Izmedju dva stupa

<>

C.W. Leadbeater - Devahanska razina 19.dio

Treća podrazina; peto nebo

Ta najniža od arupa podrazina je najnapučenija od sviju krajeva s kojima smo se upoznali, jer ovdje je nazočno gotovo svih 60 milijardi duša za koje se kaže da su zauzete u sadašnjoj ljudskoj evoluciji — sve osim razmjerno malenoga broja onih što mogu da djeluju na drugoj i prvoj podrazini. Svaka se duša prikazuje u jajolikom ovoidskom obliku najprije kao tanka opnena koprena, bezbojna i gotovo nevidljiva, te vrlo rijetke gustoće; ali kako se ego razvija, počinje to tijelo da pokazuje blještavo prelijevanje u duginim bojama nalik na mjehur od sapunice, a boje mu igraju na površini kao promjenljive nijanse što ih stvara sunčano svijetlo na kapljicama vodopada.

Sastavljeno iz vanredno fine tvari, njezne i eteričke, vrlo živahne, pulziajući živom vatrom, postaje tokom evolucije sjajna kugla bljestavih boja, dok njegove visoke vibracije odašilju valove promjenljivih boja čitavom njegovom površinom — bojama o kojima zemlja ne zna ništa — sjajnih, nježnijih i svjetlih što jezik ne može da ih opiše. Uzmimo boje zalaska sunca u Egiptu i dodajmo im divnu njeznost Engleskog neba kad prelazi dan, uzdignimo ih iznad njih sanih u svijetlu i prozirnosti te sjaju njihovu , onoliko koliko se one nalaze iznad boja koje se kao komadići stavljaju u dječje slikarske kutije — pa i onda nitko tko nije vidio toga, ne može sebi da zamisli Ijepotu tih sjajnih krugova koji zasjaju u polju vizijskoga pogleda jasnoga gledanja, kad se izdigne do razine nebeskoga svijeta.

Sva ta kauzalna tjelesa ispunjena su živom vatrom koju crpe sa više razine, sa kojom, čini se, da je naša kugla spojena drhtavom niti intenzivnoga snažnoga svijetla, izrazito dozivajući na pamet rijeci iz strofa Dzyan-ovih: »Iskra je ovješena o Plamen vrlo finom niti Fohata«, i kako duša raste i može da prima sve više iz neiscrpivog oceana Božanskoga Duha koji se izlijeva ovom niti kao provodnicom, tako se i nit povećava i dalje širi prolaz prelivu, dok se na narednoj podrazini može da predoči kao vodeni mlaz što spaja zemlju i nebo, a još više od njega je velika kugla iz koje ističe živo vrelo, dok se ne pričini kao da se kauzalno tijelo rasplinulo u svijetlo što teče. I opet nam rečenica stanza strofe kaže: »Nit između čuvara i njegove sjene postaje sa svakom promjenom sve jača i sjajnija. Jutarnje sunce se promjenilo u sjaj podnevnoga dana. To je tvoje sadašnje kolo, reče Plamen Iskri. Ti si moja, moja slika, i moja sjena. Obavio sam se tobom i ti si moj vahan ,do dana sjedinjenja s nama' kad ćeš ponovo postati moj ja i ja drugih, ti sam ja.«

Duše koje su u vezi s fizičkim tijelom razlikuju se od onih koje uživaju rastjelovljeno stanje, prema raznovrsnim vibracijama kako se odražavaju na površini kugala, pa je stoga na ovoj razini po sjaju lako vidjeti, dali je netko u inkarnaciji ili nije. Velika većina, da li u tijelu ili izvan njega, tek su polusvijesni kao u snu, iako su sada neki u prilici bezbojnih opnastih ovoja; oni potpuno svijesni su značajni i sjajni izuzeci koji stoje posred manje sjajnoga mnoštva kao zvijezde prvoga reda, a između ovih i onih manje razvijenih poredane su sve vrste po veličini i ljepoti boja, pa tako svaka prikazuje točni stepen evolucije do kojega je stigla.

Većina njih još nije dovoljno određena, ni u takovoj svijesti kakovu imaju, da bi razumjeli svrhu ili zakone evolucije o koje su vezani; oni traže inkarnaciju iz poslušnosti prema porivu kozmičke volje, i prema "T a n h a", slijepoj želji za pojavljivanjem, za životom — želji da nadu neki kraj gdje bi mogli da osjete život i da si ga budu svijesni, budući da na svom ranijem stepenu te nerazvijene duše ne mogu da osjećaju vanredno brze i prodorne titraje vrlo profinjene tvari svoje vlastite razine; tek razmjerno lagano gibanje teške tvari fizičke razine jedino moče da im izazove neki odgovor. Prema tome je samo fizička razina ona, na kojoj se osjećaju da zive, i to razjasnjuje njihovu jaku težnju da se ponovo jave rođenjem u zemaljskom životu. Tako se nakon nekoga vremena njihova želja posve izjednaći sa zakonom njihove evolucije. Oni mogu da se razviju samo pomoću tih udaraca izvana, na koje se oni postepeno bude da mogu odgovoriti, a na tom ranijem stepenu mogu da ih prime tek u zemaljskom životu. Vrlo lgano se njihova moć uzvraćanja povećava, te se najprije probude za više i finije fizičke vibracije, a još laganije za vibracije astralne razine. Tada njihova astralna tjelesa, koja su dosada bila tek mostom za prenošenje osjećaja dusi, postepeno postaju određenim vehiklima koje mogu da upotrijebe, a njihova svijest počinje da se sakuplja više u njihovim čuvstvima, nego li u fizičkim zamjećivanjima .
Na kasnijem stupnju, ali uvijek uz isti proces da se upute kako da odgovaraju na udarce s polja ,uče duše kako da saberu svoju svijest u mentalnom tijelu, da žive u mentalnim slikama koje su sebi stvorile, pa da umom upravljaju svoje osjećaje. Zatim se na vrlo dugom putu premješta središte u kauzalno tijelo, i duše ostvaruju svoj pravi život. Kad to vrijeme dođe, naći će se na višoj podrazini od ove, a niži zemaljski život ne će im više da bude potreban; no za sada mislimo o manje razvijenoj većini koja još tapka po mraku, pružajući svoja zahvatna sredstva kao ticala u ocean života ličnosti što same su na nižim razinama života, iako za sada nisu uopće svijesni sebi da su te ličnosti sredstva pomoću kojih se oni hrane i napreduju. Ne vide ništa od svoje prošlosti ni budućnosti, budući da se jos ne očituju svijesno ni na vlastitoj razini. Ipak, kako lagano stiču iskustva i usvajaju ih, povećava se osjećaj da je dobro da se izvjesne stvari učine, dok za druge je to zlo ,a to se onda nepotpuno očituje u pridruženoj ličnosti kao pocetak svijesti, kao osjećaj za ono što je pravo i ono što je krivo; a kako se postepeno razvijaju, taj se osjećaj sve jasnije i jasnije označuje u nižoj prirodi, i postaje moćnim vodičem u vladanju.

Primjenom prilka što ih pruža sjevanje pogleda potpunije svijesti o kojoj smo prije govorili ,najnaprednije duše te podrazine razviju se do onoga stepena gdje se zaokupe studijem svoje prošlosti, istražujuci uzroke što su tamo postavljeni, i učeći mnoga iz takova gledanja slijedom unatrag, tako da poticaji što ih odašilju onamo dolje postaju jasniji i određeniji, te se prenose u nižu svijest kao čvrsto uvjerenje i intuicija koja zapovijeda.
Gotovo i nije potrebno da se ponovi kako se misaone slike rupa podrazina ne prenose u viši nebeski svijet; sada je prošla svaka iluzija, i svaka duša zna za svoje pravo srodstvo, vidi druge, a i nju se prepoznaje po njenoj kraljevskoj prirodi kao pravoga besmrtnog čovjeka koji prelazi iz života u život sa nepovredenim vezama što ga spajaju s njegovim pravim bićem.

- <> - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

  • <3

    Kao i svaki cvijet, svaka mladost vene, starosti uzmice,
    cvjeta svaka mudrost i svaka vrlina u svoje vrijeme
    i vjecno nesmije trajati. Srce na svaki zov zivota
    mora spremno biti na oprostaj i nove pocetke,
    da bi se hrabro i bez tuge predalo novim,drugim vezama.
    Neka car se krije u svakom pocetku,
    ona nas stiti i pomaze nam zivjeti.

    Koracajmo veselo kroz prostor u prostor,
    ne prionimo nijednom
    kao domovini, duh svijeta
    ne zeli nas okovati i ograniciti, korak
    po korak zeli nas uzdignuti, prosiriti.
    Tek sto smo u jednom zivotnom
    krugu domaci i prisni postali.
    Samo tko je spreman na polazak i put,
    moze se odhrvati navici
    koja koci.

    Mozda ce nas jos i smrtni cas ka novim prostorima
    mlade poslati, zov zivota nikada nece prestati...
    Stoga hajde, srce, oprosti se i iscjeli"

    Hesse





    "Mudro je imati snove koji su dovoljno veliki
    da ih ne izgubimo iz vida dok ih slijedimo"

    Oscar Wilde


    "Cijeli svijet razdijeljen je na dva dijela. Jedan je vidljiv, a drugi nevidljiv.
    Ono vidljivo samo je odraz onog nevidljivog."

    Zohar 1 , 39

    "Priroda je duzna, kad nebude mogla da izdrzi moj sadasnji oblik
    da mi podari novi oblik postojanja"

    Goethe

<>3>

  • A. M. O. R. C.

    !Virtualni muzej!

    !!! Pr




    Bnei baruch Kabbala

    TJ


    Opstanak planeta



    !Fraktali - kolekcija slika


    [LINK=http://www.esotheria.com/]Knjige ezoterija[/LINK
    Nuit templAPOD

    Giza Piramid
    J.Krishnamurti - Unutrašnja revolucija


    Na dan moje smrti, kada budu nosili moje tijelo
    Ne misli da ću osjećati bol za ovim Svijetom.
    Ne plači i ne govori: "Šteta, šteta."
    Kada se mlijeko pokvari veća je šteta.
    Kada vidiš da me polože u grob, ja neću nestati.
    Zar Sunce i Mjesec nestanu kada zađu?
    Tebi se čini smrt, a to je rađanje.
    Grob ti se čini tamnica, a duša je slobodna postala.
    Koje to zrno ne nikne kada se stavi u zemlju?
    Pa zašto da sumnjaš u zrno čovjekovo?

    Al-Ghazzali


    Još nisam susreo čovjeka od kojega se ne bi moglo nešto naučiti
    ( Alfred de Vigny)

    " ... Vjera je individualni čin.
    Organizirana vjera ima
    tendenciju odumiranja,
    kristaliziranja, teži postati
    praznovjerje, sekta, religija
    radi dogmatskog nadmetanja
    s drugima.
    Istina je zemlja bez puteva
    ( KRISHNAMURTI)

    Siromaštvo nije jednostavno nedostatak novca.
    U krajnjem slučaju to je nedostatak osjećaja osobe
    za stvarnost vlastitog unutarnjeg bića ( PROGOF)

    NEBESKA PJESMA

    Duh se nikada nije rodio
    i nikad nece prestati.
    Prije njega vrijeme nije postojalo
    Kraj i pocetak su samo sni.
    Neroden , besmrtan i nepromjenjiv
    ostaje duh zauvijek
    Smrt ga uopce ne dotice,
    iako njegova kuca izgleda mrtva .

    !Fantastic art!

  • MOLITVA ZA NOVO DOBA

    Ja sam Kreator svemira.
    Ja sam Otac i Majka svemira.
    Sve je poteklo iz Mene.
    Sve ce se vratiti k Meni.
    Um, duh i tijelo Moji su hramovi
    za Sebstvo da ostvari u njima
    Moje vrhovno Bice i Postanje.
    -----------------------------------

  • "Želis li spoznati sebe, onda znaj da si iz dvije
    stvari stvoren. Jedno je ta vanjska ljuska,koja se
    naziva tijelo i kojom vanjsko oko moze gledati.
    Ono drugo je unutarnje, koje se jednom naziva
    duša, jednom duh, jednom srce i koje se može
    spoznati samo unutarnjim očima"

    Al - Ghasali

    R. Steiner.
    Knjige
    M. Pogačnik
    Pogacnik
    G. R. Hodson

    Blog.hr
    Forum.hr
    Internet Monitor
    Kozmički plesači
    Knjige ezoterija
    NUITemple
    APOD


    Giza Piramid
    J.Krishnamurti - Unutrašnja revolucija

    Još nisam susreo čovjeka od kojega se ne bi moglo nešto naučiti
    ( Alfred de Vigny)

    " ... Vjera je individualni čin.
    Organizirana vjera ima
    tendenciju odumiranja,
    kristaliziranja, teži postati
    praznovjerje, sekta, religija
    radi dogmatskog nadmetanja
    s drugima.
    ISTINA JE ZEMLJA BEZ
    PUTEVA ( KRISHNAMURTI)

    )Siromaštvo nije jednostavno nedostatak novca.
    U krajnjem slučaju to je nedostatak osjećaja osobe
    za stvarnost vlastitog unutarnjeg bića ( PROGOF)

    NEBESKA PJESMA

    Duh se nikada nije rodio
    i nikad nece prestati.
    Prije njega vrijeme nije postojalo
    Kraj i pocetak su samo sni.
    Neroden , besmrtan i nepromjenjiv
    ostaje duh zauvijek
    Smrt ga uopce ne dotice,
    iako njegova kuca izgleda mrtva .