Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zekoservisi

Marketing

wireless = bez žica

Da bi vaše računalo moglo komunicirati s drugim računalom wirelessom (wireless = bez žica), potrebno je da i jedno i drugo računalo ima mogućnost i slanja i primanja poruka. To na računalu omogućuje wireless kartica koja prima i odašilje radio signale pomoću antene priključene na wireless karticu. Na tako visokoj frekvenciji jedna od najvažnijih stvari za dobru vezu je optička vidljivost (eng. skr. LOS) između antena dva računala. Wireless kartice obično dolaze sa malom antenom koja je dovoljna tek za veze na udaljenosti nekoliko desetaka metara, možda stotinu. Da bi povećali domet signala, potrebno je postaviti neku bolju antenu izvan kuće na povišeno mjesto, koju onda treba pomoću koaksijalnog kabla i konektora povezati sa wireless karticom u računalu. I nakon toga može se dogoditi da ne možete uspostaviti vezu sa drugim računalom jer je ono predaleko od vas ili ne postoji optička vidljivost između antena.



U tom slučaju, na mjesto koje "vide" antene oba računala postavlja se AP (access point – pristupna točka), wireless uređaj koji ima sve potrebno da posreduje u vezi između dviju wireless kartica (ili više njih). AP-ovi se mogu i međusobno povezivati i na taj način se stvara wireless mreža.



AP može i korisniku poslužiti za spajanje na wireless mrežu bez wireless kartice u računalu, tako da se računalo sa AP-om spoji LAN (UTP) kablom. Računalo u tom slučaju treba imati Ethernet/LAN karticu (10/100 Mbit) koja je na većini već integrirana na matičnoj ploči ili se kupi posebno.





Post je objavljen 25.03.2007. u 14:39 sati.