HarryPotter.Blog.HR

nedjelja, 26.09.2004.

Nema happy enda u Hogwartsu?


Na novinskoj konferenciji uoči britanske premijere Zatvorenika Azkabana mladi glumački trojac prorekao je sudbinu svojih likova.

Prema njihovom mišljenju Harry će vjerojatno umrijeti, Rona su stavili na stranu zlih sila, a za Hermionu se nisu još odlučili, ali bi i ona mogla pokleknuti pred zlom.



Ljudi će me mrziti zato što ovo govorim, ali oduvijek sam sumnjao da bi Harry mogao umrijeti, izjavio je Daniel Radcliffe. Misli li to zbog cijele mračne atmosfere posljednjeg nastavka ili zbog J. K. Rowling? Naime, ona se muči sa završavanjem posljednjeg, sedmog, nastavka. Najveći problem predstavlja joj konačna borba Voldemorta i Harryja. Njih dvojica u sebi imaju isti kod, što možete vidjeti u četvrtoj knjizi. Jedini način da se uništi Voldemort je da i Harry umre s njim, objašnjava Radcliffe.

Rupert Grint koji glumi Rona ima sasvim drugačije objašnjenje sudbine svog lika. Volio bi da bude više zao. Uvijek sam htio glumiti zlu osobu.

Emma Watson malo je optimističnija, a izgleda kako se i više brine o sreći svog lika, nego o velikoj sudbini i kraju priče. Voljela bi da na kraju radi nešto što voli , možda i da bude s Ronom, ako će ju to usrećit, izjavila je.







- 00:26 - Komentari (4) - Isprintaj - #

subota, 25.09.2004.

Columbus napušta ciklus filmova o Harryju Potteru

Snape
CHRISA COLUMBUSA njegova su djeca dovela u serijal filmova o Harryju Potteru, a sada ga iz njega izvlače.

Nakon što je režirao predprošlogodišnji hit "Harry Potter i kamen mudraca" te drugi film iz serijala - "Harry Potter i odaja tajni", Columbus će napustiti to mjesto u trećem filmu, kako bi provodio više vremena sa svojom suprugom i djecom od 13, 10, 8 i 5 godina.

"Moja kćer Eleanor natjerala me da čitam knjige i rekla mi kako bi to bio divan film", rekao je 44-godišnji filmaš.

"Onda sam shvatio, nakon što ih dvije i po godine tokom radnih dana nisam vidio za večerom, da ih želim voditi u školu ujutro i vidjeti ih uveče okupljene za večerom".

Columbus će biti producent filma "Harry Potter i zatočenik Azkabana", koji bi se trebao početi prikazivati u kinima u lipnju 2004.

Međutim, priznaje da će biti teže gledati redatelja Alfonsa Cuarona kako preuzima kontrolu nad trećim filmom, nego što bi bilo da ga sam režira.

"Meni je teško držati jezik za zubima, ali morat ću", rekao je Columbus. "Morat ću Alfonsu dati prostora kako bi snimio film koji treba snimiti".

Mladi glumci u filmu kažu da se navikavaju na ideju da će netko drugi biti na čelu ekipe.

"Najvažnije je znati da će Chris još uvijek biti prisutan", rekao je Daniel Radcliffe, koji glumi dječaka-čarobnjaka Harryja Pottera. "S novim redateljem bit će uzbudljivo. Bit će to drukčije, novo iskustvo".

Redatelj meksičkog hita "I tvoju mamu također" - s eksplicitnim scenama tinejdžerskog seksa - može se činiti neobičnim izborom za film namijenjen cijeloj obitelji.

No, Cuaron je također režirao fantaziju "A Little Princess" iz 1995. te verziju "Velikih očekivanja" iz 1998., s Gwyneth Paltrow i Ethanom Hawkeom.

"Naravno, bilo je puno napisa tipa "Seksom nabijeni Potter"", duhovito je primijetio producent David Heyman. "To baš i nije smjer kojim smo namjeravali krenuti".

Iako Columbus priznaje da je najpoznatiji po adaptacijama serije knjiga J.K. Rowling o Harryju Potteru, on se već i prije proslavio režirajući serijal filmova "Sam u kući". Prije toga, napisao je scenarij za "Gremline" i "Goonies".

Ali publika i kritičari sa zijevanjem su reagirali na neke od Columbusovih filmova, poput "Devet mjeseci", proglašavajući ih previše sentimentalnima. Vječni optimist, Columbus izjavljuje da takvi neuspjesi osobu čine jačom.

"Nažalost, očajnički su vam potrebni takvi neuspjesi", rekao je on. "Njih ćete svakako imati jer ćete se na neki način uljuljkati zbog svog uspjeha, a tada će se nešto dogoditi što će pokrenuti ili neuspjeh ili krivi korak. Onda treba kako se iz toga izvući".

Columbus namjerava napisati još jedan scenarij, što nije radio od "Only the Lonely" iz 1991. Zbog svoje naklonosti prema "rock and rollu", volio bi napraviti mjuzikl. A nije isključio mogućnost da režira četvrti nastavak iz serije - "Harry Potter i plameni pehar".


- 23:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.09.2004.

Rowling nema pojma

Ili zašto slavna spisateljica više neće surfati Internetom...

J. K. Rowling toliko pažljivo čuva zaplete i skice romana o Harry Potteru na kojem trenutno radi, da ih navodno, kada izlazi van, stavlja prvo u kutiju za cipele, a zatim u sigurnosni pretinac u banci.
No, kada je ova multimilijarderka pokušala u chatroomu, "undercover" prošvercati nekoliko ideja za novi, sedmi (i navodno posljednji), roman o Harry Potteru, koji upravo piše, doživjela je pravi – fijasko. Mladi su fanovi jednostavno pokopali njene ideje.
Autorica se naime anonimno logirala na svoj novootvoreni web portal, posvećen malom čarobnjaku, ali njezine sugestije što bi se moglo u sedmom romanu dogoditi Harryju i ekipi nisu bile prihvaćene.
Rowlingova je, naime, i službeno pokrenula portal posvećen njenim obožavateljima – na www.jkrowling.com mogu se tako naći informacije, novosti, pa i glasine vezane uz serijal o Harry Potteru (posebno o sedmom dijelu, na kojem Rowling trenutno radi), ali i samoj autorici.
Rowling je obećala kako će svaku novost stavljati na portal, obrazlažući odluku o pokretanju istog time što svakodnevno prima na tisuće pisama, koje fizički ne stigne pročitati, kamoli na njih odgovoriti.
"Na portalu mogu osobno odgovoriti na različite glasine i tračeve vezane uz mene i knjige na kojoj radim, mogu podijeliti neke `tajne` informacije sa svojim obožavateljima, a i dati im naznake oko toga što će se dogoditi s Harryjem u sedmom dijelu serijala."
Portal je samo u prvom tjednu nakon pokretanja zabilježio čak sedamnaest milijuna posjetitelja, a na njemu se može naći i par korisnih informacija, poput one u kojoj se upozoravaju obožavatelji da ne kupuju primjerke knjiga o Potteru, koje na sebi imaju Rowlingin (krivotvoreni) potpis.
Spisateljica je inače opovrgnula glasine kako će se šesta knjiga, koja bi se u javnosti trebala pojaviti u ljeto 2005., zvati "Harry Potter and the Green Flame Torch", a film "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban", treći po redu u ovom mega popularnom serijalu, jučer je premijerno prikazan u New Yorku.
- 23:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 19.09.2004.

HARRY POTTER I ZATOČENIK AZKABANA Alfonso Cuarón

Trećem filmskom uprizorenju romana o Harryu Potteru, najviše su se veselila djeca koja uvijek iznova jedva čekaju sljedeći nastavak. Zatim, njihovi roditelji, sretniji možda ipak zbog toga što im se podmladak ne drogira nego konzumira književnost i filmsku umjetnost, a što se kritičara tiče, e pa oni su se veselili utoliko što su sve najave govorile o tome kako će ovaj treći Potter biti bolji i mračniji od prethodnika. I prva dva, bila su doduše podnošljiva, ali gledanje filmova s djecom i životinjicama - osim ako ako nije nužda - uglavnom je ipak prije kazna nego užitak.

A što nam je to, dakle, donio «Harry Potter i zatočenik Azkabana»? Za početak, redatelja meksikanca Alfonsa Cuaróna, kojeg možda znate po filmu «I tvoju mamu također»; zatim, tu je Garry Oldman, glumac čija je interpretacija često znala biti važnija od filmova u kojima je glumio, a koji je nakon nešto dulje pauze ponovo dobio ulogu, pa – hajde da vidimo dobrog starog Garrya. Onda, tu je i Emma Thompson koja bi cijelom filmu trebala dati neku relevantnost, jer ona ipak ne glumi baš u svakakvim filmovima, nego samo u onim dobrima. To su otprilike detalji koji upadaju u oko, a ono što smo od svih ovih aduta dobili je sljedeće: Cuarón se nasilno trudio biti ozbiljan i mračan; da biste vidjeli Garrya Oldmana – osim na animiranoj potjernici – čekat ćete otprilike dva sata, a tada će se pojaviti u blago eutanaziranoj interpretaciji; dok je Emma Thompson u prevelikom entuzijazmu da impresionira svoju četverogodišnju kćer i objasni «što je to što mama radi u životu» - pobjegla s lanca i poprimila najgore manire Robina Williamsa.

Toliko o adutima. Da je film mračniji od prethodnika, može se naslutiti već na samom početku gdje se susrećemo sa opakim bićima «dementorima», samo što oni toliko podsjećaju na Tolkienove, a zatim i Jacksonove «crne jahače», da ne uspijevaju izazvati neko naročito strahopoštovanje, iako jesu donekle zanimljivi jer su jedina poveznica sa žanrom horora. No, tu svaka daljnja sličnost sa filmom strave prestaje, jer vukodlak je prilično umiljat, i samo bi ga se mlađa djeca možda uplašila.

Harry i prijatelji mu, jako su ozbiljni. Dapače, onaj crvenokosi, nakon susreta sa dementorom, reći će nešto kao «da misli da više nikada neće biti sretan», što je – s obzirom da su klinci u pubertetu – dobar znak da su ušli u fazu odrastanja. Dakle, za Harrya i ekipu, sretni dani su iza njih, zato se niti ne bave nepodopštinama, suočavaju se sa svojim strahovima, traže Siriusa Blacka iliti Garrya Oldmana, a sve što je u filmu zanimljivo i napeto, događa se u posljednjih pola sata u koje je naguran zaplet, preokret, drugi preokret pa rasplet. Kroz vrijeme koje tome prethodi, Cuarón se mlitavo vuče trudeći se biti ozbiljan, lijeno odrađuje ključne scene iz knjige, a osnovnu priču tretira jednakom prpošnošću. Zanimljivije su tek prve naznake pubertetskih problema naših junaka. Hermione i Ron izmijeniti će nekoliko nevinih dodira, a Harry će se na samom početku zabaviti sam sa sobom, u prizoru kada ispod plahte nešto tajanstveno radi. Ne brinite, on to samo čarobira sa svojim štapićem, nikako ne sa batinom, jer ovo je ipak film za djecu, ali opisani prizor bio je zbog svoje dvosmislenosti zabavan dok je kratko trajao.

«Harry Potter i zatočenik Azkabana», nije ni bitno bolji ni bitno lošiji od prethodnih Potterovih avantura, neki osnovni standard je postignut, produkcija je ispeglana i nema joj se što prigovoriti, efekti su tehnički odlično napravljeni, ali, sve ste već ipak vidjeli u prethodnicima, i ovo ipak nije film za svakoga, baš kao što ni Greenaway neće svakome biti merak. Ovo je film za djecu, i samo djecu. Nije jedan od onih bezvremenskih poput starog «Čarobnjaka iz Oza», i teško da će ga današnji klinci za 20 godina gledati s užitkom, osim možda ako taj osjećaj ne zamijene za nostalgiju za izgubljenim djetinjstvom. Treći Harry Potter nije toliko grozan kao neki drugi dječji filmovi, primjerice «Jumanji», ali biti relativno odrastao i reći da ga je bio gušt gledati, e pa to ne bi baš bila prevelika istina.
- 20:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Potter u New Yorku

Radili smo na filmu jedanaest mjeseci stoga je veliko zadovoljstvo vidjeti da nas mnogi podržavaju. Ovo je veličanstveno«, rekao je Daniel Radcliffe

NEW YORK – Treći nastavak filma o najpoznatijem čarobnjaku »Harry Potter i zatočenik Azkabana« premijerno je prikazan u New Yorku u nedjelju pred oko 6.000 gledatelja i započelo je šetnjom zvijezda crvenim tepihom ispred Radio City Music Halla. Ispred poznatog kina tisuće obožavatelja dočekalo je glavnog glumca Daniela Radcliffea, te njegove glumačke kolege Emmu Watson i crvenokosog Ruperta Grinta, u filmu Hermione i Rona Weasleyja. Sretnici koji su uspjeli dobiti karte za premijeru, prije prikazivanja filma glasno su pozdravili još osam članova glumačke ekipe, među kojima su bili Robbie Coltrane, dobrodušni div Hagrid i Alan Rickman koji glumi Severusa Snapea. Mladi britanski glumci bili su impresionirani oduševljenjem publike i vriskovima tinejdžerki ispred kina. »Radili smo na filmu jedanaest mjeseci stoga je veliko zadovoljstvo vidjeti da nas mnogi podržavaju. Ovo je veličanstveno«, rekao je Daniel Radcliffe uoči premijere, dok su ga pozdravljale mlađahne obožavateljice. O svojoj ulozi u filmu Radcliffe je rekao da je Potter odrastao u posljednjem nastavku, kao što je on odrastao u stvarnom životu. »Treba mijenjati karakter. Ako se isto ponašam u svakom filmu, Harry će uvijek biti isti. Stoga je jako važno mijenjati karakter. Istih sam godina kao Harry Potter, pa smo na neki način odrasli zajedno«, izjavio je Radcliffe. »Harry Potter i zatočenik Azkabana« prikazuje avanture Harryja i njegovih prijatelja na trećoj godini školovanja u Hogwartsu, gdje se tinejdžeri susreću s ozbiljnijim problemima i strašnijim neprijateljima negoli u ranija dva dijela. Film u trajanju od 136 minuta režirao je španjolac Alfonso Cuaron, redatelj filma »I tvoju mamu također«, pa se od prethodna dva filma o Harryjevu odrastanju, koje je režirao Chris Columbus, razlikuje po tome što se ne bavi opisom života čarobnjaka. Naime, »Zatočenik Azkabana« započinje bijegom iz zatvora čarobnjaka koji, čini se, pokušava nanijeti zlo Harryju Potteru. Europska premijera trećeg nastavka ekranizacije fantastično popularne dječje knjige britanske autorice J. K. Rowling održat će se 4. lipnja u Londonu.
- 20:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

INFO

Povodom dolaska 'Harryja Pottera i zatočenika Azkabana' u kina, pogledajmo tko se krije iza Harryja. Daniel Radcliffe, osim što ima puno veći džeparac od svojih vršnjaka, zapravo je sasvim običan dečko...



DANIEL RADCLIFFE INFO:

Puno ime i prezime: Daniel Jacob Radcliffe
Nadimak: Dan
Datum i mjesto rođenja: 23. 7. 1989, London, Velika Britanija
Boja kose/očiju: smeđa/plave
Visina: 1,70 m
Horoskopski znak: Lav
Roditelji: tata Alan Radcliffe (književni agent) i mama Marcia Gresham (redateljica castinga)
Braća/sestre: nema
Kućni ljubimci: 2 psa - Binka i Nugget
Hobiji: igranje playstationa, slušanje glazbe, pisanje, trčanje, gimnastika
Voli: američki nogomet, hrvanje
Ne voli: kolače



NAJ:

Glazbena grupa: U2, R.E.M., Stereophonics, Rage Against the Machine, The Darkness, Blur
Soundtrack: Moulin Rouge
Glumac: Joseph Fieness, Robert de Niro, Paul Bettany, Jude Law
Glumica: Julia Roberts, Kate Winslet, Cameron Diaz, Kate Hudson
Film: 'Što muči Gilberta Grapea'
Crtić: 'Simpsons'
Knjiga: 'Holes', Louis Sachan
Školski predmet: engleski



Harry Potter nadahnuo je mnogu djecu širom svijeta, a ipak je samo jedan dječak - Daniel Radcliffe - dobio šansu da osobno oživi malog čarobnjaka na velikom platnu, pred milijunima gledatelja.

Za ulogu Harryja Pottera bio je izabran između nekoliko tisuća dječaka. Navodno je na audiciji filmska ekipa znala da je on 'pravi' čim je ušao u prostroriju. Saznavši da je izabran, zaplakao je od sreće, a kaže kako mu je to bio najljepši trenutak u životu. Prvo glumačko iskustvo Danielu je bila uloga malog Davida u BBC-jevoj seriji 'David Copperfield', a zatim sina Jamie Lee Curtis i Geoffreya Rusha u filmu 'Krojač Paname'. Daniel je oduvijek bio strastveni ljubitelj knjiga o Harryju Potteru, a za malog čarobnjaka kaže: 'Harry je s mnogo aspekata zapravo prilično arogantan. Na neki način njegove negativne strane su ono što mi se sviđa kod njega, jer ne volim savršene junake. On je prilično nesavršen i zato je tako stvaran lik s kojim se možete poistovjetiti'.

Zanimljivo je da je Daniel drugi po redu najbogatiji tinejdžer u Velikoj Britaniji (prvi je princ Harry). Za ulogu Harryja Pottera do sada je zaradio 'džeparac' od oko 6 milijuna funti, dok princ Harry ima 14 milijuna funti.

No, iako je već postao milijunaš, a još nije navršio ni 15 godina, Danielov stvarni život nije tako čaroban kao u filmu. On je sasvim običan tinejdžer koji mora krotiti svoje hormone, ići u školu i pisati domaće zadaće. Kako još nije punoljetan, roditelji mu novac stavljaju na štednju pazeći da ga ne potrati na kupnju nekih 'gluposti' koje bi mogle pasti na pamet nekome 'njegove dobi'. Dakle, standardno...

14-godišnji Daniel Radcliffe već je počeo rad i na četvrtom filmu, a mali čarobnjak polako odrasta, kako na filmu tako i u stvarnom životu.

- 19:37 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Čarobnjak i dalje oduševljava djecu i odrasle

Tko još nije čuo za priču o dječaku čarobnjaku, Harryju Potteru? Harry je postao planetarni lik koji plijeni pozornost, čije se priče ‘grabe’ s polica knjižara, a filmovi pune kino dvorane. S nestrepljenjem očekujemo treći nastavak, a premijera filma 'Harry Potter i zatočenik Azkabana' najavljena je za 4. lipnja!

'Harry Potter' je priča o dječaku s čarobnjačkim moćima koja se proteže kroz seriju od sedam knjiga od kojih je dosad izašlo pet: 'Harry Potter i kamen mudraca', 'Harry Potter i odaja tajni', 'Harry Potter i zatočenik Azkabana', 'Harry Potter i plameni pehar' te 'Harry Potter i feniksov red'. Sve knjige bit će i ekranizirane.

Dio novog filma o Harryju Potteru 'Harry Potter i zatočenik Azkabana' djelomično se snima u škotskom Glencoeu. Producentska kuća Warner Bros režiju trećeg nastavka serijala o malom čarobnjaku povjerila je Alfonsu Cuaronu koji je režirao veliki hit na španskom jeziku, 'Y Tu Mama Tambien'. Meksički režiser poznat je po visokoj kvaliteti slike koju je prikazao u holivudskom hitu 'Velika očekivanja' (Great Expectations) i dječjem filmu 'Mala princeza' (A Little Princess). Podsjetimo i da je prva dva nastavka režirao Chris Columbus, no nije se želio prihvatiti istog zadatka po treći put. Naime, režiser je izjavio da se želi vratiti kući svojoj porodici nakon godine provedene u Velikoj Britaniji.

Osim Cuarona, treći nastavak očekuju i glumačka 'pojačanja', pa se tako u ulozi profesorice Trelawney, Hogwartove lažljive proricateljice sudbine, pojavljuje i cijenjena britanska glumica Emma Thompson. Prevrtljiva Trelawney bi trebala, osim proricanja sudbine iz čarobne kristalne kugle, podučiti Harryja i prijatelje drevnoj vještini iščitavanja budućnosti iz dlana i lišća čaja.

Mala, ali savršeno adresirana uloga, Emmu Thompson dovela je u društvo Garyja Oldmana, Julie Christie i Maggie Smith, koji čine najimpresivniji line-up Harryja Pottera do sada.

Zanimljivo je spomenuti kako su se moći Harryja Pottera protegnule i na izdavačku kuću Bloomsbury, pa je prodaja knjiga za odrasle porasla za 22 posto, dok odjel za djecu bilježi porast prodaje za 63 posto! Samo tijekom prvog dana od objavljivanja najnovijeg nastavka 'Harryja Pottera' u lipnju prošle godine, djelo je prodano u oko 1,8 milijuna primjeraka širom Velike Britanije.

Namjera izdavačke kuće je i dalje zarađivati na 'pottermaniji', pa se 2004. godine predviđa objavljivanje 15 novih izdanja svih pet nastavaka romana o Harryju Potteru, uključujući i džepno izdanje 'Reda feniksa'.
Inače, izdavačka kuća uopće ne spominje šesti nastavak avantura slavnog čarobnjaka.



Prošle godine u lipnju Bloomsbury je odao da autorica J. K. Rowling već radi na šestom dijelu romana, no tom je prigodom naglašeno da nije utvrđen rok za predaju rukopisa.

- 19:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jeste li znali

Da je najnoviji film o Harryju Potteru, 'Zatočenik Azkabana', pridonio rekordnom povećanju ulaganja u filmsku produkciju u Velikoj Britaniji prošle godine?

Broj stranih filmova snimanih u Velikoj Britaniji porastao je za 85 posto, dokazujući da je Britanija opet primamljiva lokacija za snimanje, nakon usporenog posla uslijed napada 11. rujna. Ova kategorija uključuje i film o Potteru, kao i remake komedije iz 1960-ih s Michaelom Caineom "Alfie", ovaj put s Judeom Lawom u glavnoj ulozi.

Da kina koja prikazuju najnoviji nastavak 'Harryja Pottera' imaju nove metode hvatanja osoba koje kamerom snimaju projekcije? Zbog poplave tzv. 'cam DivX-a', ilegalnih kopija filmova nastalih snimanjem filma s kino platna i njihovog prženja na CD/stavljanja na Internet, kina koja prikazuju novog 'Harryja Pottera' u Britaniji uvela su inovativnu metodu borbe protiv piratstva – naočale za noćni vid!

Takve se naočale dijele posjetiteljima kako bi se lakše prijavio slučaj snimanja u kinu, a koji katkad mnogima promakne zbog mraka dvorane. Sve uhvaćene osobe bit će odmah prijavljene policiji.

Da je 'The Prisoner of Azkaban', treći film napisan prema knjizi poznate spisateljice J.K.Rowlling, zaradio je 5.03 miliijuna funti na prvi dan prikazivanja? Film u kojem je Harry postao tinejdžer te završava svoje školovanje u Hogwartsu, istovremeno je prikazan u 535 lokacija u Britaniji. 'Harry Potter and the Chamber of Secrets', zaradio je 2,18 milijuna na svoj prvi dan.

Da je redatelj Cuaron na premijeri otkrio da je tijekom snimanja 'zarazio' mlade glumce psovkama na španjolskom? ‘Ne znaju što to znači na engleskom, ali toliko su me puta čuli da to govorim’, našalio se redatelj.

Inače, nedavno je izjavio da ga je snimanje Harryja dosta izmučilo i da mu je drago što je napokon sve gotovo. Potužio se kako je posljednjih godinu dana neprestance razmišljao o Harryju, a i kad bi ga načas smetnuo s uma, mali čarobnjak bi ga već zaskočio s nekog plakata ili iz izloga. Od takvog sličnog 'Harry Potter sindroma' još uvijek pati i redatelj Chris Columbus koji je uz ovaj projekt ostao vezan kao producent.

Jeste li znali da ne trljaju samo producenti filmova zadovoljno ruke? Naime, razloga za veselje ima i spisateljica J.K. Rowling koja je na knjigama o Harryu dosad zaradila 777 milijuna dolara. Ona je nedavno pokrenula i svoj vlastiti web site koji je prvog tjedna posjetilo 17 milijuna surfera. Na siteu se mogu pronaći zanimljivosti vezane uz snimanje filmova, demantiji raznih tračeva, ali i zanimljivi dijelovi iz nove, šeste knjige o Harryju Potteru, na kojoj spisateljica trenutačno radi.

Jeste li znali da se mali čarobnjak u slijedećem, četvrtom po redu nastavku, mora othrvati i napadima slabijeg spola i to u dvostrukom pakovanju? Naime, prema izvornoj priči u četvrtom nastavku serijala, koji nosi naziv "Harry Potter i Plameni Pehar", Harry i njegovi najbolji frendovi Ron Weasley i Hermiona Granger imaju 14 godina, ulaze postepeno u pubertet i počinju se polako zanimati za suprotni spol. Ovo posebice stvara poteškoće Harryu i Ronu čije su partnerice za društveni događaj sezone - veliki ples u Hogwartsu - dvije sestre blizanke Parvati i Padme. Direktor castinga Shaheen Baig lomi prste u nemoći da pronađe dvije blizanke koje bi mogle na zadovoljavajući način portretirati Parvati i Padme: Gotovo je nemoguće - jada se Baig - ...pronaći dvije blizanke azijatskog porijekla koje bi odgovarale viziji spisateljice Rowling. Ukoliko ne uspijemo u potrazi bit ćemo prisiljeni odabrati bilo koje dvije male glumice, jer je "dobra kemija" među djevojčicama ipak najvažnija, ukoliko se zgodi da djevojčice na koncu budu i sestre - nitko sretniji od nas...

Jeste li znali što se dobiva mješavinom Hobbita i Harryja Pottera? U studiju MGM došli su na odličnu ideju da snime parodiju ovih dvaju filmska djela, a njihov odgovor glasi 'Henry Bates i vračeva jaja'.

Krenimo u 'Middlefinger'... MGM-ov filmski studio odvojio je nešto novca i otkupio scenarij koji će ismijati i 'Gospodara prstenova' i 'Harryja Pottera'.

Scenarij su napisali David Margasen, James R. Stein i Timothy Stack. Prema riječima Morgasena (koji je film nazvao 'Gigli Reloaded'), pisci su željeli imitirati oba svijeta fantazije na jedan vrlo nepoštedan i bezobziran način. Ipak su imali na umu odati počast Potterovim i Frodovim obožavateljima samim time što su obje priče podložak ovog filma. Tvorci filma se nadaju dobrim kritikama.

- 19:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Snimanje četvrtog Pottera


Harry Potter i plameni pehar već se naveliko snima. Pripreme su počele još u travnju 2004. godine. Film bi se u kinima trebao pojaviti krajem slijedeće godine. Ekipa se mora žuriti jer se uz taj trebaju snimiti još 3 nastavka…

Spisateljica J.K. Rowling najavila je kako je sedma knjiga zasigurno i posljednja, budući je i kraj već napisan. Špekulira se kako Warner Bros ubrzano radi jer se boji kako će pasti zanimanje za film jednom kad kraj bude objavljen u knjizi. Iako je do sada svaki film objavljen puno kasnije nego književni nastavak, a zanimanje nije nimalo splasnulo.

Ali, istina Warner se itekako žuri. Glavni glumci odrastaju brzinom munje i moglo bi se dogoditi da izgledom prerastu svoje uloge. U tijeku su pregovori (barem tako tvrdi britanski tabloid Daily Mail) za ulogu glavnog negativca Lorda Voldemorta.

Zakletog Harryjevog neprijatelja trebao bi glumiti Ralph Fiennes, a ako pristane trebao bi zadržati ulogu do kraja serijala. Za tu ulogu prijavio se i Rowan Atkinson. Oba glumca poznata su po nizu pozitivnih uloga te će biti pravo iznenađenje u ulozi zloglasnog čarobnjaka koji se do sada prikazivao samo kao duh.

Redateljsku ulogu preuzet će novo lice u Potterovoj ekipi: Mike Newell (Osmijeh Mona Lise, Četiri vjenčanja i sprovod, Donnie Brasco). Producent David Heyman smatra kako je Newell savršen izbor: Radio je s djecom, pokazao je da zna nasmijati publiku i držati njihovu pažnju do samog kraja filma. Divan je s glumcima. Veselim se suradnji s njim.

Jedno je ime sigurno za četvrti dio. Igora Karkaroffa glumit će poznati srpski glumac Predrag Peđa Bjelac.



- 19:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 11.09.2004.

Peti film "Harry Potter i red feniksa" u ženskim rukama

Tek je započelo snimanje četvrtog Harryja Pottera, a Warner Bros je već ponudio Miri Nair redateljski stolac za peti nastavak, javlja The Times of India.


Studio Warner Bros. ne želi protraćiti ni minutu kada se radi o visokobudžetnim produkcijama Harryja Pottera. Glavni glumci odrastaju nesmiljenom brzinom pa se sva snimanja odvijaju u velikoj žurbi. Posljednji film Harry Potter i zatočenik Azkabana premijerno je prikazan početkom ljeta, ali se već započelo s ekranizacijom sljedeće knjige – Harry Potter i plameni pehar.

Ovih dana kolaju priče da Warnerovci već traže redatelja za peti nastavak, a njih je potakla izjava indijske redateljice Mire Nair koja je objavljena u tamnošnjim novinama. Ona kaže: "Primam ponude za režiranje Harrya Pottera i Red feniksa. Pročitala sam je tijekom vikenda. Još odlučujem."

Redateljica Monsunskog vjenčanja tvrdi da nije fascinirana ponudom: "Ne dozvoljavam da mi sve ovo udari u glavu. Prizemljena sam. Prakticiram meditaciju, to mi pomaže da održim svoju ravnotežu. Ja sam Dilliwalli, samo asana može udariti u moju glavu."

Ipak ni ona nije ostala imuna na pravu Potteromaniju koja je zavladala svijetom: "Moj sin Zoharan je uzbuđen. Pogledala sam sve Harry Potter filmove s njim."

Ova njezina izjava objavljena je samo nekoliko dana prije nego li će se u kinima pojaviti njezin novi film. Vanity Fair je povijesna priča o djevojci iz nižih slojeva koja koristi svoju pamet i seksipil da se probije u visoko londonsko društvo na početku 19. stoljeća. Možda je Harry Potter samo sredstvo privlačenja pažnje, a možda će zaista peti nastavak napokon dospjeti u ženske redateljske ruke.

Harry Potter i Red feniksa u kinima bi se trebao pojaviti tek 2007. godine, dok će Harry Potter i plameni pehar, koji se trenutno snima pod redateljskom palicom Mikea Newella, to učiniti u studenom 2005. U njemu se uz standardne glavne glumce Daniela Radcliffa, Ruperta Grinta i Emmu Watson pojavljuju i Ralph Fiennes, Miranda Richardson i Brendan Gleeson.

Radnja Plamenog pehara prati Harryja na pragu njegova odrastanja. Želi se otarasiti svoje dosadne obitelji i otići s Hermionom i Ronom na Međunarodni kup u metloboju. Želi maštati o svojoj simpatiji Cho Chang, ali i istražiti misteriozne događaje koji ni ovu godinu nisu zaobišli školu Hogwarts. Želi biti normalan, četrnaestogodišnji čarobnjak. Ali, nažalost, želje se ne ostvaruju baš uvijek...


- 13:41 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Novi " "Harry Potter" "

Fantastična knjiga o prethistorijskom dječaku-lovcu, označena kao 'sljedeća velika stvar' nakon Harryja Pottera, svojoj je autorici već donijela pozamašnu sumu novaca.


"Međunarodna prava za Wolf Brother, koju je Michelle Paver započela prije 20 godina kao knjigu fantastike za odrasle, donijela su autorici 5 milijuna dolara", rekao je njezin agent Peter Cox.

"Postoji veliki interes za tu knjigu, što i ne čudi, s obzirom da dira u srce", rekao je Cox.

"Prodali smo prava širom svijeta, uključujući SAD i Japan, ali i u državama poput Islanda, gdje postoji samo jedna izdavačka kuća ili Francuske, gdje je teško predstaviti englesku knjigu", dodao je.

Paver, 43-godišnja bivša pravnica, koja je završila biokemiju na Oxfordu, započela je knjigu 1982. za vrijeme studija, ali ostavila ju je nedovršenom.

Ali je prošle godine, kada se 'probila' kao autorica ljubića, ponovno pregledala rukopis i odlučila ga prepraviti u dječju knjigu.

Wolf Brother je priča o 12-godišnjaku koji je živio prije 6000 godina, koji se, nakon što mu je ubijen otac, pridružio napuštenom vučiću pa njih dvojica pokušavaju 'rodnu šumu' osloboditi zle sile.

Paverino istraživanje za knjigu Cox je opisao kao 'vrlo, vrlo teško i hrabro', s obzirom da je autorica neko vrijeme provela s nomadskim plemenima u Finskoj, Laponiji i na Grenlandu.

"Cilj toga je bilo iskustvo šume i nekih tradicionalnih lovačkih vještina", kaže Paverova.

"Moj vodič bio je lovac. U Finskoj smo spavali na jelenskim kožama u otvorenom skloništu koje se naziva laavu. Za istraživanje za novu knjigu idem na Grenland i u Norvešku. Nadam se da ću probati tuljanovo i kitovo meso te riblje oči. Ako je Torak (njezin lik iz knjige) to mogao – moram i ja".

Autorica je već počela pisti nastavak, nadajući se uspjehu kakav je polučila serija o Harryju Potteru.

Također britanska autorica, J. K. Rowling, postala je 'bezobrazno' bogata nakon velikog uspjeha svojih knjiga o mladom čarobnjaku, od kojih su tri već postale izuzetno uspješni filmovi.

"J. K. Rowling je otvorila vrata", kaže Fiona Kennedy, čija je kompanija, Orion Children's Books izdala Wolf Brother. "Danas se na ime predujma za dječje knjige isplaćuju kudikamo veći iznosi nego ikada prije".

Michelle Paver rođena je u Malawiju. Njen otac bio je Južnoafrikanac, a majka Belgijanka. Ubrzo nakon rođenja preselili su se u Wimbledon gdje Michelle i danas živi.

U vrijeme kad je radila u velikoj londonskoj odvjetničkoj tvrtki, počela se zanimati za folkor i mitove, a pisanju se potpuno posvetila nakon što ju je jednom prilikom (ne u odvjetničkoj tvrtki) ganjao medvjed.


- 13:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0