako drage frendice. kiss

A onda pred Božić sam se dogovorila sa kolegicom s posla da zajedno krećemo na UN-ku odmah nakon Nove godine. I tako smo startale 02.01.2007.
Ona je nakon par tjedana odustala... a ja? Nastavila sam, ali sa malo manje entuzijazma nego na početku. Ali početni uspjeh me polako ipak tjerao dalje!

Kao vjerni Wandin čitatelj iznenadila sam se kad je i ona krenula na UN dijetu... uvijek sam ju zamisljala kao ženu sa oblinama koja je zadovoljna sobom... pokrenula je ideju i ja sam ju oduševljeno podržala u startu kod osnivanja Karakter Kluba! Tada sam si mislila „Pa, da! To je to! Nisam sama... ovoga puta ću uspjeti... ali najbitnije mi je bilo da NISAM SAMA!“ Uključila sam se u klub i ostala. Čitala sam svaki dan postove, savjete, pratila što se događa, veselila se što napokon imam zaleđe u svojoj odluci... i ono najvažnije – podršku! Zanimljivo je to što sam se više pouzdala u klub nego u svoje bližnje... a onda sam shvatila... vi me ne poznajete i reći ćete istinu, ma kako ona ružna bila... nećete me varati lijepim riječima ohrabrenja dok ni sami ne vjerujete u to što radim. A sve s ciljem uspjeha! thumbup

I tako malo po malo kile su krenule dolje, a moje zadovoljstvo je raslo... zajedno sa mojim samopouzdanjem.

Zato se ovim putem zahvaljujem prvenstveno Wandi! Hvala ti neizmjerno što uvijek kažeš pravu stvar, što si snažna kakva jesi i što si pokrenula ideju Karakter Kluba. Ovaj klub je baš ono što mi je trebalo da ne odustanem, da nastavim ovu bitku i da je dobijem i samim time budem korak bliže da dobijem rat!

Dalje se želim zahvaliti dnevnim urednicama koje ulažu jako puno truda o obradu svakakvih tema koje bi nas trebale naučiti zdravom životu i potaknuti nas na pozitivne promjene.
Ne smijem zaboraviti ni sve aktivne članice i članove kluba na svim komentarima u kojima su postavljali pitanja urednicama, davali odgovore na neka druga pitanja i dijelili svoja iskustva i savjete sa svima nama. Onoliko koliko naučim u svakom postu toliko i naučim iz vaših komentara.

I na kraju se zahvaljujem svim članovima potpore. Bez Vas ovo nebi imalo ovoliko smisla. Svima je uvijek potrebna potpora u svemu što radimo i divno je imati ljude koji razumiju i vjeruju u tebe ponekad i više nego što vjeruješ sam u sebe. A to ste u ovom slučaju VI.

A 'ebate, ovo zvuči kao govor na dodjeli Oskara... rofl !


Moje greške

Ujutro se budim u pola 7, u najboljem slučaju ispužem iz kreveta 10 min kasnije. Najćešće nije tako pa se ustanem tek 10 minuta do 7. Tako imam jako malo vremena za jutarnju higijenu, malo šminke, obući ono što mi je prvo u ormaru i odjurit iz stana. Do posla se vozim cca 45 min. Zagrebačka jutrarnja gužva na cest je prestrašna... a još kad ideš sa rubnog istočnog dijela grada na zapadni... bolje ništa ne komentirati.
Tek kad dođem na posao popijem kavu, doručak najćešće zaboravim. Ponekad se sjetim ponijeti od kuće jabuku, bananu ili naranču, ali to je rijetkost. Zato obavezno doručkujem vikendom jer sam tada doma.

Dva puta tjedno igram badminton po sat vremena sa dragim ili prijateljima. Ali nije to zezancija, stvarno igramo žestoko. Ponekad vikendom padne i neka duža šetnja kvartom. Sex u prosjeku jednom tjedno... nekad i dvaput.

Iako se trudim iz petnih žila večerati najkasnije što mogu (a to je prije 20.00 sati) a da me to drži dok idem spavati, jako često večeram oko 18.00 pa me oko 22.00 ulovi želja za hranom koju pokušavam ubiti vodom, cedevitom ili voćnim čajem. Ponekad pokleknem pa pojedem bananu, petit keks, kreker, šaku kikirikija... ovisi što imam. Razlog tome je što ručak obavljam blisko iza 12 sati brzinskim gablecom na poslu. To su nerijetko jela spravljena večer prije koja ponesem u tupperware posudici... hladna... bljuv. I umrem od gladi dok dodjem doma i napravim si poštenu večeru. Ako sam dovoljno pametna dok kuham, večer prije napravim dovoljno za ručak i večeru pa samo podgrijem kad dodjem doma.

Dakle, suma sumarum:

1. Preskakanje doručka rolleyes
2. Premala tjelesna aktivnost naughty
3. Kasnovečernje krize njami


Moji uspjesi

Iako nisam skinula onoliko koliko sam planirala zadovoljna sam postignutim.
Ova bitka je dobivena, slijedi još jedna, i još jedna... sve dok ne dobijem ovaj rat!
Rezultat je slijedeći: -10 kg

Nažalost, dragi mi nije bio blizu jučer da me poslika pa sam pokušala sama. Koliko sam uspjela u tome procijenite sami...
Ovo su bile moje omiljene traperice... sada izgledam kao klaun u njima... rofl



Da uspjesi ne ostanu samo na skinutim kilogramima spomenut ću i uspješnu promjenu načina prehrane... zapravo vraćanju već otprije naučenom. Bravo ja! thumbup


Najdraži recepti

S obzirom da živim sama i da sam kuhala samo za sebe svi omjeri su za dva obroka jednoj osobi, ručak i večeru. Primjetit ćete da skoro sva jela sadrže mrkvu i tikvice... to je zato jer obožavam tikvice i sviđa mi se ta kombinacija. Naravno tko ne voli može dodati povrće koje želi.


Proteinski dan

Piletina sa šampinjonima



- luk
- četiri šnicle piletine
- pola kg šampinjona
- vrhnje za kuhanje
- žličica mljevene crvene paprike
- ulje
- sol, papar, vegeta

Na malo ulja popržite sitno nasjeckan luk. Kad postane staklast dodajte piletinu narezanu na manje kockice ili trakice. Smanjite vatru i polako popržite dok meso ne pobijeli i zatim dodajte mljevenu papriku. Promiješajte i podlijte s malo vode da prokrčka, poklopite. Šampinjone dobro operite i narežite na listiće. Ako su jako mali možete na polovice ili četvrtine. Kad je isparila voda sa piletine dodajte šampinjone, promiješajte i poklopite. Šampinjoni će pustiti vodu i kad ona ispari dodajte još malo vode. Dodajte sol, papar, vegetu i promješajte. Ja volim po tri, četiri puta dolijevati po malo vode jer se na taj način svaki put malo meso zapeče i bolje se sačuva okus dinstanjem, ne kuha se. Kad je meso mekano dodajte vrhnje za kuhanje. Količina koliko želite. Ja dam puno, skoro pola litre tako da mi bude puno finog safta. Pustite da prokrčka i probajte, ako fali začina dodajte još malo.
Poslužite uz salatu. Dobar tek!


Moja omiljena salata



- jedna rajčica
- pet listova salate puterice
- 4 veća kisela krastavca
- Dvije žlice jogurta
- Ocat, ulje, sol papar

Salatu operite i narežite na trake ili natrgajte na što manje komade. Rajčicu prerežite na četvrtine pa onda svaku četvrtinu narežite na tanke kriške, a kisele krastavce naribajte na tanke listiće. Za preljev pomiješajte jogurt sa octom, uljem, soli i paprom po ukusu i prelijte preko salate. Tko voli može koristiti maslinovo ulje i limunov sok. Promiješajte.
Poslužite uz piletinu sa šampinjonima. Dobar tek!

Ovu salatu možete jesti i kao glavno jelo uz dodatak tune iz konzerve. Mljac!


Škrobni dan

Krumpir iz pećnice



- nekoliko većih krumpira
- po jedna srednja žuta, zelena i crvena paprika
- jedan veći poriluk
- maslinovo ulje, vegeta

Zagrijte pećnicu na 200C. Krumpire ogulite, operite i narežite na kriške. Stavite ih u dublji pekač i pospite sa vegetom. Poškropite sa malo maslinovog ulja.
Papriku operite, očistite i narežite na trakice pa istresite na krumpir. Poriluk operite, očistite i narežite na kolutiće pa i njih istresite na krumpir. Sve dobro izmješajte i stavite peći u pećnicu dok krumpir ne omekša i zarumeni se.
Krumpir na ovaj način volim i u kombinaciji sa tikvicama, mrkvom i porilukom (kako čudno... ;))
Dobar tek!


Zapečeni grah



- manja konzerva tamnog graha cca 240g
- 1 osrednji poriluk
- 2 osrednje mrkve
- 3 žlice blagog ajvara
- 200g smeđih šampinjona
- 1 žličica maslinovog ulja
- sol, papar, vegeta, začini

Očistite i narežite poriluk na kolutiće pa ga malo popržite na maslinovom ulju. Dodajte očišćenu mrkvu narezanu na kockice i kratko prodinstajte.
Za to vrijeme dobro operite šampinjone i narežite ih na listiće.
Dodajte ih poriluku i mrkvi i dinstajte dok ne ispari sva voda od šampinjona.
Posolite, popaprite, dodajte vegete po ukusu.
Malo isperite grah iz konzerve i dodajte ga dinstanom povrću i gljivama.
Promiješajte i dodajte ajvar. Sada dodajte začine koje želite. Ja sam dodala malo bosiljka, mažurana, suhog peršina i muškatnog oraščića.
Ako je malo pregusto dodajte vode ili još bolje tekućine iz konzerve graha. Treba izgledati kao jako gusto varivo. Ostavite da se sve zajedno jos malo zapeče i gotovo.
Dobar tek!


Povrće na tri načina

- dvije mrkve
- tikvica
- luk
- jedan veći poriluk
- manja konzerva graška
- celerov korijen
- žličica mljevene crvene paprike
- povrtni temeljac
- malo ulja, sol, papar, vegeta

Verzija 1:



Na malo ulja izdinstajte luk. Povrće očistite, operite, mrkvu i poriluk narežite na tanke ploške tj. kolutiće, a tikvicu i celerov korijen na kockice.
Kad je luk postao staklast dodajte mjevenu papriku i malo je popržite. Dodajte mrkvu i celerov korijen i tek nakon nekoliko minuta dodajte poriluk i tikvicu. Sve zajedno malo popržite, posolite, popaprite i dodajte vegete po ukusu. Zalijte sa puno temeljca da dobijete juhu i kad zakuha smanjite vatru i neka se lagano krčka polupokriveno. Kad povrće omekša dodajte grašak i još malo prokuhajte. Ostavite da malo odstoji poklopljeno i dobar tek!

Verzija 2:
Umjesto celerovog korijena stavite krumpir, ali u tom slučaju nema graška. Možete i još dodati bilo koje povrće po želji.

Verzija 3:



Sve isto, ali bez graška i stavite samo 2dcl temeljca da se dinsta i da dobijete gusto varivo. Kad je gotovo poslužite uz palentu ili rižu.


Ugljikohidratni dan

Žličnjaci s povrćem



- Luk
- Srednja mrkva
- Jedna tikvica, neka bude malo veća od mrkve
- Malo ulja, sol, papar, vegeta
- Tri žlice brašna (najbolje integralnog, ali može i oštrog bijelog)
- Malo hladne vode
- Sol, suhi ili svježi peršin

Na malo ulja propirjajte sitno narezan luk. Mrkvu operite, očistite i narežite na kolutiće. Dodajte ju luku da se malo isprži i zatim dodajte malo vode da se dinsta.
Za to vrijeme operite tikvicu i narežite na kockice. Kad je mrkva napola mekana dodajte tikvicu, ako treba podlijte s malo vode i dinstajte. Posolite, popaprite i dodajte vegete po ukusu. Dok se povrće dinsta napravite žličnjake.
Stavite kuhati vodu. Brašno pomiješajte s malo vode i posolite. Dodajte žličicu suhog peršina ili sitno nasjeckan svjež peršin i promješajte. Tijesto treba biti gušće nego za palačinke, ali ne ni pregusto. Zapravo isto kao kad radite noklice za juhu. Kad voda zakuha uzmite malu žličicu i umočite je u vodu i zatim zagrabite malo tijesta koliko stane u žličicu i spustite ga u kipuću vodu. Past će na dno, ali ne brinite kad je kuhano dignut će se na površinu. I tako redom. Kuhane žličnjake izvadite i ocijedite.
Kad je povrće dinstano skinite s vatre i ubacite kuhane žličnjake u povrće. Lagano promiješajte i poklopite da odstoji desetak minuta.
Kao dodatak sam jednom narezala tikvice na par tankih ploški, uvaljala ih u brašno, zatim u rijetko tijesto za žličnjake i spohala. Super je kao dodatak ovome!
Dobar tek!


Puding iznenađenja



- jedan puding od čokolade
- petit keksi ili kompot od višanja bez koštica

Skuhajte puding prema uputi na većici.
Kad je kuhan podijelite u dvije veće zdjelice. Dok je još vruć, prelomite petit kekse na pola ili na četvrtine (ovisi o veličini zdjelice) i potopite jedan do dva keksa u svaku zdjelicu, koliko vam stane. Na kraju zdrobite jedan keks na sitne mrvice i pospite po pudingu.
Ako ne volite kekse zamijenite ih višnjama iz kompota, a sok od kompota zagrijte i rastopite šećer u njemu da dobijete gusti sirup kojim prelijete puding.

Dobar tek!


Voćni dan
Osim raznih voćnih salata, kad sam imala više vremena kuhala sam kompot i radila dinstano miješano voće.

Kompot od jabuka



- dvije srednje jabuke
- dvije srednje kruške
- četiri do šest suhih šljiva
- šaka grožđica
- vanili šećer, cimet
- mala žličica meda

Jabuke i kruške narezati na manje kriške, a šljive prerezati na pola ili na četvrtine da su sitnije (optička varka jer se ovako čini da ih je puno više).
Svo narezano voće i grožđice staviti kuhati, u vodu dodati vanili šećer i med. Kuhati cca 15 minuta dok voće ne omekani. Na kraju dodati malo cimeta.

Dinstano voće

- Četvrtina svježeg ananasa ili pola konzerve ananasa
- Jedna jabuka
- Dvije banane
- Šaka grožđica ili brusnica
- Nekoliko sušenih šljiva
- Svježe iscjeđeni sok jedne naranče
- Velika žlica meda

Zagrijati med na dubokoj tavi i dodati sok od naranče. Svo voće narezati na kocke i dodavati po čvrstoći. Poanta je da se voće zagrije i da se povežu arome.
Dakle, prvo dodavati redom grožđice/brusnice i šljive da prvo malo omekane i upiju sok (možete par sati prije namočiti suho voće da nabubri pa jos dodati i tu vodu sa aromom suhog voća za dinstanje umjesto obične vode), pa ananas, jabuku i na kraju bananu. Promiješati i dodati još malo vode ili aromatizirane vode od suhog voća da sve malo prokrčka. Kad višak vode ispari, gotovo je. Na suhoj teflonki popržiti šaku listića badema i posipati po dinstanom voću. Možete posuti i malo cimeta tko voli.
Ovo jede i moj nećak koji ima 20mj. Samo njemu još dok je vruće unutra zdrobim petit kekse da omekane i pustim ohladiti. Isto tako ovo možete poslužiti kao desert ostalim ukućanima koji nisu na dijeti uz sladoled od vanilije.


Kako dalje?

Drugi dio dijete ću se pridržavati pravila da ne miješam proteine, škrob i ugljikohidrate u istom danu. Ako koji put pretjeram slijedeći dan sam na voću.
I da ne zaboravim: obavezno smanjiti odlaske na večere s Dragim i paziti što jedem... smijeh

Meni ovo zvuči jako jednostavno pa ne sumnjam da ću ostati kakrakter i odraditi drugi dio bez posljedica. Ionako sam se već izvježbala u kuhanju po pravilima dijete pa mi neće biti nikakav problem. A ono najvažnije je da sam se navikla na taj način prehrane i uživam u njemu. Puno više eksperimentiram u raznovrsnosti pripreme obroka na ovaj način nego prije.

Nakon toga krećem opet. Za 3 mj. Uporno i odlučno... i nadam se sa manje pogrešaka i više skinutih kilograma.
Ali ne odlazim iz Kluba, ostajem i dalje jer znam da sama vjerojatno ne bi mogla nastaviti. Ali zato ste vi tu... smijeh

Nadam se da sam pomogla i zato ustrajte i dalje. wave


Uskrs

Da ovaj post bude mrvicu tematski s obzirom na trenutno razdoblje godine stavljam vam slikicu uskršnjih jaja koja sam sama ukrasila. Detaljne slike i još puno više možete vidjeti na Daisy Creations.





Sretno svima i pozdrav od DaisyDee! mah

- 08:00 - Dodaj komentar (36) - Print - #

0

Rujan 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (9)
Rujan 2007 (5)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (24)
Ožujak 2007 (32)
Veljača 2007 (31)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off





AJMO SKUPA?

Ovo je blog svih blogerica i blogera koji žele temeljito promijeniti svoj život ili samo kreću, recimo, na dijetu od... recimo...
BAŠ DANAS!

PRIJAVE ispod zadnjeg, najnovijeg posta.

Pišite nam na:

karakterclub@gmail.com
karakterclub1@gmail.com

Vaše priloge šaljite kao attachmente u Word formatu.


NE PROPUSTITE NAŠU ARHIVU:





UN dijeta
- link

Forum o UN dijeti - link

Drugih 90 dana - link

Recepti Karakter kluba - link



88 ČLANICA KARAKTER CLUBA

Wanda
Lorraine
101 dalmatinka
Nessa
Mala Mu
Malena
Žena s Balkana
Angie
Rahatli
Božica trenutne sreće
Podloga
Daisy Dee
Ledena
Demjan
Rubia
Neni iz bajke
Mama Bahama
Pupak svijeta
Zezalica
Tyche
Red Sonja
Zvrk
wizard lady
Klodica
Sabivena
Atlantik
Vesna
The one
Lafica
Kad kokica pukne
Ivette
Princhipessa
morfin@
Jana
Tedica
Archie The NeZaSiTnA
Tonkabest
Lina-ina
Suncokreta2
DabRicA
tenkgirl
sve za zdravlje
meredith_sa
Luki
mala debeljuca
studentica
YT
Duda
Brevis
Sarajka_djevojka
Bugenvilija
hellion
Kornati53
Windfucker-in memoriam
tAjNe JeDnE wJeShTiCe
Sultanija
trudnica na kvadrat( a nije trudna:))
*pupa*
Roxy6
Dream girl
bise
stella
tanjevka
Bezazlena
kao da je važno
Louise1
omekšivač
modri odsjaj
otherside2
piplica
M.aktualije
Simboli
Tender
Doda
bbw44
MiniMaxine
jg007
Distortion
odlucila sam smrsaviti
Ni na nebu, ni na zemlji
Lafica
Angelina
Carolica
maala
bez karaktera
kia85
kravica(:
Isabel
Andja24
Aura
Kaja

9 ČLANOVA KARAKTER CLUBA

Miško
Ribafish
Holyfighter - vuk samotnjak
Izazov
Sadistico Shy
BMI 37
Dragi Moj Junac
Shinzo
Bez!Komentara
... i ne zamjerite im ako su zli u postovima ili komentarima, jer oni su na dijeti smijeh i jebeno su ponosni na sebe zbog toga!


ČLANOVI RADI ČLANSTVA I POTPORE

Lipa Mare
Penellope
Ljelja
Rudarka
Juliere
brod u boci
...Jani29...
Gali
Orange Boy
tratinchica
Kirshna
Silvija4
Likma
CHOCO
Majstorica
Amberka
loveaddict
Florena
Big mamma

PRAVILA:

1. U klub se primaju samo oni članovi koji zaista imaju višak tjelesne mase. Dakle, to se ne odnosi na one koji su npr. visoki 175 cm, imaju 55 kg, a žele smšaviti na 45. To znači da ne primamo one koji su debeli u glavi. Kod nas se cijene cice i guzice!




Webdesign: T-MARK

Header: RUBY









Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes






Free Website Counters












































































































































































































eXTReMe Tracker