World Rally Chanpions 2013

10.10.2013.



Nova sezona je počela sa jako puno novosti. Prva velika novost je bila ulazak Volkswagena u WRC natjecanje sa svojim Polom R, sa dva vrhunska vozača Sebastian Ogier, koji se vrača u WRC natjecanje nakon godinu dana pauze i testiranje Pola R, i Jari-Matti Latvala. Druga velika vijest je da se veliki Sebastian Loeb ove godine povlači iz natjecanja i da će ove godine voziti svega 4 rally-a, i to Rally Monte-Carlo, Rally Sweden, Rally Argentina i Rally Francuska.



Ove sezone će se voziti 13 rally-a kroz četiri kontinenta. Sve je počelo promjenjivim uvjetima Monte-Carla, gdje se izmjenjivali uvjeti snijega, leda i čistog asfalta, preko Švedskog snijega, planinskog zraka u Meksiku, šljunka, asfalta, Australijskog pijeska i sve završava na engleskom blatu i asfaltu sredinom studenoga. Očekuje nas jako zanimljiva sezona sa jako puno događanja.



Rallye Monte-Carlo

Prvi rally se tradicijalno održao u Monte-carlu i okolnim planinskim cestama Alpa. Sve ukupno se vozilo 468 natjecateljskih kilometara podijeljeno kroz 18 brzinaca. Krajem siječnja na velikim visinama bilo je jako puno snijega i leda po asfaltnim cestama francuskih Alpa. Očekivalo se dominacija dva Citroenova vozača Loeb i Hirvonena. Ali na veliko iznenađenje svih Ogier sa svojim Volkswagenom na prvom brzincu su odnijeli pobjedu ispred Loeba i Citroena, i time pokazali da se na njih mora računati kao velika prijetnja za naslov prvaka WRC-a. Led i snijeg su koštali dosta vozača time da su izletili sa ceste. Prvi od njih je bio Neuvile koji je izletio sa staze na 4 brzincu. Marvin je sljedeći koji je ispao na 10 brzincu.



Na 14 brzincu koji je bio prekriven sa ledom i snijegom i promjenjivim uvjetima koštali su dosta vozača. Prvo veliko ime je Latvala koji je naletio na sloj leda i izgubio kontrolu i završio u zidu. Na istom brzincu Novikov je isto imao problema i završio van staze. Posljednji koji je imao problema bio je Haninen sa mehaničkim problemima na svojem autu. Sve te probleme nisu zasmetale Loebu da dođe do svoje 5 pobjede na Monte-Carlu. Drugi je završio Ogier sa svojim Polom R i Sordo je završio na trećem mjestu. Zbog velike posjećenosti obožavatelja, posljednja dva brzinca su otkazana zbog sigurnosnih razloga koja bi se vozilo po noći.

Oznake: WRC rally, Loeb, Latvala, Ogier

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.