uskoplje

29.03.2007., četvrtak

Enes Handžić zna kamo je odvedena 'bugojanska skupina'

Prošlotjednim uhićenjem upravitelja logora Stadion Nisveta Gasala i njegova zamjenika Musajpa Kukavice Tužiteljstvo BiH konačno je počelo rasvjetljavati zločin nad bugojanskim Hrvatima. Nakon akcije uhićenja Gasala i Kukavice pripadnici SIPA-e pretresli su i nekoliko privatnih objekata te, kako nam je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, izuzeli vrlo korisne dokumente za procesuiranje odgovornih za zločine nad Hrvatima Bugojna.

Dokumentacija

U toj akciji pretresena je i kuća bivšeg srednjobosanskog ministra policije Enesa Handžića. Radi istrage predstavnici Tužiteljstva zasad ne žele otkrivati više informacija o pronađenim dokumentim, pa tako ni onima koji bi, uz zapovjednika Operativne skupine Zapad Armije BiH Selmu Cikotića i ratnog bugojanskog načelnika Dževada Mlaću, na optuženičku klupu mogli dovesti i Enesa Handžića.
Večernji je list došao do dokumenata koji za nestanak Hrvata iz bugojanskih logora izravno terete upravo Enesa Handžića, pomoćnika za sigurnost zapovjednika 307. motorizirane brigade, kojima je, kao i ostalim postrojbama Armije BiH na tome području, zapovijedao aktualni ministar obrane BiH Selmo Cikotić.
Na svim nalozima za privođenje, odvođenja na prisilni rad, kao i nalozima za prebacivanje iz jednog logora u drugi, potpis je pomoćnika zapovjednika za sigurnost Enesa Handžića. On je, dakle, osoba bez čijeg znanja ni 22 Hrvata iz "bugojanske skupine" nisu mogli biti odvedeni iz logora Stadion, Prusac i Gimnazija, za čijim se tijelima još traga.

Ratna prošlost

Unatoč ratnoj prošlosti koju su mjerodavna sudska tijela odavno trebala ispitati, Enes Handžić je od 1995. do 1999. obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova Srednjobosanske županije.

Podsjećamo, upravo u tome razdoblju u Travniku je ubijeno šest hrvatskih povratnika i dva policajca. Posljednje ubojstvo 31. kolovoza 1998. dogodilo se ispred Policijske uprave u Travniku, kad je od eksplozivne naprave postavljene pod kantu za smeće smrtno stradao policajac Anto Valjan. Nijedno od osam ubojstava, kao i brojni pokušaji likvidiranja hrvatskih policajaca i povratnika u Travniku, ni do danas nisu rasvijetljeni, a istrage o njima predvodio je upravo Enes Handžić.

Cikotić i Handžić - ministarski kandidati SDA

Pored sumnjive ratne prošlosti i Handžiću i Cikotiću zajedničko je to što ih je na ministarske dužnosti kandidirala SDA. Ne čudi nas ponašanje SDA jer ako im je uspjelo da Handžić bude ministar policije SBŽ zašto i Cikotić ne bi bio ministar obrane BiH. Ono čime smo razočarani je podrška hrvatskih političara bez koje ni Handžić ni Cikotić ne bi mogli obnašati ministarske dužnosti komentar je koji smo dobili u Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna.

Popis odvedenih Hrvata

Iz logora Prusac odvedeni su: Marko Bartulović, Niko Džaja, Jadranko Gvozden, Frano Jezidžić, Mihovil Strujić i Stipica Zelić. Nakon odvođenja iz logora Stadion svaki trag se izgubio: Branku Crnjaku, Nikici (Dragutina) Milošu, Anti Markulju, Ivi Milošu, Nikici (Joze) Milošu, Niki Zlatuniću, Zdravku Jurčiću, Miroslavu Dilberu, Draganu Erkapiću, Perici Crnjaku, Perici Kovačeviću, Draganu Miličeviću i Zori Galiću. Iz Gimnazije je odveden Mario Subašić. Tijela odvedenih Vinka Ivkovića i Ive Pocrnje pronađena su.
(Foto: Bugojanska ratna stvarnost, prodaja opljačkanih stvari na bugojanskoj tržnici 1993.; foto:bugojanci.ch)
(VL / Pincom)
- 08:30 - Komentari (21) - Isprintaj - #

27.03.2007., utorak

Aralica za Uskoplje

Vrijedno je zabilježiti


Jedini hrvatski tjednik za kulturu Hrvatsko slovo u gotovo svakom broju donosi popis hrvatskih škola, kulturnih i inih ustanova u BiH, Boki Kotorskoj i Bačkoj, te poziv čitateljima da pretplatom na Hrvatsko slovo darivaju "potrebite hrvatske ustanove" iz tog popisa.
Vrijedno je zabilježiti da je u posljednjem broju ovog tjednika objavljeno da je Ivan Aralica iz Zagreba jednogodišnjom pretplatom na Hrvatsko slovo darivao Srednju školu Prozor iz Prozora, te Osnovnu školu Uskoplje iz Uskoplja.
- 23:50 - Komentari (5) - Isprintaj - #

24.03.2007., subota

Bugojno: Slijede nova uhićenja

Večernji list piše o reakcijama Bugojana na posljednja uhićenja osumnjičenih za ratne zločine:


Konačno je krenulo, reakcija je bugojanskih Hrvata, koji su bez velike euforije komentirali prekjučerašnje uhićenje Nisveta Gasala i Murjapa Kukavice, zapovjednika straže logora Stadion, u kojem su 1993. pritvarani, mučeni i ubijani hrvatski zarobljenici. Vijest u uhićenju optuženog dvojca pozorno se analizirala u prepunom bifeu novoobnovljene zgrade Hrvatskog doma u središtu Bugojna.
Većina ih je izrazila otvoreno razočaranje zbog toga što u "marici" pripadnika specijalne policije FMUP-a nije završio i ratni načelnik Bugojna uz zapovjednika Armije BiH, kojeg uz aktualnog kandidata za ministra obrane BiH Selmu Cikotića smatraju najodgovornijim za progon i ubojstva Hrvata.
Gdje je Mlaćo? - pitanje je koje smo postavili njegovoj tajnici u bugojanskom Zavodu za urbanizam i graditeljstvo, gdje trenutačno obnaša dužnost direktora. Uz zaključak da nije u uredu i da njegov broj ne može davati njegova tajnica uporno je odbijala bilo kakav razgovor o šefu. Komentar uhićenja dvojice bivših zapovjednika logora Stadion, na kojem poslije 1993. godine niti jedan Hrvat u znak prosvjeda nije pogledao niti jednu nogometnu utakmicu, nije bilo moguće dobiti niti od načelnika općine Bugojno Hasana Ajkulića, koji je bio zauzet "važnim" sastancima.
Zavjet šutnje teško je bilo razbiti i kod običnih građana na kišnim bugojanskim ulicama, koje još nose nazive brigada Armije BiH, čiji se zapovjednici sumnjiče za ratne zločine. Razloge za šutnju treba tražiti u činjenici da se ratna garnitura vlasti u Bugojnu još drži poluge općinske vlasti. Dževad Mlaćo je, po tvrdnjama naših sugovornika, i danas "siva eminencija" u općini, koja oko sebe okuplja jak gospodarski kružok, preko kojeg ima jake pipke u institucijama vlasti. Iako je smijenjen odlukom OHR-a, čelnici SDA prvo i danas posjete ratnog načelnika bugojanske općine.
Bivši zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu Federacije BiH Zdenko Lučić, koji je još u srpnju prošle godine na adrese svih relevantnih institucija političke, sudske vlasti u BiH i OHR-a uputio zastupničko pitanje o nestanku 36 bugojanskih Hrvata, objašnjava nam razloge zbog kojih nitko od Bošnjaka ne želi komentirati najnovija uhićenja.
Uhićenjem Gasala i Kukavice službeno je potvrđeno postojanje zločina nad Hrvatima Bugojna. Ako se zna da je Selmo Cikotić uz Dževada Mlaću bio najviši rangirani vojni zapovjednik Armije BiH, onda je logično pitanje može li taj čovjek obnašati ministarsku dužnost
ističe Ante Visković.
(Večernji list)

- 22:40 - Komentari (6) - Isprintaj - #

HNK Sloga treba Uskoplju!

Klub opstaje zahvaljujući tek maloj skupini entuzijasta...


Dugo na ovom blogu nije bilo riječi o HNK Sloga. slogauskoplje.blog.hr odnedavno se ponovo redovito osvježava, a Sloga, iako proživljava teške dane, ipak ide dalje.
Pokazuje to i trenutna tablica, koju prenosimo s rečenog bloga, a o svemu ostalom, pa i o tome kako i na koji način pomoći Slogi čitajte, dakako, na slogauskoplje.blog.hr
- 07:00 - Komentari (11) - Isprintaj - #

23.03.2007., petak

U Radovanu pronađeni posmrtni ostaci nepoznatog broja osoba

Među nađenim posmrtnim ostacima, kako se vjeruje, nalaze se i posmrtni ostaci nestalih osoba iz Bugojanske skupine...


Predstavnici Federalnog povjerenstva za nestale osobe i Županijskog tužiteljstva u Travniku, uz koordiniranje Tužiteljstva BiH, od 7. do 14 ožujka na lokalitetu “Vučja kosa” na planini Radovan na području općine Uskoplje u potrazi za nestalima iz “bugojanske skupine” obavljali su ekshumacije i pronašli posmrtne ostatke zasad nepoznatog broja osoba. Potvrdio je to predsjedavajući Povjerenstva za nestale osobe Federacije BiH Marko Jurišić.
U jami dubokoj 20 metara, na iznimno teškom lokalitetu, pronašli smo ostatke ljudskih tijela, a riječ je o desnoj potkoljenici, dva zuba, dijelu šake oko zgloba, dijelovima lubanje i zdjelične kosti te nekoliko fragmenata lubanje. Sve smo ekshumirane ostake poslali na analizu u DNK laboratorij u Sarajevu i čekamo njihov odgovor
– kazao je Jurišić Večernjem listu.
Ekshumacija na Radovan planini, po njegovim riječima, obavljena je upravo nakon najnovijih saznanja da bi na tome lokalitetu mogli biti pronađeni posmrtni ostaci nestalih iz “bugojanske skupine” za kojima njihove obitelji tragaju već 14 godina, otkako su tijekom 1993. odvedeni iz bugojanskih logora.
Molim ovom prilikom obitelji nestalih za još malo strpljenja. U DNK laboratoriju rekli su nam da će svoj posao obaviti najbrže što mogu, a za to im je potrebno oko mjesec dana. Rekli su nam također kako su pronađeni posmrtni ostaci dovoljni da se utvrdi komu su pripadali
– kaže Jurišić. Po njegovim riječima, u Bugojnu se traga za 34 osobe hrvatske nacionalnosti nestale tijekom rata. Pored skupine od 20 nestalih zatočenika iz logora traga se i za tijelima 14 ubijenih civila.
Naš posao mogu ubrzati jedino kvalitetne istrage i procesuiranje odgovornih za ratne zločine. Jedni tako možemo doći do kvalitetnih informacija o lokacijama s tijelima nestalih
– kaže Jurišić.
U Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna pozdravili su jučerašnju akciju uhićenja Nisveta Gasala i Murajpa Kukavice te izrazili nadu da se mozaik zvani zločini nad Hrvatima Bugojna konačno počeo slagati te da će se na optuženičkoj klupi uskoro naći i drugi odgovorni, među kojima i ratni bugojanski načelnik Dževad Mlaćo, načelnik Policijske uprave Enes Handžić te časnici Armije BiH Senad Dautović i Selmo Cikotić (nedavno imenovan državnim ministrom obrane).
Hrvatski ratni stradalnici Bugojna, među kojima su i preživjeli logoraši, također vjeruju da će uhićenje upravitelja logora Stadion i njegova zamjenika pridonijeti konačnom rasvjetljavanju istine o nestalima iz Bugojanske skupine, a riječ je o 20 odvedenih hrvatskih zatočenika iz bugojanskih logora tijekom 1993., o čijoj se sudbini još ne zna ništa. Većini iz te skupine, a riječ je o 13 zatvorenika, svaki trag gubi se upravo nakon odvođenja iz logora Stadion.
Gasal i Kukavica jednostavno moraju znati kamo su odvedeni zatvorenici iz logora nad kojim su oni imali potpuni nadzor. Ni muha nije mogla proći niti izaći iz logora a da zapovjednik logora i zapovjednik straže to ne znaju
– jednoglasni su preživjeli logoraši. Njih 294 razmijenjeni su 19. ožujka 1994. godine, nakon što je većina njih i po osam mjeseci provela u logorima trpeći svakodnevna zlostavljanja, vođenja na prisilno vađenje krvi i kopanje rovova.



- 11:30 - Komentari (18) - Isprintaj - #

22.03.2007., četvrtak

Uhićeni Gasal i Kukavica

Kratka vijest


Prema naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u Bugojnu su uhićeni Nisvet Gasal i Musajb Kukavica zbog sumnje da su počinili ratne zločine protiv Hrvata u Bugojnu. Njih su dvojica tijekom rata bila na dužnosti upravitelja, odnosno zamjenika upravitelja zloglasnog zarobljeničkog logora koji je Armija BiH držala na nogometnom stadionu u Bugojnu.
Tužiteljstvo BiH tereti ih za zločine počinjene protiv civilnoga stanovništva i ratnih zarobljenika u razdoblju od 1993. do 1994. godine.


- 15:10 - Komentari (17) - Isprintaj - #

20.03.2007., utorak

Gornji Vakuf je mačji kašalj

Usput zabilježeno


Koji izraz koristite kada za neku osobu, stvar ili pojavu želite reći da je beznačajna, sitna, tričava, da je lak posao i da, sve u svemu, ne predstavlja nikakvu brigu?
Takvih izraza je jako mnogo, a iz njihove brojnosti, onako usput, mogli bismo izvući zaključak da ljudi jednostavno vole - omalovažavati.
Mačji kašalj, trice i kučine, stoka sitnog zuba, pušiona, kamilica, pi..in dim....to su samo neki od izraza koje svakodnevno možemo čuti ili pročitati, a odnedavno gornjem dugom popisu pridružio se još jedan. Inaugurirao ga je Vlatko Marković, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, koji je neki dan, u trenucima nadahnuća, rekao:
»Talijani, Poljaci i Ukrajinci za nas su Gornji Vakuf«.
Bugojanac Marković govorio je o prednostima hrvatske i mađarske kandidature za nogometno prvenstvo u odnosu na konkurente, a usput je Gornji Vakuf svrstao uz mačji kašalj, pi..in dim ili, što bi Srbi rekli, sitnu boraniju.
No, dodajmo da to nije prvi put da Marković stvari slikovito objašnjava sintagmom Gornji Vakuf. Prilikom gostovanja hrvatske reprezentacije u Izraelu, on je na sljedeći način komentirao rigorozne mjere sigurnosti, uobičajene za Izrael:
Kakva dobrodošlica, pa nije ovo Gornji Vakuf. Vidiš da ovdje provjeravaju i boju očiju. Znaš, oni koje su klale zmije...


- 23:50 - Komentari (58) - Isprintaj - #

19.03.2007., ponedjeljak

Krali ogradu Partizanskog groblja

Proteklog vikenda, na području MUP-a ŽSB prijavljeno je 17 kaznenih djela, od kojih se u policijskom izvješću izdvajaju i dva koja su se dogodila napodručju naše općine. Dakako, riječ je o krađama:
Dana 16.3.2007. godine, prijavljeno je Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da je u noći 15/16. 3. 2007. godine, u mjestu Kamenice, općina Gornji Vakuf/Uskoplje počinjena krađa provaljivanjem u garažu, vlasništvo Rijada P. Tom prigodom je ukradeno: ručno glodalo, dvije ubodne pile, dvije ručne blanjalice, šlajfarica, bušilica i “Aku” bušilica. Očevid je obavio istražitelj Policijske stanice Gornji Vakuf/Uskoplje. Istraga je u tijeku.

U drugom slučaju meta kradljivaca bila je željezna ograda na Glavici. Staro željezo je, naime, izuzetno kurentna roba:
Dana 16.3.2007. godine, oko 16,30 sati, prijavljeno je Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da je u mjestu Glavice, općina Gornji Vakuf/Uskoplje na Partizanskom groblju, u tijeku krađa metalne ograde. Na lice mjesta je upućena ophodnja policije koja je u groblju zatekla Muhameda G. i Suada P., oba iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Od navedenih osoba su izuzete dvije metalne cijevi i ručna pila za rezanje željeza. Očevid je obavio istražitelj Policijske stanice Gornji Vakuf/Uskoplje. Protiv navedenih počinitelja su poduzete zakonom propisane mjere.

(foto: uscople.tk)
- 21:45 - Komentari (36) - Isprintaj - #

18.03.2007., nedjelja

Boškić član komisije za poribljavanje

Kratka vijest


U nedelju, 11.03.2007. godine u prostorijama Lovačkog doma Kiseljak održana je Izvještajno-Izborna Skupština sportsko ribolovnog saveza Županije Središnja Bosna na kojoj nisu bili prisutni delegati iz Uskoplja.
Ipak, nakon obimnog dnevnog reda i pokatkad doista žučnih rasprava, na kraju je izabrano novo rukovodstvo Saveza, a, između ostalih, u Komisiju za poribljavanje izabran je Uskopljanin Slavko Boškić.
- 22:45 - Komentari (19) - Isprintaj - #

17.03.2007., subota

Župnik u Čardaku...

Gdje su i što rade: Miroslav Ćavar


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas predstavljam još jednog uskopaljskog svećenika...

Miroslav Ćavar jedan je od uskopaljskih svećenika mlađe generacije. Sin je Ilije i Luce r. Zeko, rođen 1977. u Seocima. Član Vrhbosanske nadbiskupije, a mladu misu služio je 3. kolovoza 2003. godine u župi Brckovljani kod Dugog Sela.
Od 2004. godine vlč Ćavar župnik je u župi Čardak u Posavini. Župa Čardak osnovana je 1963. godine, a u posljednjem ratu župu je okupirala srpska vojska. Srpski ekstremisti su do temelja srušili samostan i župnu crkvu, samostan i starački dom. Župa Čardak poznata je Uskopljanima, osobito župljanima Skopaljske Gračanice, i po tome što iz nje potječe dugogodišnji gračanički župnik Anto Bajić (1932.-1993.).
Vlć Ćavar danas sa svojim vjernicima obnavlja porušeno...
(Foto: Sv. riječi)
- 22:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

14.03.2007., srijeda

Komšićeva dvostruka igra?

Zašto se Komšić, kada je već pokrenuo inicijativu o pokretanju istrage o nestalim Hrvatima u Bugojnu, nije suprostavio izboru Selme Cikotića za ministra obrane?


Inicijativa hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića o pokretanju istrage o nestalim Hrvatima u Bugojnu nije protekla bez reakcije hrvatskih logoraša, koji u ovom potezu vide jednu vrstu dvostruke igre. Naime, Komšić je zatražio od državnog Tužiteljstva pokretanje istrage oko utvrđivanje sudbine nestalih Hrvata tijekom Domovinskog rata u Bugojnu.
Predsjednik Udruge hrvatskih logoraša iz Domovinskog rata Mirko Zelenika smatra da se Selmo Cikotić, novi državni ministar obrane, osobno tereti za stradanje bugojanskih Hrvata. Zelenika se pita zbog čega se Komšić nije javno suprotstavio njegovu kandidiranju.
"Ne, Komšić je tada šutio. Meni je drago ako Komšić zaista želi istragu stradanja Hrvata u Bugojnu, ali ipak će na kraju morati doći do Selme Cikotića. Budući da je Komšić nositelj Zlatnog ljiljana Armije BiH, ne mislim da će ići protiv časnika Armije BiH",
istaknuo je Zelenika. Što se tiče samog pokretanja istrage, Zelenika je skeptičan glede njezinih rezultata.
"Udruge proistekle iz Domovinskog rata su pisale osobno Željku Komšiću i tražile pokretanje istrage. Zbog tog pritiska Komšić je i pristao na njihove zahtjeve",
naglašava Zelenika dodavši da ni prilikom pokretanja istrage nije htio spominjati Selmu Cikotića, iako su bugojanski Hrvati na njega mislili u svom zahtjevu.
Jedna od stvari koja također smeta Zeleniki je i činjenica da su i hrvatski zastupnici digli ruke za ministra Cikotića iako su, kako kaže, udruge proistekle iz Domovinskog rata iznijele niz argumenata protiv novog ministra, a dodatno je iznenađuje što su i srpski zastupnici bili protiv njegova kandidiranja.
''Mislim da u ovom slučaju Komšić igra dvostruku ulogu. S jedne strane predstavlja se kao predstavnik hrvatskog naroda, a s druge strane govori da je predstavnik svih građana u BiH",
zaključio je Zelenika. Više....

- 22:15 - Komentari (67) - Isprintaj - #

13.03.2007., utorak

Pomozimo Biljani

Svjetlo riječi u svojoj stalnoj rubrici Kap dobrote poziva sve ljude dobre volje da pomognu Biljani Šain, našoj sugrađanki. Tekst prenosimo u cijelosti:


Biljana Šain, rođena 1990, nastanjena u Dobrošinu, općina Uskoplje – G. Vakuf, još od djetinjstva ima problema sa zdravljem. Njezino se stanje prije dvije godine drastično pogoršalo, kada su joj potpuno otkazali bubrezi. Dugo je vremena bila u kritičnom stanju, dok nisu uspostavljene vitalne funkcije organizma. Vrijeme nakon toga obilježili su njezini višestruku boravci na klinici Koševo (Sarajevo), gdje se inače liječila.
Biljani je trenutno potrebna stalna dijaliza, koju obavlja tri puta tjedno na klinici u Travniku, a konačno rješenje bila bi transplantacija bubrega. Cijena te operacije u Grazu (Austrija) iznosi 60.000 KM, a u ostalim zemljama zapadne Europe još je i viša. Situacija je teža ako se ima u vidu da su oba Biljanina roditelja, otac Petar i majka Nevenka, nezaposleni.
Molimo Vas da nam pomognete da naša Biljana napokon nastavi s normalnim djetinjstvom, koje joj je na ovako drastičan način uskraćeno.
Svi koji mogu i žele pomoći, svoje novčane priloge mogu uplatiti na sljedeće račune:

devizni račun: 5061120-40-28-02945-1, Swift cod: ZABA BA 22, kod Unicredit Zagrebačke banke, d.d. Mostar

konvertibilni račun: 3382802503020815 25-28-03020-8, kod Unicredit Zagrebačke banke, d.d. Mostar

Unaprijed zahvalni roditelji Biljane Šain: Nevenka i Petar Šain

- 21:15 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Ponovo u sedlu

Uskopaljska studentska udruga pokrenula je nove web stranice...


Dragim Uskopljanima i posjetiteljima naše stranice!

Nakon toliko vremena, ponovno smo zajedno.

Uistinu bih voljela da, po drugi put, pozdravni tekst uopće ne pišem, no poradi silnih problema i prepreka s kojima smo se susretali izvjesno vrijeme bili smo bez stranice. Sada je red da Vas pozdravim u ime svih članova Udruge hrvatskih studenata „Uskoplje“ i zaželim dobrodošlicu na našu stranicu…

DOBRO DOŠLI!

Preživjeli smo, a to je najvažnije. Ostali smo zajedno i borimo se da, bez obzira na uvjete u kojima radimo i nezainteresiranost šire javnosti, naša udruga opstane. Nadamo se da će jednog dana biti ispunjeni naši snovi. Trudimo se i radimo koliko možemo…nije lako, ali ne odustajemo.

Borbom dokazujemo da Uskoplje može računati na nas!!!

Dio je to uvodnog teksta što ga je za nove stranice Udruge hrvatskih studenata Uskoplja, www.uhsu.net, napisala predsjednica Udruge. Ostatak teksta pročitajte na gornjem linku, a gornju adresu svakako spremite među favorite!
Svojim posjetama osigurajmo dugovječnost ovim stranicama!

- 13:45 - Komentari (22) - Isprintaj - #

10.03.2007., subota

Razmetni sin u Uskoplju

Naš stalni suradnik Z.M. javlja nam o večerašnjoj kazališnoj predstavi, te zaključuje da je prava šteta što organizatori nisu predvidjeli odigravanje još jedne predstave...


Večeras su HKD «Napredak», podružnice Uskoplje i Župna zajednica Skopaljska Gračanica, uz svesrdnu pomoć načelnika općine Gornji Vakuf – Uskoplje g Marinka Krajine, priredili nezaboravan događaj u Uskoplju.
Naime, u prepunoj dvorani Doma kulture u Gornjem Vakufu Uskoplju mladi bogoslovi sa Bogoslovije u Sarajevu izveli su predstavu «Razmetni sin». Gotovo sat i pol uskopljani su uživali u vrhunskoj izvedbi. Među akterima večerašnje predstave istakli su se i bogoslovi iz Župe Skopaljska Gračanica, braća Damjan i Ivan Soldo te Tomislav Soldo, sva trojica iz Donje Ričice.
Na kraju predstave don Franjo Tomić, župnik Župe Skopaljska Gračanica, uz riječi zahvale bogoslovima na divnoj večeri, reče da do danas nije znao da naš grad ima ovako lijepu dvoranu i da postoji ovoliki interes za ovakav vid kulturnih događanja, te da je prava šteta što organizatori nisu predvidjeli odigravanje još jedne predstave. Nadamo se da će ove riječi don Franje Tomiće inicirati češće održavanje ovakvih kulturnih događanja u Uskoplju kojih su, Uskopljani, očito, željni.
Još jednom i ovim putem, velika zahvala mladim bogoslovima na predivnoj večeri uz nadu da će nas još koji put posjetiti. (Z.M.)


- 22:45 - Komentari (14) - Isprintaj - #

09.03.2007., petak

Ukraden mercedes

Protekla 24 sata, na području MUP-a ŽSB prijavljeno je 9 kaznenih djela, od kojih je jedno zabiljećeno na području naše opine


Dana 8.3.2007. godine, prijavljeno je Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da je u vremenu od 18,00 do 19,30 sati u mjestu Odvode, općina Gornji Vakuf/Uskoplje ukradeno vozilo marke “Mercedes-200”, registarskih oznake 609-J-879, vlasništvo Rusmira Z. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Očevid su obavili istražitelji OKP-a Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.





- 20:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.03.2007., četvrtak

Stipendije

Objavljujemo rezultate natječaja za dodjelu općinskih stipendija:


OPĆINA GORNJI VAKUF- USKOPLJE
POVJERENSTVO ZA DODJELU STIPENDIJA
Datum, 07.03. 2007.god.

Povjerenstvo za dodjelu stipendija općine Gornji Vakuf – Uskoplje za akademsku 2006/2007.godinu nakon provedenog natječaja i razmatranja svih pristiglih prijava objavljuje rezultate:

I GODINA ( 1 + 8 STIPENDIJA)

1. Blažević Sanja ( učenik generacije)
2. Kolak Darija - 59,60 bodova
3. Kurbegović Azemina - 59,00
4. Crnov Kristina - 58,97
5. Šekerija Mirjana - 57,55
6. Mašetić Amela - 56,05
7. Fejzić Alma - 55,35
8. Gvozden Izudin - 53,52
9. Budimir Katarina - 52,80


10.Čaušević Amna - 52,20
11.Husak Haris - 50,17
12.Vuković Davor - 49,85
13.Čaušević Mulo - 46,50
14.Milanović Ermina - 46,40
15.Duratbegović Armin - 46,00
16. Kvasina Mario - 36,87
17.Tirić Matej - 33,62
18.Smajić Đula - 33,37

Prijave koje nisu razmatrane zbog neispunjavanja uvjeta natječaja:

19.Subašić Adnana - nisu ovjerene kopije svjedodžbe
20.Hajrić Sabina - nisu ovjerene kopije svjedodžbe
21.Turić Ivan - nisu ovjerene kopije svjedodžbe
22.Zečić Dajana - nema potvrde od Zavoda za zapošljavanje za sestru
23.Pidro Alen - nisu ovjerene kopije svjedodžbe
24.Matišić Matej - nema potvrde od Zavoda za zapošljavanje za brata
25.Brica Amel - nema potvrde od Zavoda za zapošljavanje za brata

Pravo na stipendiju su ostvarili kandidati sa zaključno rednim brojem 9.


II GODINA ( 7 STIPENDIJA )

1. Šehić Hanifa - 62,50 bodova
2. Čaušević Nezir - 58,92
3. Majstorović Irena - 56,45
4. Bektić Mehidin - 56,00
5. Brzika Zenajda - 53,69
6. Kustura Ivica - 53,00
7. Pokvić Melisa - 52,65



8. Mašetić Đenan - 54,00 (stipendiju dobila sestra M.Amela)
9. Bilanović Arnela - 52,50
10.Šehić Amel - 51,00
11.Ljubunčić Amela - 47,58
12-Mikulić Darija - 47,35
13.Šehić Senaid - 46,67
14.Zahirović Saudin - 46,15
15.Tokić Ivana - 39,55
16.Čabro Amna - 32,36
17.Turčinović Emira - 30,37
18.Martinović Marija - 27,80

Prijave koje nisu razmatrane zbog neispunjavanja uvjeta natječaja:

19.Šekerija Ivana - nema potvrde od Zavoda za zapošljavanje
20.Gvozden Mehmed - nema potvrde od Zavoda za zapošljavanje
21.Džambo Selima - nema potvrde od Zavoda za zapošljavanje

Pravo na stipendiju su ostvarili kandidati sa zaključno rednim brojem 7.


III GODINA ( 1 STIPENDIJA )

1. Idrizović Imsala - 51,50 bodova


Prijave koje nisu razmatrane zbog neispunjavanja uvjeta natječaja:

2. Manović Nermina - ponavlja godinu studija
3. Hajrić Amel - ponavlja godinu studija
4. Zulum Amel - nedostaju ocjene
5. Ramić Adnan - nisu ovjerene kopije dokumenata
6. Pilić Zdravko - Nema potvrde od Zavoda za zapošljavanje
7. Mujić Amel - Nema potvrde od Zavoda za zapošljavanje
8. Kurbegović Đenita - nisu ovjerene kopije ocjena
9. Musa Meliha - nedostaju ocjene
10.Čehaja Jasmin - ponavlja godinu studija
11.Rajić Željko - ponavlja godinu studija
12.Brkić Jusuf - ponavlja godinu studija

Pravo na stipendiju je ostvario kandidat sa zaključno rednim brojem 1.


IV, V , VI GODINA ( 3 STIPENDIJE )

1. Pavić Ivana - 47,42 bodova
2. Zahirović Amela - 41,50 II
3. Pilić Anita - 34,57 II


Prijave koje nisu razmatrane zbog neispunjavanja uvjeta natječaja:

4. Skeho Ilijaz - nisu ovjerene kopije ocjena
5. Gafić Maid - nisu ovjerene kopije ocjena
6. Hopić Ferzad - nema potvrde od Zavoda za zapošljavanje
7. Muminović Muamera - ponavlja godinu studija
8. Šekerija Anita - nema potvrde od Zavoda za zapošljavanje
9. Bektić Saudin - ponavlja godinu studija

Pravo na stipendiju su ostvarili kandidati sa zaključno rednim brojem 3.

Nezadovoljni kandidati rezultatima natječaja mogu uputiti prigovor Komisiji za dodjelu stipendija u roku od 8 dana od dana objavljenih rezultata.

Gornji Vakuf – Uskoplje PREDSJEDNIK KOMISIJE:
07.03.2007.godine Dževad Isaković


- 08:30 - Komentari (11) - Isprintaj - #

07.03.2007., srijeda

Priče iz 1001. posta

Obljetnica okrugla kao glavica kupusa...


Prethodni post (Polupana stakla na Šumariji) bio je tisućiti post napisan na uskoplje.blog.hr od njegova nastanka, 21. listopada 2004. godine. Ovih tisuću postova, u 28 mjeseci i 17 dana postojanja ovoga bloga, komentirano je 11.117 puta ili, u prosjeku, svaki od tisuću postova komentiran je u prosjeku 11,1 puta.
Ukupno 128.783 riječi je bilo potrebno da bi se napisalo rečenih 1000 postova ili za svaki post u prosjeku 129 riječi.
Također, od 21. listopada 2004. godine do danas uskoplje.blog.hr posjećen je 189.570 puta.



- 22:10 - Komentari (20) - Isprintaj - #

Polupana stakla na Šumariji

U protekla 24 sata, na području MUP-a ŽSB/SBK prijavljeno je 6 kaznenih djela, od kojih je jedno zabilježeno i u našem gradu:


Dana 6.3.2007. godine, oko 21,40 sati, prijavljeno je Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje da je nekoliko stakala polupano na zgradi “Šumarije”, koja se nalazi u ulici Branitelja Grada u Gornjem Vakufu/Uskoplju.
Očevid je obavio istražitelj Policijske stanice Gornji Vakuf/Uskoplje, koji je konstatirao da su razbijena četiri prozorska stakla. Operativnim radom na terenu, istražitelji policije su pronašli počinitelja, a radi se o Džemalu Č., rođen 1977. godine iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.
Protiv navedenog počinitelja su poduzete zakonom propisane mjere.




- 12:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

05.03.2007., ponedjeljak

Ne igrajte se vatrom!

Priopćenje za javnost MUP-a:


U posljednje vrijeme, na području Županije Središnja Bosna je evidentirano više požara.
Obzirom da nastupa razdoblje proljetnih radova (čišćenje šuma, livada, spaljivanje sitnog rastinja, okučnica, korova i slično), postoji mogučnost izazivanja šumskih i drugih požara.
Upozoravamo građane, da prigodom obavljanja navedenih poslova poduzmu potrebite mjere osiguranja i zaštite od izbijanja i širenja požara, a posebice u blizini minskih polja.
Službenici policije će poduzeti mjere na evidentiranju i otkrivanju osoba koje su izazvale ili podmetnule požar, te protiv njih poduzeti Zakonom propisane mjere i radnje.




- 23:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

02.03.2007., petak

Zaplijenjen 1 kg marihuane

Glavna vijest u današnjem policijskom izvješću jest jučerašnja zapljena čak 1 kg droge kod jednog našeg sugrađanina:


Dana 1.3.2007. godine, oko 19,50 sati, ophodnja policije Policijske stanice Bugojno je u ulici Donjići u Bugojnu kontrolirala A. F., rođen 1971. godine iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Prigodom pretresa, kod navedenog je pronađeno oko 1 kg zeljaste tvari, koja asocira na marihuanu. A. F. je, po nalogu javnog tužitelja priveden i zadržan u Policijskoj stanici Bugojno. Dalja istraga je u tijeku.

Vezano za pronalazak ovako velike količine droge policija je za danas, 2. ožujka 2007. u 14.00 sati u prostorijama zgrade Policijske uprave Bugojno, sazvala posebnu konferenciju za tisak.

- 11:00 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Opis bloga

Linkovi

Lektira