uskoplje

28.02.2007., srijeda

Ako je ime znak....

Na web stranicama Franjevačke provincije Bosna Srebrena za naš grad koristi se nepostojeće ime Gornji Vakuf...


Iako su autori kratkog teksta, svojevrsne osobne karte naše župe na ovim stranicama, već na samom početku skrenuli pozornost potencijalnim čitateljima na promjene imena našega grada i župe kroz povijest, u njegovu nastavku ne pridržavaju se u početku rečenog, pa se umjesto službenog naziva Gornji Vakuf - Uskoplje (ili, ako baš hoćete, Uskoplje, što je naziv kojega uobičajeno koriste Hrvati) koristi naziv Gornji Vakuf, što je naziv kojega za naš grad koriste uglavnom Bošnjaci - Muslimani.
Budući da se ove stranice redovito ažuriraju, mislimo da će u najkraćem roku i ovaj neobjašnjivi propust biti ispravljen.
- 23:20 - Komentari (25) - Isprintaj - #

27.02.2007., utorak

Sjednica Vlade

Kratka vijest


Jučer, 26. veljače 2007. godine u ranim prijepodnevnim satima završena je 39. izvanredna sjednica Vlade Županije Središnja Bosna. Po utvrdjivanju Dnevnog reda, Vlada je razmatrala i usvojila Izvješća komisija za popis sredstava i obveza na dan 31. prosinca 2006.g. , te je, usvojivši Izvješće Središnje komisije za objedinjavanje izvješća popisnih komisija za sve pravosudne institucije Ministarstva pravosuđa i uprave, između ostalih, donijela i odluku o prijenosu ugrađene opreme- općina G. Vakuf - Uskoplje.
- 12:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

26.02.2007., ponedjeljak

Prikupljeno 5.127 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava

Kratka vijest


Služba Civilne žaštite Općine G. Vakuf - Uskoplje u prošloj godini prikupila je čak 5.127 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava, od čega je bilo najviše metaka različitog kalibra, 4.956 komada. Dakle, u protekloj godini svakoga dana u prosjeku CZ prikupila je čak 14 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava, no, time, posao prikupljanja još ni izbliza nije završen, pa će ga Civilna zaštita intenzivno nastaviti i u godini koja je pred nama.

- 22:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

25.02.2007., nedjelja

75 prijava na natječaj za stipendije

Završen rok za prijave na natječaj za dodjelu općinskih stipendija...


Na tek završeni Natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima u akademskoj 2006./2007. godini, koji je 23. siječnja ove godine raspisala Općina G. Vakuf - Uskoplje, stiglo je 75 zahtjeva. Podsjećamo, prema ovom natječaju, Općina će u ovoj akademskoj godini dodijeliti ukupno 20 stipendija i to studentima prve godine 6 stipendija, te 2 stipendije za učenike generacije iz Mješovite srednje škole »Gornji Vakuf» i Srednje škole «Uskoplje»; za studente druge godine 4 stipendije; za studente treće godine 4 stipendije i za studente četvrte, pete i šeste godine 4 stipendije.
- 23:50 - Komentari (9) - Isprintaj - #

24.02.2007., subota

"Prekinimo šutnju!"

Najava


Hrvatska uzdanica Uskoplje poziva sve zainteresirane na predstavljanje knjige novinara Josipa Jovića: LIJEPA NAŠA KOLONIJO.
O knjizi će govoriti autor, Petar Miloš, Zvonimir Čilić i Zdenko Antunović.
Predstavljanje će se održati u auli Osnovne škole USKOPLJE u utorak, 27. veljače 2007. godine u 18.00 sati.
Josip Jović, novinar i publicist, rođen je 1950. u Imotskom.
Do sada objavljen knjige: Dogmi usprkos (1989.), Rađanje Hrvatske (1992.), Iskušenje slobode (1997.), Muke po Daytonu (1999.), Sudbonosci (2001.), Život po Protokolima (2002.).
Pisao je u Slobodnoj Dalmaciji, Nedjeljnoj Dalmaciji, Vjesniku, Novom listu i drugim listovima. Surađivao s više hrvatskih radio postaja u svijetu. Bio je u dva navrata glavnim urednikom splitskog dnevnika, te Imotske krajine i Panorame.Trenutačno ispisuje dnevnu kolumnu Corpus separatum u Slobodnoj Dalmaciji.

- 23:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

23.02.2007., petak

Bugojno, poznati sveučilišni grad

Poplava sumnjivih fakultetskih diploma...


Javna je tajna da je nemali broj ljudi u BiH - a ni Uskoplje tu, nažalost, nije nikakav izuzetak - posljednjih godina stekao u najmanju ruku sumnjive fakultetske diplome, među kojima, pouzdano se opet zna, prevladavaju one novinarstva, te agronomije, pa čak i Više trenerske škole iz mjesta u kojemu nijedan fakultet, a kamoli Sveučilište ne postoji, niti je ikada postojao. Famozni bosanskohercegovački fakulteti nisu zaobišli ni Skopaljsku dolinu, pa je, tako, i susjedno Bugojno na trenutak postalo "poznati sveučilišni grad".
Na fakultet kojega je u Bugojnu otvorio Ranko Bakić u veoma kratkom roku upisalo se čak 96 studenata koji su odmah u startu platili 2000 KM školarine. Je li među tih 96 bugojanskih studenata bilo i Uskopljana i kakva je daljnja sudbina "bugojanskog fakulteta" čitajte ovdje...

- 23:15 - Komentari (40) - Isprintaj - #

22.02.2007., četvrtak

Sportski susret Frame u Uskoplju

Najava


Regionalna središnjica Frame Provincije Bosna Srebrena u 2007. godini planira organizirati, između ostalih događanja, i sportski susret framaša koji bi se, kako je predviđeno, trebao održati u Uskoplju 21.travnja. Zadnji dan za prijave ekipa za ovaj susret, na kojemu će se mladići natjecati u nogometu, a djevojke u odbojci, je nedjelja 15. travnja.
Susret bi se trebao odvijati po sljedećem programu:
10.00 sati - okupljanje;
11.00 sati - sveta misa;
12.00 sati - natjecanja (za vrijeme natjecanja sudjelovatelji će na prigodnom štandu dobivati sendviče i sokove);
16.00 sati - proglašenje pobjednika, dojmovi i odlazak kućama.

- 22:45 - Komentari (5) - Isprintaj - #

16.02.2007., petak

Uskopljanin u Linzu

Gdje su i što rade: Žarko Prskalo


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas predstavljam jednog svećenika...



Žarko Prskalo rođen je 12.srpnja 1969. godine u Uskoplju, gdje je završio i osnovnu i srednju školu.

1989. godine otišao je u Linz u Austriji, gdje je započeo studij teologije na tamošnjem fakultetu, a za vrijeme studija dvije godine boravio je u Parizu, te jednu u Jeruzalemu.

Žarko je danas veoma aktivni svećenik (o njegovim doista brojnim aktivnostima možete čitati upišete li na googlu njegovo ime) i župnik u Linzu, gradu u kojemu i studirao, ali i u kojemu, što nije nevažno, boravi i veliki broj Uskopljana.

(foto: www.dioezese-linz.at)
- 23:00 - Komentari (32) - Isprintaj - #

14.02.2007., srijeda

Treća uskopaljska večer

Uz Bulića i Thompsona nastupa i KUD Napredak...


Uskopaljska zajednica u RH organizira 3. po redu Uskopaljsku večer u Zagrebu. Kao i dva prethodna, i ovo, treće druženje zagrebačkih Uskopljana održat će se u restoranu Gastro Globus na Zagrebačkom velesajmu 16. veljače 2007. godine.
Prisutne će, kako je najavljeno zabavljati Mate Bulić i Marko Perković Thompson, a nastupit će i članovi KUD-a Napredak iz Uskoplja.
Također, kao i prethodnih godina, prije same Večeri u crkvi sv Križa u Sigetu služit će se sveta misa, koju će, kako se očekuje, predvoditi neki od uskopaljskih svećenika.
Želje za druženjem kod zagrebačkih Uskopljana nikada nije nedostajalo, pa će, sigurni smo, i ova uskopaljska večer, baš kao i dvije prethodne, biti pun pogodak.


- 21:40 - Komentari (24) - Isprintaj - #

Provala u poduzeće

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 13.2.2007. godine, oko 10,15 sati, prijavljeno je Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da je u posljednjih tjedan dana počinjena krađa provaljivanjem u poduzeće “Krušćica-Komerc” u Gornjem Vakufu/Uskoplju, vlasništvo Mladena P. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Iz navedenog poduzeća je ukradeno: oko 40 metara elektro-kabela, 3 sklopke za elektro-motore i 6 osigurača.

Očevid obavio istražitelj Policijske stanice Gornji Vakuf/Uskoplje. Istraga je u tijeku.

- 13:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

12.02.2007., ponedjeljak

Jači argument!

Kratko podsjećanje


"dobar štos, u nedostatku jačih argumenata urednik napiše: "snimljen si i polemiziraš sam sa sobom"..."
Gornja rečenica dio je komentara kojega je 11. veljače u 9.54 sati (post "Moramo posegnuti za umrežavanjem snaga..." )ostavio posjetitelj koji se potpisuje s "!?". S tim u svezi podsjećam da, kad imam potrebu komentirati, komentare potpisujem korisničkim imenom uskoplje, koje je i link na blog kojega upravo čitate. Za sve druge komentare, pa ma kako oni potpisani bili ne odgovaram. Uostalom, kako to lijepo stoji u desnom plavom stupcu:

Komentari odražavaju mišljenje posjetitelja koji ih ispisuju, te autor bloga ne odgovara za njihov sadržaj, niti je na bilo koji drugi način povezan s njima



- 14:15 - Komentari (24) - Isprintaj - #

11.02.2007., nedjelja

Obljetnice: 12 godina Hrvatske uzdanice

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 11. veljače 1995. godine u Uskoplju je osnovana kulturna udruga Hrvatska uzdanica. Tim povodom s Wikipedije, slobodne enciklopedije, prenosimo tekst o ovoj Udruzi:
Hrvatska uzdanica Uskoplje je udruga građana osnovana 11. veljače 1995. godine radi "čuvanja, promicanja i širenja hrvatske kulture i duhovnosti uskopaljskog kraja i uopće odgojno-obrazovnog rada, pomoći nadarenim i siromašnim đacima i studentima i njihova stipendiranja, kulturno-umjetničkog rada" itd.. Iako je polje rada Hrvatske uzdanice iznimno široko, ona je u ovih 11 godina svoga postojanja postala prepoznatljiva prije svega po svojoj izdavačkoj djelatnosti. Do sada su u izdanju Hrvatske uzdanice objavljeni sljedeći naslovi:

- Ante Škegro: Uskoplje I. Uskoplje na Vrbasu od prapovijesti do kraja austro-ugarske uprave, (monografija) 1996.

- Nevenka Budimir - Nada Plejić- Josip Kolak: Prosinac pozdravlja Uskoplje, (pjesme), 1997.

- Josip Mlakić: Puževa kućica, (kratke priče), 1997.

- Ante Šarić: Tko je kršćanin, (članci), 1999.

- Milan Bešlić: Bugojno i okolina, 1999.

- Petnaestorica, Zbornik književnih radova autora rođenih u Skopaljskoj dolini, 2000.

- Stjepan Džalto: Spaljeno ognjište (kratke priče), 2000.

- Ante Škegro i dr.: Ruža na vjetru, Župa sv Male Terezije od Djeteta Isusa u Bistrici na gornjem Vrbasu (monografija), 2003.

- Hrvati Uskoplja - okolnosti i perspektive (Zbornik radova s istoimenog Okruglog stola)

- Janja Mikulić: Magdalena popravlja svijet (priče za djecu), 2005.

- Janja Mikulić: Ana Trepavičarka (priče za djecu i mladež), 2005.

- Janja Mikulić: Pozdravi sve (pjesme), 2006.

Pored toga Hrvatska uzdanica prva je objavila seriju razglednica postratnog Uskoplja. Za knjigu su vezane i brojne druge akcije Hrvatske uzdanice. Tako Uzdanica od školske godine 1997./98. do danas svim odličnim učenicima petog do osmog razreda osnovne škole, te odličnim učenicima u svim razredima srednje škole poklanja knjigu, a brojne knjige darovala je i za župnu knjižnicu u Bistrici, te knjižnicama u osnovnoj i srednjoj školi u Uskoplju. Još 1999. godine Hrvatska uzdanica pokrenula je inicijativu za osnutak Gradske knjižnice, no, ta inicijativa nije naišla na pozitivan odjek tadašnjih općinskih struktura vlasti u Uskoplju. Hrvatska uzdanica je organizirala brojna predstavljanja knjiga, niz tribina, te okrugle stolove od kojih su neki bili veoma uspješni. Od 2000. godine tradicionalno se u lipnju održava Festival Uskopaljske krijesnice kojega također organizira Hrvatska uzdanica. Naravno, popis akcija koje je u 11 godina svoga postojanja pokrenula Hrvatska uzdanica time ne završava. Svakako je potrebno spoemnuti i njenu djelatnost na humanitarnom polju (akcija Uskrs i siromašnima, te brojne pojedinačne akcije pomoći), izgradnja i uređenje križnoga puta prema Bošnjakovu groblju, inicijativa za očuvanje Radio postaje Uskoplje, inicijativa za zaštitu Crkvina, inicijativa za osnutak studentske udruge.....

Fotografije: Pokojni Josip Šenda bio je istaknuti član Hrvatske uzdanice (fotografija objavljena susretljivošću g Mehmeda Šekete); Naslovnice nekih uzdaničinih knjiga (janja-mikulić.com).
- 07:00 - Komentari (35) - Isprintaj - #

09.02.2007., petak

Protiv Cikotića pokrenuta istraga zbog ratnih zločina

Vojnici kojima je zapovijedao kandidat SDA za ministra obrane počinili su više ratnih zločina na području Bugojna i Uskoplja...


Kandidat SDA za ministra obrane BiH Selmo Cikotić prošao je provjere Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i Agencije SIPA, ali je Agencija za istrage i zaštitu dostavila dodatno obavještenje.
U njemu stoji da je u pogledu dijela izjave u obrascu Selme Cikotića, koji se odnosi na izrečene kazne za krivično djelo i potvrđene optužnice, utvrđeno da je naredbom Državnog tužiteljstva o provođenju istrage broj KT-RZ 162/05 "otvorena istraga zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. Krivičnog zakona BiH i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. istog Zakona".
“Ističemo da s danom podnošenja konačnog izvještaja (2. veljače) u vezi s točnosti navoda iz predmetne izjave, nije došlo do potvrđivanja optužnice po otvorenoj istrazi”,
stoji u dopisu Agencije SIPA.
Predsjedatelj Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kazao je kako je zakonom propisano da izabrani i imenovani dužnosnik ne može ostati ili obavljati funkciju ukoliko je pravomoćnom presudom osuđen na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci.
Dođe li do potvrde optužnice protiv Cikotića, to mu, dakle, neće biti smetnja, zaključuje sarajevsko Oslobođenje, pitajući koliko bi bio uputan ostanak na funkciji s optužbom za ratne zločine.
Upravo zbog ove nerazjašnjene situacije oko slučaja Cikotić najavljena je mogućnost kako će zastupnici iz reda hrvatskog naroda glasati protiv njegovog imenovanja. (Izvor:Pincom)

- 08:15 - Komentari (10) - Isprintaj - #

08.02.2007., četvrtak

"Moramo posegnuti za umrežavanjem snaga..."

Susret ravnatelja srednjih škola s hrvatskim planom i programom


Nakon susreta ravnatelja osnovnih škola s hrvatskim planom i programom s područja Vrhbosanske nadbiskupije (bili su prisutni ravnatleji 33 škole), koji je upriličen 5. veljače u Travniku, jučer je u Sarajevu, u prostorijama Vrhbosanskog nadbiskupskog ordinarijata, održan i susret ravnatelja srednjih škola s hrvatskim planom i programom s područja Vrhbosanske nadbiskupije.
Među deset ravnatelja srednjih škola, susretu je nazočio i ravnatelj uskopaljske srednje škole Josip Jurina.
Među ostalima prisutne ravnatelje pozdravio je i kardinal Vinko Puljić, koji je, između ostaloga, istaknuo da školstvo ima vrlo važnu ulogu u odgoju mladih naraštaja, a to povjerenje daju im sami roditelji koji su prvi odgojitelji.
«Moramo posegnuti za umrežavanjem snaga. Obitelj, odnosno roditelji, odlučuju kome ce povjeriti svoje dijete i u koju ga školu upisati. Na profesorima je prvenstveno stavljena važna zadaća, prije svega povjerenje roditelja. Dijete će zaboraviti znanje, ali ne će zaboraviti stav i utisak koji ostavi taj profesor u procesu učenikove formacije. Dakle, vjeronauk u školi nije samo zato da se nauči vjersko znanje, nego da se formira kompletna i zdrava osoba. Znači, itekako je važna odgojiteljska komponenta u procesu formacije, što je ujedno i preduvjet da bi netko mogao dobiti kanonsko poslanje od strane katoličke Crkve i postati predavac i profesor u školi»,
kazao je kardinal Puljić. (kta/uskoplje.blog.hr)

- 07:00 - Komentari (53) - Isprintaj - #

07.02.2007., srijeda

Sudar na prometnici Pavić Polje - Grnica

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 6.2.2007. godine, oko 23,30 sati, na lokalnoj prometnici P.Polje-Grnica, općina Gornji Vakuf/Uskoplje se dogodila prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali: vozač Pašosin Z. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja sa vozilom marke “Opel Astra”, registarskih oznaka 517- M- 615 i vozač Vehab K. iz Bugojna sa vozilom marke “Passat”, registarskih oznaka 658-K-922. U nezgodi su teže tjelesne ozljede zadobili saputnici vozila “Opel Astra” Mehmed i Alen Š., koji su prebačeni u bolnicu –Travnik.
Na vozilima je nastala veća materijalna šteta. Očevid je obavila ophodnja policije PS Gornji Vakuf/Uskoplje. Istraga je u tijeku.

- 12:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #

05.02.2007., ponedjeljak

Vrhunska sportašica

Gdje su i što rade: Nikolina Milić


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas predstavljam jednu vrhunsku sportašicu...
Nikolina Milić mlada je Uskopljanka (rođena 27. kolovoza 1990. godine u Uskoplju) članica kluba sinkronizioranog klizanja Zagrebačke pahuljice, najmasovnijeg i najpopularnijeg klizačkog kluba u Hrvatskoj. Zagrebačke pahuljice postoje od 1997. godine, a Nikolina je članica seniorske ekipe (51 nastup). Inače, seniorke Zagrebačkih pahuljica članice su hrvatske reprezentacije i imaju visoki sportski status vrhunskih sportašica treće kategorije u kategorizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora.
Zaslužile su ga odličnim nastupima na Svjetskom prvenstvu, održanom u Zagrebu, u travnju 2004. godine, kad su osvojile 17. mjesto, a u poretku zemalja bile 9. u Europi i 11. u svijetu. Ali ne samo time. Pročitajte više...



- 21:10 - Komentari (36) - Isprintaj - #

04.02.2007., nedjelja

Domobran poginuo u Uskoplju

Vrijedno je zabilježiti: 4. veljače 1943.


ĆUBIĆ Petar


Rođen 26. srpnja 1914. (otac Bože i majka Stana, rođena Pleić).

Hrvat, rimokatolik, neoženjen, težak. Pripadnik hrvatskog domobranstva. Ubijen 04. veljače 1943. u Gornjem Vakufu - Uskoplju (cista-provo.com).


- 23:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

02.02.2007., petak

150.000 KM za infrastrukturu

Kratka vijest


Općina Gornji Vakuf - Uskoplje u proračunu za ovu godinu predvidjela je 150.000 KM za izgradnju vodovodne mreže, te asfaltiranje lokalnih puteva, koji su već dulje vrijeme izuzetno devastirani.

Radovi će se u idućoj godini, kako je planirano, najprije izvoditi na području sela Vilić Polje, Batuša, Hrasnica i Bistrica.
- 23:45 - Komentari (16) - Isprintaj - #

01.02.2007., četvrtak

Istraga o zločinima u Bugojnu

Hoće li Selmi Cikotiću prije biti uručeno imenovanje za ministra ili, pak, optužnica za zločine u Bugojnu?


Istragu o ratnim događanjima u Bugojnu provode dvije državne agencije, a njihov rad rezultirat će prvom opsežnom optužnicom za zločine u gradu koji je za Hrvate paradigma stradanja u proteklom hrvatsko-bošnjačkome sukobu.
Unatoč čestim optužbama kako se ne procesuiraju zločini nad Hrvatima, Bugojno će biti prvi veliki slučaj što će se, sada je to posve izvjesno, voditi pred državnim Sudom BiH, piše današnji Večernji list.
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) više mjeseci kompletira slučaj Bugojna, a odnedavno su ponovo angažirani obavještajci. Kako doznaje Večernjak, na zahtjev člana BiH Predsjedništva Željka Komšića Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) uključila se u rasvjetljavanje zločina počinjenih uglavnom nad zatočenim Hrvatima u više desetaka logora koji su postojali na području te općine.
Najteži posao definitivno će biti rasvjetljavanje sudbine 21 visokog vojnog dužnosnika i predstavnika općinske vlasti koji su netragom nestali potkraj 1993. godine. O tome slučaju u javnosti još nisu otkrivene nikakve pojedinosti koje bi rezultirale otkrićem gdje su ubijeni. Do sada su iz federalne agencije za nastale osobe tražili njihova tijela na više lokacija.
Sve informacije od izvora s terena, bivših bošnjačkih vojnika, ali i dvojice Hrvata, nisu se pokazale točnima. Sumnja se da su tijela nestale "bugojanske skupine" dva puta prebacivana iz masovnih grobnica. Nestanak te skupine teško mogu opravdati tadašnji aktualni vojni i politički bošnjački čelnici budući da je njihovo zarobljavanje zabilježio Međunarodni odbor Crvenog križa.
Obitelji stradalih Hrvata Bugojna najodgovornijim za nestanak smatraju tadašnjeg načelnika Dževada Mlaću. Nedavno je, međutim, postalo jasno kako je nadležnost za logore, te napose za skupinu 21 dužnosnika, imao aktualni kandidat za državnog ministra obrane Selmo Cikotić.
General Enver Hadžihasanović imenovao je Cikotića 8. ožujka 1993. zapovjednikom Operativne skupine Zapad. U jednom od dopisa od 19. rujna Hadžihasanović od Cikotića traži da mu izruči 23 zarobljena pripadnika HVO-a, jasno dajući do znanja da je taj general odgovoran za zarobljene Bugojance. (V.L./Pincom; fotografija: bugojanci.ch)


- 09:00 - Komentari (21) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< veljača, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Opis bloga

Linkovi

Lektira