Održane komemoracije za Vrgorčane stradale od četnika 29. kolovoza 1942. godine

petak , 30.08.2013.



Jučer popodne je u Dragljanima održana skromna komemoracija u sjećanje na Vrgorčane koje su 29. kolovoza 1942. godine u selima Majići, Dragljane, Vlaka, Kozica i Rašćane ubili istočnohercegovački četnici dovedeni talijanskim kamionima iz istočne Hercegovine. Komemoraciji su bili prisutni mještani Dragljana i okolnih sela, predstavnici nekoliko mjesnih odbora, udruga i političkih stranaka. Ukupno tridesetak građana. Nakon održanog pozdravnog govora i minute šutnje od strane predsjednika Mjesnog odbora Dragljane Igora Majstrovića, položeni su vijenci za ubijene, a nakon toga su prisutni razgledali lani otvorenu izložbu fotografija i dokumenata o ovoj temi. Građani su pozvani da ukoliko imaju ikakvih povijesnih izvora i saznanja vezano za ovu temu da se obrate autorima izložbe za potrebe monografije o događajima koja je u nastanku.
Nekoliko sati ranije održana je i komemoracija žrtvama kod seoskog spomenika žrtvama u Kozici. Mise zadušnice održali su kozički župnik fra Marko Bitanga i rašćanski župnik don Ivan Turić.

Ravnatelj Ivo Klinac i pedagog Ivan Martinović svečano ispraćeni u mirovinu!

četvrtak , 29.08.2013.



Na današnjoj sjednici Učiteljskog vijeća Osnovne škole 'Vrgorac' kolektiv se oprostio od dosadašnjeg ravnatelja Ive Klinca i pedagoga Ivana Martinovića, koji odlaze u mirovinu nakon više od četiri desetljeća rada u školstvu Vrgorca. Ukupno imaju gotovo 90 godina staža! Martinović je kao učitelj u svojoj karijeri radio u svim vrgorskim područnim školama zapadno od Vrgorca, a nakon toga kao pedagog u školi u Vrgorcu. Ravnatelj Klinac predavao je matematiku i fiziku u Osnovnoj školi 'Vladimir Nazor' u Dragljanima, kao i u njezinim područnim školama. Bio je i direktor te škole, a od 1988. do 2013. vršio je dužnost ravnatelja Osnovne škole 'Vrgorac'.

Nakon radnog dijela sjednice Učiteljskog vijeća, na kojem su se učitelji pripremali za početak nove nastavne godine, ravnatelj i pedagog su održali pozdravne govore, a onda je uslijedio službeni oproštaj od u atriju novoizgrađenog dijela škole. Kolege su pripremile puno iznenađenja za obojicu, sve je rezultiralo dirljivim oproštajem, a neki kolege su i zaplakale.

Dok je nakon završetka sjednice ravnatelj Kuran u knjižnici zadržavao pedagoga i ravnatelja radi nekih navodnih konzultacija u vezi školskog rasporeda, učitelji su potrčali u atrij novoizgrađenog dijela škole i poredali se u dva reda. Kada su ravnatelj Klinac i pedagog Martinović stigli u atrij dočekao ih je gromoglasni pljesak učitelja i tehničkog osoblja. Događaj je glazbeno popratio mandolinski orkestar pod dirigiranjem Tomislava Ercega. U ime učitelja i tehničkog osoblja našim novim umirovljenicima je poklone uručio ravnatelj Krešimir Kuran. Među poklonima posebno mjesto zauzima torta u obliku naše škole sa ucrtanim licima ravnatelja i pedagoga, te sportske majice sa upisanim titulama i oznakama za obojicu. Na ravnateljevoj majici je znak alfa, a na pedagogovoj omega, što su oni i bili dugi niz godina u našoj školi. Za ravnatelja je iznenađenje priredio i njegov unuk iz Zagreba koji mu je preko ekrana računala zaželio ugodan provod u mirovini. Učiteljica Mira Glučina, koja je u našoj školi radila prije tri desetljeća, svojim je poklončićima također uveličala oproštajnu zabavu za ravnatelja i pedagoga. Međutim i Klinac i Martinović su sve prisutne iznenadili dovođenjem glazbenika Mile Ivičevića koji je prisutne uveseljavao harmonikom.

Ravnatelju Ivi Klincu i pedagogu Ivanu Martinoviću želim ugodnu i mirnu mirovinu. Želim im da im se u mirovini ispune sve njihove želje na privatnom i svakom drugom planu. Što se mene tiče, budući da sam u Osnovnoj školi 'Vrgorac' pod njihovom upravom proveo osam godina kao učenik i četiri godine kao nastavnik, Klinca i Martinovića ću zauvijek zvati po njihovim školskim titulama – ravnatelj i pedagog. Škola im je kroz cijelu karijeru bila drugi, a nekad i prvi dom, a mi ostali smo imali čast sa njima surađivati u radu naše škole. Vrgorska škola je dobila više priznanja kao najbolja u županiji. Tijekom nedavnog posjeta Osnovnoj školi 'Vrgorac' ministar obrazovanja nam je priznao kako se ugodno iznenadio uređenošću škole i cijelog njezinog sustava, kakve nije vidio u mnogim zagrebačkim i splitskim školama. Za takvo priznanje uvelike su zaslužni dosadašnji ravnatelj i pedagog.


Grad Vrgorac sklapa sporazum o prijateljstvu i partnerstvu sa talijanskim gradićem Chiusavecchia

srijeda , 28.08.2013.



Gradsko vijeće Grada Vrgorca donijelo je na prijedlog gradonačelnika Borisa Matkovića odluku o sklapanju Sporazuma o prijateljstvu i partnerstvu sa talijanskim gradom Chiusavecchia (Comune di Chiusavecchia). Dosada je Vrgorac sklopio prijateljstva sa Gospićom (6500 stanovnika), češkim gradom Vsetinom (28,500 stanovnika) i slovačkom općinom Trenčianske Teplice (4430 stanovnika).
Chiusavecchia je talijanski gradić smješten u provinciji Imperia u talijanskoj regiji Liguriji. Udaljen je oko 90 kilometara jugozapadno od Genove. Broji svega 488 stanovnika i ima površinu od 3,3 kilometara kvadratnih. Chiusavecchiji susjedne samouprave su: Chiusanico, Lucinasco, and Pontedassio. Dakle, i za vrgorske prilike, radi se o vrlo malom gradiću, nešto većem od našeg sela Dusina.
Inicijativu za sklapanje prijateljstva uputili su sami Talijani preko svoga poznanika Tomislava Vukosava, inače vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Vrgorca i turističkog djelatnika u Međugorju. Na razgovorima sa gradonačelnikom Borisom Matkovićem u Vrgorcu dogovoreno je sklapanje sporazuma o prijateljstvu i partnerstvu. U pismu upućenom gradonačelniku Vrgorca, gradonačelnik Chiusavecchie Oreste Lajolo međuostalim je napisao: 'Pripremamo sve što je potrebno za naše buduće bratstvo sa Gradom Vrgorcem, kojeg smo osjetili, od samog početka, kao grad koji je blizu našoj zemlji, našim tradicijama, našim ljudima. Željeli bi da buduće generacije imaju koristi od ovoga našeg cilja da budemo gradovi braća uživajući u svom bogatstvu kulture, povijesti, rada i religije koje su srce vaše zajednice.' Svoj dopis gradonačelnik Lajolo je završio usklikom: 'Živio Vrgorac, Živjela Chiusavecchia, Živjela Hrvatska, Živjela Italija i Živjela Europa.'
Uskoro se očekuje sklapanje sličnog sporazuma sa jednim rumunjskim gradićem u okolici Temišvara

Gradonačelnik Boris Matković za klevetu tužio vijećnika Radu Bobanca zbog stavova izrečenih u Vrgoračkim novinama

utorak , 27.08.2013.



Gradonačelnik Vrgorca Boris Matković učinio je dosad nezamislivi presedan u vrgorskoj politici. Zbog javno izrečenih riječi i mišljenja tužio je za klevetu svog političkog protivnika i tako u naš grad na mala vrata praktički uveo verbalni delikt.

Naime, Vrgoračke novine su u posjedu privatne tužbe kojom je Boris Matković (HDZ) preko splitskog odvjetnika Željka Gulišije tužio predsjednika SDP-a Vrgorac i gradskog vijećnika Radu Bobanca na Općinskom sudu u Metkoviću za kazneno djelo klevete (Članak 149., stavak 2. i 1. Kaznenog zakona) zbog stavova izrečenih u intervjuu objavljenom u 50. broju Vrgoračkih novina iz travnja ove godine. Prva rasprava o tužbi održati će se 20. rujna na sudu u Metkoviću u 10 sati.

Tekst tužbe sastoji se od citata Bobančevih riječi u već spomenutom intervjuu, te iako se u njima nigdje ne spominje ime Borisa Matkovića, isti se u njima očito prepoznao i podignuo privatnu tužbu. Tako je Matković, međuostalim, osporio Bobančeve navode da je vrgorska vlast izabrana na temelju nelegitimnih izbora, da je vlast upropastila 400 milijuna kuna da bi ostvarila osobne interese, zatim navode da je Vrgorac uništila mala skupina ljudi koji gledaju svoj interes, stav da je 'dvojac sa kormilarom' uništio Vrgorac i slično. Tekst cijele tužbe možete pročitati ispod članka.

Za sve spomenuto Matković od Bobanca traži 400 dnevnih dohodaka, odnosno svotu od 100 tisuća kuna.

Zanimljivo je za spomenuti da je Matković za podizanje tužbe tražio podršku Glavnog odbora HDZ-a Vrgorac, čiji je i sam član. Prema našim informacijama, uz iznimku člana GO-a Vedrana Hrstića, koji je izrazio suzdržanost prema tužbi, ostali prisutni članovi Odbora su podržali tužbu, čime su za istu prihvatili odgovornost.

Tuženi Bobanac nam je dao ekskluzivnu izjavu vezanu za ovu temu. Istaknuo je da se ne brine zbog tužbe, ali da trenutno radi na prikupljanju vrlo opsežne dokumentacije od državnih i gradskih službi, te upućenih pojedinaca, na temelju koje planira graditi svoju obranu. Bobanac je također dodao da u intervjuu nije rečeno ništa više ni manje od onoga što je cijela oporba govorila posljednje četiri godine u Gradskom vijeću i izvan njega. 'Intervjuu dat Vrgoračkim novinama u travnju je suukus svega dotad izrečenog', rekao je Bobanac.

Letimičnim pregledom arhive Vrgoračkih novina uvidjeli smo da je na Gradskom vijeću Vrgorca, te u intervjuima datima Vrgoračkim novinama u 28., a posebno u 49. broju, bivši vijećnik i poduzetnik Miljenko Pivac također uputio brojne optužbe na račun vrgorske vlasti, ali zanimljivo je da Matković protiv poduzetnika Pivca nije podnio nikakvu prijavu niti tužbu, ali zato jest protiv Bobanca.

Dodajemo da su pojedini članovi SDP-a Vrgorac mišljenja da bi SDP i Bobanac trebali podnijeti protutužbu protiv Matkovića, kao i članova Glavnog odbora HDZ-a Vrgorac jer su mu dali legitimitet za podizanje tužbe za koju SDP-ovci ocjenjuju da je vrlo tanka u argumentima. Doznajemo da ni Bobanac ni njegova stranka zasad nisu donijeli nikakvu odluku koja bi išta u tome smjeru.

Uglavnom, očekuje nas zanimljiva politička jesen u Vrgorcu, pod uvjetom da Grad Vrgorac u međuvremenu ne bankrotira zbog jako teške financijske situacije, posebno u Komunalnom.

Poziv na obilježavanje 71. godišnjice stradanja Vrgorčana od četnika

nedjelja , 25.08.2013.



Povodom 71. godišnjice stradanja Vrgorčana od četnika, u organizaciji Mjesnog odbora Dragljane održati će se skromna komemoracija ispred spomenika palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora u Dragljanima u četvrtak 29. kolovoza sa početkom u 18 sati.
U prigodnom programu okupljeni će se prisjetiti stradanja Vrgorčana od četnika 1942. godine, biti će položeni vijenci i zapaljene svijeće u njihov spomen, te će za razgledavanje biti dostupna izložba fotografija i dokumenata o stradanju Vrgorčana od četnika, koja je otvorena lani u prostorijama mjesnog odbora Dragljane (kraj pošte).
Koristimo priliku da pozovemo predstavnike društvenih i političkih organizacija, političkih stranaka, ustanova, institucija, udruga i drugih organizacija građana, kao i mještane stradalih sela, te sve druge građane Vrgorske krajine da se odazovu pozivu.
Oni koji osjete potrebnim, mogu donijeti vijence i svijeće i zapaliti ih ispred spomenika tijekom toga dijela programa.

Sindikat komunalnih djelatnosti zbog stanja u Komunalnom prijeti štrajkom i kaznenom prijavom protiv gradonačelnika

subota , 24.08.2013.



Vječna tema u našemu gradu – Komunalno, dobiva svoj nastavak. Nakaradno upravljanje tom tvrtkom od strane gradske vlasti proteklih nekoliko mandata napokon dolazi na naplatu. Već godinama se ništa nije radilo na pretvaranju Komunalnog u ozbiljnu tvrtku koja će živjeti od svoga rada, nije se ulagalo u nove tehnologije, uhljebljivali su se podobni pojedinci, tvrtka nije imala nikakvu strategiju rada, i kao rezultat svega toga je moguće pokretanje stečaja, na što već dugo upozoravaju i oporbeni političari i lokalni mediji. I tijekom toga upozoravanja i jedni i drugi su bili bahato ismijavani od strane čelnika lokalne vlasti. Gradska vlast zadnjih nekoliko mjeseci pokazuje potpunu nezainteresiranost za rješavanje problema tvrtke. Imali su ideju da dignu kredit u Splitskoj banci za isplatu plaća, ali banka njihove prijedloge nije prihvatila. A čime bi oni to jamčili za taj kredit? Dosadašnji direktor tvrtke Boris Erceg je otišao na godišnji odmor, iz kojega će u mirovinu. Novi direktor biti će Alen Govorko, ali pitanje je hoće li on imati čime upravljati ukoliko se uskoro ne nađu nova rješenja.
Jasno je da će Komunalno iz tehnološki zastarjele, trome, kadrovski prenapučene i uhljebišno-podobnjačke tvrtke bez strategije rada, trebati pretvoriti u efikasnu tvrtku koja će plaće svojim radnicima zarađivati na tržištu, bez značajnije pomoći lokalne samouprave. I zato joj na čelu i u upravljačkom timu trebaju menadžeri kojima neće dirigirati gradska uprava prema potrebama i planovima vladajuće stranke. Tvrtci na pameti trebaju biti samo usluge građanima i plaće njezinih radnika, a ne predizborni i drugi planovi lokalnog HDZ-a. Pa makar i na cijenu otpuštanja uhljebljenih pojedinaca koji svoju plaću ne zarađuju, na korist ostalih vrijednih i marljivih djelatnika Komunalnog koji su je itekako zaradili.
Godine iza nas, kada su proračuni Grada dosezali 44 milijuna kuna, bile su prilika za restrukturiranje tvrtke (ali i cijele gradske upravi i njezinih ustanova) i provođenje nužnih reformi, međutim, to se nije dogodilo nemarom gradskih vlasti. Tvrtku su čvrsto držali u svojim rukama, pa se ni žarulja u Komunalnom nije mogla promijeniti bez blagoslova 'općine', ali na nužnim promjenama nisu radili. I sada je voda došla do grla.
U današnjem broju 'Slobodne Dalmacije', dopisnik Mate Primorac prenio je tekst otvorenog pisma koje je gradonačelniku Vrgorca Borisu Matkoviću poslao Radovan Tadej, tajnik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske. U pismu među ostalim piše: '…Budući da radnici nisu plaću primili dva mjeseca, stvorili su se zakonski uvjeti za organiziranje i provedbu štrajka, a o tome smo vas već obavijestili dopisom. No, otada se ništa nije dogodilo što bi nas razuvjerilo da vi, kao vlasnik, poduzimate sve potrebne mjere radi stabiliziranja društva i isplate plaća. Čak ste i na zahtjev predstavnika sindikata mogući razgovor zakazali tek u rujnu, što je krajnje neozbiljno za jednog čelnika lokalne samouprave. Stoga vas posljednji put molimo da organizirate sastanak, gdje će te radnicima objasniti napore za prevladavanje ovih teškoća. U protivnom ćemo bez odugovlačenja pokrenuti štrajk, a kako nemate sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati, biti će obustavljena isporuka svih usluga Komunalnog. Pored toga, protiv Vas bismo mogli pokrenuti kazneni postupak jer su se stekli preduvjeti za pokretanje predstečajne nagodbe, a Vi u tom pogledu niste ništa poduzeli, što predstavlja kaznenu odgovornost. Isto tako neodgovorno da je Grad Vrgorac duguje Komunalnom 600.000 kuna.'
Kako neslužbeno doznaje Primorac, sastanak predstavnika gradske vlasti i članova sindikata Komunalnog trebao bi se održati u ponedjeljak. Primorac navodi kako gradska vlast u narednom razdoblju planira smanjiti plaće 15% svim zaposlenicima gradske uprave, poduzeća i ustanova. Nakon toga bi se trebala provesti sistematizacija radnih mjesta i usklađivanje koeficijenata i ako to ne bi dovelo do stabilizacije stanja, doći će do otkaza. Na sve se to iz redova oporbe upozorava posljednje četiri godine, ali gradska vlast je ostala gluha na kritike i prijedloge. Sada su zato u problemu iz kojega će se teško izvući.

POZIV 'Vrgorac u Splitu' 2013.

ponedjeljak , 19.08.2013.



Zavičajna udruga Vrgoračke krajine u Splitu obavještava sve simpatizere i prijatelje Vrgorske krajine da će se u sklopu manifestacije Turističke zajednice Grada Splita 'Cili svit u Split', 22. kolovoza održati priredba 'Vrgorac u Splitu' u organizaciji Udruge, na splitskoj Rivi s početkom u 20 sati.
Priredba će se održati pod pokroviteljstvom Grada Vrgorca i u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Vrgorca uz bogati kulturno-umjetnički program (KUD, Mandolinski sastav). Uz prepoznatljive proizvode Mesne industrije 'Braća Pivac' upriličiti će se prezentacija proizvoda i drugih vrgorskih proizvođača (vino, voće i dr.), te će se na susjednim štandovima upriličiti prilagođena degustacija njihovih proizvoda. Također će se organizirati svojevrsni mini sajam rukotvorina starih zanata našega kraja, prodajnog karaktera.
'Svi ste pozvani! Dođite da osjetite toplinu i dušu vrgoračkog čovjeka. Da uživate u zvucima i okusima vrgoračkog zavičaja', stoji u pozivu Zavičajne udruge.

Nove autobusne linije Panorame bus - Globtour zanimljive Vrgorčanima

petak , 16.08.2013.



Autobusna tvrtka Panorama bus – Globtour obavijestila je javnost o pokretanju novih linija. Od 12. kolovoza krenule su tako nove linije prema Pločama, Metkoviću, Dubrovniku, Splitu, Zadru i Zagrebu.

VRGORAC-SPLIT
-06:00 sati (radnim danom)
-10:15, 15:00, 20:00 i 00:00 sati (svakodnevno A1)

VRGORAC-ZAGREB
-06:00 (radnim danom)
- 10:15, 15:00 i 00:00 (svakodnevno A1)

VRGORAC-PLOČE-OPUZEN-METKOVIĆ-DUBROVNIK
-07:30, 14:00, 17:15 i 22:00 sati (svaki dan)

DUBROVNIK-VRGORAC
-08:00, 12:45, 17:30 i 21:30 sati

METKOVIĆ-VRGORAC
-05:05, 09:20, 14:05, 19:00 i 23:05 sati

OPUZEN-VRGORAC
-05:10, 09:25, 14:10, 19:05 i 23:10 sati

PLOČE-VRGORAC
-05:30, 09:45, 14:40, 19:30 i 23:30 sati

SPLIT-VRGORAC
-06:00, 12:30, 15:45 i 20:30 (preko A1) i 17:30 (preko Makarske)

MAKARSKA-VRGORAC
-19:00 sati

VRGORAC-ZADAR
-15:00 sati

ZADAR-VRGORAC
-10:15, 13:00 i 18:30 sati

Sve linije prema Splitu, Zadru i Zagrebu prometuju autocestom.

Postojeće linije
VRGORAC-MOSTAR
-20:00, 22:00 sati

VRGORAC-MAKARSKA-SPLIT
-08:30 sati

ZAGREB-SPLIT-VRGORAC
- 00:30 (nova) i 7:15 sati

ZAGREB-VRGORAC (A1)
-16:00 sati (dolazak u 22:00 sata)

Sve dodatne informacije možete dobiti na telefon 091 2181 456.

Održana prva vrgorska biciklijada

ponedjeljak , 12.08.2013.



Jučer (11. kolovoza) je u Vrgorcu održana prva biciklijada 'Jezero-Bunina' u organizaciji biciklističke udruge 'Prančiok'. Sportsku manifestaciju, dosad neviđenu u našem gradu, osmislili su i organizirali predsjednik Udruge Miljenko Gašpar, potpredsjednik prof. Ivan Klaričić i tajnik Ivan Šalinović. Kako su istaknuli u udruzi 'Prančiok', nakon podosta porođajnih muka uspjeli su napokon organizirati neku značajniju aktivnost, te se nadaju da je ovo početak jedne dobre tradicije. Gašpar dodaje kako udruga planira svojim aktivnostima obilježavati nacionalne i međunarodne praznike, poglavito one koji se tiču sporta i očuvanja prirode.
Na poziv Udruge okupilo se na autobusnom kolodvoru dvadesetak biciklista iz Vrgorca. Organizatori ništa nisu prepuštali slušaju pa su pripremili veće količine hladnih napitaka, a provjerili su i jesu li bicikli sudionika u ispravnom stanju. Za osiguranje biciklijade pripremljeno je prateće vozilo, spremno na pomoć sudionicima u svakom trenutku.
Točno u 18 sati sudionici biciklijade su krenuli iz Vrgorca prema Velikom Prologu. Biciklijada se odatle nastavila prema Dusini, te preko Jezera uputila prema Draževitićima. Odatle je državnom cestom krenula prema Umčanima i Vinskom mostu, gdje je skrenula prema Kutcu i Kotezima, i nakon malo više od dva sata od polaska, uspješno se vratila u Vrgorac. Kako biciklijada nije bila natjecateljskog karaktera, biciklisti su se potrudili da svi zajedno dođu u Vrgorac. Sve je prošlo bez ikakvih problema, i ona stara narodna izreka da se 'prvi mačići u vodu bacaju', ovaj put se na sreću nije obistinila.
Predsjednik Udruge Miljenko Gašpar izrazio je zadovoljstvo uspješno održanom biciklijadom. Zahvalio je Vrgorčanima na suradnji i sudjelovanju i vjeruje da će i daljnji ovakvi projekti biti još uspješniji. Letvica je za prvi put već visoko podignuta, pa im i u narednim projektima ove vrste želimo puno uspjeha.
Dodajemo i da je udruga 'Prančiok' pokrenula svoju web stranicu: www.pranciok.hr .

Radnici Komunalnog prijete štrajkom zbog kašnjenja plaća, Uprava moli za strpljenje, moguće podizanje kredita

petak , 09.08.2013.



Zbog stalnih kašnjenja plaća, djelatnici Komunalnog su zaprijetili štrajkom i obratili se Savezu samostalnih sindikata Hrvatske, koji je na temelju toga uputio zahtjev za očitovanjem Upravi gradske tvrtke Komunalno. Uprava Komunalnog je odgovorila SSSH-u, a jučer je na oglasnu ploču tvrtke uputila i apel djelatnicima da se strpe. U tom apelu potpisanom do strane direktora Borisa Ercega, a koji je poslan i Gradu Vrgorcu, međuostalim stoji:

'Na zahtjev od SSSH da se očitujem u svezi pokretanja štrajka od strane radnika Komunalnog d.o.o. uprava trgovačkog društva se očituje na slijedeći način.
Zbog blokade računa Komunalno d.o.o. Vrgorac od strane Vodoprivrede d.d. Vrgorac došlo je do neisplate plaća i putnih troškova radnika.
Komunalno d.d. je trebalo isplatiti plaću za 6. mjesec, te putne troškove za 5., 6. i 7. mjesec, dok za plaću za 7. mjesec obveza još nije dospjela, jer sukladno kolektivnom ugovoru rok za isplatu plaće je do 15-og u mjesec za prethodni mjesec.
U dogovoru sa Gradom Vrgorcem u ponedjeljak 12.08.2013. god. je dogovoren sastanak sa predstavnikom S.G. Splitske banke d.d kako bi se premostio ovaj problem. Razmišljanja su da se podigne kredit kako bi se podmirile obveze prema radnicima i dobavljačima i normalizirao daljnji rad Komunalnog d.o.o. Vrgorac.
Molimo radnike da se suzdrže od štrajka jer bi takav postupak doveo do još teže situacije u poduzeću i otežao bi izlazak iz nastalog problema.'

Biciklistička udruga 'Prančiok' poziva za sudjelovanje na biciklijadi

četvrtak , 08.08.2013.



Biciklistička udruga 'Prančiok' organizira biciklijadu 'Jezero-Bunina' u nedjelju 11. kolovoza. Okupljanje zainteresiranih biciklista planirano je na autobusnom kolodvoru u 18 sati. Ruta biciklijade je: Vrgorac-Škulja-Veliki Prolog-Dusina-Draževitići-Umčane-Kutac-Kotezi-Vrgorac, i planiran je povratak u Vrgorac oko 20:15 sati. U udruzi 'Prančiok' ističu kako je udruga nakon podosta porođajnih muka napokon organizirala neku značajniju aktivnost i nadaju se da je ovo početak jedne dobre tradicije. Predsjednik udruge Miljenko Gašpar ističe kako 'Prančiok' planira svojim aktivnostima obilježavati nacionalne i međunarodne praznike, poglavito one koji se tiču sporta i očuvanja prirode. Počeci su uvijek teški, zato dođite i priključite se, pozivaju iz udruge. Detalji plana biciklijade nalaze se na plakatu.

Prababa Matija i njezini praunuci



Već duže vrijeme imam na umu ideju okupljanja svih praunuka svoje babe Matije kako bi ih zajednički fotografirao. To nije bio lagan zadatak jer njihovi roditelji rade ili ne žive u Vrgorcu. Međutim, ovih dana se iskazala prilika da ih se većina nađe na jednom mjestu. Od moga pokojnog dida Branke i babe Matije, rođene Rakić rođeno je troje djece, osmero unuka i zasad devetero praunuka, od čega najstariji praunuk pohađa četvrti razred, a najmlađi je star svega nekoliko mjeseci. Nažalost praunuka Gabrijela zbog bolesti nije mogla doći danas, ali ostali su se okupili i zajednički fotografirali sa svojom prababom.
Dakle, praunuci i praunuke su: Antonija, Kristina i Petar Radonić (roditelji: Mario i Anita Radonić, Kotezi), Josip i Antea Govorko (roditelji Matko i Antonela Govorko, Podprolog), Ivan Jurič (roditelji: Dražan i Daniela Jurič, Vrgorac), Marino Mateljak (Damir i Ivana Mateljak, Staševica), Marko Andrić (roditelji: Željko i Ivana Andrić, Šibenik) i Gabrijela Šarić (roditelji: Mirko i Branka Šarić, Kotezi).
Unuci babe Matije su: Antonela, Mario, Branka, Ivana, Branko, Daniela, Željko i Igor.

54. broj Vrgoračkih novina u prodaji

utorak , 06.08.2013.



U prodaji je 54. broj Vrgoračkih novina – prvih novina Vrgoračke krajine, na 36 stranica.

U ovom broju možete pročitati opširne izvještaje sa brojnih srpanjskih manifestacija u našemu gradu. Tu su reportaže sa Tinovih dana, Memorijala Mali Mrcko, proslave blagdana Gospe Karmelske u Kokorićima i svetog Ilije u Kozici, te manifestacije Sisoje Majić u Majićima.

U intervjuu mjeseca sa novim ravnateljem Osnovne škole Vrgorac Krešimirom Kuranom možete saznati više o njegovom dosadašnjem radu i planovima za budućnost te vrgorske institucije. 'Pravi Vrgorčanin' je našao mjesta i u našem listu. Možete pročitati i povijesni izvor – Izvještaj Bogdana Viskića iz rujna 1942. godine, koji se značajno dotiče povijesti vrgorskog kraja 1942. godine.

Uz sve nabrojano, možete pročitati i čitav niz drugih vijesti iz našega kraja koje su se dogodile kroz srpanj.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, benzinskoj postaji Pivac i trgovini Ante.

Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb) i Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2). Na prodajnom mjestu u Zagrebu još radimo.

Vrgorčanin Ivan Markotić pronašao i vratio novčanik pun novca Portugalcu

petak , 02.08.2013.



Vrgorčanin Ivan Markotić, policijski službenik i student treće godine kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, prije nekoliko dana pronašao je izgubljeni novčanik ispred ulaza u trgovački centar Superkonzum u Makarskoj.
- Vidio sam da predmet leži na otvorenom prostoru, te iako tu prolazi dosta građana, nitko se nije zaustavio da vidi o čemu se radi. Uzeo sam novčanik i otvorio ga radi identifikacije vlasnika. Unutra se nalazila osobna iskaznica i vozačka dozvola vlasnika, te poveća svota novca. Uvidio sam da se radi o portugalskom državljaninu Fernandesu Gonçalvesu. Nisam dirao novac, već sam odmah kontaktirao Operativno-komunikacijski centar Splitsko-dalmatinske policijske uprave, a oni su me spojili sa Policijskom postajom Makarska koja je u roku dvije minute uputila patrolu. Kolege su po dolasku preuzele novčanik, kaže nam Ivan.
Vlasnika je uskoro kontaktirala policija i on je preuzeo nedirnuti novčanik. Iako Ivan nije ostavio svoje podatke policijskim službenicima, vlasnik novčanika Gonçalves je uspio doći do njegovoga broja mobitela, pa ga je jučer zvao, oduševljen plemenitom gestom mladog policajca.
- Gospodin Goncalves me je zvao da dođem u Makarsku, da me upozna i počasti večerom, da bi mu bilo jako drago da dođem. Iako sam od vlasnika dobio dosta pohvala, ne mislim da sam nešto veliko učinio. To je bila moja dužnost, zaključuje Markotić.
Kolika je skromnost ovoga mladića pokazuje i činjenica da nije htio da priča o izgubljenom novčaniku završi u medijima, a nakon što smo za nju saznali, jedva smo ga nagovorili da pristane na kraći razgovor. Što reći na kraju nego – svaka čast!

Moj did Branko

četvrtak , 01.08.2013.



Danas se navršava dvadeseta godišnjica smrti moga dida Branke Radonića (1. kolovoza 1993.), čovjeka čije ime nosim. Zadnjih godina pisao sam tekstove o svakovrsnim temama, ali gotovo ni retka nisam posvetio ljudima koje smatram svojim najvećim uzorima – mojim didama i babama, Branku i Matiji Radonić, te Gojku i Milici Franić. Didovi su preminuli, babe su na sreću još žive. Danas me sramota reći da zapravo i ne znam dovoljno o njihovim osobnim biografijama koliko bih htio.
Did Branko je rođen 1928. godine od oca Petra u Kotezima. Djetinjstvo mu je poremetio destruktivni Drugi svjetski rat, ali na sreću, njegova obitelj ga je proživjela bez nekih značajnijih posljedica, živeći mirnim seoskim životom. Imao je svega nekoliko razreda pučke škole, ali je pisao krasopisom. Cijeli život je proveo sa motikom u ruci na škrtoj buninskoj zemlji gdje je iz čistog kamena iskrčio plodne oranice na kojima je uzgajao vinovu lozu i raznovrsno povrće. Vojni rok odslužio je 1949. godine u Tuzli. Slijedeće godine oženio je u vrgorskoj župnoj crkvi moju babu Matiju, rođenu Rakić, također iz Koteza. U njihovom braku punom međusobnog poštivanja rodilo im se troje djece – Ante (Tonći), Milenko i Vedrana. Baba Matija došla je 1950. godine iz rodnih Rakića u vrlo malu i staru didovu kuću u Radonićima. Sve što su kasnije imali, stekli su kroz minula desetljeća teškim i marljivim radom punim odricanja. Radili i gradili. Did je neko vrijeme radio na Paklini, a najviše se bavio obradom zemlje. Baba je radila u 'Braći Rakić', a u slobodno vrijeme je uzgajala koze i kokoši, te obrađivala zemlju. Živjeli su jako skromno, ali usprkos tome uspjeli su školovati svoje troje djece, od čega ih je dvoje završilo fakultet, a jedno zanat. Za selo poput Koteza, gdje dotada praktički nitko nije pohađao visoke škole i fakultete, to je bio veličanstven uspjeh! Njihova bračna soba i danas stoji onakva kakvom su je ostavili. Škripeći drveni pod prekriven skromnim tepihom, maleni zajednički drveni krevet, ormar, vitrina, kantunal i šivaća mašina singerica. Dakle, tek nekoliko komada namještaja, ali njima je to bilo dovoljno. Nisu se žalili. I nakon što su sagradili kuću, podigli djecu i krenuli u mirovinu, u njoj zajedno nisu mogli uživati. Sudbina je tako htjela.
Dida se sjećam vrlo površno. Godine 1993. kada je umro imao sam manje od osam godina, međutim pamtim dobra i skromna čovjeka. Dan-danas kada razgovaram sa starijim ljudima, najčešće za potrebe novina, po spomenu moga dida Branke dobivam brojne komplimente na njegov račun. Isto je i kod moga pokojnog dida Gojke. Oba moja dida imaju puno toga zajedničkog. Cijeli život su krvavo radili da bi podigli svoja domaćinstva. S motikom su se budili i sa njom lijegali. Radeći na zemlji i drugim skromnim poslovima izgradili su kuće i gospodarske objekte. Othranili su djecu, dobili unuke, a posmrtno i praunuke. Moj did Branko imao je troje djece i osam unuka, a zasad je iz njegove loze rođeno i devet praunuka. Postoji li veći uspjeh od toga za jednoga čovjeka? Postoji li veća nagrada za toliku žrtva i odricanja tijekom života? Oba moja dida i babe tijekom života materijalno nisu imali puno, ali kada se na kraju podvuče crta ispod njihova života – imali su zapravo sve! Njihovi potomci mogu danas uzdignuta lica izvući svega nekoliko njihovih požutjelih i prašnjavih fotografija i reći – vidi ove skromne ljude, pogledaj njihova težačka lica – ponosim se što sam njihov potomak!

Ravnatelj Krešimir Kuran preuzeo dužnost



Dosadašnji ravnatelj Osnovne škole 'Vrgorac' Ivo Klinac jutros je i službeno predao dužnost novoimenovanom ravnatelju Krešimiru Kuranu. Primopredaja dužnosti trajala je zapravo kroz cijeli srpanj, tijekom kojega je Klinac uvodio Kurana u sve detalje njegovog novog radnog mjesta. Klinac sada odlazi na godišnji odmor, a nakon toga u zasluženu mirovinu, ali je istaknuo da će i nadalje biti na raspolaganju školi kada god to bude potrebno.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>