Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Spomen na Vrgorčane stradale na Sutjesci


Ovih dana se navršava 71. godišnjica operacije Schwartz, poznatije kao Bitka na Sutjesci, mitske bitke antifašističke borbe. U nepravednom omjeru snaga, 18 tisuća partizana borilo se na širem području rijeke Sutjeske u jugoistočnoj BiH od 15. svibnja do 15. lipnja 1943. godine protiv 127 tisuća njemačkih, talijanskih, bugarskih i ustaško-domobranskih vojnika. Jezgra partizanske vojske uspjela se izvući iz neprijateljskog obruča, ali na bojnom polju je ostalo gotovo 6400 poginulih partizana, među njima i tri brigade i centralna bolnica, čije su pripadnike Nijemci nakon zarobljavanja bez milosti poubijali, uključujući ranjenike i medicinsko osoblje.
U toj bitci sudjelovao je i veći broj Vrgorčana, te iako su brojke proturječne za nekoliko osoba, iz popisa koji posjedujem vidljivo je da je u Bitci na Sutjesci poginulo čak 129 partizana iz Vrgorske krajine.
U vremenima kada je moderno pljuvati po vlastitoj antifašističkoj povijesti, pa i na tome politički profitirati, ja eto idem protiv plime i odajem priznanje vrgorskoj mladosti koja je stradala boreći se protiv fašističkog zla, ne samo u ovoj bitci, već i svim drugima tijekom Antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Vječno huči Sutjeska! Slava poginulima!


Post je objavljen 31.05.2014. u 00:32 sati.