Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Grad Vrgorac sklapa sporazum o prijateljstvu i partnerstvu sa talijanskim gradićem Chiusavecchia



Gradsko vijeće Grada Vrgorca donijelo je na prijedlog gradonačelnika Borisa Matkovića odluku o sklapanju Sporazuma o prijateljstvu i partnerstvu sa talijanskim gradom Chiusavecchia (Comune di Chiusavecchia). Dosada je Vrgorac sklopio prijateljstva sa Gospićom (6500 stanovnika), češkim gradom Vsetinom (28,500 stanovnika) i slovačkom općinom Trenčianske Teplice (4430 stanovnika).
Chiusavecchia je talijanski gradić smješten u provinciji Imperia u talijanskoj regiji Liguriji. Udaljen je oko 90 kilometara jugozapadno od Genove. Broji svega 488 stanovnika i ima površinu od 3,3 kilometara kvadratnih. Chiusavecchiji susjedne samouprave su: Chiusanico, Lucinasco, and Pontedassio. Dakle, i za vrgorske prilike, radi se o vrlo malom gradiću, nešto većem od našeg sela Dusina.
Inicijativu za sklapanje prijateljstva uputili su sami Talijani preko svoga poznanika Tomislava Vukosava, inače vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Vrgorca i turističkog djelatnika u Međugorju. Na razgovorima sa gradonačelnikom Borisom Matkovićem u Vrgorcu dogovoreno je sklapanje sporazuma o prijateljstvu i partnerstvu. U pismu upućenom gradonačelniku Vrgorca, gradonačelnik Chiusavecchie Oreste Lajolo međuostalim je napisao: 'Pripremamo sve što je potrebno za naše buduće bratstvo sa Gradom Vrgorcem, kojeg smo osjetili, od samog početka, kao grad koji je blizu našoj zemlji, našim tradicijama, našim ljudima. Željeli bi da buduće generacije imaju koristi od ovoga našeg cilja da budemo gradovi braća uživajući u svom bogatstvu kulture, povijesti, rada i religije koje su srce vaše zajednice.' Svoj dopis gradonačelnik Lajolo je završio usklikom: 'Živio Vrgorac, Živjela Chiusavecchia, Živjela Hrvatska, Živjela Italija i Živjela Europa.'
Uskoro se očekuje sklapanje sličnog sporazuma sa jednim rumunjskim gradićem u okolici Temišvara



Post je objavljen 28.08.2013. u 18:28 sati.