POZIV GRADSKOM VIJEĆU - Raspustite povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja i nagrada Grada Vrgorca jer nije kompetentno donositi odluke

srijeda , 19.06.2013.



Jutros se sastalo Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja i nagrada Grada Vrgorca, po prvi puta u ovome mandatu. A sudeći prema raspravi i odlukama koje je donijelo na toj prvoj sjednici, bilo bi najbolje da sve više ne sastaje i da ga Gradsko vijeće odmah raspusti pod obrazloženjem da nije kompetentno donositi odluke temeljene na zdravom razumu, interesima i stavovima građana, te općem duhu zajednice.

Naime, tročlano povjerenstvo u sastavu: Davor Radić (HSS), Josip Granić (HDZ) i Stanka Bašić (SDP) na stol je dobilo četiri prijedloga za pojedinačnu nagradu Grada Vrgorca koja će se dodijeliti tijekom ovogodišnjeg Dana Grada. Predloženi su tako: pedagog pred mirovinom Ivan Martinović, kickboxer Nikica Radonić, malonogometaš Antoni Bebić i poljoprivrednik Ivan Šalinović.

Predsjednik Povjerenstva Davor Radić rekao je u svome izlaganju kako se mogu dodijeliti dvije pojedinačne nagrade, ali kako bi mogle proći i tri (a ne mogu). Imajući Radićevu preporuku na umu, Povjerenstvo se jednoglasno složilo da se ovogodišnje nagrade Grada dodijele Ivanu Martinoviću, Nikici Radoniću i Antoniju Bebiću.

Međutim, kada su se članovi Povjerenstva konzultirali sa službenicima gradske uprave, rečeno im je da se mogu dodijeliti samo dvije pojedinačne nagrade Grada. I nakon što je postalo jasno da će se moći dodijeliti samo dvije nagrade, Radić je predložio (s obzirom da se uvijek forsira sport) da se dodijele Bebiću i Radoniću, odnosno, da se odbaci Martinovića. Tome se usprotivila vijećnica Stanka Bašić, koja je istaknula kako su, dok su mislili da se mogu dodijeliti tri nagrade, svi članovi Povjerenstva najviše nahvalili pedagoga Martinovića, da bi ga na koncu jednostavno izbacili. Uslijedilo je potom glasovanje na kojem su vijećnici Radić i Granić glasovali da se nagrade Grada dodijele Bebiću i Radoniću, dok je vijećnica Bašić bila protiv.

Radić i Granić su svojom odlukom pokazali da nisu kompetentni donositi odluke o nagradama Grada i stoga im predlažem da na idućoj sjednici Gradskog vijeća daju ostavke na mjesto članova Povjerenstva i da se na ta mjesta imenuju ljudi koji će bolje raditi taj posao, neovisno kojoj stranci ili listi pripadaju.

Nikica Radonić i Antoni Bebić su vrsni vrgorski športaši i to im nitko ne može osporiti, ali uspoređivati zaslužnost te dvojice mladića sa neumornim radom Ivana Martinovića kroz zadnja četiri desetljeća u vrgorskoj školi je apsurdno i pokazuje da je onaj tko je spreman na tu usporedbu potpuno izgubio kompas o tome što je to zasluga za Vrgorac.

Zaposlenik sam Osnovne škole 'Vrgorac' već nekoliko godina. I vjerujem da mogu pošteno ustvrditi da je pedagog Ivan Martinović jedna od najkompetentnijih, najpožrtvovnijih i najpozitivnijih osoba u našoj školi i daleko zaslužniji za nagradu Grada od svih nabrojanih, ali i mnogih drugih i stoga predlažem svim vijećnicima Gradskog vijeća da na idućoj sjednici Vijeća bace u koš prijedloge vijećnika Radića i Granića i učine ono što je najbolje u ovoj situaciji, odnosno da dodijele nagradu Grada pedagogu Ivanu Martinoviću za sve što je učinio za vrgorsku školu i brojne generacije učenika i nastavnika koje su kroz nju prošle.

Ukoliko Gradsko vijeće ostane pri Radićevom i Granićevom stavu, uvjeren sam da to pedagogu Martinoviću neće smetati. On je skromna osoba i vjerujem da mu više znači lijepa riječ njegovih kolega od nagrade koju bi mu dali nekompetentni vijećnici.

Inače, prijedlog da se pedagogu Martinoviću dodijeli nagrada Grada napisao je i uputio Povjerenstvu ravnatelj Osnovne škole 'Vrgorac' na odlasku Ivo Klinac (i on zaslužuje nagradu Grada, ali to je već neka druga tema). Ravnatelj je napisao zaista lijep i argumentiran prijedlog za nagradu koji ću ispod citirati u cijelosti, kako bi građani bili upućeni kakvu su to bogatu biografiju vijećnici Radić i Granić odbili podržati.

<< Arhiva >>