subota, 31.03.2007.

Google paket zanimljivih besplatnih alata

google

Ovaj paket aplikacija predstavljen je na sajmu potrošačke elektronike CES 2006, a dostupan je isključivo korisnicima operacijskih sustava Windows XP te Vista. Ako već imate neki od programa, a odabrali ste ga u Google Packu, Google Pack updater za njih će provjeriti postoji li novija verzija, a to će učiniti i za sve ostale programe iz paketa. Vrlo jednostavno i prilično korisno.

Google paket za preuzimanje

- 01:08 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 28.03.2007.

upotrijebi i baci

Eto zanimljiva usluga koja vjerujem bude mnogima dobro došla,koja če zaštititi vaš mail sandućić od recimo spamova.Registracijom čete dobiti jednokratnu mail adresu koja traje 10 minuta,tako da ako se več morate
logirati na nekom forumu date tu adresu a ne svoju pravu.Dosta webmastera može vašu adresu iskoristiti za slanje spama ,zato mislim da je bolje ono ,prijaviti se ovdje, biti siguran ,dati umjesto svoje prave adrese ovu ovdje potrošnu adresu e.mail!

- 00:01 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 27.03.2007.

20 godina pc



prvi PC - IBM 5150
Put računala kroz 20 godina (81/2001) zanimljivo za pogledati!

- 19:30 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Vizualno kao Vista vaš XP



XP kao Vista

Jedan mali shell da vaš Xp izgledom jednog dijela podsječa na Vistu.
Ništa jednostavnije za skinuti i instalirati veličina datoteke manja od 100kb.

Visual Task Tips je potpuno besplatan!

Link za download besplatno!

- 00:22 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

Internet Etika


etika

Vrlo teško je pisati pravila ponašanja kada je jasno da se njih gotovo nitko neće pridržavati, posebice je teško pisati pravila ponašanja za korisnike Interneta. Sama pravila odredili su korisnici jer su shvatili da je Internet komunikacija takvim načinom puno pristupačnija i bolja. Svakog novopridošlog korisnika treba podučiti barem da se jednim malim dijelom pridržava Internet bontona ili tzv. 'Netike' (Nettiguette). Pravila su vrlo jednostavna i posve logična, no ipak veliki broj Internet korisnika uopće nije upoznat sa njima. Sasvim je jasno da ne pridržavanje tih pravila neće iziskivati nikakav oblik kazne, već možda samo riječ upozorenja od strane drugog korisnika. No, da bi Internet komunikacija bila ugodnija svima nama bilo bi lijepo kada bi se pridržavali barem nekoliko osnovnih pravila Internet etike. U nadi da će nam komunikacija na Internetu biti mnogo ugodnija navodimo neka od tih pravila.


Osnovna Internet pravila: - Pokušajte izbjegavati pisanje riječi ili rečenica velikim slovima jer su istovjetna sa vikanjem u razgovoru (VELIKA SLOVA). Kako se ne može izraziti intonacija glasa tijekom pisanja na Internetu tekstovi pisani velikim slovima smatraju se vikanjem, a pisanje malim slovima normalnim razgovorom.
- Kako Internet komunikacija ne zahtjeva odnos 'lice u lice' lakše se verbalno izražavati nepodobnim odnosno uvredljivim riječima. Važno je nastojati razgovarati na etički i moralan način iako je riječ o Internetu.
- Prilikom korištenja 'Chat' usluga ne upisujte nepotrebne sadržaje koji nisu u maniri razgovora, niti ne preplavljujte ekran velikim tekstualnim sadržajima (flood).
- Internet kao globalni medij povezuje te sa mnogim ljudima čija stajališta nisu uvijek ista kao vaša. Važno je poštivati njihovo stajalište iako se protivi vašem.
- Svaki oblik komuniciranja na Internetu mora biti prijateljski nastrojen i vaša pristupačnost biti će nagrađena prijateljskim odgovorom.

Osnovna pravila za elektroničku poštu:
- Komuniciranje elektroničkom poštom ležeran je oblik komunikacije i ne zahtjeva formalno pisanje kao obična pisma. Zbog neformalnosti često se ne vodi računa oko gramatičke ispravnosti sadržaja.
- Uz pisanje poruke nastojite simbolično prikazati emocionalno stanje kako bi zornije predočili svoje riječi u poruci. Najčešći oblik jesu tzv. 'smajlići' koje možete pronaći u Cornerovoj rubrici 'Smajlići'.
- Ako se nalazite na nekoj od mailing listi nastojite da odgovor na poruku ne sadržava tekst od prvobitnog e-maila, te da se te iste informacije na ponavljaju.
- Elektronička pošta nije idealan način za slanje poruka koje sadrže osjetljive ili privatne informacije, jer elektroničku poruku može pročitati sasvim slučajno netko drugi.
- Prilikom slanja neke datoteke putem elektroničke pošte imajte obzira da datoteka nije jako velika, te da primatelj u nekim slučajevima mora imati prilagođeni program za čitanje poslane datoteke.
- Ne šaljete masovne e-mail poruke poznatije kao 'spam', niti ne koristite razne Internet servise za masovno slanje poruka.

Osnovna pravila za newsgrupe:
- Prije nego postavite svoju poruku na neku od newsgrupa pomno razmotrite da li se vaša poruka uklapa u temu newsgrupe. Pročitajte FAQ (Često postavljena pitanja) newsgrupe.
- Nastojite se upoznati sa newsgrupom i načinom njenog rada, te se potom priključiti raspravama.
- Izbjegavajte oglašavanje na newsgrupama, te to činite isključivo na onima u kojima se to traži.
- Na newsgrupama komunicirajte sa štovanjem, bez verbalnih povreda.

preuzeto:cornerIT

- 00:01 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.03.2007.

Računala i bolovi

Koliko puta ste se ustali nakon duljeg rada na računalu i osjetili bolove u leđima, vratu i zglobovima? To je posljedica nepravilnog položaja tijela pri korištenju računala. Osim toga nepravilan rad na računalu može dovesti do različitih bolesti i oštećenja oči. Različita ispitivanja su dokazala da dugotrajni rad na računalu bez prekida i ponavljanje spomenutog rezultira bolovima i može se protumačiti kao bolest. Uzrok zdravstvenim problemima je štetno djelovanje ponavljajućih pokreta i nepravilni položaj tijela. Simptomi su bol, umor, depresija, gubitak koordinacije, ukočenost... Naime sve se to može spriječiti ili držati u granicama normalnoga. Postoje razna ergonomska rješenja kao npr. anatomski podložak za zapešće, ergonomske tipkovnice i razne stolice koje su posebno oblikovane. No i bez toga se može ugodnije raditi na računalu ako se obrati pažnja na položaj tijela u odnosu na računalo.

Kako sjediti
Sjedenje predstavlja statički napor za mišiće koji ih umara i više od aktivnosti. Dulje sjedenje je opasno za kralježnicu a posebno za križa, te stalno trebamo mijenjati položaj sjedenja to jest paziti na prirodnost položaja.
ergonomija

Držanje ruku
Ramena trebaju biti opuštena a laktovi što bliže tijelu. Zapešća moraju biti u ravnom položaju bez ikakvih savijanja. Pritiskanje tipki treba se obavljati pomicanjem ruke a ne zapešća. Prste treba držati blago povijeno a palčeve opušteno. Pri prestanku tipkanja ruke treba pustiti uz tijelo u prirodan položaj.

Miš i tipkovnica
Miš bi trebao biti što bliže tipkovnici, a tipke na tipkovnici bi se trebale dodirivati što laganije. Neke kombinacije tipki trebale bi se izvoditi s dvije ruke. Zglobovi i zapešće su veliki problem, zato je ipak anatomski podložak za zapešće pravo rješenje. Pomoći će vam i raspored ruku, na stol treba oslanjati podlaktice a ne zglob šake.

Monitor
Gornji rub ekrana treba biti u razini oči tako da ga se gleda pod kutem od 10° do 20° prema dolje. Treba biti postavljen ravno ispred osobe na udaljenosti od 60 – 70 cm od očiju. Obratite pozornost na upotrebljavanje većih fontova kako bi izbjegli naprezanje očiju. Najvažnije je često skretati pogled sa ekrana, najbolje je gledati kroz prozor u daljinu ili u neki udaljeni predmet u prostoriji, kako bi odmorili oči.

Vježbe
Rad na računalu je velik napor za ljudsko tijelo, te se treba svakih 15 minuta malo razgibavati, pogodne su vježbe za vrat, ramena i kralježnicu. Čak i uz najpravilniji položaj tijela može doći do ozljeda ako se radi ukočeno i bez stanki. Osim tijela umaraju se i oči, često žmirkanje smanjuje bolove u očima jer ih navlažuje. Oči se umaraju i zbog nekih monitora sa slabijim refresh rate-om, a pogotovo ako je prostorija u kojoj radite na računalu nedovoljno prozračena. Dobra investicija bi bila nabava filtera za monitor koji uvelike pomaže u očuvanju vida ako koristite CRT monitor, jer filter eliminira nepotrebno zračenje te smanjuje svjetlinu ekrana.
položaj ruke

1. Stopala moraju biti položena ravno uz pod
2. Koljena u zglobu moraju biti savijena do 90 stupnjeva, odnosno postavljena od 20 do 45 stupnjeva niže od kukova
3. Laktovi moraju biti položeni paralelno sa stolom ili sa manjim odstupanjima
4. Ramena moraju biti ravna i uspravna, ali i opuštena
5. Ekran mora biti udaljen barem 50 cm od vaše glave, te mora biti u vašem vidnom polju bez pomicanja glave
6. Ručni zglobovi moraju biti ravni i neopterećeni
7. Tipke na tipkovnici morate pritiskati vrlo lagano bez korištenja veće sile

kako bi to trebalo izgledati
Tkm on nas tako sjedi ,nekada mi ruka zamre ,ali registriram to tek kada idem jesti t.j. kada pokušam rezati nešto s nožem ,uglavnom pridržavati se treba donekle ovih savjeta čisto da bi sebi olakšali rad i boravak ispred našeg ljubimca!
preuzeto:tehnoblic i cornerIT

- 22:35 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.03.2007.

wireless = bez žica

Da bi vaše računalo moglo komunicirati s drugim računalom wirelessom (wireless = bez žica), potrebno je da i jedno i drugo računalo ima mogućnost i slanja i primanja poruka. To na računalu omogućuje wireless kartica koja prima i odašilje radio signale pomoću antene priključene na wireless karticu. Na tako visokoj frekvenciji jedna od najvažnijih stvari za dobru vezu je optička vidljivost (eng. skr. LOS) između antena dva računala. Wireless kartice obično dolaze sa malom antenom koja je dovoljna tek za veze na udaljenosti nekoliko desetaka metara, možda stotinu. Da bi povećali domet signala, potrebno je postaviti neku bolju antenu izvan kuće na povišeno mjesto, koju onda treba pomoću koaksijalnog kabla i konektora povezati sa wireless karticom u računalu. I nakon toga može se dogoditi da ne možete uspostaviti vezu sa drugim računalom jer je ono predaleko od vas ili ne postoji optička vidljivost između antena.



U tom slučaju, na mjesto koje "vide" antene oba računala postavlja se AP (access point – pristupna točka), wireless uređaj koji ima sve potrebno da posreduje u vezi između dviju wireless kartica (ili više njih). AP-ovi se mogu i međusobno povezivati i na taj način se stvara wireless mreža.



AP može i korisniku poslužiti za spajanje na wireless mrežu bez wireless kartice u računalu, tako da se računalo sa AP-om spoji LAN (UTP) kablom. Računalo u tom slučaju treba imati Ethernet/LAN karticu (10/100 Mbit) koja je na većini već integrirana na matičnoj ploči ili se kupi posebno.



- 14:39 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 24.03.2007.

Wireless

Koliko sve to košta?
Za korisnike je sve veća popularnost wirelessa donijela veliko sniženje cijena wireless opreme. Tako se wireless kartica može kupiti već za 160 kn, u većini slučajeva se može koristiti jeftini koaksijalni kabel za satelitske prijemnike 1 kn/m, jeftini F-konektori za satelitske prijemnike 1,5 kn/kom, konektor za priključak na wireless karticu se može "ukrasti" sa dobivene antene uz karticu, a samogradnjom antene se može uštediti još dosta jer se kantena može izraditi za 20-tak kn. Cjelokupni trošak nebi prešao 200 kn.

Kupovinom wireless kartice, antene, kvalitetnog koaksijalnog kabla i konektora cijeli trošak može biti nekoliko puta veći.

802.11a, b, g
802.11 je standard po kojem radi naša wireless oprema. Verzije a, b, g (ima još i kvazi verzija koje su razvili neki proizvođači) označavaju pobliže maksimalnu brzinu prijenosa i frekvencijsko područje i dr.

a – brzina 54 Mbps / 5 GHz

b – brzina 11 Mbps / 2,4 GHz

g – brzina 54 Mbps / 2,4 GHz

dB, dobici i gubici
dB je oznaka za jedinicu decibel. To je logaritamska jedinica kojom se označavaju omjeri. Dodatno slovo iza dB označava prema čemu se odnos mjeri. Važno je znati da svaka 3 dB dobitka udvostručuju "jačinu", a svaka 3 dB gubitka prepolovljuju "jačinu" (onoga što mjerimo).

Da bi nam veza bila što bolja potrebno je smanjiti gubitke i povećati dobitke.

Dobitak u prijenosu radio signala dobivamo na anteni (dB označavaju "jačinu" antene). Gubitke u prijenosu nam stvara koaksijalni kabel i spojevi, konektori, također i loša antena, neprilagođena impedancija i sl. Gubitke možemo smanjiti (a time povećati dobitak) sa dobrom antenom, kvalitetnim koaksijalnim kablom, kvalitetnim konektorima, dobrim spojevima i izbjegavanjem bilo kakvih dodatnih spojnica, prijelaza, konektora ...

Polarizacija antene
Polarizacija određuje ravninu u kojoj se rasprostiru radio valovi u prostoru pa prema polarizaciji antene pristupne točke na koju se spajate trebate ispravno okrenuti i svoju antenu..
Primjeri polarizacije nekih antena:

V E R T I K A L N A . . . . . . . . . . . . . . . . H O R I Z O N T A L N A




Postavljanje i usmjeravanje antene

Pri postavljanju antene obično treba ići na krov ili druga povišena mjesta. Čuvajte se skliskih i strmih krovova i električnih instalacija u blizini. Antena se postavlja na povišeno mjesto sa kojeg postoji optička vidljivost sa pristupnom točkom. Ako niste vični tom poslu bolje potražite pomoć nekog majstora za antene jer će vam sigurno zatrebati nešto alata, neki držač, vijak i slično. Antena se postavlja u odgovarajuću polarizaciju i usmjeri prema pristupnoj točki. Koaksijalni kabel je potrebno provući do wireless kartice ili do AP-a.

PCI wireless kartica

Ova vrsta wireless kartice se upotrebljava kod stolnih kućnih kompjutera i umeće se u prazan PCI slot na matičnoj ploči računala. Priključak za antenu je dostupan na stražnjoj strani računala.

PCMCIA Cardbus wireless kartica
Ova vrsta wireles kartice je predviđena za prijenosna računala (notebook, laptop) i umeće se u prazan PCMCIA slot na prijenosnom računalu. Ove kartice obično imaju integriranu antenu unutar kućišta kartice i nemaju konektor za vanjsku antenu.

USB wireless adapter
Ova vrsta kartice može se koristiti i na kućnim i na prijenosnim računalima koja imaju odgovarajući USB priključak. Može se na računalo spojiti pomoću USB kabela tako da se sama wireless kartica (integrirana antena) može postaviti na pogodan položaj.

AP (access point)
AP je samostalni uređaj (potrebno napajanje) koji se obično koristi kao točka na koju se spajaju korisnici sa wireless karticama a mogu se spajati i drugi AP-i te tako stvoriti mrežu. Većina AP-a ima i tzv. client mod koji onda AP pretvara u uređaj po funkciji vrlo sličan wireless kartici.

Router/AP
Router je naziv za uređaj koji je AP sa ugrađenim LAN switch-em (obično 4 porta), 1 priključkom za DSL i sa mogućnošću rutanja između interneta i lokalne mreže.


Kupnja

Wireless antene se mogu kupiti u raznim "jačinama" i po različitim cijenama.
Neke od tvorničkih antena:


Samogradnja

Samogradnjom wireless antene može se puno uštediti. Najčešće se kod kuće izrađuju kantene i biquadovi, a za spretniji biloopove, yagice, backfire i dr. Nacrta ima puno po internetu. Za korisnike koji su udaljeni od AP-a preporučuje se izrada sat-kantene, antene napravljene iz tanjura satelitske antene i kantene. Neke nacrte i upute za izradu antena možete naći na http://www.wifihr.net.

Koaksijalni kablovi
Wireless kartice i tvorničke antene su prilagođeni na impedanciju 50 ohma. Zbog izbjegavanja dodatnih gubitaka trebao bi i koaksijalni kabel biti 50 ohmski. Kvalitetni kablovi serije LMR i sl. su dosta skupi, pa često pribjegavavamo kompromisnom rješenju spajajući našu privatnu opremu jeftinim 75 ohmskim koaksijalnim kablovima za satelitske prijemnike (RG6U i sl.). Kompromis se obično financijski isplati ako imamo dobar signal sa pristupne točke.
Usporedba koaksijalnih kablova:


LAN / Ethernet kablovi
Ovi kablovi služe za spajanje računala, AP-a, switcheva LAN-om u bilo kojoj kombinaciji. Važno je napomenuti da postoje direktni i crossover LAN kablovi. Crossover kablovi se koriste obavezno pri spajanju dva računala, dok je za sve ostale kombinacije svejedno koje je vrste kabel jer AP-i i switchevi imaju automatiku za prebacivanje na odgovarajući signal.

Kroz LAN kabel je moguće, kroz 4 žice koje se ne koriste, dovesti napajanje za AP (PoE - Power over Ethernet). Nikako ne voditi mrežni napon kroz LAN kabel već samo istosmjerni napon (5 ili 12V). Kroz LAN kabel je znatan pad napona pa tu činjenicu treba uzeti u obzir, te kod dužih UTP kablova povećati polazni napon.

N-konektori
To su standardni kvalitetni 50 ohmski konektori koji se koriste za spajanje koaksijalnog kabla na antenu. Na antenama su ženski N-konektori, a na koaksijalnom kablu muški N-konektori.


RP-SMA konektori
Ova vrsta 50 ohmskih konektora nalazi se na većini wireless kartica i AP-a. Na kartici/AP-u nalazi se muški RP-SMA konektor dok se na koaksijalni kabel stavlja ženski RP-SMA konektor.


RP-TNC konektori
Rjeđe korištena vrsta 50 ohmskih konektora za kartice/AP-e (Linksys, Cisco). Također se na kartici/AP-u nalazi muški RP-TNC konektor, dok na koaksijalni kabel ide ženski RP-TNC konektor.


F-konektori
Ovo su jeftini 75 ohmski konektori koji se koriste za satelitske prijemnike. Mi ih koristimo u kombinaciji sa jeftinim 75 ohmskim kablom (RG6U i sl.). Zbog toga i izrađujemo antene sa F-spojnicama ili F-utičnicama kao priključkom za koaksijalni kabel. Ovo je moguće samo kod korisnika koji imaju dovoljno signala sa pristupne točke.


Eto toliko od pomoči ekipe iz križevaca ,
a kod ekipe iz "extremewifi" čete nači nacrte i izveedbe raznih antena / kantena za vlastitu izradu!
Svaka čast imaju moju punu podršku!
POJMOVNIK
bitna stvar

Access node - Mjesto na kojeg se mogu spajati klijenti (Client Node). Ako ste familijarni sa žičanim mrežama - analogija sa HUB-om. Hardwer je minimalno Access point.

Access Point - Hardwerska komponenta koja omogućuje spajanje bežičnim putem na sebe. U suštini to je okaštrljeno računalo sa wireless karticom.

Backbone node - Osnovni nod (nodovi) na koje se spajaju satelitski nodovi. Služe kao "kičma" mreže.

Bridge - Transparentni mrežni uređaj koji povezuje dvije ili vise segmenata mreže

Client node - Računala koja se spajaju na Access node. Hardwer je minimalno wireless kartica u računalu.

Gateway - Posebno ime za router kada se on nalazi kao prva točka izlaska iz mreže

Hop - "Skok" paketa do slijedećeg routera, tj. od routera do routera

IEEE 802.11b - Standard na kojem radi bežična mreža. Karakteristika joj je maksimalnih 11Mbita/s transfera podataka na frekvenciji od 2,4GHz

LOS (Line od sight) - Vizualna vidljivost između dvije točke bez obzira na udaljenost. Upotrebljava se kao logička funkcija (Istina/Laž). Postoji ili ne (smeta zgrada, drveće, zakrivljenost planete...).

LMR400 - Kabl na kojem je izgrađen Extreme Wireless. Posjeduje najbolji omjer kvaliteta/novac. Ima gubitak od samo 1dB na svakih 5m.

Omni antena - Antena koja pokriva 360 stupnjeva. Vertikalno širenje snopa je jako malo. Oko 8 stupnjeva, pa i manje. Iako većina omnica odašilje vertikalno polarizirani signal, postoji i antena koja odašilje vodoravno polarizirani signal.

Parabolic antena - Antena koja je usmjerena prema nekoj točki. Ima karakterističan rešetkasti oblik, sličan TV antenama. Jeftinija od Yagi antena.

Pigtail - Komad antenskog kabla s konektorima. Na jednoj strani za antenu, a na drugoj za karticu. Dužine od 0,5m do 5m uz značajne gubitke po svakom centimetru.

Planar antena - Nit Sektorka, nit Parabolična. Taman negdje na pol puta. I po snazi i po kutovima pokrivenosti.

Pojačanje antena - Za svaku antenu koja je usmjerena kažemo da ima nekakvo pojačanje. Kako pojačava nešto što netreba napajati energijom? Jednostavno, usmjerene antene sakupljaju energiju elektormagnetskih valova u uži snop i samo koncentriraju energiju. Zapravo, riječ je o razini signala kojeg možemo izmjeriti ili odaslati sa antene u odnosu na referentnu antenu. Ukoliko izražavamo pojačanje u dBi tada mislimo na teoretski referentni, točkasti izvor EM valova (koji ne postoji, nego je izračunana vrijednost) ili koristimo "čiste" dB, a tada uspoređujemo antenu sa dipolom, koji ima 2dBi. Time smo Vam objasnili i zašto veliki broj antena koje dobijete sa uređajima imaju pojačanje baš 2dBi, a i zašto proizvođači izražavaju pojačanje u dBi...

Polarizacija (antene/signala/Em vala) - Kao i svi valovi i Em valovi mogu biti polarizirani, odnosno da je njihovo titranje usmjereno u jednoj ravnini. Uglavnom se koriste vertikalna (uspravna, kao antene za radio prijemnike) i vodoravna polarzacija (kao antene za TV prijemnike). Dobra antena ima značajno gušenje signala druge polarizacije, ali postoji i jedna koja ima kružnu polarizaciju, pa lovi i odašilje u "svim" ravninama...


Residential Gateway - Posebna vrsta "jeftinog" Orinoco access pointa koji se softverski može prepraviti u moćan access point/bridge/router/... Iako se pojavio prije dosta vremena i ne proizvodi se više, i dalje je okosnica svih komercijalnih 802.11b/Karlnet TC mreža diljem svijeta. Veći dio ZGW-a je napravljen pomoću njega. Kao i vino, neke stvrai sa godinama ne gube vrijednost. I danas zadivljuje svojom pouzdanošću.

Routanje - Usmjeravanje TCP paketa prema unaprijed zadanom odredištu. Za djecu: Putanje pomoću kojih paket od točke A zna doći do točke E preko točaka B i C, a da izbjegne točku D.

Router - Mrežni uređaj koji usmjerava TCP pakete prema zadanoj destinaciji

Sektorka - Antena koja i po vertikali i po horizontali ima znatan kut pokrivanja. Između 90 i 120 stupnjeva. Viđate ih po krovovima i izgledaju kao izdužene ploče. Najskuplje od svih antena.

SSID - Skraćenica od "Service Set Identifier", iliti ime koje je u zaglavlju paketa svih koji putuju bežičnom mrežom. Identifikacija mreže. Analogija: kako mobitel zna da li da sluša VIP ili HTmobile valove iste frekvencije?

Tuneliranje - Kad se stisne crveni gumb u "Men in Black I":)) Način da se kroz javnu mrežu povežu dvije lokalne mreže.

Turbocell - Uvidjevši loše strane 802.11b, Karlnet je prepravio program/firmware za Orinoco RG1000 i napravio odličnu, ali skupu stvar koju danas koriste mnogi. Uređaje koji koriste ovaj protokol nije moguće "uloviti" NetStumblerom, već se morate poslužiti drugim alatima (kismet,...)

Wi-Fi - Sinonim za IEEE 802.11b! Isto kao sto je Ethernet za IEEE 802.3

WLAN - Bežična Ethernet mreža.

Yagi antena - Usmjerena antena. Poput parabolične, ali skuplja. Širi snop ima od iste (i time manje pojačanje). Nemojte ju zamijeniti za logaritamsko-periodičnu antenu, koje se često koriste za prijem TV signala.

Eto toliko nadamo se da smo pomogli nekome.

Izrada kantene preuzeto s WiFiHR









- 23:16 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

quick ili full format

To me je u početku mojeg zanimanja s računalima nije baš previše zanimalo jer je brzina bila presudna u večini slučajeva ,ali nije tako!
hard

Prilikom instalacije svježe kopije Windowsa ili prilikom preformatiranja diska u NTFS ponudit će vam se da formatirate disk na dva načina. Prvi je full, a drugi je quick. Svatko tko je to radio, zna da format full traje neusporedivo dulje od formata quick. Što se zapravo događa u tom vremenu? Prilikom formatiranja uklanjaju se svi zapisi na driveu koji se formatira, međutim koristite li full, Windowsi će tada napraviti i kontrolu tog diska za bad sectore, oštećene sektore na koje više nije moguće zapisivati podatke niti ih pročitati sa njih. Bad sectori će biti obilježeni i struktura diska će biti postavljena tako da više nikada neće biti upotrijebljeni. Format quick će obaviti samo posao uklanjanja datoteka i preskočiti provjeru za bad sectore.

Znate li da je vaš disk neoštećen, slobodno možete izabrati format quick, no radi li se o disku kod kojeg sumnjate na oštećenja, ne bi bilo loše napraviti full i uvjeriti se u njegovo stanje. Kod novih neformatiranih diskova valja napraviti format full.

U slučaju da samo želite provjeriti zdravstveno stanje vašeg diska bez formatiranja, to možete napraviti komandom chkdsk /r. Jednostavno je utipkate u command promptu;
također postoji postupak formatiranja iz dosa ali o tome drugi put!!
DOS

- 18:04 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.03.2007.

HTT ( Hyper-Threading Technology)

LOGO



HT tehnologija omogućava potpuno iskorištavanje procesora sa jednom ili dvije jezgre, no kako to radi prilično je zanimljivo. Procesor koji podržava HT, a podrazumijeva se da je uključen iz BIOS-a, prikazuje se operativnom sustavu kao procesor sa više jezgri. NPR.- procesor sa jednom jezgrom prikazuje se kao procesor sa dvije jezgre, a procesor sa dvije jezgre prikazuje se OS-u kao da ima četiri jezgre.

WINDOWS TASK MANAGER I CPU BEZ HT-A ( ILI ISKLJUČENIM HT-OM )
task manager


WINDOWS TASK MANAGER I CPU SA UKLJUČENIM HT-OM ( ISTI PRIKAZ JE I KOD DVOJEZGRENOG PROCESORA ( NPR. CORE 2 DUO))
task manager

Oba dvije jezgre koje se prikazuju u task manageru su logičke, TJ. HTT omogućava jednom FIZIČKOM procesoru da se prikaže kao DVA LOGIČKA, a upravo to omogućava da se procesor iskorištava do maksimuma ali s tim da se ne povećavaju performanse CPU-a ( kao kod overclocka ) već iskorištavaju resursi koji bi inače čekali da obave neki posao. Prilično slično kao kod procesora sa dvije jezgre, no nemojte nikako uspoređivati Pentium 4 sa HT tehnologijom i Core 2 duo procesore. Da nije sve tako lijepo ukazuje činjenica da neke aplikacije ( posebno one starije, iako ne sve) jednostavno neće raditi kada je HT uključen, dok druge znaju sporije raditi. Napominjem da nije riječ o svim aplikacijama, velika većina radi jako dobro sa HT-om.

EVO KAKO EVEREST PRIKAZUJE CPU SA HT- om
everest

Ako ne znate da li vaš CPU ili CHIPSET podržava HTT pogledajte pod tehnikalije, a u slučaju da imate sve što treba da biste koristili HT ali on nije uključen uđite u BIOS te pod postavkama za CPU pronađite ENABLE HT ( ili slične varijacije sa ili bez skraćenice ) i uključite je. Ako u BIOS-u nemate opciju za HT, a CHIPSET i CPU podržavaju nadogradite ( flešajte ) BIOS novijim.

TEHNIKALIJE

Početak razvoja HTT : 1996 godina

Što je sve potrebno da bi imali HT :
CPU koji podržava HT
BIOS koji podržava HT
CHIPSET koji podržava HT
OS koji podržava HT ( Windows XP, Vista, Unbuntu, ITD.)

Intelovi procesori koji podržavaju HT:Pentium 4 Extreme Edition
1066 MHz FSB: 3.73 GHz, 3.46 GHz
800 MHz FSB: 3.20 GHz


Pentium 4800 MHz FSB: 3.80 GHz, 3.60 GHz, 3.40 GHz, 3.20 GHz, 3 GHz, 2.80 GHz
533 MHz FSB: 3.06 GHz

Mobile Pentium 4533 MHz FSB: 3.46 GHz, 3.33 GHz, 3.20 GHz, 3.06 GHz, 2.80 GHz

Xeon (serverski procesori) 1066 MHz FSB: 3.73 GHz, 3.20 GHz
800 MHz FSB: 3.66 GHz, 3.60 GHz, 3.40 GHz, 3.20 GHz, 3 GHz, 2.80 GHz, 2.60 GHz
667 MHz FSB: 3.50 GHz, 3.33 GHz, 3.10 GHz, 3 GHz, 2.67 GHz, 2.66 GHz, 2.50 GHz

Intelovi CHIPSET-i koji podržavaju HT:

Intel Desktop CHIPSETS
1066/800/533 MHz FSB:
Intel Q965 Express, Intel P965 Express, Intel G965 Express, Intel Q963 Express, Intel 945G Express, Intel 945P Express

1066/800 MHz FSB:
Intel 975X Express, Intel 955X Express, Intel 925XE Express

800/533 MHz FSB:Intel 946GZ Express, Intel 946PL Express, Intel 945GZ Express, Intel 945PL Express, Intel 915G Express, Intel 915P Express, Intel 915GV Express, Intel 915GL Express, Intel 915PL, Intel 875P

800/533/400 MHz FSB:Intel 865G, Intel 865PE, Intel 865GV, Intel 848P

667/533 MHz FSB:Intel 945GT Express

800 MHz FSB:Intel 925X Express

533 MHz FSB:Intel 910GL Express

533/400 MHz FSB:Intel 865P, Intel 845PE, Intel 845GE, Intel 845GV, Intel 845E, Intel 845G





Intel Mobile CHIPSETS
Intel 852GME, Intel 852PM

Intel Server CHIPSETS
1333/1066 MHz FSB:
Intel 5000X, Intel 5000P, Intel 5000V

1066/800 MHz FSB: Intel 3010, Intel 3000

1066/800/533 MHz FSB:
Intel E7230

800/533 MHz FSB: Intel E7221, Intel E7210

800 MHz FSB: Intel E7520, Intel E7320

667 MHz FSB: Intel E8500

533/400 MHz FSB: Intel E7501

400 MHz FSB: Intel E7500




obradio i uredio <<<<<< SAINT






- 19:26 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 21.03.2007.

Brošura o računalno sigurnosnim problemima


SANS institut donosi novi popis dvadeset najčešćih računalno-sigurnosnih problema, i to verzije 7 od 15 studenog 2006.

Prije šest godina institut SANS i FBI izdali su dokument o deset najkritičnijih sigurnosnih propusta na Internetu. Sljedećih godina ta je lista sadržavala 20 najkritičnijih sigurnosnih propusta s ciljem da se organizacijama olakša izrada prioriteta instaliranja zakrpi kako bi se najprije riješili najkritičniji problemi.

SANS Top-20 2006 lista nije kumulativna, što znači da se na njoj nalaze kritični sigurnosni propusti koji su otkriveni 2006. godine, pa se korisnicima i organizacijama koje nisu dugo vremena ažurirale svoje sustave preporuča da pogledaju i SANS Top-20 2005 dokument.

Dodatne informacije o projektu možete pročitati u samom dokumentu u dijelu s najčešće postavljenim pitanjima.

SANS Top-20 2006 je lista ranjivosti koje zahtijevaju trenutno saniranje, a nastala je konsenzusom vladinih agencija iz Velike Britanije, SAD-a i Singapura, vodećih sigurnosnih i konzultantskih tvrtki, sveučilišta i drugih organizacija.

Lista svih učesnika nalazi se na kraju dokumenta. SANS Top-20 dokument uključuje detaljne instrukcije i upute kako doći do dodatnih relevantnih informacija o načinima uklanjanja najkritičnijih sigurnosnih propusta. Dokument se redovito ažurira u slučaju novih saznanja o samim sigurnosnim propustima ili načinima zaštite sustava.

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da što bolje zaštitite svoj sustav, a sam dokument možete pogledati na stranicama SANS-a.


Takodjer, dokument možete preuzeti i u PDF formatu OVDJE


autor <<< Franjo Boras

- 00:36 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 20.03.2007.

Solid State disk u prodaji



O njemu se govori već neko vrijeme i napokon Sandisk je ponudio u prodaji prvi 2.5'' inčni Solid State disk kapaciteta 32 GB. Memorijski medij SATA 5000 je opremljen sa brzim SATA priključkom i namijenjen je stolnim i prijenosnim računalima. Novog Solid State diska odlikuje brz prijenos podataka do 65 MB/s i niska potrošnja električne energije – do 80 posto manje od „ običnih“ diskova s magnetskim glavama. Novi disk ne prouzrokuje tokom rada buku i otporan je na udarce te na temperaturne promjene.


diskdisk

Sandisk je počeo Solid State diske dobavljati najvećim proizvođačima osobnih i prijenosnih računala. Cijena ovog Solid State diska iznosit će 350€.Osobno cijena mi je još malo previsoka,mislim šta se našeg pučanstva tiće da budemo još neko vrijeme ostali na našim provjerenim hard diskovima!

www.sandisk.com

- 00:09 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.03.2007.

Najbrža grafička kartica sa AGP sučeljem



Tvrtka XFX je predstavila najbržu grafičku prema njihovim riječima sa AGP sučeljem. Riječ je o grafičkoj GeForce 7950 GT, koja nudi poboljšane karakteristike i najbolju grafičku arhitekturu, koja je trenutno dostupna na tržištu. GeForce 7950 GT je “opremljena“ sa jezgrom G71 koja radi na taktu od 550 MHz, te sa 24 grafičkim cjevovoda. Memorija je kapaciteta 256 MB GDDR3 koja radi na taktu 1400 MHz. Kartica je još opremljena sa dva DVI-I priključcima, koji je kompatibilan sa HDCP standardom te ima još i TV-out izlaz.

nvidia

Kupnja spomenute kartice olakšat će vas za 230€ dok inačica sa 512 MB memorije košta 280€. Cijena nove kartice je slična kao kod grafičke ATI Radeon X1950 XT koje je također opremljena sa AGP sučeljem.

www.xfxforce.com



preuzeto s "recenzija".

- 00:35 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.03.2007.

Vipnet prvi u Europi uvodi novu generaciju širokopojasnog Interneta

antenepristup svagdje
Domaći operater u mobilnim telekomunikacijama, Vipnet, krenuo je s uvođenjem nove generacije HDSPA usluge čija je maksimalna teoretska brzina od 7,2 Mbps veća od trenutno najbržih dostupnih fiksnih ADSL veza koje se u Hrvatskoj nude korisnicima. Nova generacija HDSPA tehnologije omogućuje do četiri puta veću brzinu prijenosa podataka od stare generacije, ili čak 80 puta veću brzinu prijenosa od GPRS tehnologije.
Ipak, maksimalne brzine koju nudi ova tehnologija biti će moguće na području cijele Hrvatske tek kada se poveća pokrivenost i pojavi tehnologija i uređaji koja ovo omogućavaju. Za sada će maksimalna brzina biti dostupna korisnicima u Zagrebu, Rijeci i Splitu, dok će u drugim gradovima brzina pristupa biti ograničena na 3,6 Mbps. Predsjednica Uprave Vipneta Marie-Helene Magenschab, rekla je da alternativne tehnologije sve više pridonose uspjehu širokopojasnog Interneta u Europi te da trenutno sudjeluju s 19 posto u ukupnom broju broadband linija.

odašiljaci

Izvor: Meritor Media

- 01:50 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 16.03.2007.

ZAMJENA PROCESORA

Jedan od možda najboljih načina nadogradnje vašeg računala je zamjena CPU-a. Ako se odlučite na taj korak nadogradnje ili ako vaš sadašnji CPU pokazuje namjeru odlaska u vječna lovišta treba se pridržavati par stvari. Pod osnovno pogledajte tko je proizvođač i koji je model matične ploče koju posjedujete ( obično piše na samoj matičnoj ploči ako ne posjedujete uputstva ) da biste mogli saznati koji je njen socket TJ. koje procesore podržava, njezin chipset i BIOS.

PRIMJER:

Odlučio sam na svojoj konfiguraciju nadograditi procesor. Prvo što sam pogledao su naravno specifikacije matične ploče, a to bi izgledalo otprilike ovako:

Matična ploča:
Naziv - ASRock P4i65G ( već iz samog naziva matične ploče može se vidjeti tvrtka
koja ju je napravila ( ASRock ) i za koji je procesor P4 ( Intel Pentium 4 ))

Socket – 478

Chipset – Northbridge: Intel Springdale-G i865G ( podcrtano je ono što nas zanima, a to je
naziv chipseta. Southbridge nas ne zanima jer ne sadrži podatke o
podržanim FSB frekvencijama i podržanim tipovima RAM memorije)

BIOS – tip AMI, datum izdavanja 09.08.2006. (zašto je ovo važno? Važno je jer ako
vam je BIOS stariji, a vi imate namjeru staviti CPU zadnje generacije za vaš socket
postoji vjerojatnost da CPU neće raditi ili neće raditi kako treba, zato zlu ne trebalo )


Podržani procesori-
podržani CPU

Ova tablica vam može pomoći suziti izbor.

Ako ne znate kako doći do ovih podataka mogu vam pomoći programi kao na primjer Everest i Sandra koji će vam prikazati što imate skriveno u kućištu, a kada saznate proizvođača i model matične ploče obavezno odite na proizvođačevu WEB stranicu i saznajte detaljnije ono što je potrebno.

Dakle, odluka je pala. Stari P4, 1,6GHZ, 400MHZ FSB i Willamatte jezgrom biće zamjenjen sa novim P4, 3GHZ, 800MHZ FSB, Prescott jezgrom i HTT-om. Kako je razlika između ova dva procesora velika, kako u potrošnji, zagrijavanju i tehnologijama nužno je bilo provjeriti i dali će napajanje moći izdržati. To je najlakše provjeriti na Kalkulator će te dobiti predođbu koliko vam je snažno napajanje potrebno. Ako ste primijetili da se u tablici gdje su ispisani podržani procesori nigdje ne spominje HT trebalo je provjeriti specifikacije BIOS-a da bi se saznalo dali matična to podržava.


Dakle zaključak, prije izmjene procesora dobro provjeriti dali vaša matična može podržati procesor koji namjeravate ugraditi na nju.
oznake cpu

Sada korak po korak kako izvesti operaciju zamjene.
Pod prvo radite neko vrijeme na računalu da bi se procesor zagrijao, to će vam pomoći da lakše odvojite hladnjak od procesora. Zapamtite nemojte ništa na silu gurati ili čupati, sve ima svoj utor kuda treba ići i jedino tamo može ići i sve ima svoj način kako se postavlja i vadi. Isključite računalo iz struje, odspojite onu šumu kablova što ide u i iz njega, polegnite ga i otvorite bočnu stranicu da biste mogli pristupiti unutrašnjosti. Odspojite napajanje ventilatora od procesora te dalje postupite kako nalaže proizvođač vašega hladnjaka ili procesora ako je hladnjak sa oznakom Intel ili AMD. Ovdje ćemo samo prikazati skidanje i stavljanje Intelovog BOX hladnjaka.
Skidanje hladnjaka
Kada ste skinuli hladnjak odspojite procesor i to tako da podignete malu ručicu koja se nalazi sa strane socketa i izvadite procesor. Zapamtite kako je okrenut stari procesor kako bi ste bez problema mogli postaviti novi (vidi slike). Postavite novi procesor u socket i spustite ručicu na socketu. Naravno nemojte zaboraviti nanesti termovodljivu pastu. Vratite hladnjak na njegovo mjesto, priključite mu napajanje na matičnu, zatvorite kućište, pospajajte natrag onu šumu kablova, uključite ga u struju, upalite i uđite u BIOS. U BIOS-u učitajte defaultne postavke ( NAPOMENA: mogli ste napraviti i clear CMOS ), dođite na opciju gdje možete vidjeti podatke o procesoru i pogledajte dali odgovaraju specifikacijama procesora kojega ste upravo ugradili. Provjerite i dali memorija radi na frekvencijama koje odgovaraju FSB-u.

Frekve

Znači ako imate DDR400MHZ memoriju i CPU sa FSB-om od 533MHZ ona će raditi na 333MHZ. Dakle nije u pitanju kvar. Kada ste unjeli sve potrebne postavke u BIOS-u spremite ih, izađite iz BIOS-a i ostavite da se podigne operativni sustav. Windowsi će odmah javiti da je pronađen novi hardwer tj. CPU kojega ste ugradili i još ponešto ovisno što imate ugrađeno jer je BIOS bio vraćen na defaultne postavke. Usljedit će restart i dok se Windowsi ponovno dignu to je to.


pripremio i uredio <<<<< SAINT

- 08:44 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.03.2007.

McAfee izradio kartu opasnih web stranica


McAfee izradio kartu opasnih web stranica
Iako nam pruža pristup mnogim kvalitetnim i korisnim sadržajima i uslugama,
internet je i pravo leglo opasnih web odredišta koja imaju jednu jedinu nakanu – nauditi vašem osobnom računalu, tj. vama.
Upravo iz tog razloga tvrtka McAfee odlučila je izraditi zemljopisnu kartu potencijalno opasnih web odredišta

www.siteadvisor.comPokazatelj stanja

Ako to već niste učinili, svakako vam savjetujemo da na računalo instalirate McAfee Site Advisor,
dodatak za bilo koji preglednik koji će vam dati korisne informacije o gotovo svakom web odredištu na internetu.
Tako ćete izbjeći potencijalne opasnosti koje vam prijete posjetom pojedinim stranicama, čime će vam surfanje bespućima interneta postati puno bezbolnije.
Odličan prijatelj koji Vas upozorava na vrijeme
Jednako tako, McAfee je izradio kartu svijeta na kojoj je različitim parametrima označio zemlje iz
kojih dolazi najveća opasnost za korisnička računala. Prema ovoj karti, Hrvatska se, s oko 0,5 posto potencijalno opasnih web odredišta unutar .hr domene,
nalazi na 55. mjestu liste zemalja čije vršne domene sadrže potencijalno opasne sadržaje.

Kao najgore domene (TLD - Top Level Domain) označene su .tk, domene zemlje Tokleau u Pacifiku, gdje 10,1 posto web odredišta sadrži potencijalno opasne sadržaje, na drugom mjestu je rumunjska .ro domena, gdje 5,6 posto web odredišta prijeti vašim računalima, dok se na trećem mjestu smjestila ruska .ru domena, gdje je potencijalno opasno 4,5 posto web odredišta.

McAfee će kartu zemalja s opasnim web odredištima nadopunjavati svakog mjeseca.

www.siteadvisor.com

t-portal

- 00:14 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 14.03.2007.

Bulk ili retail?


trgovinica  kod nas zgužvano i na hrpi zar ne?Po raznim cjenicima informatičkih dućana, uz cijene se ponekad nalazi oznaka bulk ili retail. Budući da je riječ o istom proizvodu, a njihove su cijene različite, zanima me po čemu je na primjer retail bolji od bulka i što to uopće znači?
Budući da je riječ o istom proizvodu, a njihove su cijene različite,
zanima me po čemu je na primjer retail bolji od bulka i što to uopće znači?
___________________________________________________________________________

Mnogi kupci ne razlikuju bulk i retail robu, tako da niste prvi koji postavlja ovakvo pitanje.
Kad bi preveli riječ retail s engleskog jezika, dobili bi riječ maloprodaja.
Upravo ti proizvodi uz koje stoji oznaka retail karakteriziraju tipičan proizvod koji možete kupiti u maloprodajnom dućanu.
U praksi, retail znači da proizvod dolazi u originalnom pakiranju s priloženim uputstvima, driverima i popratnim softverom.
S druge strane, bulk dolazi bez kutije (najčešće u običnoj prozirnoj vrećici) s tek priloženim driverima.
Razlike u samom proizvodu nema, već je razlika samo u ambalaži u kojoj proizvod dolazi i popratnim dodacima koje
retail proizvod donosi. Na kupcu je da odluči šta mu je bitnije, ambalaža ili niža cijena.

- 00:13 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.03.2007.

Multitasking i multithreading



Dosta puta su me ljudi pitali kako bi najlakše bilo objasniti ova dva pojma iliti šta znače ti izrazi?
No da ne duljimo spomenuti izrazi počeli su se koristiti kad su se pojavili vindoze 95,pa se govorilo kako oni podržavaju pravi preemptivni multitasking.Hrvatski termin za multitasking je višezadaćnost, a označava sposobnost simultanog izvođenja više zadataka,pri čemu zadacima smatramo programe,odnosno procese.Multitasking se ponekad izjednjačuje s izrazom multiprocessing,no ovaj drugi podrazumjeva rad više procesora.Kod više zadaćnosti koristi se samo jedan procesor koji se tako brzo prebacuje između zadataka da nam se čini da se svi oni izvršavaju istovremeno!
Razlikujemo dvije vrste višezadaćnosti:
Preemptivnu i kooperativnu.Kod preemptivne operaciski sustav svakom programu daje odsjećak procesorskog vremena,dok kod kooperativnog program koristi procesor onoliko dugo koliko mu treba,,a kada nema što raditi ,procesorko vrijeme prepusti drugim programima.Funkcioniranje računala se u mnogočemu poboljšalo korištenjem multitaskinga,no programerima to nije bilo dovoljno pa su nešto slično željeli i unutar pojedinog programa – recimo,da u jednom programu imaju poseban proces koji bi kontrolirao grafičko sućelje i dohvačao podatke preko njega,drugi koji bi ih obrađivao,dok treći proces ispisivao rezultate obrade.Tako su rođeni threadovi iliti hrvatski dretve,a programi ili operaciski sustavi koji koriste tu metodu dobili su pridjev multithreading,odnosno hrvatski više dretveni .

Task panel


Slika>><< par informacija o svom „multi.nešto“ os možete saznati iz Task Managera- u kratici Perfomance nalaze se okvir Totals u kojem piše broj aktivnih procesa(pokrenutih programa i servisa) te ukupan broj dretvi i rukovatelja koje ti procesi koriste.
Nadam se da je ovo bilo imalo koristan tekst za saznati par korisnih stvari!M. Baksa.

- 16:30 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.03.2007.

POP Peeper v3.0.1.0

Eto treba mi alatić koji bude čućio u trayu i čekao neki od mnoštva mailova koje imam ,i nađoh jedan mali koristan alatić koji obavlja
svoju zadaću i više nego dovoljno!
POP Peeper je alat koji Vam javlja kad imate novi mail, na bilo kojem POP3 serveru, Hotmail, MSN i Yahoo accountu.
Možete ga koristiti za čitanje i brisanje Vaših poruka.
Sami odabirete želite li da Vam prikaže cijelu poruku, ili određeni broj znakova koji mu zadate.
Podržava HTML e-mail, a poruke pregledavate jednako kao i u Vašim preglednicima.
Znak da Vam je stigla poruka odabirete sami.
Moguća je direktna interakcija sa Vašim glavnim preglednikom mailova.

glavni prozor

Dakle, oni koji koriste Thunderbird i Eudoru npr. mogu automatski spojiti samo jedan od tih dva.
Mailove koje imate na drugom, morate opet postavljati u Peeperu sami.
Kad se sve zbroji i oduzme, programčić je koristan. I besplatan.

Javljanje dolaska maila koji se može i mjenjati po želji


Download POP Peeper v3.0.1.0

- 11:51 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 10.03.2007.

TREND MICRO


- 17:42 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 09.03.2007.

Optički uređaji



U ovom trenutku možete kupiti i u vaša računala ugraditi slijedeće vrste optičkih pogona:

CD-ROM............................(Compact Disc Read-Only Memory).................................. -DVD-ROM..........................(Digital Versatile Disc ROM)............................................. -CD-RW Recorder................(CD-Rewriteable Recorder)............................................... -DVD-+RW DL Recorder.......(DVD-+RW Double Layer Recorder).................................. Combo.................................................................................

Mogući su slijedeći načini spajanja ovih uređaja na računalo: IDE (najčešći način), SCSI, S-ATA, Firewire i USB (najčešći način ako je uređaj izvan kućišta)................................

CD-ROM - Uređaj koji je prvi proizveden, sve rjeđi u trgovinama informatičke opreme.Prvi CD-ROM-ovi su imali brzinu čitanja od 1x (150 kilobajta u sekundi) dok današnji mogu čitati podatke brzinom od 52x (7,8 megabajta u sekundi). Ovdje vrijedi pravilo kao i kod ostalih uređaja što brže se čitaju podaci uređaj je bučniji. Postoje programi kao što je Nero Drive Speed sa kojim je moguće usporiti brzinu čitanja podataka.
Optički i vanjski CD rom
DVD-ROM - Uređaj sa kojim je moguće čitati podatke sa CD i DVD medija. Prvi ovakvi uređaji su proizvedeni u Japanu 1996 godine. Kod DVD-ROM-a brzina čitanja od 1x nije ista kao kod CD-ROM-a.Kod DVD-ROM-a 1x (1,3 megabyta u sekundi).

dvd-rom ,  dvd-rom za laptop  , cd rw uređaj
CD-RW Recorder - Uređaj koji čita podatke sa CD medija i zapisuje ih na njih. Kod nas je popularan naziv za ovu vrstu uređaja CD pržilica. Kao i kod ostalih uređaja i ovi uređaji podržavaju različite brzine čitanja i zapisivanja npr. ako je na uređaju natpis 12x10x32x to znači da uređaj zapisuje podatke na CD-R medije brzinom 12x, na CD-RW medije brzinom 10x i da čita podatke brzinom 32x.

DVD-+RW DL Recorder - Trenutno najmodernija vrsta optičkog uređaja koji možete ugraditi u vaše računalo tzv. DVD pržilica (DVD snimač). Sa ovim uređajem možete čitati i zapisivati podatke praktično sve vrste CD i DVD medija i s obzirom na veliki pad cijena ovih uređaja zadnjih godina nemate puno razloga da nemate ovaj uređaj u vašem računalu. Oznaka DL znači da možete zapisivati na DVD DL medije na koje možete staviti do 8,5 gb podataka, dok na obične DVD medije možete zapisati do 4,7 gb podataka.

combo uređaj , dvd + rw , eksterna ladica

Combo - je kombinacija DVD-ROM-a i CD-RW Recordera u jednom uređaju tako da možete čitati i zapisivati podatke na CD medije i čitati podatke sa DVD medija. Sa ovim uređajem ne možete zapisivati podatke na DVD medije.

Vrste medija: Tiskani CD, CD-R, CD-RW, tiskani DVD, DVD-R, DVD+R,DVD-RW, DVD+RW, DVD+R DL, DVD-R DL, Lightscribe DVD+R itd...Kako se snaći sa tolikim brojem raznih medija. Pogledajte priloženu tablicu:
tabela za sve


R - Read - Čitanje.....Uređaj čita medij......................................................................... W - Write - Pisanje...Uređaj čita i zapisuje podatke na medij......................................... Tiskani CD,DVD.......Mediji na kojima se isporučuje glazba, programi, igre npr.Audio CD.

Kapacitet medija: Standardni CD mediji su 74minutni kapaciteta 650 MB i 80minutni kapaciteta 700 MB. U trgovinama još možete pronaći nestandardne 90 ili 99minutne CD medije.CD mediji manjeg promjera (8 cm) su obično kapaciteta 180 ili 210 MB.DVD medij je standardne veličine 4,7 GB dual layer 8,5 GB...

Načini zapisivanja:

Disc At Once - Cijeli disk je snimljen kao jedna sesija.Pogodno za snimanje glazbe....... Track At Once - podaci su zapisani u trakama i mogu se naknadno zapisivati.pogodno kad na CD zapisujemo i podatke i zvuk....................................................................... Packet Writing - Extra podaci se mogu naknadno dodati podacima na disku.Također podaci mogu biti učinjeni nevidljivim.............................................................................

Poznati proizvođači su Plextor, Lite-On, Samsung, Benq, NEC, BTC, LG, Toshiba itd.

Ostali važni pojmovi:

Lightscribe - Nova tehnologija koja omogućava da nakon šta snimite CD,DVD na jednu stranu medija, medij okrenete i na drugoj strani laserskom zrakom uređaja ispišete cover (sliku,tekst). Uređaj mora podržavati Lightscribe i morate imati posebne medije da bi mogli koristiti ovu opciju. Nova slična konkurentska tehnologija se zove Labelflash.

Double Layer (DL) - Podaci se na medij zapisuju u dva sloja što omogućava stavljanje duplo više podataka.Također su potrebni posebni DL mediji.

SuperMulti - Ova oznaka na uređaju znači da uređaj može raditi sa svim glavnim formatima (DVD-...,DVD+...i rjeđim DVD-RAM formatom)

DVD Region - Neuspjeli pokušaj velikih distributera filmova i ostalih sadržaja na DVD-u.Svaki DVD sadrži jedan ili više regijskih kodova. Svijet je podijeljen u 6 regija. U praksi DVD film koji ste kupili u npr Americi ne biste mogli pogledati u vašem DVD player-u koji ste kupili u Evropi ali dosta playera može reproducirati film iz bilo koje druge regije a i oni koji ne mogu se vrlo lako modificiraju da imaju tu mogućnost.

HD DVD (High Density DVD) - Najnovija tehnologija.Prvi HD DVD uređaji su izašli na tržište ove godine u Japanu i Usa.Jednoslojni HD DVD mediji imaju kapacitet od 15 gigabajta a dvoslojni od 30 GB.Tri sloja (triple layer) sa dvije strane (double sided) medija bi trebale omogućiti kapacitet od 90 GB.HD DVD format je kompatibilan sa DVD formatom tako da bi se HD DVD mediji trebali normalno reproducirati u DVD player-ima.

Blue-ray Disc - Najnovija tehnologija slična HD DVD-u koja je dobila ime po plavo-ljubičastom laseru kojeg koristi za čitanje i zapisivanje. Prvi uređaju su izašli na tržište također nedavno ove godine. Prednost pred HD DVD je što se na Blue-ray diskove može pohraniti 25 GB podataka po sloju a TDK je uspio napraviti zasad eksperimentalni ali funkcionalni Blue-ray disk od čak 200 GB (6 slojeva po 33 GB).

Firmware - je software koji se nalazi na svim novijim optičkim uređajima. Flashanjem Firmware-a na noviju verziju uglavnom se omogućava da uređaji prepoznaju i mogu raditi sa medijima više raznih proizvođača medija.
p.s.-Zoran

- 00:01 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.03.2007.

USB memorija (stick)




USB flash uređaj je danas najpraktičnija vrsta prenosivog medija za pohranu podataka. Glavne prednosti su mu mala težina i veličina te veći kapacitet nego kod npr. zip ili floppy diskete i CD ili DVD medija. praktičnost USB se ogleda i u tome što za svoj rad ne zahtijeva dodatne drivere (na Windows XP i novijim operativnim sustavima) te ne zahtijeva posebno napajanje strujom već se napaja preko USB priključka.Iako je prvi ovakav uređaj predstavljen 1998 godine te možemo reći da se radi o relativno novom komadu hardware-a već sada je u širokoj upotrebi i naziva se mnogim različitim imenima kao što su data stick, data key(ključ), flash disk, thumb drive, USB drive, flash stick, memory stick itd.
Image Hosted by ImageShack.us
Već su testirani modeli od čak 64 GB ali ipak danas na tržištu možemo naći modele od 64 MB do 8 GB. Stickovi od 8, 16 i 32 MB su iščezli i mogu se pronaći samo kao rabljeni.


Upotreba - USB flash stick se najčešće koristi za prenošenje osobnih podataka (dokumenata, slika, glazbe...) sa računala na računalo. Sa sticka se mogu pokretati programi bez potrebe za instalacijom na računalo tzv. portable programi (mnogi poznati programi imaju svoju portable verziju (npr. Firefox)). Također sa sticka se mogu podizati operativni sustavi a postoje i manji operativni sustavi koje možemo kompletne instalirati na stick. U posljednje vrijeme su postali jako popularni digitalni audio player-i kao npr. Apple ipod i dr. koji ustvari koriste istu tehnologiju.
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Tehnologiju flash memorije koriste i razne memorijske kartice koje se koriste u npr. digitalnim fotoaparatima. treba napomenuti i da neki USB stickovi imaju na sebi prekidač za zaštitu od zapisivanja podataka. Eto toliko od zokia!



- 23:28 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Najčešći problemi Error 678, 769 i 691

Evo kratke uporedbe šta pišu T-comovci o nekim svakidašnjim greškama a to znaći da ih ne zovemo stalno na njihov tel. 08009000 nego da sami probamo riješiti svoje hmmm. njihove greške!!
uzeto djelomično s t-portala!


Image Hosted by ImageShack.us

Tri spomenute greške najčešći su problemi zbog kojih domaći internetomani zovu korisničku službu. Kako bismo pomogli onima u nevolji te kako bismo budućim vlasnicima internetskih veza unaprijed olakšali susret s potencijalnim problemima, pokušat ćemo ponuditi rješenje za njih.




Error 678 najčešća je greška koja korisnike tjera da zovu službu za podršku, a javlja se prilikom problema sa spajanjem na internet, bilo ADSL-om, bilo dial-up vezom. Ako koristite ADSL vezu, potrebno je ovim redoslijedom provjeriti nekoliko stvari – na COMBO modemima (Kasda, Siemens C-010, Zyxel Prestige 600 series, Elcon) potrebno je isključiti te ponovo uključiti modem, provjeriti je li upaljena DSL lampica te svijetle li i sve ostale lampice (LAN). Ako koja od lampica ne svijetli, nužno je provjeriti sve žice koje su ukopčane u modem. Ako sve lampice svijetle te ako su sve žice ukopčane, potrebno je ponovo ugasiti modem te pričekati nekoliko sekundi, potom pričekati da se sve lampice nakon ponovnog paljenja stabiliziraju i ponovo pokušati uspostaviti vezu.

Ako koristite dial-up vezu, prvo je potrebno provjeriti je li telefonska linija slobodna, pokušati reinstalirati upravljačke programe (drivere) koji su vam isporučeni s modemom te pokušati ponovo se spojiti.

Error 769 označava da je onemogućen rad LAN kartice na korisničkom računalu, a ovaj ćete problem riješiti otvaranjem mape Network Connections unutar Control Panela, desnim klikom na ikonu Local Area Connections i odabirom opcije Enable.

Treća greška koja uzrokuje dosta poziva T-Comovoj korisničkoj službi odnosi se na Error 691, a ona najčešće označava da je unutar ADSL konekcije pogrešno upisano korisničko ime. Velik broj korisnika prilikom stvaranja svoje ADSL veze umjesto potpunog korisničkog imena (dodijeljeno korisničko ime@htnet-dsl) upisuje samo prvi dio korisničkog imena, no potrebno ga je upotpuniti i dopisati @htnet-dsl.

- 00:59 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 07.03.2007.

DDR 2 & Samsung



Samsung Electronics je najavio da je započela masovna proizvodnja prvih 1GB DDR2 memorija korištenjem 60nm procesne tehnologije. Samsung procjenjuje da će efikasnost koja će se dobiti korištenjem ovog procesa biti do 40% bolja u odnosu na memorije koje su rađene u 80nm tehnologiji , te dva puta bolja od upotrebe 90nm procesa.
Samsungova serija 1GB DDR2 DRAM baziranih modula uključuje 512Mb, 1Gb i 2Gb kapaciteta koje podržavaju bilo 667 Mbps ili 800Mbps brzine.
Samsungova predviđanja su da će potražnja za 1GB DRAM memorijama prestići današnju potražnju za 512MB ,bacite poglede na
Samsung DDR 2

ustupio >>> Dejan(recenzije)

- 22:28 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 06.03.2007.

JOŠ MALO O GRAFIČKIM KARTICAMA I NJIHOVIM KONEKTORIMA



Iako su AGP grafičke kartice još uvijek prisutne sve više se koriste PCI expres kartice, a razlog je jednostavan.
PCI expres utori nalaze se na svim novijim matičnim pločama, imaju veću propusnost podataka od AGP utora, PCI expres grafičke puno su jeftinije od istih modela koje koriste AGP utore,
te možda najvažnije za gamere PCI expres omogućava uparivanje dvije ili više grafičkih kartica radi poboljšavanja performansi( ATI croosfire i NVIDIA sli ).
Kod kupnje grafičke kartice uvijek vodite računa koji utor se nalazi na vašoj matičnoj ploči ( utori ili utor za grafičke kartice nalazi se odmah iznad PCI utora i lako je prepoznatljiv (vidi slike)), koji joj je hardverski podržan Direct X ( 8.0, 8.1, 9.0c, 10 ), dali će ona zadovoljiti vaše potrebe ( igranje igara, 3D grafika, ITD.), da
li je kompatibilna sa vašim PC-om ( napajanje,
jačina CPU-a koji posjedujete) i možda najvažnije dajte si malo truda i raspitajte se koji model se najviše isplati uzet i koji su rezultati na različitim testovima kartice koja vam je zapela za oko.


Image Hosted by SAINT


Pripremio i obradio >>> SAINT

- 00:16 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga


PcTrikovi

WMD Web Hosting

Besplatne Online Igre

Windows Forum

RSS Novosti

FORUM

Jutarnji List Današnje izdanje Sportske Novosti Današnje izdanje Slobodna Dalmacija Današnje izdanje






   



Učenje od malih nogu zato smo tu da zajedno saznamo i naučimo sve šta nas zanima
Današnji svijet je nemoguće zamisliti bez računala. Računala se nalaze svuda oko nas i uvelike olakšavaju naš posao, a da bi se počeli s njima koristiti potrebno je poznavati neke osnovne stvari o njima.Ovdje čemo Vam pomoći pružiti sve šta dosada niste znali o skrivenim opcijama XP ,ali im nadolazečoj Visti!Naravno biti će tu još mnogo zanimljivih stvari!!!!
Plavi ekran samo za entuzijaste kao šta smo mi post by Alen(Saint)
I naravno ako želite pitajte ako možemo pomoći tu smo ako ne prosljediti čemo Vaš upit drugima!!!No neki od postova su posuđeni od drugih forumaša i kolega tako da svi možemo sami sebi pomoći!!!!


WMD Web Hosting

Free Guestbook
Knjiga gostiju

pctrikovi@hotmail.com
Pošalji mi Mail

ARHIVA


Eto mene