Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

'Tinovi dani' ostali bez Vrgorčana



"Rodio sam se u narodu koji smatram dostojnim uvaženja i poštovanja."
Tin Ujević


Budući da ove godine u programu manifestacije 'S Tinom u Vrgorcu' nema sudjelovanja Osnovne škole 'Vrgorac', makar samo i za dodjelu nagrade natječaja 'Tin i ja' (što bi samo po sebi također bilo nedovoljno), možemo zaključiti da je plan režimskih kulturnih elita Vrgorca ispunjen - u 'Tinovim danima' više nema Vrgorčana.

A bez Vrgorčana se gubi svaki smisao ove manifestacije. Međutim, odnarođene i nekreativne elite Vrgorca to ne shvaćaju. Otkad su 'Tinovi dani' posljednjih godina, u režiji Gradskog kulturnog središta, profesionalizirani dovođenjem umjetničkih direktora, prvo Gorana Matovića, a potom Milana Štrljića, vrgorska djeca su bila jedino što je i dalje povezivalo Tina Ujevića i Vrgorac. Natječaj 'Tin i ja' Osnovna škola 'Vrgorac' organizira već trinaest godina i na njega se redovito javi nekoliko desetaka škola sa stotinama učeničkih likovnih i literarnih radova. Prema tome, radi se o jednom od najvećih i najvažnijih školskih likovnih i literarnih natječaja u državi, međutim, za Grad Vrgorac (HDZ) to ne znači ništa. Njima je škola tek jedna institucija na koju ne mogu politički utjecati, pa su je jednostavno proglasili nepodobnom i bez pardona izbacili sa manifestacije.

Prošlih godina na 'Tinovim danima' su se znale izvoditi i učeničke predstave. Da, one nisu bile kvalitetne kao one profesionalnih glumaca, ali njihova namjera i nije da budu, već one služe kako bi se djecu, naše sutrašnje nasljednike, povezalo za Tinovom baštinom. Nekada su na 'Tinovim danima' sudjelovali i odrasli Vrgorčani, ljubitelji Tinova lika i djela, i to u samom programu ili kao organizatori. Međutim, ni njih više nema. Lakše je platiti stranca nego se potruditi oko stvaranja nečega svoga. A nešto svoje bila bi naprimjer učenička literarna i likovna kolonija na kojoj bi tjedan dana umjetnici i književnici radili sa vrgorskom djecom na raznim radionicama. Ali u trenutno postavljenim okvirima vrgorske službene kulture takvo nešto je iluzorno očekivati.

I što je na kraju ostalo od 'Tinovih dana'? Ostao je tek kostur manifestacije u organizaciji režima u spomen na čovjeka koji je više nego išta mrzio establišment i režimsku kulturu. To je Vrgorac 2013. godine.

Post je objavljen 23.06.2013. u 23:31 sati.