Prava istina...

srijeda , 30.11.2011.

Ahaaa, to je ta "tiha" manjina... samo ne znam zašto osiromašena većina za njih još uvijek glasuje...

U prodaji 34. broj Vrgoračkih novina

ponedjeljak , 28.11.2011.


U prodaji je 34. broj Vrgoračkih novina – prvih novina Vrgoračke krajine.
U ovom broju donosimo rezultate ankete Vrgoračkih novina o rejtingu listu i premijerskih kandidata tjedan dana prije izbora. Prenosimo i izvješća sa skupova najvećih stranaka. U ovom broju započeli smo i sa objavom stručnih intervjua – prvi na redu je Jurica Katavić, ravnatelj Dječjeg vrtića „Pčelica“. Vjerujem da će čitatelji iz intervjua moći iščitati pregršt stručnih informacija o djelovanju spomenute institucije. Značajan prostor posvetili smo i dvadesetoj obljetnici prelaska Vrgoračke satnije u redove 4. gardijske brigade, uz izvješće sa skupa, donijeli smo i povijesni pregled ratnog puta satnije, te razgovor sa veteranom. Donosimo i fotoizvješće sa druženja vrgorskih studenata u Vrgorcu. Dosta smo prostora posvetili i kulturi, a u rubrici – Izvori za povijest Vrgorske krajine – objavljujemo novinski članak napisan povodom otvaranja ceste Orah – Vrgorac – Makarska 1976. godine.

Uz sve navedeno, u novini se nalazi i cijeli niz vijesti i vjestica iz Vrgorske krajine, osvrt na sportske događaje, kolumne „Pogled unazad“, „Rock tragovi“, filmska preporuka, nagradna križaljka, rubrika „Bez komentara“ i slično.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac, trgovini Ante, trgovini Mario i pekarni Jadran.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb), Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2) i Zagrebu (Profil Megastore, Bogovićeva 7).

BAUK: Zakon o prebivalištu ćemo donijeti u prvih šest mjeseci mandata

nedjelja , 27.11.2011.



Predizbornim skupom pred dupko ispunjenom višenamjenskom dvoranom u Vrgorcu u petak, nositelji liste Kukuriku koalicije za X. izbornu jedinicu predstavili su svoj predizborni program okupljenim Vrgorčanima.

Domaćin skupa, predsjednik GO SDP-a Vrgorac Rade Bobanac rekao je kako se Kukuriku koalicija zalaže za istinsku decentralizaciju i regionalni razvoj, ali u svrhu poboljšanja standarda građana, a ne radi davanja još jedne poluge vlasti u ruke lokalnih moćnika, najčešće HDZ-ovaca, koju oni koriste za dobivanje poslušnosti građana. Uz nezaposlenost, Bobanac je naglasio i najveći politički problem Vrgorca – netočan popis birača. „Neprihvatljivo je da u 21. stoljeću lokalnu vlast u Vrgorcu i drugim gradovima biraju ljudi koji nemaju stvarne veze sa tim gradovima i općinama i neoprostivo je da se mi moramo boriti za osnovno građansko pravo biranja svoje lokalne vlasti. Kolege iz Kukuriku koalicije su se obećale zauzeti da se taj problem što prije riješi,“ rekao je Bobanac.

Predsjednik GO SDP-a Makarska Tonći Bilić rekao je kako Kukuriku koalicija ima ljude i program za suzbijanje korupcije, nepotizma, nezaposlenosti i kriminala. Ništa od toga se neće riješiti dok imamo vladu koja ne zna za riječ moral, bio je rezolutan Bilić

Gradonačelnik Korčule Mladen Marelić govorio je o problemima poljoprivrednika koji trpe štete zbog uvoza. „Ova vlast je dozvolila da se u Hrvatsku uvozi 500% više vina nego što Hrvatska proizvodi. Nama vinarima se vrše rigorozne kontrole vina prije puštanja na tržište, a tko prati što se uvozi“, zapitao se Marelić. Govorio je i o lošoj prometnoj povezanosti naglasivši kako je neprihvatljivo da put od Korčule do Vrgorca traje dva sata i da će se u novoj vlasti založiti za što bržu realizaciju projekta tunela Ravča – Drvenik.

Predsjednik splitsko-dalmatinskog HNS-a Srđan Gjurković rekao je kako HDZ optužuje Kukuriku koaliciju da želi dovesti MMF i rezati socijalna prava. „To je laž. Mi želimo Hrvatsku izvesti iz krize našom pameću i našim ljudima, a socijali, umirovljenicima i braniteljima ne možemo ništa uzeti jer su već dovedeni na rub. Možemo samo raditi da im poboljšamo standard. Obračunati ćemo se sa nelikvidnošću države kao najvećeg neplatiše, a moramo vratiti i čast obnašanja dužnosti političara koju je HDZ doveo na vrlo niske grane,“ rekao je Gjurković.

Nositelj liste Arsen Bauk je rekao kako je lista Kukuriku koalicije jedina koja ima ljude i znanje za uvođenje nužnih promjena u hrvatskom društvu, a da je sve ostalo eksperimentiranje koje neće dati rezultata. Govoreći o najvećem političkom problemu Vrgorca – biračkim popisima, Bauk je rekao kako Hrvatska mora pomoći svojim državljanima u BiH dotacijama koje će izglasati Sabor. Ali ta pomoć ne smije biti vezana za prijavu prebivališta u Hrvatskoj, i ni slučajno ne smije uključivati pravo tim ljudima da izabiru lokalnu vlast u Vrgorcu ili Makarskoj, na što nemaju nikakvo pravo jer tu ne žive. „To nije pravedno ni pošteno. Socijalna i druga prava trebaju svakako imati, ali pravo na glasovanje u Vrgorcu ni slučajno. Ili će biti tako, ili vam više ne moramo dolaziti i tražiti od vas da glasujete za nas. Nećemo onda biti vjerodostojni, jer problem vidimo i moramo ga riješiti. Zakon o prebivalištu, koji je HDZ predložio, na kraju je i povukao jer mu politički nije odgovarao. Donošenje tog zakona je jedan od prioriteta i nova vlada će ga donijeti u prvih šest mjeseci mandata kako bi lokalni izbori 2011. mogli biti regularni i pošteni,“ rekao je Bauk. Govoreći o činjenici da Vrgorac, iako grad Splitsko-dalmatinske županije, sudski pripada Dubrovniku, Bauk je rekao kako je i ranije inzistirao da Vrgorac sudski pripadne Splitu, a da će tako i biti u novoj vlasti, jer to žele Vrgorčani.

PREDIZBORNA ANKETA No 2. Za koga će Vrgorčani glasovati 4. prosinca?

četvrtak , 24.11.2011.

Kako se Parlamentarni izbori bliže, na blogu radimo drugu i posljednju anketu rejtinga stranaka, koalicija i nezavisnih listi, te premijerskih kandidata na prostoru Vrgorske krajine desetak dana prije izbora. Molio bih stoga sve posjetitelje bloga da unesu svoj glas na obje ankete kako bi imali što vjerodostojnije podatke. Znam da će ponavljanje ankete vjerojatno smanjiti interes, ali vjerujem da će podaci biti zanimljivi kao i prvi put.

Za koga ce te glasovati na Parlamentarnim izborima 4. prosinca?
HDZ-HGS
Hrvatski laburisti
HSLS
HSP
HSP Ante Starcevic - HCSP
HSS
SDP-HNS-HSU-IDS
NL don Ivan Grubisic
  
pollcode.com free polls 




Premijerski kandidat za kojega cu glasovati je:
Josip Friscic
Ljubo Jurcic
Jadranka Kosor
Darinko Kosor
Dragutin Lesar
Zoran Milanovic
Danijel Srb
Ruza Tomasic
  
pollcode.com free polls 

"Vrgoračka vlast nema pojma da "leže" na rudnom bogatstvu"

nedjelja , 20.11.2011.

ane.

Izvor SLOBODNA DALMACIJA, 20.11.2011.

Vrgorac pod sobom čuva pravo blago, oko 2,450 milijuna kubičnih metara gline, idealne za proizvodnju pune i rupičaste opeke, šupljih blokova, crijepa i kanalice, sirovine dovoljne za višedesetljetnu proizvodnju.

Unatoč velikoj mogućnosti za razvoj gospodarstva, o čemu svjedoče i dva posjeta zainteresiranih investitora još krajem prošlog stoljeća, rudni eldorado i nadalje miruje.

Tome je pridonijela, naravno uz dosadašnje gradske oce, i aktualna gradska postava s gradonačelnikom Borislavom Matkovićem na čelu, koji o vrijednom nalazištu u svojem susjedstvu doslovce pojma nema.

Prvom čovjeku Vrgorca, koji nam je u kratkom telefonskom razgovoru pokazao priličnu količinu neljubaznosti, trebali su se dogoditi novinari kako bi ga upoznali s blagom iz njegova kraja.

“Nevjerni Toma” nije vjerovao u postojanje vrijednog resursa ni kad smo mu spomenuli zagrebačku znanstvenu ekspertizu, izrađenu prije više od 50 godina. Nije pomogao ni spomen na elaborat sugrađanina mu Milana Miše Rakića, dipl. ing. geologije.

Vrijedni je geolog u svoj rad upleo brojne dokaze o vrgoračkom resursu, a uz to je dao i jasne vizije razvoja. Taj elaborat već 18 godina leži zaboravljen u ladicama nekadašnje općine, danas Grada Vrgorca.

 Ma koja glina, koji elaborat, koja studija. Nitko mi se u vezi s tim nije obraćao. Nemam pojma, na sastanku sam, a i nemam vremena. Ma što ja imam davati mišljenje, ne znam ništa o tome – rekao je nervozni gradonačelnik, o čijem gradu i njegovim bogatstvima očito bolje znaju splitski novinari nego on sam.

Pa ga poučimo: 50-ih godina prošlog stoljeća znanstvenici sa zagrebačkog Zavoda za geološka istraživanja u traženju nove ciglane istražili su devet kilometara dugo Rastočko polje i pritom na predjelu Vršci dokazali postojanja rezervi opekarske gline na površini od oko 41 hektara.

Industrijska probna proizvodnja bila je bingo, donijela je potvrdu da Vrgorac leži na blagu iz kojega se godišnje može proizvesti više od desetak milijuna opeka i crjepova.

I kako to kod nas obično biva, cijela bi priča pala u zaborav da nije bilo geološkog stručnjaka Milana Miše Rakića, koji je 90-ih izradio elaborat. Pokazao ga je tadašnjim općinskim čelnicima, predao im ga, na kraju balade doživjevši da njegov siže dočeka istu sudbinu kao i nalazište.

Stvaranje jezerske plaže
 Sintezirao sam sve što je bilo vezano uz postojanje mineralnog blaga ovoga kraja i njegove potencijalne eksploatacije u tvornici u gospodarskoj zoni na Majića pravcu. Prema znanstvenim istraživanjima zagrebačkih stručnjaka, površina eksploatacijskog dijela svela bi se na oko 15 hektara površine. No, nije u pitanju samo glina, ja sam išao korak dalje i predložio stvaranje akumulacijskog jezera koje bi nakon eksploatacije nastalo u glinenom iskopu. Dubina bi mu bila do osam metara, a primilo bi oko milijun kubika vode. Jezero bi riješilo problem devastacije okoliša, eliminiralo bi jesenska i zimska plavljenja polja te ljetne suše – nudi zanimljivu ideju inženjer Rakić.

Izgradnjom kanala postigla bi se mogućnost navodnjavanja sada praktički posve nerealiziranog velikog neobrađenog zemljišta idealnog za razvoj poljoprivrede.

Razina jezera, drži Rakić, stalno bi se održavala vodom iz rijeke Matice. S uređenošću, cijeli bi projekt našao prostora i za stvaranje jezerske plaže te pratećih turističkih sadržaja.

 Velika količina gline i zemljišta samo stoji, a na dohvatu imamo silne mogućnosti za razvoj. Uz malo interesa i dobrog investitora, Vrgorcu se nude velike šanse za napredak – kaže Rakić.

PIŠE TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆ
SNIMIO JOŠKO ŠUPIĆ / CROPIX

Vlast i birokracija ‘ugušili’ talijanske i njemačke investicije
Prvi investitorski pokušaj vezan je uz skupinu talijanskih poduzetnika koji su rastočku glinu namjeravali obrađivati u jednoj hercegovačkoj tvornici. Lokalna vlast nije podržala takvu opciju. Drugi naum skupine njemačkih poslovnih ljudi spriječila je birokracija, standarni hrvatski problem s neriješnim imovinsko-pravnim odnosima. S takvim se beskonačnim trakavicama investitori nisu željeli nositi i brzo su odustali od nakane.

Priča o gradu

petak , 18.11.2011.



Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?
Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko ce Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac - netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi.

Siniša Glavašević, 1991.


ANKETA No1. Vrgorac, parlamentarni izbori 2011.

nedjelja , 13.11.2011.

Hvala svima koji su sudjelovali u anketi koja je trajala tijekom prošlog tjedna. Ispod slijede rezultati prikazani u grafikonima:

LISTE



PREMIJERSKI KANDIDATI




PREDIZBORNA ANKETA Za koga će glasovati Vrgorčani 4. prosinca?

četvrtak , 10.11.2011.

Za koga cete glasovati na parlamentarnim izborima 4. prosinca 2011. godine?
HDZ-HGS
Hrvatski laburisti
HSLS
HSP
HSP Ante Starcevic - HCSP
HSS
SDP-HNS-HSU-IDS
NL don Ivan Grubisic
  
pollcode.com free polls 



Premijerski kandidat za kojega cu glasovati je:
Josip Friscic
Ljubo Jurcic
Jadranka Kosor
Darinko Kosor
Dragutin Lesar
Zoran Milanovic
Danijel Srb
Ruza Tomasic
  
pollcode.com free polls 


P.S. višestruka glasovanja nisu moguća (bar tako piše na anketnoj stranici :) )

Nema brige za budućnost! :)

nedjelja , 06.11.2011.

Veterani obilježili dvadesetu obljetnicu priključenja Vrgoračke satnije Četvrtoj gardijskoj brigadi

subota , 05.11.2011.



Dvadesetu obljetnicu priključenja Vrgoračke satnije 4. gardijskoj brigadi obilježili su jutros njezini pripadnici otvaranjem izložbe ratnih fotografija u prostorijama gradske uprave, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule suborce, svečanim mimohodom ulicama Vrgorca, svetom misom i svečanom akademijom u višenamjenskoj dvorani grada.
Izložbu ratnih fotografija otvorili su Bore Miličević, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Vrgorac i umjetnica Kornelija Bajalo.
Po otvaranju izložbe veterani satnije položili su vijence i zapalili svijeće za poginule suborce kod Spomenika branitelja, a potom prošli ulicama Vrgorca u svečanom mimohodu. Potom je uslijedila Sveta misa za hrvatske branitelje koju je predvodio fra Petar Vrljičak. Točno u podne u višenamjenskoj dvorani započela je svečana akademija. Nakon prigodnih pozdrava, prisutni veterani i građani mogli su pogledati kratki dokumentarni film o satniji temeljen na amaterskim snimkama snimljenim 14. prosinca 1991. godine na drniškom području. Po završetku filma prisutnima su se obratili Bore Miličević, Božo Zadro, predsjednik Udruge 4. gardijske brigade, gradonačelnik Boris Matković, dožupan Luka Brčić, te predsjednik udruge specijalne policije HR-HB Zdenko Jurić. Preneseni su i pozdravi ratnog zapovjednika Damira Krstičevića.
Vrgoračka satnija nastala je 28. lipnja 1991. godine, a njezinih 76 pripadnika priključilo se 1. studenoga 1991. godine 4. gardijskoj brigadi kao 3. satnija 4. bojne. Tijekom Domovinskog rata poginula su njezina tri pripadnika, a ranjeno ih je dvanaest.

HMNK Vrgorac poražen u Kninu - Vrcan ponudio ostavku



Na sinošnjem gostovanju kod kninskog Kijeva, malonogometaši Vrgorca teško su poraženi rezultatom 3:8. Nastavak je to loših igri nakon prošlotjednog poraza od Uspinjače 1:3. U toj utakmici malonogometaši Maid Ramić i Alen Lalić nisu mogli igrati jer nisu ishodili radne dozvole, koje su u međuvremenu dobivene pa su oni i zaigrali. Isto tako, kako je poznato, klub ne može računati ni na mladog Duška Martinca koji se ozbiljno ozlijedio i izbivati će sa terena do kraja sezone.

Na poluvremenu sinošnje utakmice, koji je završio rezultatom 1:6 za kninske domaćine, klupu nebeskoplavih iznenada je napustio trener Mirko Vrcan, pa je ekipu do kraja utakmice vodio Arben Ademi. Kako Vrgoračke novine neslužbeno doznaju, Vrcan je u tom trenutku ponudio ostavku na svoju dužnost trenera malonogometnog kluba Vrgorac GTP. Detaljnije informacije iz kluba o tom događaju ne izlaze u javnost, pa je zasad nepoznato jeli se radilo o spontanoj odluci uzrokovanoj lošim rezultatom ili stvarnom odlasku sa mjesta trenera.

DODATAK Najnovija informacija je da Vrcan nije dao bezuvjetnu ostavku, već je nakon loših rezultata ponudio mandat trenera momčadi na odluku Upravnom odboru kluba.

Zoran Milanović posjetio Vrgorac

petak , 04.11.2011.



Predsjednik SDP-a i premijerski kandidat Kukuriku koalicije Zoran Milanović posjetio je danas Vrgorac, u društvu gospodarskog stratega SDP-a Branka Grčića i predsjednika ŽO Splitsko-dalmatinske županije Arsena Bauka. Boravak je započeo radnim sastankom sa domaćinom susreta, predsjednikom GO SDP-a Vrgorac Radom Bobancem. Nakon toga, Milanović je posjetio mesnu industriju „Braća Pivac“ gdje je zajedno sa domaćinima – Nenom, Ivicom i Miljenkom Pivcem obišao pogon. Nakon obilaska, koji je bio zatvoren za medije, Milanović je odgovarao na pitanja novinara. Rekao je kako da usprkos anketama koje daju veliku prednost Kukuriku koaliciji, ništa još nije gotovo. Rekao je kako će ova predizborna kampanja biti najjeftinija dosad, i da mu je drago zbog toga.
Osim o dnevnoj politici, Milanović je iznio i svoje impresije ostvarene tijekom posjeta MI „Braća Pivac“. Rekao je kako je tvrtka nastala i ostala u obitelji, i kako ona može biti primjer poslovanja za druge u Hrvatskoj.
Po završetku druženja sa novinarima, Milanović i njegovi suradnici povukli su se u prostorije MI „Braća Pivac“ gdje su održali razgovore sa braćom Pivac, koji su bili zatvoreni za javnost, ali kako neslužbeno doznajemo, nije bilo govora o mogućim Pivčevim donacijama za kampanju Kukuriku koalicije.

KOMUNALNO: I vikendaši moraju plaćati odvoz otpada

srijeda , 02.11.2011.



Potaknuto upitom vezanim za jedan slučaj, Komunalno d.o.o. Vrgorac odaslalo je medijima priopćenje u kojem ističe kako i građani vikendaši koji posjeduju objekt na području Grad Vrgorca moraju plaćati odvoz otpada. Slijedi priopćenje u cijelosti:

Broj: 564/11
Datum: 02. studenog 2011. god.

PREDMET: Izjava za novine

Gospodinu Milanu Ratimiru Kovačeviću odvoz kućnog otpada naplaćuje se sukladno Odluci Grada Vrgorca od 22. srpnja 2004. godine, koja glasi da je svatko tko ima stambeni objekt na području Grada Vrgorca, a ne živi u njemu, bez obzira na dinamiku boravka dužan plaćati 24 kune mjesečno za odvoz otpada.
Isporuka vode i zbrinjavanje otpada nisu ničim vezani jedno uz drugo, osim što se na istom računu nalaze iznosi za odvoz smeća i isporuku vode ukoliko je određeno domaćinstvo na istu priključeno.
Činjenica je da Odluka o naplati odvoza komunalnog otpada za one osobe koje nemaju stalno mjesto boravka na području Grada Vrgorca nije najbolje formulirana, te će ista doživjeti promjenu.
Međutim, od Dragljana pa do Župe sa stalnim mjestom boravka nema ni stotinjak žitelja, i to pretežno starije životne dobi, a činjenica je da se na tom području nalazi stotinjak kontejnera koji se uredno prazne i uvijek su puni kućnog otpada, ukazuje na problem da tzv. „vikendaši“ čije stalno mjesto boravka nije na području Grada Vrgorca, a imaju svoje obiteljske kuće odlažu kućni otpad u postavljene kontejnere.
Uprav zbog pritiska mjesnih odbora i žitelja koji stalno žive na području Grada Vrgorca, Grad Vrgorac je donio navedenu Odluku.

S poštovanjem, Direktor:
Boris Erceg, ing.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>