Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

'Crna legija' u Vrgorcu



U aktualnom broju časopisa 'Vojna povijest' objavljene su dvije fotografije koje prikazuju pripadnike ustaške 'Crne legije' i II. željezničke bojne Ustaške vojnice tijekom prolaska kroz Vrgorac 1942. godine.

Ispod fotografija je krivo napisano da se radi o Metkoviću. Odmah po izlasku časopisa kontaktirao sam autora i on je rekao kako je na omotnici u kojoj su stajale fotografije pisalo Metković, jer se legija iskrcala u Metkoviću i krenula put Vrgorca, pa je tako nastala zabuna. Boravak 'Crne legije' u Vrgorcu 1942. godine je dosta jednostavno pratiti, jer o tome postoje sačuvani povijesni izvori.

Javili su mi se i neki Metkovci oko tih fotografija, pa sam im objasnio o čemu se radi.

Isto tako, bilo je par nedoumica oko jedinične pripadnosti tih vojnika. Jasno je da se radi o 'Crnoj legiji', pa je seosku ustašku miliciju iz Dusine krivo povezivati sa ovim fotografijama. Dusinjci su bili odjeveni u mahom talijanske uniforme ili civilnu odjeću, te bili naoružani talijanskim oružjem. Odnosno 'Crna legija' je bila regularna postrojba NDH, a dusinjska milicija pomoćna postrojba talijanske vojske, budući da u II. talijanskoj zoni nije moglo biti vojnih jedinica NDH. Eto, čisto da se zna.

P.S. Ako netko ima štogod originalnih fotografija dusinjske seoske ustaške milicije, bilo bi mi drago da se javi.

Post je objavljen 17.06.2013. u 23:02 sati.