Zvonimir Pervan želi biti direktor Turističke zajednice Vrgorca

srijeda , 26.06.2013.



Turistički djelatnik Zvonimir Pervan želi naslijediti dosadašnju direktoricu Turističke zajednice Grada Vrgorca Korneliju Bajalo kada ona uskoro ode u mirovinu. Informacija je to potvrđena iz krugova bliskih najvećim vrgorskim poduzetnicima koji imaju najviše ruku u Turističkom vijeću i koji žele na dužnosti direktora vidjeti upravo Pervana, usprkos činjenici što je gradska uprava već odavno stava da je Pervan zadnja osoba koja bi naslijedila Bajalo, odnosno, oni imaju svoga kandidata.

Inače Pervan se bavi turizmom već trideset godina i zapravo je jedini legalni turistički djelatnik u Vrgorcu. Godine 1997. godine otvorio je prvi hotel u Vrgorcu koji godišnje bilježi do tri tisuće noćenja, a značajan dio turističkog kolača Pervan ostvaruje i zahvaljujući svome etno-selu Kokorići, kojega je obnovio i uklopio u vlastitu turističku ponudu prije desetak godina. Zbog svega toga on smatra da je najpozvaniji biti izabran na dužnost direktora Turističke zajednice, a u tome očito ima podršku poduzetnika Pivaca, Jukića i drugih. Isto tako, nesluženo se može doznati da će Pervan, ukoliko bude izabran, najviše vremena i truda posvetiti dinamičnijem razvoju seoskog turizma u Vrgorskoj krajini zašto postoje jako dobri preduvjeti. Raspisivanje natječaja i izbor novog direktora mogu se očekivati u narednim tjednima.

Stipe Božić otvorio izložbu fotografija Mate Svjetskog

utorak , 25.06.2013.



Svjetski putnik Stipe Božić otvorio je večeras u Tinovoj kuli izložbu fotografija svoga kolege i zemljaka Mate Šimunovića zvanog Svjetski (1900.-1969.). Uz pomoć predsjednika Foto kluba Split Feđe Klarića, Božić je izvršio izbor od preko tisuću fotografija koje je Mate Svjetski snimio tijekom svog dvodesetljetnog putovanja svijetom i predstavio Vrgorčanima pedesetak najzanimljivijih.
Božić je prilikom otvorenja izložbe, kojem je prisustvovalo četrdesetak građana Vrgorca i njihovih gostiju, rekao kako je priprema knjige Matinih zapisa u završnoj fazi i da se njezin izlazak može očekivati na jesen. Dodao je kako je Mate Svjetski jedna od najvećih vrijednosti Vrgorca te se nada da će u našem gradu biti valoriziran kao i Tin Ujević. Na izložbi je govorio i gradonačelnik Boris Matković koji je okupljenima prenio vlastita sjećanja na Matu Svjetskog kojega je kao gimnazijalac poznavao. O izložbi je govorila i direktorica Turističke zajednice Kornelija Bajalo.



Na izložbi, međutim, nije bilo govora o tome zašto Mate Svjetski još uvijek u Vrgorcu nema svoju ulicu. Kako sam dva puta slao svoj prijedlog Gradskom vijeću da se Matinim imenom nazove jedna u Vrgorcu, učiniti ću to za nekoliko dana još jednom, s nadom da će ovoga puta Gradsko vijeće pokazati autonomnost svoga djelovanja spram gradonačelnika Matkovića i napokon prihvatiti moj prijedlog. Ako prijedlog ne prihvate iz trećeg puta, možda hoće iz četvrtoga ili petoga.

'Tinovi dani' ostali bez Vrgorčana

nedjelja , 23.06.2013.



"Rodio sam se u narodu koji smatram dostojnim uvaženja i poštovanja."
Tin Ujević


Budući da ove godine u programu manifestacije 'S Tinom u Vrgorcu' nema sudjelovanja Osnovne škole 'Vrgorac', makar samo i za dodjelu nagrade natječaja 'Tin i ja' (što bi samo po sebi također bilo nedovoljno), možemo zaključiti da je plan režimskih kulturnih elita Vrgorca ispunjen - u 'Tinovim danima' više nema Vrgorčana.

A bez Vrgorčana se gubi svaki smisao ove manifestacije. Međutim, odnarođene i nekreativne elite Vrgorca to ne shvaćaju. Otkad su 'Tinovi dani' posljednjih godina, u režiji Gradskog kulturnog središta, profesionalizirani dovođenjem umjetničkih direktora, prvo Gorana Matovića, a potom Milana Štrljića, vrgorska djeca su bila jedino što je i dalje povezivalo Tina Ujevića i Vrgorac. Natječaj 'Tin i ja' Osnovna škola 'Vrgorac' organizira već trinaest godina i na njega se redovito javi nekoliko desetaka škola sa stotinama učeničkih likovnih i literarnih radova. Prema tome, radi se o jednom od najvećih i najvažnijih školskih likovnih i literarnih natječaja u državi, međutim, za Grad Vrgorac (HDZ) to ne znači ništa. Njima je škola tek jedna institucija na koju ne mogu politički utjecati, pa su je jednostavno proglasili nepodobnom i bez pardona izbacili sa manifestacije.

Prošlih godina na 'Tinovim danima' su se znale izvoditi i učeničke predstave. Da, one nisu bile kvalitetne kao one profesionalnih glumaca, ali njihova namjera i nije da budu, već one služe kako bi se djecu, naše sutrašnje nasljednike, povezalo za Tinovom baštinom. Nekada su na 'Tinovim danima' sudjelovali i odrasli Vrgorčani, ljubitelji Tinova lika i djela, i to u samom programu ili kao organizatori. Međutim, ni njih više nema. Lakše je platiti stranca nego se potruditi oko stvaranja nečega svoga. A nešto svoje bila bi naprimjer učenička literarna i likovna kolonija na kojoj bi tjedan dana umjetnici i književnici radili sa vrgorskom djecom na raznim radionicama. Ali u trenutno postavljenim okvirima vrgorske službene kulture takvo nešto je iluzorno očekivati.

I što je na kraju ostalo od 'Tinovih dana'? Ostao je tek kostur manifestacije u organizaciji režima u spomen na čovjeka koji je više nego išta mrzio establišment i režimsku kulturu. To je Vrgorac 2013. godine.

Udruga antifašista poziva na obilježavanje Dana antifašističke borbe

petak , 21.06.2013.



Udruga antifašista Grada Vrgorca poziva sve građane na obilježavanje Dana antifašističke borbe koje će se održati 22. lipnja (subota) u Gradskom parku sa početkom u 10 sati ujutro.
Dan antifašističke borbe državni je blagdan u Republici Hrvatskoj koji se obilježava u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.
Malo je poznato da je tog 22. lipnja 1941. godine na brdu Radović formirana prva partizanska grupa u Vrgorskoj krajini. Nedugo zatim formirane su još dvije – u Zamagorju i Dumićima.

Dina Franić treba našu pomoć



Još uvijek traje humanitarna akcija pomoći teško bolesnoj Vrgorčanki Dini Franić. Zbog toga će Grad Vrgorac, TZ Vrgorac i Sekcija frizera Vrgorac organizirati tombolu od koje je sav prihod namijenjen liječenju i pomoći Dini Franić. Operacija na koju ide stoji 50.000 eura. Dina je već u Turskoj gdje će se zahvat obaviti i potrebna joj je hitna financijska pomoć. Tombola će se održati u subotu, 22. lipnja u 21.00 sat na gradskoj fontani.

Osim preko tombole, možete pomoći i direktnom uplatom preko računa u Splitskoj banci. Uplatu možete izvršiti na idući način:

MILADINKA FRANIĆ
Splitska banka
2330003-3243051578
IBAN:HR89 2330 0033 2430 5157 8
SWIFT: SOGEHR22

Za sve ostale informacije posjetite Facebook stranicu: https://www.facebook.com/PomozimoDiniFranic

POZIV GRADSKOM VIJEĆU - Raspustite povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja i nagrada Grada Vrgorca jer nije kompetentno donositi odluke

srijeda , 19.06.2013.



Jutros se sastalo Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja i nagrada Grada Vrgorca, po prvi puta u ovome mandatu. A sudeći prema raspravi i odlukama koje je donijelo na toj prvoj sjednici, bilo bi najbolje da sve više ne sastaje i da ga Gradsko vijeće odmah raspusti pod obrazloženjem da nije kompetentno donositi odluke temeljene na zdravom razumu, interesima i stavovima građana, te općem duhu zajednice.

Naime, tročlano povjerenstvo u sastavu: Davor Radić (HSS), Josip Granić (HDZ) i Stanka Bašić (SDP) na stol je dobilo četiri prijedloga za pojedinačnu nagradu Grada Vrgorca koja će se dodijeliti tijekom ovogodišnjeg Dana Grada. Predloženi su tako: pedagog pred mirovinom Ivan Martinović, kickboxer Nikica Radonić, malonogometaš Antoni Bebić i poljoprivrednik Ivan Šalinović.

Predsjednik Povjerenstva Davor Radić rekao je u svome izlaganju kako se mogu dodijeliti dvije pojedinačne nagrade, ali kako bi mogle proći i tri (a ne mogu). Imajući Radićevu preporuku na umu, Povjerenstvo se jednoglasno složilo da se ovogodišnje nagrade Grada dodijele Ivanu Martinoviću, Nikici Radoniću i Antoniju Bebiću.

Međutim, kada su se članovi Povjerenstva konzultirali sa službenicima gradske uprave, rečeno im je da se mogu dodijeliti samo dvije pojedinačne nagrade Grada. I nakon što je postalo jasno da će se moći dodijeliti samo dvije nagrade, Radić je predložio (s obzirom da se uvijek forsira sport) da se dodijele Bebiću i Radoniću, odnosno, da se odbaci Martinovića. Tome se usprotivila vijećnica Stanka Bašić, koja je istaknula kako su, dok su mislili da se mogu dodijeliti tri nagrade, svi članovi Povjerenstva najviše nahvalili pedagoga Martinovića, da bi ga na koncu jednostavno izbacili. Uslijedilo je potom glasovanje na kojem su vijećnici Radić i Granić glasovali da se nagrade Grada dodijele Bebiću i Radoniću, dok je vijećnica Bašić bila protiv.

Radić i Granić su svojom odlukom pokazali da nisu kompetentni donositi odluke o nagradama Grada i stoga im predlažem da na idućoj sjednici Gradskog vijeća daju ostavke na mjesto članova Povjerenstva i da se na ta mjesta imenuju ljudi koji će bolje raditi taj posao, neovisno kojoj stranci ili listi pripadaju.

Nikica Radonić i Antoni Bebić su vrsni vrgorski športaši i to im nitko ne može osporiti, ali uspoređivati zaslužnost te dvojice mladića sa neumornim radom Ivana Martinovića kroz zadnja četiri desetljeća u vrgorskoj školi je apsurdno i pokazuje da je onaj tko je spreman na tu usporedbu potpuno izgubio kompas o tome što je to zasluga za Vrgorac.

Zaposlenik sam Osnovne škole 'Vrgorac' već nekoliko godina. I vjerujem da mogu pošteno ustvrditi da je pedagog Ivan Martinović jedna od najkompetentnijih, najpožrtvovnijih i najpozitivnijih osoba u našoj školi i daleko zaslužniji za nagradu Grada od svih nabrojanih, ali i mnogih drugih i stoga predlažem svim vijećnicima Gradskog vijeća da na idućoj sjednici Vijeća bace u koš prijedloge vijećnika Radića i Granića i učine ono što je najbolje u ovoj situaciji, odnosno da dodijele nagradu Grada pedagogu Ivanu Martinoviću za sve što je učinio za vrgorsku školu i brojne generacije učenika i nastavnika koje su kroz nju prošle.

Ukoliko Gradsko vijeće ostane pri Radićevom i Granićevom stavu, uvjeren sam da to pedagogu Martinoviću neće smetati. On je skromna osoba i vjerujem da mu više znači lijepa riječ njegovih kolega od nagrade koju bi mu dali nekompetentni vijećnici.

Inače, prijedlog da se pedagogu Martinoviću dodijeli nagrada Grada napisao je i uputio Povjerenstvu ravnatelj Osnovne škole 'Vrgorac' na odlasku Ivo Klinac (i on zaslužuje nagradu Grada, ali to je već neka druga tema). Ravnatelj je napisao zaista lijep i argumentiran prijedlog za nagradu koji ću ispod citirati u cijelosti, kako bi građani bili upućeni kakvu su to bogatu biografiju vijećnici Radić i Granić odbili podržati.

'Crna legija' u Vrgorcu

ponedjeljak , 17.06.2013.



U aktualnom broju časopisa 'Vojna povijest' objavljene su dvije fotografije koje prikazuju pripadnike ustaške 'Crne legije' i II. željezničke bojne Ustaške vojnice tijekom prolaska kroz Vrgorac 1942. godine.

Ispod fotografija je krivo napisano da se radi o Metkoviću. Odmah po izlasku časopisa kontaktirao sam autora i on je rekao kako je na omotnici u kojoj su stajale fotografije pisalo Metković, jer se legija iskrcala u Metkoviću i krenula put Vrgorca, pa je tako nastala zabuna. Boravak 'Crne legije' u Vrgorcu 1942. godine je dosta jednostavno pratiti, jer o tome postoje sačuvani povijesni izvori.

Javili su mi se i neki Metkovci oko tih fotografija, pa sam im objasnio o čemu se radi.

Isto tako, bilo je par nedoumica oko jedinične pripadnosti tih vojnika. Jasno je da se radi o 'Crnoj legiji', pa je seosku ustašku miliciju iz Dusine krivo povezivati sa ovim fotografijama. Dusinjci su bili odjeveni u mahom talijanske uniforme ili civilnu odjeću, te bili naoružani talijanskim oružjem. Odnosno 'Crna legija' je bila regularna postrojba NDH, a dusinjska milicija pomoćna postrojba talijanske vojske, budući da u II. talijanskoj zoni nije moglo biti vojnih jedinica NDH. Eto, čisto da se zna.

P.S. Ako netko ima štogod originalnih fotografija dusinjske seoske ustaške milicije, bilo bi mi drago da se javi.

Gospodarska zona 'Ravča'

Raspisan natječaj za kratku priču 'Mate Raos'

nedjelja , 16.06.2013.



Ogranak Matice hrvatske Vrgorac raspisuje natječaj za kratku priču „Mate Raos“

1. NAGRADA 2500,00 KN
2. NAGRADA 1500,00 KN
3. NAGRADA 1000,00 KN

- Na natječaj se mogu javiti svi autori koji pišu na hrvatskom jeziku
- Povjerenstvo prima po jedan rad od svakog autora
- Radovi mogu imati najviše 5 kartica teksta (9.000 znakova)
- Primaju se priče napisane na hrvatskom jeziku koje nisu prethodno objavljivane
- Radovi se šalju u digitalnom zapisu na CD-u ili USB-u u jednom primjerku i obavezno u tri istovjetna ispisa
- Uz radove obavezno poslati ime i prezime, godinu rođenja, adresu, OIB, broj žiro-računa i broj telefona autora.
- Radovi se šalju na adresu "Ogranak Matice hrvatske Vrgorac", za natječaj, Tina Ujevića 8, 21276 Vrgorac
- Natječaj ostaje otvoren od 20. lipnja 2013. godine do 1. rujna 2013. godine.

Sve ostale informacije na broj tel: + 385 (0) 99 7046914 .

Konstituiran novi saziv Gradskog vijeća Vrgorca

četvrtak , 13.06.2013.



Jutros je u Maloj vijećnici Grada konstituiran novi saziv Gradskog vijeća Vrgorca. Sjednici je prisustvovalo svih petnaest vijećnika. Vladajuća koalicija HDZ, HSS, HSP Ante Starčević ulazi u ovaj saziv sa osam vijećnika, SDP sa pet, dok su Nezavisnoj listi mladih pripala dva vijećnička mjesta.

Sa sjednice je izostao gradonačelnik Boris Matković, koji je u Češkoj, pa ga je mijenjao zamjenik Željko Pervan.
Prije izbora vodstva Vijeća, sjednici su su predsjedavale predstavnice Državne uprave iz Splita. Održana je pritom minuta šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, a poslije odsvirana i državna himna.

Tijekom radnog dijela sjednice, po prijedlogu vladajuće koalicije, za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Nikša Roso, a za potpredsjednika Davor Radić. Oni dvojica su na tim funkcijama bili i u prošlom sazivu Vijeća. Prilikom glasovanja za Nikšu Rosu, podržali su ga vijećnici vladajuće koalicije, vijećnici SDP-a su bili protiv, a što je zanimljivo, Nezavisna lista mladih je bila suzdržana, iako je česta praksa da oporba glasuje protiv prijedloga većinskog kluba u izboru prvog čovjeka Vijeća. Iako je prijetio da bi mogao glasovati protiv prijedloga vladajuće koalicije zbog neslaganja oko izbora novog direktora Komunalnog, član iste te vladajuće koalicije i vijećnik HSP-a AS Slobodan Granić na kraju je digao ruku za prijedlog HDZ-a.

Iako oporba ima pravo i na jedno mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća, vođa oporbe Rade Bobanac istaknuo je da SDP to mjesto neće prihvatiti, s obzirom na tijek izbornog procesa, na kojem su se opet na biračkim mjestima pojavili lažni birači, čije je glasovanje ipak utjecalo na sastav Gradskog vijeća. – Ne prihvaćamo bilo kakvu funkciju koja će predstavljati Gradsko vijeće, rekao je Bobanac, te dodao kako će vijećnici SDP-a sudjelovati u radu odbora i povjerenstava Gradskog vijeća u interesu građana Vrgorca.

Također, nositelj liste vladajuće koalicije Ivica Pandžić je pred konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća dao ostavku na dužnost vijećnika, a zamijenio ga je Gordan Erceg. Pandžić će i dalje obavljati dobro plaćenu funkciju savjetnika gradonačelnika. Na sjednici su izabrani i članovi nekoliko odbora i povjerenstava, a pravi rad Vijeće očekuje na narednoj sjednici koja će vjerojatno biti sazvana u slijedećih desetak dana.

'S Tinom u Vrgorcu' 2013. - program

srijeda , 12.06.2013.



30.06. Nedjelja – početak u 21,00 sat
„Mirisi ljepote – Tin u novom ruhu“ Joško Ševo
Mjesto održavanja: Tinova kula

30.06 Nedjelja
„Pozdrav Europi“ koncert
Mjesto održavanja: Tinova kula

01.07. Ponedjeljak – početak u 21,00 sat
„Otok Svetog Ciprijana“ R. Marinković Umjetnička adademija Split
Mjesto održavanja: Gradski park

02. 07. Utorak – početak u 21,00 sat
„Moja priča“ Akademija dramskih umjetnosti Zagreb
Mjesto održavanja: Gradski park

03.07. Srijeda – početak i 21,00 sati
„Heroine“ M. Nola, Umjetnička akademija Osijek
Mjesto održavanja: Gradski park

04.07. Četvrtak – početak u 10,00 sati
"Peta osječka“ M. Đurinović
Umjetnička akademija Osijek, program za mlade
Mjesto održavanja: Višenamjenska dvorana

04.07. Četvrtak – početak u 21:00 sat
„Moj slučaj“ V. Gotovac, Histrioni
Mjesto održavanja: Gradski park

05.07. Petak – početak u 21,00 sat
Dodjela nagrade „Tin Ujević“ Društva hrvatskih književnika i čitanje nagrađenog pjesnika
Mjesto održavanja: Tinova kula

05.07. Petak
„Pjevamo tina“ Aleksandar Srzić i Nada Sumić
Mjesto održavanja: Tinova kula

Impressum

Autor programa „S Tinom u Vrgorcu“ – Milan Štrljić
Organizacija: Gradsko kulturno središte i Društvo hrvatskih književnika
Koordinatori: Željko Primorac i Milan Štrljić

Infromacije:
www.vrgorac.hr
099 704 6974 – Željko Primorac
098 370 001 – Milan Štrljić

Opis programa:


Tin Ujević
„Mislio sam samo jedan bolesnik, jedan patnik grudi i nerava može imati ovako birane impresije i emocije. Kult lijepih osjećaja nije kod mene knjiška pozajmica, njega mi je dala Mjesečina obasjavši u kuli moju kolijevku. Tu je sigurno bila polazišna točka mojega razvoja; peko svake hiperbole zavoljeo sam pisce i knjige, bajku prirode i muziku riječi, samoću, tišinu, diskretne i mekane note, neka raspoloženja sutona, krv neba i bljesak jadranskih boja.“

Miris ljepote
Na valovima pjesnikovih misli što zapljuskuju otok koji zovemo životom, glas umjetnika poput raspetih jedara na njima blista. Prizor se događa uz harmoniju mediteranskih glazbala čije zvuke gotovo da možemo dotaknuti. Zanose i ponore Tinovih emocija koji i u nama gordima žive, prenio je Joško Ševo uz muzičku podlogu Saše Radića i aranžman Stipice Kalogjere. Stvorena sinteza će oplemeniti naša čula te nas odvesti na jedrenjak koji prilazi. S nama će zaploviti pjesnik sa šeširom, a iza nas će ostati samo miris ljepote.
Stihovi: Tin Ujević, recital: Joško Ševo, glazba: Saša Radić, aranžman: Stipica Kalogjera
Pozdrav Europi koncert
koncert arija velikih europskih skladatelja uz čarobne zvuke harfe i flaute obilježit će ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Otok svetog Ciprijana
Umjetnička akademija Split izvodi djelo Ranka Marinkovića povodom stogodišnjice rođenja ovog hrvatskog autora. Književni univerzum Ranka Marinkovića iznimno je bogat i gust. Smjelost kojom se Lada Martinac Kralj upusitla u teatarsku adaptaciju pripovijednih poticaja, opravdana je ljubavlju za svijet što ga je književnost već konstituirala, ali i uvjerenjem da su zadani odnosi i profilirane osobnosti dovoljno čvrsto postavljeni već u samom izvorniku – da ih ni dodatne intervencije ne mogu poremetiti, iznevjeriti, izdati.

Igraju: studenti glume II. godine, Umjetničke akademije Split, redatelj: Milan Štrljić

Moja priča
Kratkim rezovima i mozaičkim sklapanjem pod vještom rukom mentora profesora Joška Ševe, studenti grade autorsku cjelinu u kojoj svatko sebi osigurava i otvara dovoljno prostora za umjetnički izričaj, a publiku drži u stalnoj napetosti.

Igraju: studenti glume II. godine Akademije dramskih umjetnosti Zagreb, redatelj: Joško Ševo

Heroine
Podnaslov ove komedije autorice Marijane Nole je “konstruktivni interaktivni tečaj za žene“ koji opisuje upravo cilj predstave, da na izravan i konstruktivan način podijeli iskustva, predstavi primjere i iznese dokaze o tome da je uloga žene u drušvu, iako od prapočetka degradirana, zapravo dominantna i odlučujuća.
Muški likovi u ovoj predstavi ciljano su svedeni na minorizirane i sporedne funkcije, kako bi se i na taj način pokazala i dokazala dominanta uloga ženskog roda.
Heroine također žele potaknuti žene da podignu svoje samopuzdanje, te probude svijet o ženskoj moći i nadmoći te njenoj seksualnosti i mudrosti.

Igraju: studenti glume II. godine Umjetničke akademije Osijek, redatelj: Robert Raponja

5. osječka
Predstava je nastala tijekom tri semestra. Prva dva su vezana uz predmete „Rad na tijelu / Tijelo u vremenu i prostoru“ i „Rad s partnerom i rekvizitom“. Ispiti su pokazali iznimnu kvalitetu materijala koji je jednostavno pozivao da ga se uobliči u cjelinu i podjeli s publikom.
5. osječka je dvanaestero studenata. Oni su tema i priča, materijal i instrument, forma i sadržaj.

Igraju: studenti glume II. godine Umjetničke akademije Osijek, mentor i koreograf: Maja Đurinović

Moj slučaj
I danas, u trenutku najdublje moralne i gospodarske krize u Hrvatskoj, njegova čudesna pjesnička i neponovljiva govornička pojava koju je sam samoironično definirao kao „mjesečevu ludu“ i „idiota vječnosti“, može nepokolebljivim idealizmom, ustrajnim radom i pozivom na dostojanstvo, pružiti nadu i biti putokaz dezorijentiranim i obespravljenim ljudima koji nose križ svakodnevne sudbine, trpeći poniženja svih vrsta. „Nekoga patnja uništava.
Nekome je vodič S onu stranu vremena.“
Predstava „Moj slučaj“ obuhvaća zgode odrastanja Vlade Gotovca, pune sjetnog humora, njegovu cijeloživonu borbu za raznolikost nasuprot ograničavanju i ujednačavanju u svim sferama života, monstruozno nepravedni montirani proces, apsurdan pakao jugoslavenskih kazamata i, konačno, beskompromisnu analizu naše suvremenosti, koja duhovitim i iskrenim pogledom skromnog promatrača Vlade Gotovca, dobiva sasvim novu dimenziju.
U trenutku kad drastično i zabrinjavajuće nedostaje duha u našoj javnosti i politici koja je beznadno ukopana u lijeve i desne rovove, ovo živo sjećanje na Vladu Gotovca može biti poziv na elementarnu moralnost, na ljudsku odgovornost, na uljuđenost, zagubljenu plemenitost i hrabrost koja se potvrđuje u svakodnevnoj ljubavi prema bližnjima i daljnjima, prema potrebitima i onim posve nepotrebnima. Samo čovjek koji je doista iskusio sav cinizam svijeta na svojim plećima, može nam otvoriti oči, naučiti nas ponovno skromnosti i ohrabriti nas u činjenju Dobra.

Autor: Vlado Gotovac, odabrao i priredio: Čedo Prica, dramatizacija, režija i izvedba: Boris Svrtan, Glumačka družina Histrion.

Dodjela nagrada i čitanje nagrađenih tekstova.

Pjevamo Tina - koncert.
Aleksanadar Srzić i Nada Sumić koncertno izvode pjesme Tina Ujevića

52. broj Vrgoračkih novina u prodaji

utorak , 11.06.2013.

Vrgorac

nedjelja , 09.06.2013.



Gledam na televiziji reklamu za prodaju novoizgrađenih zgrada u nekom novom naselju u Zagrebu. Pa tko može živjeti u tim ljudskim kavezima, ispred kojih je samo nepregledni asfalt, bez trunke prirode, gdje ti je prvi susjed najveći stranac?
Vrgorac ima milijun mana, ali ovdje te ujutro bude ptice pjevice, na pet do deset minuta udaljenosti su nepregledna područja očuvane prirode, jedne od najočuvanijih u državi, bar dio svoje hrane uzgajaš nedaleko mjesta gdje živiš (kokoš koju planiram večerati još uvijek šeta dvorištem), u Vrgorcu nema ni gladi ni beskućnika, iako je mjesto prosječno jedno od najsiromašnijih krajeva Hrvatske (samo, u nas je materijalni dio izgleda bolje raspodjeljen). Rodbina i prijatelji su ti uvijek na raspolaganju za pomoć, posebno u nekim teškim situacijama na koje čovjek nailazi u svome životu. Djeca se mogu slobodno igrati gdje god hoće, bez opasnosti da će ih netko oteti ili im nešto nažao učiniti.
Mnogi naši Vrgorčani koji su trbuhom za kruhom otišli u velike gradove često su u Vrgorcu, bar vikendom. Kažu da se dođu duhovno okrijepiti i odmoriti od velegrada koji uništava čovjeka, skraćuje mu život i uskraćuje sreću. Usprkos svim njegovim malomišćanskim manama, da moram, opet bih izabrao Vrgorac kao mjesto za život, pored bilo kojeg drugog velikog hrvatskog grada.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>