Vrgorac

nedjelja , 09.06.2013.



Gledam na televiziji reklamu za prodaju novoizgrađenih zgrada u nekom novom naselju u Zagrebu. Pa tko može živjeti u tim ljudskim kavezima, ispred kojih je samo nepregledni asfalt, bez trunke prirode, gdje ti je prvi susjed najveći stranac?
Vrgorac ima milijun mana, ali ovdje te ujutro bude ptice pjevice, na pet do deset minuta udaljenosti su nepregledna područja očuvane prirode, jedne od najočuvanijih u državi, bar dio svoje hrane uzgajaš nedaleko mjesta gdje živiš (kokoš koju planiram večerati još uvijek šeta dvorištem), u Vrgorcu nema ni gladi ni beskućnika, iako je mjesto prosječno jedno od najsiromašnijih krajeva Hrvatske (samo, u nas je materijalni dio izgleda bolje raspodjeljen). Rodbina i prijatelji su ti uvijek na raspolaganju za pomoć, posebno u nekim teškim situacijama na koje čovjek nailazi u svome životu. Djeca se mogu slobodno igrati gdje god hoće, bez opasnosti da će ih netko oteti ili im nešto nažao učiniti.
Mnogi naši Vrgorčani koji su trbuhom za kruhom otišli u velike gradove često su u Vrgorcu, bar vikendom. Kažu da se dođu duhovno okrijepiti i odmoriti od velegrada koji uništava čovjeka, skraćuje mu život i uskraćuje sreću. Usprkos svim njegovim malomišćanskim manama, da moram, opet bih izabrao Vrgorac kao mjesto za život, pored bilo kojeg drugog velikog hrvatskog grada.

<< Arhiva >>