Stipe Božić otvorio izložbu fotografija Mate Svjetskog

utorak , 25.06.2013.



Svjetski putnik Stipe Božić otvorio je večeras u Tinovoj kuli izložbu fotografija svoga kolege i zemljaka Mate Šimunovića zvanog Svjetski (1900.-1969.). Uz pomoć predsjednika Foto kluba Split Feđe Klarića, Božić je izvršio izbor od preko tisuću fotografija koje je Mate Svjetski snimio tijekom svog dvodesetljetnog putovanja svijetom i predstavio Vrgorčanima pedesetak najzanimljivijih.
Božić je prilikom otvorenja izložbe, kojem je prisustvovalo četrdesetak građana Vrgorca i njihovih gostiju, rekao kako je priprema knjige Matinih zapisa u završnoj fazi i da se njezin izlazak može očekivati na jesen. Dodao je kako je Mate Svjetski jedna od najvećih vrijednosti Vrgorca te se nada da će u našem gradu biti valoriziran kao i Tin Ujević. Na izložbi je govorio i gradonačelnik Boris Matković koji je okupljenima prenio vlastita sjećanja na Matu Svjetskog kojega je kao gimnazijalac poznavao. O izložbi je govorila i direktorica Turističke zajednice Kornelija Bajalo.



Na izložbi, međutim, nije bilo govora o tome zašto Mate Svjetski još uvijek u Vrgorcu nema svoju ulicu. Kako sam dva puta slao svoj prijedlog Gradskom vijeću da se Matinim imenom nazove jedna u Vrgorcu, učiniti ću to za nekoliko dana još jednom, s nadom da će ovoga puta Gradsko vijeće pokazati autonomnost svoga djelovanja spram gradonačelnika Matkovića i napokon prihvatiti moj prijedlog. Ako prijedlog ne prihvate iz trećeg puta, možda hoće iz četvrtoga ili petoga.

<< Arhiva >>