subota, 27.01.2024.


Ugodnoprekrasna noć :-))

Vrijeme: milina, ne prehladno, suho, bez vjetra, kaj je sve idealno za najljepšu zg noć :-)). Nije da se nismo nasmrzavali, nasniježili u tim noćima pa je ovako vrijeme čisti užitak. Jedan od mnogih :-)).

Počele smo rano, u 4 popodne u stanu Dagmar Menegello i njezinoj čudesnoj zbirci umjetničkih radova nastalih na Palmižani i ne samo na tom nevjerojatnom otoku. Ne propustite!
Kako je Lovački muzej otvarao rano, u 5 (čak i malo ranije jer nas nisu pustili da stojimo vani) produžile smo Gvozdom i gledale jadne preparirane životinjice. Lijepi, slatki, ali... Bilo je ptičjih jaja, kostura, stećaka s prikazima iz lova, oružja i svega. Uz to su prvih sat vremena puštali kućne ljubimce te je jedan mladi njemački ovčar počeo lajati na vepra većeg od sebe i mucica nije prestajala lajati. Jadničak. Bili su i lane s dvije glave, zec s dva tijela. Mucice male. Lovački je bio izuzetno velikodušan, podijelio nam kalendare i knjige :-)). Izabrala sam: Tito, lov, politika i Crvenog fiću.

Zatim je slijedila zbirka Politeo, prvi puta u Noći muzeja, ali se nadamo vidjeti opet. Frendica je ostala bez teksta: igračke tvornice Biserka, Pezovi, Kinder jaja i tako to :-)). Dobile smo razglednice i keksiće :-)).

Turski kulturni centar, isto prvi puta u Noći, dočekao nas je Eminom i izložbom A La Turka orijentalni utjecaj na narodne nošnje. Bogato, zanimljivo.
Arhiv i izložba glagoljice uz frendicu traumatiziranu kroatistikom :-)).
Etnografski: Hrvatska nematerijalna kulturna baština, vodstvo izložbom Muzej Mimara - obnova te vodstvo Intimnim prostorima svakodnevnice. Vodstva Etnografskog su uvijek vrhunska :-)).

Trkom na Gornji grad, u Muzej grada Zagreba :-)). Čeka nas vodstvo izložbom Catino 20. stoljeće. Ali, prije izložbe, suvenirnica :duboki uzdah:. Moja najdraža ilustratorica Lana Duckass i njezine prekrasne šalice s motivom MGZa. Ne mogu joj odoljeti, samo me manjak prostora spriječava da ih sve pokupujem. Dajem si oduška tako da svima živima i neživima poklanjam. Povoljna cijena pa još i popust, ishod je poznat :-)). Uzela sam samo jednu :-)). No, uz kupnju ide gratis jedno od izdanja MGZ. Pogađate, uzela sam najdeblju, Hrvatska na povijesnim panoramskim fotografijama. Probajte zamisliti, ruksak koji je pod uobičajeno krcat, k'o da kamenje nosim unutra, na to kalendar Lovačkog muzeja, zrolan te njihova dva izdanja plus šalica i velika debela knjižurina. Jedva sam zatvorila ciferšlus i obavijestila frendicu da sve dalje ona plaća, ne mogu više do love :-)).
Catino 20. stoljeće je nevjerojatna izložba :-)). Od crteža, ulja do stihova: O vjetrenjače, / Mojim iluzijama gonjene / Ništavnost svojih iluzija ugledajmo / I ljepotu uzaludnosti / Svoga sna

Gradska ljekarna K crnom orlu ima starinske kreme, odličan poklon :-)). Postav smo vidjele, a i rep je, prvi te noći.
Muzej selfija, opet rep. Prvi puta sudjeluje, nije da smo bile preveč zainteresirane pa smo preskočile.
Zagorskin stan, još jedan rep. Kako smo redovito tamo, opet preskok :-)).
Peroklinika na Trgu, repppppp. Ali, to ne preskačemo jer je prvi puta pa smo otišle uzeti nekaj za popapati i vratile se. Posvećeno je Penkali, njegovoj mehaničkoj olovci i ostalim izumima :-)).

Arheološki i Rimsko zlatno prstenje pa Andautonija uz njezinu tridesetogodišnjicu :-)).
Galerija Hrvatskog školskog muzeja uz Pionire malene :-)).
I za kraj, zbirka Richter. Izložba Ivane Tkalčić i stalni postav da, obilazak stana ne, jer je samo do 10. Dajte, najte. Ako je do 1 Noć muzeja, budite do 1, mrmlj :-)).

Srele smo poznate, koliko-toliko probrbljale jer ipak treba sve ljepote stići pogledati. Na kraju sam uspjela, k'o Pepeljuga doći doma do ponoći :-)). Puno novoga, nastavite tako :-)).

Punih ruku ... :-))
Punih očiju ... :-))
Puna srca ... :-))

- 07:18 - Komentari (9) - Isprintajte - #



<< Arhiva >>

< siječanj, 2024 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Komentari ili ne :-))




Blogovi koje volim :-))

Bookeraj
Čuvarica pinkleca
Dinajina sjećanja
KokošjeSljepilo
MadDog
Medo
Mi. Ljudi s rupama
Mkk3
Morska zvijezda
Nema garancije
Priče s ruba
Pustinjska
Reminiscentio
Ribac
SarahBernardht
Semiramida
Smjehotvorine
Šima



Moj majl :-))

nasmijana@gmail.com



QR code :-))

qrcode