BAUK: Zakon o prebivalištu ćemo donijeti u prvih šest mjeseci mandata

nedjelja , 27.11.2011.



Predizbornim skupom pred dupko ispunjenom višenamjenskom dvoranom u Vrgorcu u petak, nositelji liste Kukuriku koalicije za X. izbornu jedinicu predstavili su svoj predizborni program okupljenim Vrgorčanima.

Domaćin skupa, predsjednik GO SDP-a Vrgorac Rade Bobanac rekao je kako se Kukuriku koalicija zalaže za istinsku decentralizaciju i regionalni razvoj, ali u svrhu poboljšanja standarda građana, a ne radi davanja još jedne poluge vlasti u ruke lokalnih moćnika, najčešće HDZ-ovaca, koju oni koriste za dobivanje poslušnosti građana. Uz nezaposlenost, Bobanac je naglasio i najveći politički problem Vrgorca – netočan popis birača. „Neprihvatljivo je da u 21. stoljeću lokalnu vlast u Vrgorcu i drugim gradovima biraju ljudi koji nemaju stvarne veze sa tim gradovima i općinama i neoprostivo je da se mi moramo boriti za osnovno građansko pravo biranja svoje lokalne vlasti. Kolege iz Kukuriku koalicije su se obećale zauzeti da se taj problem što prije riješi,“ rekao je Bobanac.

Predsjednik GO SDP-a Makarska Tonći Bilić rekao je kako Kukuriku koalicija ima ljude i program za suzbijanje korupcije, nepotizma, nezaposlenosti i kriminala. Ništa od toga se neće riješiti dok imamo vladu koja ne zna za riječ moral, bio je rezolutan Bilić

Gradonačelnik Korčule Mladen Marelić govorio je o problemima poljoprivrednika koji trpe štete zbog uvoza. „Ova vlast je dozvolila da se u Hrvatsku uvozi 500% više vina nego što Hrvatska proizvodi. Nama vinarima se vrše rigorozne kontrole vina prije puštanja na tržište, a tko prati što se uvozi“, zapitao se Marelić. Govorio je i o lošoj prometnoj povezanosti naglasivši kako je neprihvatljivo da put od Korčule do Vrgorca traje dva sata i da će se u novoj vlasti založiti za što bržu realizaciju projekta tunela Ravča – Drvenik.

Predsjednik splitsko-dalmatinskog HNS-a Srđan Gjurković rekao je kako HDZ optužuje Kukuriku koaliciju da želi dovesti MMF i rezati socijalna prava. „To je laž. Mi želimo Hrvatsku izvesti iz krize našom pameću i našim ljudima, a socijali, umirovljenicima i braniteljima ne možemo ništa uzeti jer su već dovedeni na rub. Možemo samo raditi da im poboljšamo standard. Obračunati ćemo se sa nelikvidnošću države kao najvećeg neplatiše, a moramo vratiti i čast obnašanja dužnosti političara koju je HDZ doveo na vrlo niske grane,“ rekao je Gjurković.

Nositelj liste Arsen Bauk je rekao kako je lista Kukuriku koalicije jedina koja ima ljude i znanje za uvođenje nužnih promjena u hrvatskom društvu, a da je sve ostalo eksperimentiranje koje neće dati rezultata. Govoreći o najvećem političkom problemu Vrgorca – biračkim popisima, Bauk je rekao kako Hrvatska mora pomoći svojim državljanima u BiH dotacijama koje će izglasati Sabor. Ali ta pomoć ne smije biti vezana za prijavu prebivališta u Hrvatskoj, i ni slučajno ne smije uključivati pravo tim ljudima da izabiru lokalnu vlast u Vrgorcu ili Makarskoj, na što nemaju nikakvo pravo jer tu ne žive. „To nije pravedno ni pošteno. Socijalna i druga prava trebaju svakako imati, ali pravo na glasovanje u Vrgorcu ni slučajno. Ili će biti tako, ili vam više ne moramo dolaziti i tražiti od vas da glasujete za nas. Nećemo onda biti vjerodostojni, jer problem vidimo i moramo ga riješiti. Zakon o prebivalištu, koji je HDZ predložio, na kraju je i povukao jer mu politički nije odgovarao. Donošenje tog zakona je jedan od prioriteta i nova vlada će ga donijeti u prvih šest mjeseci mandata kako bi lokalni izbori 2011. mogli biti regularni i pošteni,“ rekao je Bauk. Govoreći o činjenici da Vrgorac, iako grad Splitsko-dalmatinske županije, sudski pripada Dubrovniku, Bauk je rekao kako je i ranije inzistirao da Vrgorac sudski pripadne Splitu, a da će tako i biti u novoj vlasti, jer to žele Vrgorčani.

<< Arhiva >>