Sindikat komunalnih djelatnosti zbog stanja u Komunalnom prijeti štrajkom i kaznenom prijavom protiv gradonačelnika

subota , 24.08.2013.



Vječna tema u našemu gradu – Komunalno, dobiva svoj nastavak. Nakaradno upravljanje tom tvrtkom od strane gradske vlasti proteklih nekoliko mandata napokon dolazi na naplatu. Već godinama se ništa nije radilo na pretvaranju Komunalnog u ozbiljnu tvrtku koja će živjeti od svoga rada, nije se ulagalo u nove tehnologije, uhljebljivali su se podobni pojedinci, tvrtka nije imala nikakvu strategiju rada, i kao rezultat svega toga je moguće pokretanje stečaja, na što već dugo upozoravaju i oporbeni političari i lokalni mediji. I tijekom toga upozoravanja i jedni i drugi su bili bahato ismijavani od strane čelnika lokalne vlasti. Gradska vlast zadnjih nekoliko mjeseci pokazuje potpunu nezainteresiranost za rješavanje problema tvrtke. Imali su ideju da dignu kredit u Splitskoj banci za isplatu plaća, ali banka njihove prijedloge nije prihvatila. A čime bi oni to jamčili za taj kredit? Dosadašnji direktor tvrtke Boris Erceg je otišao na godišnji odmor, iz kojega će u mirovinu. Novi direktor biti će Alen Govorko, ali pitanje je hoće li on imati čime upravljati ukoliko se uskoro ne nađu nova rješenja.
Jasno je da će Komunalno iz tehnološki zastarjele, trome, kadrovski prenapučene i uhljebišno-podobnjačke tvrtke bez strategije rada, trebati pretvoriti u efikasnu tvrtku koja će plaće svojim radnicima zarađivati na tržištu, bez značajnije pomoći lokalne samouprave. I zato joj na čelu i u upravljačkom timu trebaju menadžeri kojima neće dirigirati gradska uprava prema potrebama i planovima vladajuće stranke. Tvrtci na pameti trebaju biti samo usluge građanima i plaće njezinih radnika, a ne predizborni i drugi planovi lokalnog HDZ-a. Pa makar i na cijenu otpuštanja uhljebljenih pojedinaca koji svoju plaću ne zarađuju, na korist ostalih vrijednih i marljivih djelatnika Komunalnog koji su je itekako zaradili.
Godine iza nas, kada su proračuni Grada dosezali 44 milijuna kuna, bile su prilika za restrukturiranje tvrtke (ali i cijele gradske upravi i njezinih ustanova) i provođenje nužnih reformi, međutim, to se nije dogodilo nemarom gradskih vlasti. Tvrtku su čvrsto držali u svojim rukama, pa se ni žarulja u Komunalnom nije mogla promijeniti bez blagoslova 'općine', ali na nužnim promjenama nisu radili. I sada je voda došla do grla.
U današnjem broju 'Slobodne Dalmacije', dopisnik Mate Primorac prenio je tekst otvorenog pisma koje je gradonačelniku Vrgorca Borisu Matkoviću poslao Radovan Tadej, tajnik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske. U pismu među ostalim piše: '…Budući da radnici nisu plaću primili dva mjeseca, stvorili su se zakonski uvjeti za organiziranje i provedbu štrajka, a o tome smo vas već obavijestili dopisom. No, otada se ništa nije dogodilo što bi nas razuvjerilo da vi, kao vlasnik, poduzimate sve potrebne mjere radi stabiliziranja društva i isplate plaća. Čak ste i na zahtjev predstavnika sindikata mogući razgovor zakazali tek u rujnu, što je krajnje neozbiljno za jednog čelnika lokalne samouprave. Stoga vas posljednji put molimo da organizirate sastanak, gdje će te radnicima objasniti napore za prevladavanje ovih teškoća. U protivnom ćemo bez odugovlačenja pokrenuti štrajk, a kako nemate sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati, biti će obustavljena isporuka svih usluga Komunalnog. Pored toga, protiv Vas bismo mogli pokrenuti kazneni postupak jer su se stekli preduvjeti za pokretanje predstečajne nagodbe, a Vi u tom pogledu niste ništa poduzeli, što predstavlja kaznenu odgovornost. Isto tako neodgovorno da je Grad Vrgorac duguje Komunalnom 600.000 kuna.'
Kako neslužbeno doznaje Primorac, sastanak predstavnika gradske vlasti i članova sindikata Komunalnog trebao bi se održati u ponedjeljak. Primorac navodi kako gradska vlast u narednom razdoblju planira smanjiti plaće 15% svim zaposlenicima gradske uprave, poduzeća i ustanova. Nakon toga bi se trebala provesti sistematizacija radnih mjesta i usklađivanje koeficijenata i ako to ne bi dovelo do stabilizacije stanja, doći će do otkaza. Na sve se to iz redova oporbe upozorava posljednje četiri godine, ali gradska vlast je ostala gluha na kritike i prijedloge. Sada su zato u problemu iz kojega će se teško izvući.

<< Arhiva >>