Image and video hosting by TinyPicBloomfield, Kooper, Stills - “Super Session" oliti Music LP-Undergorund / GRTg 10 04 u 19:10 uri,blog,hrvatska,film,fotografija,gastronomija,ljubav,glazba,humor,internet,karijera,književnost,novac,obitelj,obrazovanje,osobno,poezija,politika,priče,putopisi,računala,religija,seks,sex,sport,televizija,umjetnost,zdravlje,znanost,rasprave,diskusije,korisnik,politika,www" /> Image and video hosting by TinyPicBloomfield, Kooper, Stills - “Super Session" oliti Music LP-Undergorund / GRTg 10 04 u 19:10 uri,blog.dnevnik.hr/feta" />

utorak, 03.04.2012.

Image and video hosting by TinyPicBloomfield, Kooper, Stills - “Super Session" oliti Music LP-Undergorund / GRTg 10 04 u 19:10 uri

Budite s nama i sljedeci utorak.

Druzit cemo se sa neobicnim albumom, nepostojece grupe,
Albumom nastalom igrom slucaja.

Druzit cemo se sa albumom, koji je na krilima bluesa pokorija cili svit i donija autorima neocekivanu slavu, ciji sjaj dan danas sjaji nepomucenim sjajem.

Mike Bloomfield, Al Kooper i Stephen Stills i album “Super Session”.

Za one koji znaju, sljedit ce ura cistog uzitka, za one koji ne znaju, sljedi otkrice majstora rocka sa bluesom u zilama




Idejni tvorac albuma “Super Session” je Al Kooper.
Uz njega, album nose, djelom, Mike Bloomfield, djelom Stephen Stills.
Album izlazi pod patronatom Columbia Recordsa 1968 godine i neocekivano, bez ikakve reklame, promocije i na opce iznenadjenje svih sudionika, dolazi na sve svjetske top liste.

No ajmo ispoceka, iako ni sama prica nije bas duga.

Al Kooper i Mike Bloomfield su prvi put zajedno svirali na jednom od najznacajnih albuma razdoblja, Dylanovom klasiku “Highway 61 Revisited”.
Takode su mu bili support na najkontraverznijem koncertu u karijeri, kad se okrece elektricnim instrumentima, izazivajuci zgazanje folk auditorija, dok sam koncert i koncept biva proglasen herezom sa pozivom na javni linc.
Kako je prica zavrsila, svi znamo, ali to je vec druga tema.
I ona ce jednog lipog dana doci na red u jednoj od emisija.

Dunque, Al Kooper je upravo napustija Blood, Sweat & Tears, nakon izlaska debut albuma, remek djela embrionalne fuzije “Child Is Father to the Man”, a Mike Bloomfield je bija na pragu napustanja svoje maticne grupe Electric Flag.

Kooper zove Bloomfielda i poziva ga da mu se pridruzi u jamu u studiju kojeg je iznajmija.
Ovaj se odaziva. Uz pomoc klavijaturiste Barry Goldberga, basiste Harvey Brooksa, te bubnjara "Fast" Eddie Hoha, zapocimaju uvjezbavanje.
Vec prvog dana snimaju nekoliko blues standarda.

Drugog dana snimanja Bloofield se nije ni pojavija.
Izgubija mu se svaki trag i Kooper u ocaju zove okolo. U tom trazenju naziva Stephena Stillsa, koji je u to vrime napustao Buffalo Springfield.
Pada mu napamet ideja, kad vec ne moze pronaci Bloofielda, da se Stills ubaci i da se snimanja nastave.
To se i dogodilo.
Stills pristaje i snimaju vecinom teme u kojima se nalazi vokal.

U nekim temama se duhace sekcije dodaju naknadno, ali osnova albuma ostaje.
Snimke su u zivo bez ikakvih studiskih zahvata.

Album izlazi i nekom cudnom providnoscu, zauzima sve moguce top liste, prodaje se u nevjerovatnoj kolicini primjeraka, postaje zlatan.
A cila njegova izrada je kostala 13,000 dolara.

Jos jedna ne manje frapantna cinjenica.
Album ovakve postave je otvorija sirom vrata “supergrupama”, bandovima sastavljnim od kultnih muzicara.
Spomenit cemo samo Cream, Blind Faith, Crosby, Stills, Nash & Young.

Nakon ovog uvoda, ide album. Ispred nas je jedan od rijetkih session albuma koji je zauzeo svoje misto u povjesti muzike, a kad ga poslusate, svatit cete i zasto.



Saradnja izmedju Al Koopera I Mike Bloomielda se nastavila nakon izdavanja albuma. Kooper oprasta Bloomfieldu grijehe i njih dvoje zapocimaju mini turneju, koja rezultira novim session albumom, ovaj put radilo se o duplom albumu, snimljenom u zivo na sceni.

“The Live Adventures of Mike Bloomfield and Al Kooper” izlazi pocetkom 1968 godine i koraca stazama svog prethodnika.

Dvojac ponovo pogadja u sridu. Album se penje na top liste, donoseci rijeke novih sljedbenika u blues orijentiranom rocku.

Album nosi jos jednu zanimljivost.
Na njemu se po prvi put, u zivo, pojavljuje mladi perspektivni gitarist Carlos Santana.

Nazalost, saradnja se nije nastavila. Al Kooper je nastavija sa solo karijerom i saradnjom sa manje vise svim znacajnijim umjetnicima tog razdoblja.
Mike Boolmfied je udrija kartelu kod Sv Petra 1981 godine, ostavisi iza sebe aureolu jednog od prvih superstarova i dakako, sa sto milja prepoznatljiv stil sviranja gitare koji ga smjeta na vrh, sa najvecim majstorima instrumenta.

Emisiju cemo zakljuciti obradom vjecne teme “Green Onions”

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Emisija nije posvecena nikome po imenu.
Posvecena je onima koji vole ovu muziku.

Budite s nama i sljedeci utorak.
Druzit cemo se sa legendom rocka, utemeljiteljem “laid back” blues rocka, nazaobilanom inspiracijom svih velikana, preko kojih je i sam posta velik.
Ukratko, pokusat cemo predstavit karijeru velikog JJ Calea kroz njegov kompilaciski album “Platinium”.
Ovo “pokusati” da se svati doslovno, jer osim sluzbene diskografije, o autoru se skoro nista nezna.

Eto !
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evo i nagovjestaja onoga sta ide u emisji:

Mike Bloomfield, Al Kooper & Stephen Stills - Albert's Shuffle

Mike Bloomfield, Al Kooper & Stephen Stills - Harvey's Tune

Mike Bloomfield, Al Kooper & Stephen Stills - Season of the Witch

Mike Bloomfield, Al Kooper & Stephen Stills - His Holy Modal Majesty

Mike Bloomfield, Al Kooper & Stephen Stills - Stop

Mike Bloomfield, Al Kooper & Stephen Stills - You Don't Love Me

Mike Bloomfield & Al Kooper - Green Onions Live
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cilu emisiju mozete slusati u utorak navecer u 7 i 10 uri i u nedilju u 5 i 10 popodne, ako stavite lancu od radija na 90,6 MHz, a isto tako i preko majke svih mreza na ovi link doli:

Music LP-Underground - Live Streaming

feta

- 20:00 - Komentari(3) - Isprintaj

<< Arhiva >>