Spomen na Vrgorčane stradale na Sutjesci

subota , 31.05.2014.


Ovih dana se navršava 71. godišnjica operacije Schwartz, poznatije kao Bitka na Sutjesci, mitske bitke antifašističke borbe. U nepravednom omjeru snaga, 18 tisuća partizana borilo se na širem području rijeke Sutjeske u jugoistočnoj BiH od 15. svibnja do 15. lipnja 1943. godine protiv 127 tisuća njemačkih, talijanskih, bugarskih i ustaško-domobranskih vojnika. Jezgra partizanske vojske uspjela se izvući iz neprijateljskog obruča, ali na bojnom polju je ostalo gotovo 6400 poginulih partizana, među njima i tri brigade i centralna bolnica, čije su pripadnike Nijemci nakon zarobljavanja bez milosti poubijali, uključujući ranjenike i medicinsko osoblje.
U toj bitci sudjelovao je i veći broj Vrgorčana, te iako su brojke proturječne za nekoliko osoba, iz popisa koji posjedujem vidljivo je da je u Bitci na Sutjesci poginulo čak 129 partizana iz Vrgorske krajine.
U vremenima kada je moderno pljuvati po vlastitoj antifašističkoj povijesti, pa i na tome politički profitirati, ja eto idem protiv plime i odajem priznanje vrgorskoj mladosti koja je stradala boreći se protiv fašističkog zla, ne samo u ovoj bitci, već i svim drugima tijekom Antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Vječno huči Sutjeska! Slava poginulima!

Dan Osnovne škole Vrgorac

petak , 30.05.2014.

Osnovna škola „Vrgorac“ danas je obilježila svoj Dan. Program proslave bio je izuzetno popunjen, a sastojao se od pjesme, recitacije, plesa i glume, a potom su uslijedile završne utakmice između razreda u nogometu i rukometu. Događaji poput ovoga najbolje pokazuju kakvi mladi talenti izlaze iz naše Osnovne škole, za što su zaslužni sami učenici, njihovi učitelji i roditelji.
Osnovnoj školi „Vrgorac“ čestitamo njezin Dan.

Kako su Vrgorčani glasovali na izborima za Europski parlament

ponedjeljak , 26.05.2014.



Izbori za Europski parlament
Rezultati za Grad Vrgorac
Glasovalo 26,46% (1612) birača

HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, ZDS, HDS - 52,63% (najviše preferencijalnih glasova Ruža Tomašić, Andrej Plenković i Ivica Tolić)
SDP, HNS, IDS, HSU - 30,27% (najviše preferencijalnih glasova Tonino Picula, Neven Mimica)
ORAH - 5,27% (najviše preferencijalnih glasova Mirela Holy)
Savez za Hrvatsku - 3,79% (najviše preferencijalnih glasova Milan Kujundžić)

Zavičajna udruga Vrgoračke krajine u Splitu svečanom sjednicom proslavila 30. godišnjicu rada

petak , 23.05.2014.



Zavičajna udruga Vrgoračke krajine u Splitu održala je 19. svibnja 2014. godine u prostorijama restorana „Gusar“ svoju 30. svečanu i izbornu skupštinu. Podsjetimo, udruga je osnovana 1984. godine zalaganjem nekolicine entuzijasta Vrgorčana koji žive i rade u Splitu.

Brojne nazočne članove Udruge i prijatelje vrgorskog kraja pozdravio je predsjednik Udruge Branko Dragičević, koji je i rekapitulirao rad Udruge od njene Osnivačke skupštine održane 17. svibnja 1984. u prostorijama Osnovne škole “Poišan” u Splitu. Temeljne programske zadaće Udruge uvijek su se bile u funkciji okupljanja svih građana Splita podrijetlom iz vrgorskog kraja, promicanje izvornih vrijednosti tog kraja, poticanje svekolikih veza na zbližavanju drevnih hrvatskih gradova Splita i Vrgorca, te pomoć potrebitima.



Najzaslužnijima na tom planu dodijeljena su priznanja. Posebno izrađen stakleni odljevak s motivom vrgoračke Gradine i kule dodijeljen je Gradu Vrgorcu, kao pokrovitelju rada Udruge, te Mesnoj industriji “Braća Pivac” iz Vrgorca, kao glavnom sponzoru. Uručene su i Zahvalnice slijedećim zaslužnim članovima i organizacijama: Drago Galić, prvi predsjednik Udruge; Stjepan Roglić, prvi tajnik; dr. Boris Buklijaš, predsjednik; Branko Dragičević, predsjednik; Mladan Vidović, predsjednik; dr. Mladen Rakić, predsjednik; dr. Dražen Živković, predsjednik; Drago Radić, predsjednik; dr. Drago Rakić, predsjednik; Željko Matković, tajnik, Borislav Pervan, tajnik; Jurica Miljak, tajnik; Dijana Roglić, tajnica; Đurđica Pejković, rizničarka; Joško Markotić, Mate Majić, Dragan Galić, dr. Mirko Grljušić, Jadranka Radovanić, te Grad Split i Županija Splitsko-dalmatinska.

Na Skupštini je izabrano i novo rukovodstvo i Nadzorni odbor Udruge. Za novog-starog predsjednika izabran je Branko Dragičević, za članove predsjedništva dr. Drago Rakić, dr. Dražen Živković, Jurica Miljak, Dijana Roglić, Dragan Galić i Velimir Radić, a u Nadzorni odbor Mladen Vidović, Slobodan Zekulić i Mate Majić.

Na sjednici je odlučeni i da Udruga donira 2000 kuna stradalima u poplavama u Slavoniji. Kraj rada Skupštine, baš kao i njen početak, uveličala je Drina Dragičević nadahnutom recitacijom Tinovih stihova. Druženje je nastavljeno na prigodnom domjenku.

Nastavak akcije za poplavljena područja

četvrtak , 22.05.2014.



Nove informacije o skupljanju pomoći za poplavljena područja. Vaše donacije možete donijeti na slijedeća mjesta:

- Crveni križ, Trg branitelja, drugi kat zgrade
- Višenamjenska dvorana, u organizaciji Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski", Vrgorac, danas do podne
- Prostorije iza župne crkve NBDM Vrgorac, u organizaciji župa Biokovskog dekanata, do 29. svibnja.

Danas u 21 sat Vrgorske nindže organiziraju tombolu u kafiću Korzo, a prikupljena sredstva će biti uplaćena za pomoć poplavljenim područjima.

Vrgorski transport za poplavljenu Slavoniju

srijeda , 21.05.2014.



Bili smo jučer cijelo popodne u Hrvatskom crvenom križu Vrgorac i informacije za javnost su slijedeće. Kombi pun namirnica i higijenskih potrepština prikupljenih u Crvenom križu, Osnovnoj školi i SDP-u upućen je popodne posredstvom Davora Radića na sabirno mjesto u Solin, odakle će sutra nastaviti put prema Slavoniji. Danas je dakle prevožena hrana, piće i higijenske potrepštine, a dosad prikupljena odjeća, obuća, ručnici, deke, posteljina i prekrivači uskladišteni su u Hrvatskom Crvenom križu i biti će upućeni za nekoliko dana u Slavoniju, kada krene povratak evakuiranih u Gunju, Rajevo selo, Račinovce i druga poplavom poharana mjesta. Zato, ukoliko želite donirati odjeću, obuću, ručnike, deke, posteljinu, sredstva za čišćenje i slično, to možete učiniti narednih dana u prostorijama Crvenog križa u Vrgorcu, na Trgu branitelja, drugi kat zgrade. Dio donacija u Osnovnu školu se donosi i danas.
Prenosimo zahvale djelatnika Crvenog križa za dosadašnji odaziv Vrgorčana, koji je bio izvan svih očekivanja. Kombi koji je upućen u Solin jedva se uspio pokrenuti pod težinom doniranog materijala. BRAVO!

Vrgorsko srce za Slavoniju - drugi dio

utorak , 20.05.2014.



Javljamo se iz Crvenog križa Vrgorac. Građani cijeli dan donose donacije za poplavljenu Slavoniju, a djelatnici HCK-a ih spremaju za transport. Dežurna je i ekipa u prostorijama SDP-a, pa se i tu nalazi poveći broj paketa. Ako još želite nešto donirati, do 18 sati su vam vrata otvorena.
Kroz jutro su i učitelji i učenici Osnovne škole "Vrgorac" prikupili donacije i ukrcali ih u transportno vozilo. Objedinjeni vrgorski transport sa svih punktova polazi večeras za Slavoniju.
Veliko BRAVO za Vrgorčane na plemenitosti i odricanju! Još jednom su pokazali koliko su veliki u vremenima od potrebe.

Vrgorsko srce za poplavljenu Slavoniju

ponedjeljak , 19.05.2014.



Prvi paketi hrane krenuli su iz Vrgorca u poplavljenu Slavoniju. Mesna industrija Braća Pivac uputila je dvije tone konzerviranih proizvoda na ugrožena područja. Dio je dostavljen u Ministarstvo socijalne politike i mladih, a ostatak će Pivčeva distribucijska mreža otpremiti u Vinkovce.

Koordinacija braniteljskih udruga grada Vrgorca poziva sve članove HVIDR-e Vrgorac i Udruge 4. gardijske brigade Vrgorac, zainteresirane za odlazak za sanaciju i čišćenje terena (najvjerojatnije idući tjedan) da se jave na broj mobitela 099 454 8881.

Kažu nam s punktova za primanje donacija za Slavoniju da su zadovoljni odazivom građana Vrgorca. Mnogi paketi su već stigli. Sutra se očekuje dolazak najvećeg dijela zainteresiranih građana. Ponavljamo gdje možete odnijeti vaše donacije i kada.
Utorak, 20. svibnja

- Hrvatski Crveni križ Vrgorac, Trg branitelja, drugi kat zgrade, od 8 do 15 sati.
- SDP Vrgorac, Trg branitelja, drugi kat zgrade, od 12 do 18 sati.
- Osnovna škola "Vrgorac", Matice hrvatske 9, javiti se knjižničaru ili odnijeti donaciju u novi aneks škole, od 8 do 14 sati.

Stanovništvu poplavama uništenog Maglaja u Bosni i Hercegovini noćas su pun kombi hrane i drugih potrepština odnijeli pripadnici Vrgorskih nindži.

Vrgorac u akciji za poplavljenu Slavoniju

nedjelja , 18.05.2014.



Upravo smo dobili informaciju koju prenosimo u cijelosti:

Forum žena SDP-a Splitsko-dalmatinske županije poziva građanke i građane da se uključe u humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za stradale u poplavljenim područjima Slavonije.
Pomoć se skuplja u cijeloj županiji, a u Vrgorcu će se donacije skupljati ispred prostorija SDP-a Vrgorac, na Trgu branitelja, u ponedjeljak od 9-11:30 sati, a u utorak od 14-17 sati.


Molimo da obavijestite sve koje znate za ovu akciju.

DOPUNA INFORMACIJE
Donacije (hrana, piće, higijenske potrepštine) možete predati u:

- Knjižnica Osnovne škole 'Vrgorac' za učenike i roditelje te škole - donacije predati knjižničaru.
- Crveni križ Vrgorac, Trg branitelja
- SDP Vrgorac, Trg branitelja (danas ujutro i sutra od podne do 18 sati)

Prostorije SDP-a i Crvenog križa su na istom katu u zgradi na Trgu branitelja. Pa ako je jedna prostorija slučajno zatvorena, donacije ostavite u drugoj.

ZADNJA INFORMACIJA

Od Crvenog križa Vrgorac i Osnovne škole Vrgorac dobili smo uputu o potrebama na poplavljenim područjima, pa molimo da vaše donacije budu usklađene s tim potrebama.
Prikupljaju se:
BEBE I DJECA: kašice za bebe, pelene, vlažne maramice, mlijeko za dohranu, kozmetika za bebe i djecu.
HRANA: Sve što može duže stajati -konzervirano (paštete, razni namazi, mesni doručak, i dr.), flaširano, u tetrapaku, suhomesnato s dugim rokom trajanja, hrana za šećerne bolesnike. Voda!
Hrana koja se može ODMAH konzumirati bez termičke obrade.
HIGIJENA: Gel za suho pranje ruku, vlažne maramice, prva pomoć, toalet papir, ulošci, tamponi, sapuni, lijekovi protiv bolova.
Dobrodošle su svijeće, čizme, baterije, ulje, deke, vreće za spavanje, pribor za čišćenje, metle, maske za prašinu, krpe, gumene rukavice, i druge stvari koje bi mogle koristiti ljudima na tom području.

Splitski Vrgorčani pozivaju na svečanu sjednicu ZUVK-a

ponedjeljak , 12.05.2014.



Zavičajna udruga Vrgoračke krajine u Splitu održati će 19. svibnja u restoranu "Gusar" svečanu sjednicu kojom će obilježiti 30 godina od svog osnutka. Ovom prigodom pozivaju sve Vrgorčanke i Vrgorčane, te njihove potomke da im se pridruže. Početak Svečane sjednice je u 18:00 sati.
Uz gitaru, pjesmu i prigodni domjenak proslava će se nastaviti dugo u noć.

'Dan jagoda' najposjećeniji dosad!

nedjelja , 11.05.2014.



Ovogodišnji Dan jagoda bio je rekordan po svim mjerilima. Primijetili smo dosad najveću posjećenost manifestacije, te puno djece i mladih. Ponuda slastica i džemova je bila dobra, iako moramo pripomenuti da praktički niti jedan proizvođač jagoda nije ponudio svoj proizvod na štandu, iako je bilo potražnje za svježnim jagodama, ne samo od strane domaćih ljudi, već i turista kojih je ove godine bilo na manifestaciji. Štand svojih rukotvorina postavio je vrgorski ogranak Sindikata umirovljenika Hrvatske, a friške kokice i fritule prodavale su članice Udruge „Osmijeh“. Član udruge Vicko Kuzmanić doveo je na manifestaciju svoje prijatelje iz Centra za Downov centar iz Pule. Matko Klaričić je prodavao svoje rukotvorine od drveta. Odjel za ugostiteljstvo i turizam Srednje škole Tin Ujević ponudio je gostima kolače i torte od čokolade vlastite proizvodnje. Snježana Radonić izložila je kolače, muffine i tortu od jagoda. Štand turističke zajednice dijelio je najmlađima frape od jagoda, te jagode sa šlagom, pa je, logično, bio najposjećeniji. Stručni žiri birao je najbolju slasticu i najbolji džem. Najbolju slasticu spravili su učenici Srednje škole, a najbolji džem Snježana Radonić.
U domaće posjetitelje manifestacije, ove godine je primijećen i veći broj turista, naših gostiju. Dan jagoda posjetila je i delegacija grada prijatelja, češkog Vsetina predvođena njegovom gradonačelnicom Ivetom Táborskom, kojoj je društvo pravio njezin vrgorski kolega Matković.
Kulturno-umjetnička društva Vrgorska krajina i Dusina su pripremila lijep program, kao i zumbice, te posebno Gradska glazba Gradski puhački orkestar "Ljudevit Bačić" Vrgorac.
Na koncu, čestitamo organizatorima na uspješnoj manifestaciji!

U Čitluku obilježena 22. obljetnica stradanja hrvatskog branitelja Ante Gašpara

srijeda , 07.05.2014.



Danas je u Slipčićima i molitvenom centru Crkvine na Tepčićima kod Čitluka obilježena 22. obljetnica pogibije hrvatskog branitelja, Vrgorčanina Ante Gašpara. Uz obitelj i suborce iz Četvrte gardijske brigade na mjestu njegova stradanja položili su vijence i zapalili svijeće članovi izaslanstava Općine Čitluk, predvođeni načelnikom Ivom Jerkićem i predsjednikom Općinskog vijeća Marinom Radišićem, kao i izaslanstvo Grada Vrgorca prevođeno zamjenikom gradonačelnika Željkom Pervanom. Potom su okupljeni, u društvu braniteljskih udruga iz Čitluka, predstavnika čitlučke policije i pričuvnog sastava policije za posebne namjene iz Čitluka posjetili spomen obilježja podignuta poginulim Ivici Paratu, Neni Vučici i Vladi Gotovcu. Nakon toga uslijedila je sveta misa zadušnica za poginulog Gašpara u Tepčićima koju je predvodio don Ivan Turudić župnik župe. sv. Ante Padovanskog Ploče-Tepčići.



Počast poginulom Gašparu odao je i njegov suborac, vrgorski maratonac Ivan Jelavić koji je za sedam sati pretrčao ultramaraton od Podprologa preko Oraha, Orahovlja, Graba, Teskere, Ljubuškog, Međugorja, Čitluka, Paoče, Tepčića do mjesta Gašparova stradanja u Slipčićima.
- To je moja odluka. Ovo činim već godinama i jako sam sretan i ponosan da sam još jednom to učinio i došao do cilja. Bio sam s tim ljudima. To su veliki heroji Domovinskog rata, prekrasni momci i ljudi, borci. Ja sam njihov suborac i drago mi je da sam danas ovdje. Zaista Hrvatska se branila i stvarala i na ovom području i zato smo svi sretni i ponosni što smo dali veliki doprinos stvaranju Hrvatske. Poglavito mislim na naše branitelje. Ante mi je u srcu jer smo bili zajedno i baš sam bio u blizini kada je on poginuo – rekao je Jelavić dopisniku portala Brotnjo.info.
Ante Gašpar poginuo je 7. svibnja 1992. godine tijekom akcije 4. brigade na području Dobrog sela. Izgubio je život u vrijeme iznenadnog napada na srpski bunker. Dok je trčeći i pucajući prema bunkeru pozivao neprijateljske vojnike da se predaju, većina je pobjegla, ali se našao jedan dovoljno priseban i mitraljezom pokosio Gašpara koji je odmah pao na zemlju. Gardist Petar Bradarić došao je do njega i konstatirao smrt. Gašparovo tijelo zbog opasnosti situacije nije bilo moguće izvući sa terena i to je učinjeno tek mjesec dana kasnije nakon novog napada i uspostavljanja crte obrane u kanjonu Neretve.


foto: Brotnjo.info

U prodaji 59. broj Vrgoračkih novina

ponedjeljak , 05.05.2014.



U prodaji je 59. broj Vrgoračkih novina – prvih novina Vrgoračke krajine. Na 44 stranice ovoga broja možete pročitati pregršt zanimljivih članaka o životu našega malog grada.

Donosimo izvještaje sa sedme i osme sjednice Gradskog vijeća. Izgrađeni, a nikad pušteni u rad vodovod u Kozici, tema je naše reportaže u kojoj donosimo kronologiju događaja. U rubrici stalnih reportaža o našim selima, ovaj put smo ugostili Stilja, selo velikog potencijala koji nije iskorišten. Na stranicama ovoga broja objavljujemo i ekskluzivni intervju s gradonačelnikom Metkovića Božom Petrovom. Izvještaj s obilježavanja 24. godišnjice HDZ-a Vrgorac također možete pročitati u ovom broju. Središnja tema broja prati aktualnosti oko mogućnosti da gradsko odlagalište Ajdanovac primi makarsko smeće. Donosimo kronologiju događaja. Uz sve navedeno u novinama se nalazi još mnogo zanimljivih vijesti iz našega kraja.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, benzinskoj postaji Pivac i trgovini Ante.

Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb) i Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2). Na prodajnom mjestu u Zagrebu još radimo.

Rekordna prvomajska proslava u Vrgorcu

četvrtak , 01.05.2014.



Danas je na gradskom kolodvoru održana velika prvomajska proslava u organizaciji lokalnog SDP-a i njegova Foruma. I bila je vjerojatno najveća u posljednjih desetak i više godina. Kuharski majstor Milorad Tolj skuhao je tri velika lonca puna kvalitetnog graha, i u svega petnaest minuta podijelio je oko 250 porcija zainteresiranim sugrađanima. Kolodvor se u trenu ispunio zainteresiranima, i pokazao kao vjerojatno najbolje mjesto za organizaciju ovakvih manifestacija. Iako je za održavanje proslave prvotno planiran park, zbog lošeg vremena moralo se prijeći u natkriveni prostor. Za pripremu ovogodišnje fešte osigurano je 20 kilograma graha, 150 kobasica, 20 kilograma rebara, 10 kilograma pancete, sto kilograma kruha i hektolitri vina, piva, mineralne vode i sokova. Organizacija je bila bez greške, a na kolodvoru se zaista vidjelo da su građani bili zadovoljni. Uz grah i dobru kapljicu prolava se nastavila idućih nekoliko sati.
Sinoć je, tradicionalno pred Prvi maj, vrgorska sela zasvijetlio procvit. Jedan od većih procvita bio je onaj na Orahu, ali kako je padala noć mogli su se golim okom vidjeti i procviti u Banji, Paklini, Stiljima, Podprologu, Vinima, Draževitićima, Ravči, Zavojanima i drugima.

Čestitamo Vrgorčanima i Vrgorčankama Međunarodni praznik rada - Prvi maj!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>