Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

U Čitluku obilježena 22. obljetnica stradanja hrvatskog branitelja Ante Gašpara



Danas je u Slipčićima i molitvenom centru Crkvine na Tepčićima kod Čitluka obilježena 22. obljetnica pogibije hrvatskog branitelja, Vrgorčanina Ante Gašpara. Uz obitelj i suborce iz Četvrte gardijske brigade na mjestu njegova stradanja položili su vijence i zapalili svijeće članovi izaslanstava Općine Čitluk, predvođeni načelnikom Ivom Jerkićem i predsjednikom Općinskog vijeća Marinom Radišićem, kao i izaslanstvo Grada Vrgorca prevođeno zamjenikom gradonačelnika Željkom Pervanom. Potom su okupljeni, u društvu braniteljskih udruga iz Čitluka, predstavnika čitlučke policije i pričuvnog sastava policije za posebne namjene iz Čitluka posjetili spomen obilježja podignuta poginulim Ivici Paratu, Neni Vučici i Vladi Gotovcu. Nakon toga uslijedila je sveta misa zadušnica za poginulog Gašpara u Tepčićima koju je predvodio don Ivan Turudić župnik župe. sv. Ante Padovanskog Ploče-Tepčići.



Počast poginulom Gašparu odao je i njegov suborac, vrgorski maratonac Ivan Jelavić koji je za sedam sati pretrčao ultramaraton od Podprologa preko Oraha, Orahovlja, Graba, Teskere, Ljubuškog, Međugorja, Čitluka, Paoče, Tepčića do mjesta Gašparova stradanja u Slipčićima.
- To je moja odluka. Ovo činim već godinama i jako sam sretan i ponosan da sam još jednom to učinio i došao do cilja. Bio sam s tim ljudima. To su veliki heroji Domovinskog rata, prekrasni momci i ljudi, borci. Ja sam njihov suborac i drago mi je da sam danas ovdje. Zaista Hrvatska se branila i stvarala i na ovom području i zato smo svi sretni i ponosni što smo dali veliki doprinos stvaranju Hrvatske. Poglavito mislim na naše branitelje. Ante mi je u srcu jer smo bili zajedno i baš sam bio u blizini kada je on poginuo – rekao je Jelavić dopisniku portala Brotnjo.info.
Ante Gašpar poginuo je 7. svibnja 1992. godine tijekom akcije 4. brigade na području Dobrog sela. Izgubio je život u vrijeme iznenadnog napada na srpski bunker. Dok je trčeći i pucajući prema bunkeru pozivao neprijateljske vojnike da se predaju, većina je pobjegla, ali se našao jedan dovoljno priseban i mitraljezom pokosio Gašpara koji je odmah pao na zemlju. Gardist Petar Bradarić došao je do njega i konstatirao smrt. Gašparovo tijelo zbog opasnosti situacije nije bilo moguće izvući sa terena i to je učinjeno tek mjesec dana kasnije nakon novog napada i uspostavljanja crte obrane u kanjonu Neretve.


foto: Brotnjo.info

Post je objavljen 07.05.2014. u 23:01 sati.