voltaren https://blog.dnevnik.hr/voltaren-salt

srijeda, 02.04.2014.

Inovacija+daleko=blizu

s obzirom da je svemir uglavnom crn i ne vidi se baš nešto posebno, osim kad dođeš jako jako blizu nečemu, a svaki pravi svemirski brod ima onaj veliki ekran umjesto prozora, onda bi mogli taj ekran protegnuti po čitavoj palubi, ili ako hoćeš i čitavom brodu, i umjesto zidova imati ekran na kojeg možemo puštati što god poželimo - na primjer šumu ili livadu s kravama, a možemo jednostavno umjesto crnog svemira s malim žutim zvijezdama staviti zeleni svemir s velikim plavim zvijezdama.


Eureka! A primjenjivat će se jednom u budućnosti na svim većim međugalaktičkim brodovima. Jer je i zgodno i korisno.

...ne vidi se baš nešto posebno, osim kad dođeš jako jako blizu nečemu, ...



Upravo tako, ne vidi se osim kad priđeš bliže. Pa samo treba približiti. A tako je jednostavno! Kroz oplatu će biti provučena cijela mreža od nekoliko tisuća mini-teleskopa, ravnomjerno posloženim meridijanima i paralelama broda. Neće to biti skupa investicija u to vrijeme, osobito jer će se izbjeći ono najzahtjevnije, brušenje velikih staklenih leća koje se onako krhke inače lako lome i tehnologija današnjice još nije svladala ograničenja s dimenzijama promjera. Ovdje će te leće biti obične hologramske projekcije čije će se veličina moći lako mijenjati prema potrebi.

Slike s tih teleskopa koji će dakle pokrivati po 360° u svim mogućim smjerovima prema vanjskom svemiru (nećemo sad i o unutarnjem, dosta je bio prošli post, stvarno) bit će usmjeravane u centralni procesor koji će ih na zahtjev odašiljati na bilo koji od svih onih ekrana razvučenih duž unutarnjih zidova, hodnicima, sobama, dvoranama.

Tako će se u bilo kojem trenutku slika tame u neposrednoj blizini moći zamijeniti živopisnim pogledom na najbliži konkretni svemirski objekt, ma kuda da usmjeriš oči/okulare. Ako uneseš u daljinski Zemljine koordinate, odmah su ti dostupne slike tamošnje livade s kravama i to je možda i bolje nego ih vući uokolo svemirom, ipak im je ono tamo prirodno okruženje. Mislim si sad, možda krave već sad znaju više nego mi o svemu ovome, pa zato imaju običaj svako malo mahnuti repom (onako kao što djeca mašu avionima u letu), zato jer su svjesne da ih netko gleda tamo iz daljine? Mah-mah :)

Jasno mi je da opet ostaje problem vremenske razdaljine, iako će biti moguće vidjeti stvarne slike uokolo - one će i dalje biti samo svjetlosni odraz prošlosti, ali i to je nešto. Barem i tako premoštena daljina smanjit će osjećaj usamljenosti izgubljenih svemirskih lutalica. Pa držim da je to još jedan vrijedan pronalazak!

02.04.2014. u 09:58 • 0 Dijagnoza?#^

<< Arhiva >>