Venecija, grad kanala i mostova

10.03.2014.

Mnogo sam puta prateći ponude za putovanja naletio na povoljne aranžmane za Veneciju, grad romantike, prelijepih kanala i mostova. Nekako sam je sve do sada uvijek preskakao, međutim super ponuda za putovanje iz Zagreba i toliko puta nahvaljeni karneval bio je dovoljno dobar razlog za posjetu ovom posebnom gradu.
Autobusom smo preko Slovenije došli do Lido de Jesola poznatog talijanskog ljetovališta gdje su nas dočekale hrpe autobusa iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke Republike itd. čiji su turisti također krenuli u Veneciju na karneval. U Lidu smo se ukrcali na brod koji nas je za 30 minuta vožnje prevezao do Venecije, na dok pored samog ulaza na trg Sv. Marka.



Dan je bio oblačan, ali to nije spriječilo more turista da uživaju u ljepotama ovoga grada. Mi smo svoj obilazak započeli naravno na trgu Sv. Marka koji je bio prepun ljudi, naročito onih pod poznatim venecijanskim maskama. Uz morske dokove se na sve strane prodaju suveniri među kojima su i već spomenute maske. Naša preporuka je da ne trčite odmah sa kupovinom suvenira baš tu oko trga, pošto su nešto dalje od trga cijene znatno povoljnije. Maske pored trga koštaju između 15 i 30 eura, a magneti od 3 do 4 eura.

TRG SV. MARKA

DETALJI SA KARNEVALA

Na ulazu u trg nas je naravno dočekala predivna Duždeva palača u kojoj su živjeli izabrani venecijanski vladari, koji su nakon izbora morali napustiti svoj dom kako bi prešli u palaču. Na trg smo ušli između dva visoka stupa na čijem se vrhu desno nalazi simbol Venecije, lav sa krilima, te lijevo kip Sv. Teodora, prvog zaštitnika Venecije.

DUŽDEVA PALAČA

Dakako na samom trgu se najviše ističe zvonik bazilike Sv. Marka koji je visok preko 98 metara. Izgradnja zvonika je započeta još u 9. stoljeću, a kroz vrijeme je doživljavao mnoge promjene i rekonstrukcije. Najveću je tragediju zvonik bazilike Sv. Marka doživio 1902. godine kada se potpuno urušio. 1912 je rekonstruiran i to na tisućitu obljetnicu izgradnje prve crkve sv. Marka u Veneciji.

TRG SV.MARKA

Na našu veliku žalost bazilika Sv. Marka koja je možda i jedan od najljepših sakralnih objekata koje sam vidio bila je zamotana u platno zbog rekonstrukcije jednog dijela kupole. Ipak i ono što smo uspjeli vidjeti je lijepo, posebno freske na ulazu u baziliku. Bazilika je izgrađena u bizantskom stilu, a posebno je zanimljiva priča o grčkim konjima koji se nalaze na bazilici. Naime priča kaže kako konji Sv. Marka potječu još iz antičkog doba, a u Veneciju su dospjeli 1204 godine kada je tadašnji dužd prilikom osvajanja Konstantinopola zaplijenio konje i donio ih u Veneciju. No priča oko grčkih konja tu ne staje, jer ih nakon svoga pohoda na Veneciju Napoleon odnio u Pariz. Konji su 1815. ponovno vraćeni u Veneciju, restaurirani te sačuvani unutar bazilike Sv. Marka. Grčki konji koji se danas nalaze na bazilici su zapravo brončane replike originalnih grčkih konja.

BAZILIKA SV.MARKA

FRESKE NA ULAZU U BAZILIKU

Nakon šetnje trgom smo se odlučili u razgledavanje kanala i mostove sa obje strane kanala Grande. Venecija preko svoga najvećeg kanala ima svega četiri most koji su jedan od drugog poprilično udaljeni što uz dosta hoda pruža mogućnost za pobliže upoznavanje šarolikih malih ulica sa uskim kanalima i lijepim mostovima. Prvi most (inače drveni) preko kojega smo prešli preko kanala Grande je bio Ponte dell'Academia sa kojeg se pruža veličanstven pogled na crkvu Santa Maria della Salute. Crkva koju venecijanci zovu skraćeno Salute 1630 godine je posvećena Blaženoj djevici Mariji kojoj su se venecijanci molili u vrijeme epidemije kuge koja se ubrzo u potpunosti povukla.

POGLED PREMA CRKVI SALUTE

POGLED NA LIJEVU OBALU KANALA GRANDE SA CRKVOM SALUTE

Lijevom obalom kanala Grande smo od bazilike Salute preko malih kamenih mostova koji spajaju venecijanske ulice preko uskih kanala krenuli prema jednoj od najznačajnijih znamenitosti u Veneciji, mostu Rialto. Usput smo naišli na mnogo malih lijepih trgova i crkava poput gotičke bazilike Santa Maria Gloriosa dei Frari čiji je zvonik drugi po visini u Veneciji iza onog na crkvi Sv.Marka.

SANTA MARIA GLORIOSA DEI FRARI

Na ovoj relaciji prije mosta Rialto smo naišli na poprilično jeftine suvenire (maske po 10 eura, magnetiće po 1 euro) koje su postupno rasle što smo bili bliži mostu. Predivni most Rialto smo prvo sišli pogledati i uslikati sa obale kanala Grande ispod kojeg su neprekidno prolazili privatni brodovi, gondole i Vaporetto linije javnog prijevoza. Most Rialto je uz trg Sv. Marka najljepša građevina u Veneciji. Kameni most koji se u obliku luka nadvija nad kanalom Gradne izgrađen je 1591. godine. Na njegovom mjestu je još prije stajao most pontonski, pa drveni most koji se u više navrata urušavao. Rialto je uvijek prepun ljudi koji uživaju u pogledima na kanal Grande, te obilaze mnoge dućane koji se nalaze na i oko mosta.

RIALTO MOST

Naša ideja obilaska Venecije je bila prehodati put od Trga Sv. Marka, preko mosta Rialto do mosta Ponte degli Scalzi. Inače most Ponte degli Scalzi je dobio ime po crkvi bosonogih fratara koja se nalazi u njegovoj blizini, a upravo ispod toga mosta krenula je I vožnja brodom kroz kanal Grande natrag do trga Sv.Marka.

PONTE DEGLI SCALZI

Cijeli vrijeme namjerno nisam spominjao gondole koje su sigurno ono što mami mnoge turiste u Veneciji. Naime kada sam u pripremi za putavanje čitao o Veneciji naišao sam na pomalo šokantne podatke da vožnje tim romantičnim brodovima košta paprenih 50 do 80 eura. Mi smo odabrali deset puta povoljniju ponudu, te kupili karte za Vaporetto. 7 Eura je cijena jedne vožnje u maksimalnom trajanju od 90 minuta što je veoma prihvatljivo. Na brodu bude poprilična gužva, ali smo se uspjeli pozicionirati uz rub odakle smo uživali u pogledu na ljepote kanala i raskošne venecijanske palače.

PONUDE ZA VOŽNJU GONDOLAMA SU NA SVE STRANE

POGLED NA PALAČE UZ KANAL SA VAPORETTA

Po povratku na dok pored trga Sv.Marka smo produžili do mosta Uzdaha koji spaja duždevu palaču sa starim venecijanskim zatvorom. Most Uzdaha je postao poznat po priči engleskog romantičara Lorda Byrona koji je tvrdio kako su upravo preko ovoga mosta zatvorenici posljednji puta vidjeli slobodu i stvarni svijet prije pogubljenja nakon čega bi uzdahnuli i krenuli put pogubljenja. Jedna od legendi opisuje kako je iz inače strogo čuvanog zatvora do kojeg se dolazi mosto pobjegao i poznati venecijanski ljubavnik Casanova.

MOST UZDAHA

Nedaleko od most Uzdaha smo posjetili i zanimljivi komplekt Arsenal koji je sinonim za brodogradilište, oružarnicu i skladište koje je upotrebljavala Mletačka Republika. Arenal je izgrađen od opeka koji građevini daje lijepu rozu boju, dok građevinu na dva dijela od kojih svaki ima svoj toranj dijeli mali kanal.

ARSENAL

Na lijevoj strani kanala su i vrata ispred koje stoje veliki kipovi mletačkog lava simbola Venecije. Pošto se već polako spuštao mrak prije odlaska smo se još jedanput vratili na trg Sv.Marka kako bi doživjeli večernju atmosferu. Ostao sam malo razočaran činjenicom da zvonik Sv. Marka uopće nije okružen noćnim svjetlom.

TRG SV: MARKA NOĆU

Iako u Veneciji nismo proveli puno vremena mislim da smo uspjeli obići i što je najvažnije prehodati gotovo sve značajne lokacije, te u isto vrijeme doživjeti onda manje poznati dio sporednih venecijanskih ulica. Grad stvarno krasi jedinstvena arhitektura, ali i činjenica da je Venecija grad koji je u potpunosti na vodi koja joj kako vrijeme odmiče opasno prijeti. Doslovno na svakom koraku u Veneciji imate što vidjeti i ostati impresionirani. Cijene i nisu toliko velike koliko se priča, pošto dalje od trg možete naći povoljnije cijene hrane i suvenira. O restoranima i kafićima ne mogu suditi jer iste nismo koristili. Kao najveće razočarenje moram istaknuti visoke cijene upotrebe javnih toaleta koje koštaju 1,50 euro, no u suštini to je ipak Venecija koja će unatoč svim svojim koje kao turistički grad ima svima pružiti puno više lijepog i nezaboravnog.

VENECIJA OBILUJE RASKOŠNIM ŠARENIM ZGRADAMA I PALAČAMA

MALE ULIČICE KRASE USKI KANALI I MOSTOVI KOJIH U VENECIJI IMA OKO 400


22.02.2014
With Marina M.

10 Things you should know before visiting Venice

06.03.2014.



1. Venice is not a big city so you can enjoy it's beauty on foot! You can visit the major attractions in a few hours!

2. When in Venice expect big crowds since about 60 000 people visits the city daily. Crossing the bridges can be tiring and rather slow because of that (especially when it comes to Rialto bridge)!

3. Prices in Venice are high but not as high as many claim and exaggerate! You can buy souvenirs in special offers for example 10 magnets for 10 euros, or 12 postcards for 2 euros! If you want to buy souvenirs try to look them in streets away from St. Mark's Square and the Rialto bridge! Be aware of adverse courses in exchange offices near significant monuments!

4. If you visit Venice in time of a carnival you will enjoy a unique experience that in Europe can only be experienced in Venice!

5. Many restaurants and cafes in the city do not have a toilet, while the prices in public toilets are quite high (1.50 euro)!

6. Public transportation in Venice is by boat! Best solution is the public transportation by Vaporetto boats. One ride for 90 minutes costs 7 euros. Gondola rides are quite expensive, the prices go from 50 to 80 euros!

7. If you walk around the city buy a tourist map for easy reference especially if you want to cross over the canal Grande over the four mane bridges that are quite distant from one another!

8. Be free to lose yourself in many Venetian streets with narrow channels and beautiful small bridges. You will be delighted with squares, small churches and colorful buildings!

9. Do not miss on seeing ‘’less’’ known sights in Venice like the Arsenal, Santi Giovanni e Paolo church, San Simeone Piccolo church...!

10. Finally just enjoy Venice, the city of colors, canals, bridges, lagoons and architecture that is in many ways unique in the world. Do not forget that the Venetians once had their own Republic and that they are a special kind of people who are primarily very kind!

22.02.2014 with Marina M.

Ljubljana, grad zmajeva i šarenih boja

02.03.2014.

Iako poprilično blizu o Ljubljani stvarno nisam imao nikakvu predstavu do trenutka kada smo planirali naše putovanje tamo. Čitajući o glavnom gradu Slovenije najviše me zainteresirala njegova legenda o zmaju. Tijekom našeg boravka u Zagrebu odlučili smo se za prijevoz vlakom do Ljubljane koji nas je košta prihvatljivih 200 kuna za povratnu kartu.
Vlak se od Zagreba do Ljubljane vuče neka dva sata uz stajanje na graničnom prijelazu između Hrvatske i Slovenije. Ljubljanska željeznička stanica se nalazi gotovo u centru grada, te razdvaja noviji sjeverni dio grada od južnog starog i turistički zanimljivijeg dijela Ljubljane.



Od željeznice do centralnog Prešernova trga smo hodali svega 10 minuta i kao što sve turističke preporuke predlažu započeli upoznavanje glavnog grada Slovenije. Ljubljana inače nije veliki grad i nema tramvajski prijevoz, ali ju je veoma lako upoznati hodajući. Na Prešernovom trgu nas je dočekala životopisna crkva Marijina Uznesenja koja je više privlačna zbog svoje boje nego li zbog neke fenomenalne arhitekture, zanimljiva je, ali nije Notre Dame sretan.

PREŠERNOV TRG

Na trgu je spomenik slovenskom pjesniku Francu Prešerenu po kome trg nosi i ime, a pored trga teče rijeka Ljubljanica preko koje se prelazi najpoznatijim i najzanimljivijim gradskim mostom Tromostovje, koji zapravo predstavlja sustav od tri mosta.

TROMOSTOVJE

SPOMENIK FRANCU PREŠERNU

Prije prelaska na drugu stranu rijeke i ulasku u staru jezgru Ljubljane prošetali smo se uz obalu rijeke do Mesarskog mosta na kojem zaljubljeni parovi ostavljaju svoje katance ljubavi koji postaju trend u većini Europskih gradova. Ako katanac niste ponijeli sa sobom, preko puta mosta se nalazi suvenirnica u kojoj će Vam ga rado prodati za 5 eura. Mesarski most je poprilično običan, sa pomalo zastrašujućim skulpturama otvorenog ljudskog tijela i likova koji se drže za glavu kao da su doživjeli neku veliku nesreću u životu.

LJUBAVNI KATANCI NA MESARSKOM MOSTU

Niže Mesarskog mosta smo došli do mosta koji je usko vezan za legendu o nastanku grada. Zmajski most je izgrađen za vrijeme Austro – Ugarske vladavine Ljubljanom, a izvorno se zvao po caru Franzu Joseph I. 1919 godine je preimenovan u Zmajski most. Na mostu se nalaze četiri velike skulpture zmaja sa raširenim krilima, dok su sa bočne strane mosta urezane godine 1848 i 1888.

ZMAJSKI MOST

Legenda o mjestu Argonaute koje se usko veže za područje današnje Ljubljane govori o borbi grčkih mitskih junaka i čudovišta iz jezera. Naime grčki junak Jazon se borio protiv čudovišta koje je danas poznato kao Ljubljanski zmaj, te ga porazio. Ukratko zmaj je danas zaštitni znak grada Ljubljane, nalazi se na grbu i zastavi grada, a i čest je simbol na mnogim zgradama i može se kupiti u obliku suvenira svugdje u Ljubljani.

LJUBLJANSKI ZMAJ

Prelaskom preko Zmajskog mosta prošli smo pored Lundrovog nabrežje pored kojeg je smještena mala tržnica, a sami kompleks se sastoji od mnogo potpornih stupova ispod kojih su smještene trgovine, suvenirnice, kafići i mali restorančići. Polako smo se odmicali od Ljubljanice te ušli u staru jezgru grada iznad koje na brežuljku Grajski grič bdije stari Ljubljanski grad.

MESTNI TRG IZNAD KOJEG SE NADZIRE LJUBLJANSKI GRAD

Ispred nas se našao Mestni trg
koji je i raskršće na kojem se lijevo nalazi trg Ćirila i Metoda sa lijepom katedralom Sv. Nikole, a desno odmah pored fontane i zgrada gradske vijećnice sa slikovitim tornjem. Magistrat kako Slovenci nazivaju gradsku vijećnicu je izgrađena u baroknom stilu negdje između 1717.-1719 godine. Toranj sa satom od zlatnih kazaljki je posebno upečatljiv na zgradi vijećnice, te je ukrašen prozorima sa crvenim roletama.

ZGRADA GRADSKE VIJEĆNICE

Od Mestnog trga smo na putu prema usponu do brežuljka na kojem se nalazi Ljubljanski grad naišli i do Šuštarskog mosta koji potječe još od srednjeg vijeka, kada je na mjestu današnjeg stajao drveni most. Šuštarski most je poseban po 12 kamenih stupova koji se nalaze sa obje strane mosta. Most inače okružuju prekrasne stare zgrade raznih boja koje se stapaju sa zelenom bojom rijeke Ljubljanice i pružaju slikovite prizore koje nikakve fotografije ne mogu dočarati.

ŠUŠTARSKI MOST

Prema usponu smo još prošli pored crkve sv. Jakoba i nešto manje crkve sv. Florijana koja se nalazi odmah iza nje. U Karlovškoj ulici u kojoj se su smještene obje crkve nalazi se i veoma zanimljiva građevina koja izgleda kao zgrada u obliku mosta ili nadvožnjaka ispod kojeg prolaze automobili.

ZVONIK I STUP SA KIPOM ISPRED CRKVE SV. JAKOBA

Put do Ljubljanskog grada traje oko 15 minuta pješice kroz šumsku stazu, a na vrhu nas je dočekala i drvena konstrukcija koja vodi do ulaza u dvorac. Srednjovjekovni dvorac je uz zmaja najvažniji simbol slovenske prijedstolnice. Opasan ogromnim zidinama dvorcem dominira i visoki toranj sa satom, te smeđi krovovi.



U vrijeme naše posjete dvorac je bio nekako pust i vidljivo u fazi neke rekonsturkcije. Ulaz u dvorac je besplatan, a slovenci jednio naplaćuju penjanje na toranj sa satom. Mi se nismo peli na toranj, ali smo pogled na panoramu Ljubljane bacili sa zidova dvorca duž kojih se slobodno možete šetati.

LJUBLJANSKI GRAD

UNITRAŠNJOST DVORCA

PANORAMA LJUBLJANE

Inače Ljubljanski grad je bio naseljen i prije rimskog carstva, a u 14. stoljeću je bio centar Kranjske države i dom mnogim slovenskim kneževima. Toranj sa satom je izgrađen naknadno 1848. godine, a u podrumima i unutrašnjosti dvorca su ostaci zatvorskih kompleksa, dok prizemlje krije predivnu Kapelu sv. Jurja (inače zaštitinka Ljubljane) sa zanimljivim crtežima na plafonu.

KAPELA SV. JURJA

Uz svoju ljepotu Ljubljana je veoma uredan i čist grad sa mnogo zelenila. Najveći gradski park je Tivoli do kojeg smo se laganom šetnjom uputili preko Kongresnog trga na kojem se nalaze zanimljive zgrade ljubljanskog Univerziteta i Uršulinska crkva svete Trojice koja nikako ne podsjeća na crkvu.

URŠULINSKA CRKVA SV. TROJICE

Tivoli je pravo mjesto za uživanje u prirodi i zelenilu. Park je ogroman i veoma uređen, a dom je i dvorcu Tivoli, koji je zapravo vila izgrađena na mjestu renesansnog objekta. Inače dvorac Tivoli je 1852 godine kupio austrijski car Franz Joseph I, te ga poklonio austrijskom generalu Joseph Radetzky von Radetz. U blizini Tivolija se nalazi Srpska pravoslavna crkva i lijepa zgrada slovenske Opere.

DVORAC TIVOLI

Ljubljana je mjesto zanimljive arhitekture, šarenih boja koje lijepo pristaju starim zgradama. Ljubljana je i grad mostova, parkova i uskih uličica u kojima se nije teško snaći. Idealno je mjesto za šetnju kojom ćete najbolje moći upoznati grad. Negdje sam pročitao da Ljubljana nudi i obilaske brodom koje osobno ne preferiram jer vas većinom provedu ondje kuda možete proći pješice, ali to je naravno svakome na izbor. Čekajući večernji vlak za povratak u Zagreb smo prošetali i sjevernim novijim dijelom Ljubljane u kojem se većinom nalaze stambene jedinice bez nekih posebnih zanimljivosti.




19.02.2014 with Marina M.

Nasvidenje thumbup


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.