Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zekoservisi

Marketing

ZAMJENA PROCESORA

Jedan od možda najboljih načina nadogradnje vašeg računala je zamjena CPU-a. Ako se odlučite na taj korak nadogradnje ili ako vaš sadašnji CPU pokazuje namjeru odlaska u vječna lovišta treba se pridržavati par stvari. Pod osnovno pogledajte tko je proizvođač i koji je model matične ploče koju posjedujete ( obično piše na samoj matičnoj ploči ako ne posjedujete uputstva ) da biste mogli saznati koji je njen socket TJ. koje procesore podržava, njezin chipset i BIOS.

PRIMJER:

Odlučio sam na svojoj konfiguraciju nadograditi procesor. Prvo što sam pogledao su naravno specifikacije matične ploče, a to bi izgledalo otprilike ovako:

Matična ploča:
Naziv - ASRock P4i65G ( već iz samog naziva matične ploče može se vidjeti tvrtka
koja ju je napravila ( ASRock ) i za koji je procesor P4 ( Intel Pentium 4 ))

Socket – 478

Chipset – Northbridge: Intel Springdale-G i865G ( podcrtano je ono što nas zanima, a to je
naziv chipseta. Southbridge nas ne zanima jer ne sadrži podatke o
podržanim FSB frekvencijama i podržanim tipovima RAM memorije)

BIOS – tip AMI, datum izdavanja 09.08.2006. (zašto je ovo važno? Važno je jer ako
vam je BIOS stariji, a vi imate namjeru staviti CPU zadnje generacije za vaš socket
postoji vjerojatnost da CPU neće raditi ili neće raditi kako treba, zato zlu ne trebalo )


Podržani procesori-
podržani CPU

Ova tablica vam može pomoći suziti izbor.

Ako ne znate kako doći do ovih podataka mogu vam pomoći programi kao na primjer Everest i Sandra koji će vam prikazati što imate skriveno u kućištu, a kada saznate proizvođača i model matične ploče obavezno odite na proizvođačevu WEB stranicu i saznajte detaljnije ono što je potrebno.

Dakle, odluka je pala. Stari P4, 1,6GHZ, 400MHZ FSB i Willamatte jezgrom biće zamjenjen sa novim P4, 3GHZ, 800MHZ FSB, Prescott jezgrom i HTT-om. Kako je razlika između ova dva procesora velika, kako u potrošnji, zagrijavanju i tehnologijama nužno je bilo provjeriti i dali će napajanje moći izdržati. To je najlakše provjeriti na Kalkulator će te dobiti predođbu koliko vam je snažno napajanje potrebno. Ako ste primijetili da se u tablici gdje su ispisani podržani procesori nigdje ne spominje HT trebalo je provjeriti specifikacije BIOS-a da bi se saznalo dali matična to podržava.


Dakle zaključak, prije izmjene procesora dobro provjeriti dali vaša matična može podržati procesor koji namjeravate ugraditi na nju.
oznake cpu

Sada korak po korak kako izvesti operaciju zamjene.
Pod prvo radite neko vrijeme na računalu da bi se procesor zagrijao, to će vam pomoći da lakše odvojite hladnjak od procesora. Zapamtite nemojte ništa na silu gurati ili čupati, sve ima svoj utor kuda treba ići i jedino tamo može ići i sve ima svoj način kako se postavlja i vadi. Isključite računalo iz struje, odspojite onu šumu kablova što ide u i iz njega, polegnite ga i otvorite bočnu stranicu da biste mogli pristupiti unutrašnjosti. Odspojite napajanje ventilatora od procesora te dalje postupite kako nalaže proizvođač vašega hladnjaka ili procesora ako je hladnjak sa oznakom Intel ili AMD. Ovdje ćemo samo prikazati skidanje i stavljanje Intelovog BOX hladnjaka.
Skidanje hladnjaka
Kada ste skinuli hladnjak odspojite procesor i to tako da podignete malu ručicu koja se nalazi sa strane socketa i izvadite procesor. Zapamtite kako je okrenut stari procesor kako bi ste bez problema mogli postaviti novi (vidi slike). Postavite novi procesor u socket i spustite ručicu na socketu. Naravno nemojte zaboraviti nanesti termovodljivu pastu. Vratite hladnjak na njegovo mjesto, priključite mu napajanje na matičnu, zatvorite kućište, pospajajte natrag onu šumu kablova, uključite ga u struju, upalite i uđite u BIOS. U BIOS-u učitajte defaultne postavke ( NAPOMENA: mogli ste napraviti i clear CMOS ), dođite na opciju gdje možete vidjeti podatke o procesoru i pogledajte dali odgovaraju specifikacijama procesora kojega ste upravo ugradili. Provjerite i dali memorija radi na frekvencijama koje odgovaraju FSB-u.

Frekve

Znači ako imate DDR400MHZ memoriju i CPU sa FSB-om od 533MHZ ona će raditi na 333MHZ. Dakle nije u pitanju kvar. Kada ste unjeli sve potrebne postavke u BIOS-u spremite ih, izađite iz BIOS-a i ostavite da se podigne operativni sustav. Windowsi će odmah javiti da je pronađen novi hardwer tj. CPU kojega ste ugradili i još ponešto ovisno što imate ugrađeno jer je BIOS bio vraćen na defaultne postavke. Usljedit će restart i dok se Windowsi ponovno dignu to je to.


pripremio i uredio <<<<< SAINT


Post je objavljen 16.03.2007. u 08:44 sati.