Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Gornji Vakuf je mačji kašalj

Usput zabilježeno


Koji izraz koristite kada za neku osobu, stvar ili pojavu želite reći da je beznačajna, sitna, tričava, da je lak posao i da, sve u svemu, ne predstavlja nikakvu brigu?
Takvih izraza je jako mnogo, a iz njihove brojnosti, onako usput, mogli bismo izvući zaključak da ljudi jednostavno vole - omalovažavati.
Mačji kašalj, trice i kučine, stoka sitnog zuba, pušiona, kamilica, pi..in dim....to su samo neki od izraza koje svakodnevno možemo čuti ili pročitati, a odnedavno gornjem dugom popisu pridružio se još jedan. Inaugurirao ga je Vlatko Marković, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, koji je neki dan, u trenucima nadahnuća, rekao:
»Talijani, Poljaci i Ukrajinci za nas su Gornji Vakuf«.
Bugojanac Marković govorio je o prednostima hrvatske i mađarske kandidature za nogometno prvenstvo u odnosu na konkurente, a usput je Gornji Vakuf svrstao uz mačji kašalj, pi..in dim ili, što bi Srbi rekli, sitnu boraniju.
No, dodajmo da to nije prvi put da Marković stvari slikovito objašnjava sintagmom Gornji Vakuf. Prilikom gostovanja hrvatske reprezentacije u Izraelu, on je na sljedeći način komentirao rigorozne mjere sigurnosti, uobičajene za Izrael:
Kakva dobrodošlica, pa nije ovo Gornji Vakuf. Vidiš da ovdje provjeravaju i boju očiju. Znaš, oni koje su klale zmije...



Post je objavljen 20.03.2007. u 23:50 sati.