Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Bugojno: Slijede nova uhićenja

Večernji list piše o reakcijama Bugojana na posljednja uhićenja osumnjičenih za ratne zločine:


Konačno je krenulo, reakcija je bugojanskih Hrvata, koji su bez velike euforije komentirali prekjučerašnje uhićenje Nisveta Gasala i Murjapa Kukavice, zapovjednika straže logora Stadion, u kojem su 1993. pritvarani, mučeni i ubijani hrvatski zarobljenici. Vijest u uhićenju optuženog dvojca pozorno se analizirala u prepunom bifeu novoobnovljene zgrade Hrvatskog doma u središtu Bugojna.
Većina ih je izrazila otvoreno razočaranje zbog toga što u "marici" pripadnika specijalne policije FMUP-a nije završio i ratni načelnik Bugojna uz zapovjednika Armije BiH, kojeg uz aktualnog kandidata za ministra obrane BiH Selmu Cikotića smatraju najodgovornijim za progon i ubojstva Hrvata.
Gdje je Mlaćo? - pitanje je koje smo postavili njegovoj tajnici u bugojanskom Zavodu za urbanizam i graditeljstvo, gdje trenutačno obnaša dužnost direktora. Uz zaključak da nije u uredu i da njegov broj ne može davati njegova tajnica uporno je odbijala bilo kakav razgovor o šefu. Komentar uhićenja dvojice bivših zapovjednika logora Stadion, na kojem poslije 1993. godine niti jedan Hrvat u znak prosvjeda nije pogledao niti jednu nogometnu utakmicu, nije bilo moguće dobiti niti od načelnika općine Bugojno Hasana Ajkulića, koji je bio zauzet "važnim" sastancima.
Zavjet šutnje teško je bilo razbiti i kod običnih građana na kišnim bugojanskim ulicama, koje još nose nazive brigada Armije BiH, čiji se zapovjednici sumnjiče za ratne zločine. Razloge za šutnju treba tražiti u činjenici da se ratna garnitura vlasti u Bugojnu još drži poluge općinske vlasti. Dževad Mlaćo je, po tvrdnjama naših sugovornika, i danas "siva eminencija" u općini, koja oko sebe okuplja jak gospodarski kružok, preko kojeg ima jake pipke u institucijama vlasti. Iako je smijenjen odlukom OHR-a, čelnici SDA prvo i danas posjete ratnog načelnika bugojanske općine.
Bivši zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu Federacije BiH Zdenko Lučić, koji je još u srpnju prošle godine na adrese svih relevantnih institucija političke, sudske vlasti u BiH i OHR-a uputio zastupničko pitanje o nestanku 36 bugojanskih Hrvata, objašnjava nam razloge zbog kojih nitko od Bošnjaka ne želi komentirati najnovija uhićenja.
Uhićenjem Gasala i Kukavice službeno je potvrđeno postojanje zločina nad Hrvatima Bugojna. Ako se zna da je Selmo Cikotić uz Dževada Mlaću bio najviši rangirani vojni zapovjednik Armije BiH, onda je logično pitanje može li taj čovjek obnašati ministarsku dužnost
ističe Ante Visković.
(Večernji list)


Post je objavljen 24.03.2007. u 22:40 sati.