Linkovi
Blog.hr
Maraton lađa
Google
Pivac d.o.o
Mojmobitel.hr
Metković
Mesnica kod Joze
Dnevnik.hr
Net.hr
Njuškalo
Index
Vrgorac
Splitska banka
TZ Gradac
Matijevići


Generalni sponzor udruge lađara STAŠEVICA

Povijest udruge

-Slike

Maraton lađa 2008
Maraton lađa 2009
Maraton lađa 2010
Noć prvaka 31.08.2008.
Lađarski kup Zagreb 2009
Lađom preko Jadrana
Lađarski kup Bagalovići 2010


-Video


Staševica prvaci NovaTV
Staševica prvaci HRT
Maraton lađa 2008

Ostali sponzori:

Caffe bar “MGS”-Staševica
Poljopromet-Metković
Jambo d.o.o
Jamatva Vrgorac
Top-in nekretnine-Zagreb
Tiv-Vrgorac
Gradina-Vrgorac
Caffe bar “Karaka”Gradac
Dr.Mirjana Kušurin Staševica
Poliklinika Petrović-Vrgorac
Splitska banka
Turistička zajednica Gradac
King-Ploče
Mesnica “Kod Joze”Staševica
Konoba “Luca”Staševica
Mirko Musulin-Čambro
STAŠEVICA

Staševica je ime dobila po solinskom mučeniku Anastaziju, koga su Splićani prozvali Stašem. O Sv. Stašu svjedoče vrlo vrijedni arheološki nalazi i povijesna svjedočanstva, na temelju kojih je nastala bogata literatura i raznovrsna umjetnička djela, a osobito živo štovanje vjernika, uz ostalo, popraćeno molitvenim tekstovima i glazbom.
Sv. Anastazij živio je u gradu Akvileji u III. Stoljeću poslije Krista. Po zanimanju bio je tkalac. U to vrijeme car Dioklecijan je počeo progoniti kršćane, a progon je bio najžešći u gradu Saloni, najvećem gradu u pokrajini Dalmaciji. Kad je Anastazij čuo te te vijesti odlučio je napustiti Akvileju i preseliti se u Salonu, jer je želio javno ispovjediti svoju vjeru u Isusa Krista i, ako bude trebalo, svojom krvlju i svojom mučeničkom smrću posvjedočiti svoju ljubav prema Bogu.
Kad je sudac vidio da je Anastazij čvrst u svojoj vjeri i da je spreman položiti život u svoje uvjerenje, osudio ga je na smrt. Smrtna je kazna izvršena tako da mu je oko vrata obješen mlinski kamen i bačen je u more. Njegovo tijelo nalazi se u grobnici u Marusincu.
Blagdan: 26. kolovoza


STANOVNIŠTVO

Sasvim je vjerojatno da su i na području današnje župe Staševice živjeli stanovnici, kao i u drugim dijelovima Ilirika, odnosno rimske pokrajine Dalmacije. Ruševine starokršćanske crkve svjedoče da je u doba ranoga kršćanstva na tom terenu živjelo ne samo ilirsko romanizirano stanovništvo, nego da su i kršćani bili brojni, pa su podigli i crkvu. Prvi sigurni popis obitelji na ovom prostoru je bio u Pasičini potječe iz 1736. godine. To je zapravo popis obitelji koje daju redovnu župniku, odnosno Samostanu u Zaostrogu. Iz popisa obitelji 2006. godine utvrđeno je da postoje 29 različitih prezimena. Najbrojnija prezimena su Musulin, Marević, Mateljak i Gnječ. Najviše članova, njih 99, pripada prezimenu Musulin.

UDRUGA LAĐARA STAŠEVICA

07.08.2014., četvrtak

Brzinske utrke - OPUZEN 2014U Opuzenu su održane utrke za izbor startnih pozicija na maratonu lađa-Kup Slobodne Dalmacije. Sve utrke vozile su se u jednoj lađi i sa istim veslima i parićem. Druga lađa služila je za zagrijavanje lađara dok vozi prethodna ekipa. Po završetku utrka na obližnjem Trgu kralja Tomislava ekipe su birale startne pozicije na maratonu lađa. Pehare trima prvoplasiranim ekipama dodijelio je novinar Slobodne Dalmacije Stanislav Soldo.

Poredak:

1. Crni put - Metković 1:25.998
2. Sveti Ilija - Metković 1:27.781
3. Stablina 1:27.858
-
-
-
-
-
-
20. Staševica 1:32.413

- 17:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.02.2014., utorak

Direktor maratona lađa Jakov Marević gostovao na Radio PločePuno stvari treba mijenjati u samoj organizaciji Maratona lađa, bilo je tu niz nedostataka i problema’, rekao je Jakov navodeći pritom problematiku davanja starta, a nije ispustio ni osvrnuti se na problematiku diskvalifikacije ekipa Stabline i Baćine prilikom zadnje utrke. ‘To je bila jako nezgodna situacija i bio sam među rijetkima koji je rekao da se uručene medalje ne smiju oduzimati jer tim omalovažavamo sebe kao organizatora. No, to je bio sitan eksces naspram onoga što se događalo za vrijeme utrke, bilo je tu dosta propusta’, utvrdio je. Ujedno je naveo kako sigurnost lađara mora biti prioritet, što ne može pokriti samo jedan policijski gliser koji je vršio nadzor na toliko sudionika utrke. ‘Sve treba dignuti na viši nivo i predvidjeti neke stvari. Već sam izložio ideju da uvedemo šest kružnih kamera koje će pokriti utrku, kao i razne novitete na kojima trebamo raditi, npr. organizacija Noći lađara u Metkoviću gdje računamo i na potporu gradonačelnika Petrova. Treba nam dodatnih atraktivnosti i promjena, svake godine je isto’, navodi Jakov te ističe da su upravo te stavke možda ključne kako posjećenost i praćenost Maratona lađa ne bi bilježila pad kao prethodnih godina.

Jakov planira okupiti tim od 30 ljudi koji će raditi na privlačenju dodatnih sponzora i provođenju njegovih ideja čime bi upotpunio program Maratona lađa. ‘Staševica ima sponzora u ova krizna vremena, treba donijeti novce iz privatnog biznisa i već sam ostvario kontakte . Prihod Udruge treba doći do milijun kuna’, navodi te tim poručuje da će kao direktor Udruge lađa raditi po jednakom principu rada i ostvarenih rezultata koje je imao kao predsjednik Udruge na Staševici.

Na direktorskom mjestu do sada se izmijenilo šest imena, a neki su davali ostavke i prije vremena. ‘Veslao sam 11 godina i znam što to znači, a direktorsku funkciju ću ocijeniti kada prođe sljedeći Maraton lađa. Odabrali su me lađari, oni me mogu i smijeniti, a ostavku dati neću’, zaključuje.

- 14:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.02.2014., utorak

OBAVIJEST

Mario Marević je podnio ostavku na mjesto predsjednika Udruge lađara Staševica, te je jednoglasno izabran za novog predsjednika Darko Marević, dok je za podpredsjednika izabran Andrej Rakić, a za tajnika Jakov Marević

- 18:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.02.2014., ponedjeljak

02.02.2014. Izborna skupština Udruge lađara Neretve02.02.2014. u Metkoviću je održana Izborna skupština Udruge lađara Neretve, na kojoj se birao predsjednik Udruge i direktor Maratona lađa. Za predsjednika je ponovno izabran Marko Marušić, a novi direktor Maratona lađa na Neretvi je Jakov Marević član naše udruge, te mu ovim putem želimo svi čestitati i sve najbolje u daljnjem radu.
Marku Marušiću povjerenje je dalo 47 članova Skupštine, a njegovu protukandidatu Neni Kovačeviću 28. Jakova Marevića za direktora Maratona, na prijedlog Upravnoga odbora, Skupština je potvrdila sa 34 glasa za i 3 suzdržana. Za dopredsjednike Udruge, sa dva glasa protiv i većinom preostalih glasova, izabrani su Goran Kovač iz Komina i Izvor Škubonja iz Ploča. Za tajnika je jednoglasno izabran Ante Mijić iz Metkovića. Uz njih u Upravnom odboru biti će još šest članova i to: Joško Jerković Piro iz Rogotina (42 glasa), Ante Ćelić iz Metkovića (42 glasa), Pavo Delija iz Opuzena (41 glas), Ivan Plećaš iz Momića (32 glasa), Bruno Bebić iz Ploča te Marijan Sršen iz Blaca koji je imao jednak broj glasova, njih 26, kao i Ante Nikolac Bili koji je Sršenu prepustio mjesto. U Nadzorni odbor ušli su: Renato Drljepan iz Opuzena, Davor Petković iz Pruda, Branko Markota iz Vida, Hrvoje Bebić iz Metkovića i Trpimir Krstičević iz Krvavca II. Stegovni sud čine: Tomislav Žderić Tomeša iz Stabline, Hrvoje Medak i Jurica Šetka.
Skupština je usvojila i prijedlog da se sve ženske ekipe Maratona oslobađaju plaćanja kotizacije.

- 15:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.08.2013., ponedjeljak

16. Maraton lađa

10.kolovoza održan je 16.maraton lađa pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH gosp. Ive Josipovića. Nakon 22,5 izveslanih kilometara prvi su na cilj u Ploče nakon 2 sata i 16 minuta stigli po peti put uzastopce Gusari Komin a za njima Stablina i Crni put-Metković. Pobjednicima maratona pripale su zlatne medalje, mali brončani štit u trajno vlasništvo i veliki prijelazni štit koji im je uručio predsjednik Hrvatskog sabora gosp Josip Leko. Mali štit i srebrene medalje pripale su lađarima Stabline a brončane medalje i mali štit ekipi Crnog puta. Također su dodijeljene plakete ekipi Domagojevih gusara i dvojici njihovih veslača za izveslanih 15.maratona lađa. Veteranima 4.gardijske brigade dodijeljeno je priznanje za promicanje neretvanske lađe za njihova dva veslačka maratona od Prevlake do Maslenice i od Neretve do Dubrovnika. Plaketa "Ivan Šprlje" za sportski potez na maratonu lađa prošle godine pripala je lađarima Salašari somborski iz Sombora. U.L. Staševica je stigla na cilj u Ploče za 2.23.30 i završila na 19. mjestu, istina da je to do sada najlošiji rezultat ali treba čestitati našim hrabrim momcima, ipak nije lako veslat maraton lađa. Momci glavu gore, idemo dalje !!!!!!!!!!


Cijeli poredak ovdje

Fotografije s maratona

Foto od starta do cilja


U.L.STAŠEVICA

Na startu u Metkoviću
- 23:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.08.2013., subota

Brzinske utrke Opuzen 2013.

U Opuzenu su održane utrke za izbor startnih pozicija na maratonu lađa-Kup Slobodne Dalmacije. Sve utrke vozile su se u jednoj lađi i sa istim veslima i parićem. Druga lađa služila je za zagrijavanje lađara dok vozi prethodna ekipa. Po završetku utrka na obližnjem Trgu kralja Tomislava priređen je zabavno glazbeni program do kasno u noć. Pehare trima prvoplasiranim ekipama dodijelio je Marko Bilić urednik sportskog dijela Slobodne Dalmacije. U.L. Staševica je završila na 15. mjesto sa 1.28.263 min/sec.

Pobjednici brzinskih utrka lađa, koje se tradicionalno u Opuzenu voze za kup Slobodne Dalmacije su lađarska ekipa Crni put iz Metkovića. Drugoplasirana je ekipa Stabline, dok su treći Žrnovski Galioti iz Žrnova na otoku Korčuli. Za postignuti uspjeh u iznimno važnom prednatjecanju za šesnaesti maraton lađa, njima su pripali pokali Slobodne Dalmacije te večere u neretvanskim restoranima.Shema starta16. maraton lađa

U.L.Staševicasve pozicije


- 00:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.11.2012., petak

Lađari u Škabrnji 18.11.2012.

Image and video hosting by TinyPic

Udruga lađara Neretve boravila je u Škabrnji 18.studenog na obilježavanju 21.obljetnice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu kada je 1991.godine agresor okupirao mjesto pritom masakriravši 48 civila i 15 branitelja. Škabrnja je tada potpuno spaljena i uništena, a obnovljena je nakon Domovinskog rata. Program je započeo primanjem izaslanstava u zgradi općine u centru mjesta na Trgu dr Franje Tuđmana kod crkve, nakon čega je krenuo mimohod do spomen obilježja masovne grobnice gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. U crkvi Blažene Djevice Marije nadbiskup zadarski msgr Želimir Puljić predvodio je svetu misu. Potom je na Trgu održana središnja komemorativna svečanost. Na kraju je upriličena hodnja od Trga do mjesnog groblja gdje su kod centralnog križa i spomen obilježja stradalim škabrnjanima u Domovinskom ratu gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. U obilježavanju obljetnice u Škabrinji sudjelovali su i članovi udruge lađara Staševica (Jakov Marević i Drago Mateljak).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.11.2012., nedjelja

15. Godina maratona lađa na Neretvi

Image and video hosting by TinyPic

Pobjedom lađara Gusari Komin završen je 15.maraton lađa. Četverostruki pobjednici maratona lađa za redom tako su obranili još jedan štit Kneza Domagoja uz sudjelovanje 37 lađarskih posada. Drugo mjesto zaredom je ekipa Baćine dok su treće mjesto osvojili Žrnovski galijoti iz Žrnova na Korčuli koji su tek druga ekipa nakon Zagreba 2006.godine kojima je to od ekipa van Neretve uspjelo. Nekoliko desetaka tisuća gledatelja pratilo je i ovaj maraton lađa sa obala Neretve i s brodova od Metkovića do Ploča. Po dolasku lađara u cilj slijedila je dodjela nagrada. Posebna priznanja za izveslanih svih 15 maratona lađa dobila su četvorica veslača: Hrvoje Medak, Neven Nikolac, Zoran Nikolc i Nino Radonić. Povodom jubilarnog 15.maratona, Predsjednik RH uručio je posebno priznanje Milojku Glasoviću začetniku maratona lađa. Hrvoju Medaku veslaču Gusara Komin dodijeljeno je posebno priznanje kao najtrofejnijem lađaru. Ekipi Jerkovac-Metković pripao je pokal "Ivan Šprlje" za sportski potez na maratonu lađa 2011.godine.
Trima ekipama koje su se mijenjale u Opuzenu i kao takve prve stigle u cilj pripale su nagrade: 1.Žrnovski galijoti-5000 kn sponzor HYPO Banka, 2.Sveti Roko podrujnica-nagradna večera u restoranu Lopoč Momići, 3.Bjelovar ekspres-nagradna večera u resotranu Teta Olga Rogotin. Žrnovskim galijotima brončane medalje za osvojeno treće mjesto podijelio je kontraadmiral Ante Urlić dok im je mali brončani štit u trajno vlasništvo dodijelio predsjednik ULN Marko Marušić. Srebrene medalje veslačima Baćine uručio je župan Nikola Dobroslavić dok im je mali štit u trajno vlasništvo dodijelio gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić-Jambo. Pobjednicima Gusarima Komin zlatne medalje uručio je Predsjednik RH Ivo Josipović a mali štit u trajno vlasništvo dodijelio je gradonačelnik Ploča Hrvoje Vejić. Veliki 38 kg težak prijelazni štiti Kneza Domagoja dodijelio im je Predsjednik Josipović. Po završetku službenog dijela nastavljen je glazbeno zabavni program uz nastup klape Rišpet i sastava Tutti Frutti.
Vremenski uvjeti bili su vrlo nepovoljni za lađare zbog vjetra u prsa i valovite Neretve zbog čega je glavnina sudionika veslala uz samu obalu gdje su manji valovi. Nakon početnih zaveslaja kad se nakon kilometar-dva "izbistrila" situacija ekipa Baćine je povela utrku a za njima kao drugi Gospa Karmelska, Gusari su bili tek oko 5.pozicije. Na Kuli Baćina je i dalje vodila, gotovo za dvije dužine lađe, Gusari su izbili na drugu poziciju a Gospa Karmelska na treću. Prolaskom Krvavca Gusari pretiču Baćinu i izbijaju na prvo mjesto. Na početku Komina, Gusari su veslali tik uz desnu obalu dok je Baćina na tom dijelu nastavila pravocrtno i nakon dva kilometra na kraju mjesta Komin pretekla Gusare skoro za dužinu lađe. Do Crne rijeke Baćina i Gusari bili su paralelni sa manjim izmjenama u vodstvu vrhom lađe. Vidjevši da nemogu izbiti ispred Gusara i da bi mogli zapeti na ulazu u Crnu riku zbog prednosti Gusara koji su veslali sa unutarnje strane uz obalu, Baćina ulazi na parić Gusara. Poredak se dalje nije mijenjao. Slijedili su ih Galijoti koji su i zadržali treću poziciju do kraja. Između Krvavca i Opuzena Rogotin je bio oko 15.mjesta, ne mijenjajući se prestigli su nekoliko ekipa i na kraju stigli sedmi. Domagojevi gusari, prvaci sa brzinskih utrka zapeli su na izmjenama u Opuzenu i tako izgubli više pozicija. Baćina i Gusari Komin tako su zadržali pozicije od prethodne godine, Gusarima je to 4.pobjeda za redom.

U ovih 15. godina maratona lađa sudjelovalo je 102 ekipe među kojima je i U.L.Staševica koja je sudjelovala na 11 maratona i najveći uspjeh bilježi 2008 godine kad je osvojila prvo mjesto. Inače ove godine udruga lađara Staševica obilježava 10 godina postojanja. Udruga je ponosnana sve osvojene medalje, a posebno na osvojeni maraton lađa. Također u.l.Staševice je četvrta ekipa koja je od osnutka krovne udruge lađara Neretve osvojila maraton i organizirala veličanstvenu noć prvaka.
Za Staševicu veslaju: Luka Musulin, Krešimir Musulin, Joško Erceg, Jakov Marević, Ante Mateljak, Andrej Rakić, Drago Mateljak, Ante Barbir, Ante Kežić, Joško Usorac, Antonio Šunjić, Mirko Vlahović, Ivo Musulin, Dragan Radonić i Antonio Gnječ.

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 14:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.07.2012., utorak

8. Lađarski Kup župe Bagalović
U Krvavcu u općini Kula Norinska održan je 8.lađarski kup
Župe Bagalovići koji se održao povodom glavne mjesne fešte Gospe Karmelske.
Ove godine sudjelovalo je 15 lađarskih posada od kojih jedna ženska
Gusarice Metković. Ovo natjecanje, svojevrsni minimaraton 
duljine 15 kilometara najmasovniji je
vanmaratonski događaj. Utrku lađa organizirala je Tradicijsko
kulturno sportska udruga "Oba Krvavca". Uoči starta održan je mimohod lađara od
kuće poginulog hrvatskog branitelja pok. Marija Nikolića-Kiša do
mjesta za start ispred rive u Krvavcu a lađe su
poredane u dva reda po ždrijebu. Veslalo se uzvodno do Metkovića s
okretom oko mosta te natrag do istog mjesta gdje je bio cilj. Nakon
utrke najboljima su podijeljene medalje: trećeplasiranoj ekipi Crni
put pehar i medalje podijelio je tajnik ULN Davor Petković,
drugoplasiranoj ekipi Opuzena pehar i medalje podijelili su
višestruki prvak maratona lađa Joško Jerković-Piro i
predsjednik UO ULN Izvor Škubonja. Pobjednicima, ekipi Gusari Komin
pehar je udjelio načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević dok
je medalje udjelio Ivan Burić iz Komina. Prijelazni pehar
pobjednicima uručio je predsjednik ULN Marko Marušić. Jedinoj
ženskoj ekipi i debitanticama na ovogodišnjem maratonu lađa ekipi
Gusarice Metković načelnik općine Nikola Krstičević dodijelio je
pehar za "fair play". Po završetku službenog dijela programa lađari
su nastavili druženje uz jelo i piće.Cijeli poredak: 1.Gusari Komin, 2.Opuzen,
3.Crni put-Metković, 4.Staševica, 5.Jerkovac, 6.Župa Dusina-Veliki
Prolog, 7.Škrapa Momići, 8.Domagojevi gusari-Vid, 9.Sv.Roko-Podrujnica, 10.Gospa Karmelska-Krvavac, 11.Veterani 4.gardijske
brigade, 12.Čeljevo Čapljina, 13.Crni put juniori, 14. Neum, 15.Gusarice
Metković.


- 22:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

26.06.2012., utorak

10. godina UDRUGE LAĐARA STAŠEVICA


UDRUGA LAĐARA STAŠEVICA

U našem malom mjestu udruga lađara Staševica je proslavila veličanstvenih deset godina postojanja. Na proslavi su prisustovali mnogi lađari, mještani te simpatizeri udruge. Na samom početku sve prisutne je ugodnim riječima pozdravio predsjednik udruge Jakov Marević te nam rekao par riječi o povijesti udruge.

Povijest udruge:

Dana 30. lipnja 2002. godine u mjestu Staševica održana je sjednica osnivačke skupštine. Na skupštini je usvojen statut, te nakon usvajanja statuta također su izabrani članovi tijela upravljanja, te je za predsjednika jednoglasno izabran Boro Bustruc. Udruga lađara Staševica je upisana 04.07.2002. godine u registar udruga Republike Hrvatske. Dužnost predsjednika lađara su obnašali : Boro Bustruc, Miroslav Kužić, Ranko Marević, te od 2008 godine obnaša mjesto predsjednika aktualni Jakov Marević. Pored samih aktivnosti vezanih uz maraton lađa, udruga je 2009. I 2011. godine sudjelovala u koloni sjećanja na žrtve Vukovara, te sudjelovala u revijalnim nastupima na Dunavu. Prošle godine udruga je sudjelovala na prvoj Trogirskoj regati, te je osvojila 2. mjesto u veslanju i prvo mjesto u spremanju brudeta. Naravno udruga je jedan od najvećih promotora mjesta Staševice, uz to se mogu pratiti rezultati i sve znamenitosti mjesta na blogu. Pored samih veslača bez kojih udruga ne bi ni postojala, veliko hvala svim sponzorima i ljudima koji su pomagali. Zahvaljujemo se prvom generalnom sponzoru Atrium Spalatum, te sadašnjem sponzoru mesnoj industriji braći Pivac. Kroz ovih 10 godina udruga lađara Staševica je mukotrpnim radom s puno prolivenog znoja iznjedrila ove uspjehe :

-Pobjednici maratona lađa 2008. Godine
-2008. treće mjesto Bagalovića kup
-2008. treće mjesto liga mladih lađara
-2009. prvo mjesto kup grada Zagreba
-2009. drugo mjesto Bagalović kup
-2009. drugo mjesto liga mladih lađara
-2011. prvo mjesto Bagalović kup
-2011. Drugo mjesto liga mladih lađara


Udruga je ponosna na sve osvojene medalje, a posebno na osvojeni maraton lađa. Osim toga udruga lađara Staševica je četvrta ekipa koja je od osnutka krovne udruge lađara neretve osvojila maraton i organizirala veličanstvenu noć prvaka. I na kraju najveća zahvala veslačima koji su doprinijeli uspjeh udrugi lađara Staševica i zahvaljujemo svim utemeljiteljima i ljudima dobre volje koji su nam omogućili da postojimo 10 godina, te joj želimo da još dugo postoji.


Par slika sa proslave:Podpredsjednik i predsjednikUploaded with ImageShack.us

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.01.2012., petak

Treća bakalarijada u Trogiru
13.12.2011. Održana je treća po redu Bakalarijada u Trogiru gdje je U.L.Staševica imala svog predstavnika (Lada Rakić). Ovog puta domaćin manifestacije bio je hotel Sveti Križ na Čiovu. Organizator Bakalarijade je poljoprivredna zadruga Rašeljka iz Trogira, a suorganizator zadružni savez Dalmacije.
Prvog dana manifestacije stručni ocjenjivački sud ocjenjivao je jela spravljena od bakalara iz kućne radinosti. Prvo mjesto ''Bakalar na mornarski'' osvojio je Davor Kostović iz Vinišća, drugo mjesto Daša Bedalov iz Splita ''zapečeni bakalar'', a treće mjesto ''bakalar na bianco'' Dominik Anđelić iz Vinišća.
U isto vrijeme strukovne škole iz Metkovića, Sinja, Omiša, Hvara, Biograda i Knina spravljali su bakalar za ocjenjivanje. Treće mjesto podijelili su strukovna škola iz Metkovića, Hvara, Biograda i Knina, drugo mjesto škola iz Omiša, dok je prvo mjesto zauzela škola strukovna škola Ban Jelačić iz Sinja.
Zadružni savez Dalmacije održao je zanimljivo predavanje pod nazivom ''Povijest konzumiranja bakalara na našim prostorima'' i ''Sljubljivanje vina s jelima od bakalara'', a autohtone domaće proizvode predstavili su izlagači na svojim štandovima.Ovu manifestaciju kao dobar brand prepoznala je i Splitsko-dalmatinska županija čiji je zamjenik župana Visko Haladić i otvorio manifestaciju te grad Trogir.


LADA RAKIĆ (predstavnik u.l. Staševice i grada Vrgorca)

Sedam profesionalnih kuhara također se okušalo u spravljanju bakalara. Prvo mjesto osvojio je Tomislav Čičak iz Cavtata, drugo Lada Rakić iz Vrgorca te Petar Hure s Hvara, dok je trećeplasirani Boško Čapalija iz Vinišća. Četvrto mjesto podijelili su Toni Miloš i Goran Bonačić iz Splita te Ankica Ivanović iz Trogira.

- 15:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.11.2011., utorak

NERETVA ZA VUKOVAR17.11.2011. iz doline Neretve je krenulo 4 ekipe lige mladih lađara, a među njima i ekipa Staševica. Simbolički smo htjeli povezati istok i jug Hrvatske. Sve ekipe sudjelovale su u koloni sjećanja, te su lađari u koloni sjećanja nosili veliki transparent na kojem je pisalo "Neretva za Vukovar" i na groblju su položili vijence i zapalili svijeće za poginule branitelje i civile u domovinskom ratu. 19.11.2011 4 ekipe (Staševica,Dusina,Crni Put,Tri sela) zaplovile su Dunavom odnosno bila je to „Dunavska regata sjećanja „Dalj-Vukovar“ pod nazivom Neretvanski lađari žrtvama Vukovara stigli su na ušće Vuke u Dunav gdje ih je dočekao dogradonačelnik Vukovara Željko Pinjuh. Po riječima predsjednika Lige mladih lađara Delta Neretve Nenada Kovačevića ova regata je njihova čast dodajući kako se žrtva Vukovara i sve žrtve Domovinskog rata se ne smiju zaboraviti.
- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.09.2011., utorak

U Trogiru održana mini regata neretvanskih lađara 11.09.2011U organizaciji Turističke zajednice Grada Trogira u nedjelju poslije podne u akvatoriju trogirske luke po prvi put je održava mini regata neretvanskih lađara.Ruta je bila od kule Kamerlengo do Duhanke na istoku te okret i povratak,odnosno cilj je bio ispred kule, nakon toga je ispred kule Kamerlengo održati natjecanje u kuhanju brujeta - popularna brujetada.
U utrku je učestovalo šest ekipa lađara iz udruga:“Gusari“ iz Komina,“Gospe Karmenske“ iz Krvavca, “Dusina“, “Staševice“, “Crnog puta“ iz Metkovića te udruge „Tri sela“ iz Matijevića, Momića i Podrujnice.


Gusari Komin prvi dolaze na cilj


U.L.STAŠEVICA druga dolazi na cilj

Rezultat utrke:
1.GUSARI KOMIN
2.STAŠEVICA
3.CRNI PUT
4.ŽUPA DUSINA
5.KRVAVAC
6.TRI SELAPobjednički brujet (U.L.Staševica)javascript:%20void(0);

U kuhanju za najbolji brujet natjecalo se dvanaest ekipa. Predstavnicima spomenutih ekipa lađara pridružit se grupa „Prvi hrvatski ročnik“ iz Ploča te pet ekipa domaćina iz grada Trogira.
Dakako, gosti iz Neretve brujet će kuhati od za njihov kraj karakteristične jegulje, tako da se očekuje 12 „teča“ brujeta od raznolike ribe.A nagradu tj. prvo mjesto za najbolji brujet osvojila je U.L.STAŠEVICA koja je za razliku od ostalih ekipa, odmah prodala cijelu "teću brujeta" i naravno brujet je bio poseban i razlikovao se od drugih ekipa, zato smo i ovojilo prvo mjesto.Ante Gnječ - Kruvar gl.zvijezda večeri bez njega nebi nista bilo.


Pred. U.L.Staševice Jakov Marević sa gradonačelnikom Trogira


Zajednička fotografija sa turistima iz Poljske- 00:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.09.2011., ponedjeljak

Noć prvaka u Kominu 3.9.2011.>GUSARI KOMIN

U Kominu se okupilo nekoliko tisuća ljudi da bi proslavilo „Noć prvaka“ koja se tradicionalno održava nakon maratona lađa u mjestu pobjednika maratona. Pozvane su bile sve lađarske ekipe koje su nastupile na maratonu lađa a među njima primjetili smo i Primorsko-goransku županiju i Sisak kojima niti daljina nije bila prepreka da dođu na ovu nezaboravnu feštu. Domaćin je osigurao stol za svaku lađarsku ekipu te jelo i piće uz potporu Udruge lađara Neretve. U blizini se pekao i vol na ražnju. Uoči zabavnog programa Gusari su napravili počasnu vožnju lađom po Neretvi dok ih je u pozadini sa lijeve obale obasjalo 20 bengalki.


U.L.STAŠEVICA u Kominu na noć prvaka

Na pozornici koju je za ovu priliku činio brod privezan uz obalu, Knez Domagoj uručio im je veliki 37 kg težak štit u trajno vlasništvo. Nazočnima su se obratili glavar mjesta, potom predsjednik UL Gusari Boris Šuman, gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić (mjesto pripada pod grad Ploče) te dožupanica Marija Vučković a nešto kasnije pristigao je i sam župan Nikola Dobroslavić. Četiri kominjanke u čast pobjednika otpjevae su jednu pjesmu. Slavlje se potom nastavilo uz vatromet i ritam Marijana Bana i Nene Belana do jutarnjih sati. Kako je samo mjesto uz prometnicu i Neretvu, promet ovim dijelom od Metkovića do Ploča bio je obustavljen. Svima koji su pohodili slavlje pobjednika će ova lađarska fešta ostati u nezaboravnom pamćenju a dom

- 15:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.08.2011., petak

Brzinske utrke-Opuzen 11.8.2011.
U Opuzenu su održane utrke za izbor startnih pozicija na maratonu lađa. Od 35 ekipa nisu nastupile dvije: Torcida i Salašari Somborski. Somborci su se danas uputili na put do neretvanske doline kako bi sudjelovali na maratonu lađa. Sve utrke vozile su se u jednoj lađi i sa istim veslima i parićem. Druga lađa služila je za zagrijavanje lađara dok vozi prethodna ekipa. Po završetku utrka na obližnjem Trgu kralja Tomislava priređen je zabavno glazbeni program do kasno u noć. Prethodno su dodijeljene nagrade trima prvoplasiranim ekipama (pehar Slobodne Dalmacije i večera za iste) te je izvršen izbor startnih pozicija za maraton lađa.
U.L. STAŠEVICA je na brzinskim utrkama završila na 12. mjesto.

SHEMA STARTA 14.MARATONA LAĐA- 16:54 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.08.2011., srijeda

LIGA MLADIH LAĐARA - DELTA NERETVA - U.L.STAŠEVICA osvojila 2. mjestoNakon 10.kola završila je ovogodišnja utrka mladih lađara do 18. i 25. godina starosti.
U natjecanje se u kategoriji do 18.godina uključilo 6 ekipa da bi natjecanje završile 4 ekipe jer tijekom natjecanja odustali su lađari Stabline i Gusar(Komin), u kategoriji do 25.godina od 4 prijavljene ekipa odustali su lađari Stabline.

U kategoriji do 18.godina prvo mjesto osvojili su lađari Rogotina, drugo mjesto pripalo je lađarima Zvonimir Kaleb (Momići), dok su treće mjesto ovojili lađari Gospe Karmelske (Krvavac).


U kategoriji do 25.godina za prvo mjesto zlatne medalje, prelazni žabac na listu lopoča i novčanu nagradu od 10000 kuna predala je Marija Vučković dožupanica Dubrovačko-neretvanske županije, ekip Tri sela(Moomići, Matijevići, Podrujnica), drugo mjesto osvojili su lađari STAŠEVICE koji su dobili kipić žapca, srebrene medalje i novčanu nagradu u iznosu od 6,500 kuna koje im je uručio Krešimir Vejić gradonačelnik Ploča, dok su za treće mjesto lađari Dusine uz kipić žapca i brončane medalje dobili i novčanu nagradu u iznosu od 3500 kuna.
U Super kupu snage su odmjerili lađari Rogotina i Staševice, uspješniji a i stariji bili su lađari STAŠEVICE.Nadamo se da će U.L.STAŠEVICA imat odličan plasman na ovogodišnjem maratonu.

- 18:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.07.2011., subota

OBAVIJEST!!

14.MARATON LAĐA IZRAVAN TV PRIJENOS NA HRT 2, 13.08.2011.g.

- 18:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.07.2011., četvrtak

LIGA MLADIH LAĐARA - DELTA NERETVA -Preko vikenda mladi lađari izveslali su 7.i 8. kolo lige mladih lađara Delta Neretva u jezeru Birina.

U kategoriji mladih lađara do 18.godina peti put zaredom slavili su lađari Rogorina. U ovoj kategoriji na kon 8 kola u vodstvu su lađari Rogotina sa 43 boda, slijede Zvonimr Kaleb(Momići)40, Gospa Karmenska(Krvavac) 28, EŠU Birina 21, Gusari(Komin) 19 te Stablina sa 3 boda.

U starijoj kategoriji do 25.godina starosti bilo je zanimljivo i uzbudljivo u 7. i 8. kolu te se do posljednjeg 10. kola neće znati pobjednik. Na prvom mjestu su Tri sela(Momići, Matijevići, Podrujnica) sa 41 bodom, zatim Staševica 40, Dusina 38 i posljednja Stablina sa 3 boda.

Slijedeće 9.kolo na rasporedu je 29,srpnja(Petak) a 10.kolo ujedno i posljednje 31.srpnja(nedjelja) sa početkom u 18,00 sati. U nedjelju poslije posljednje utrke dodijelit će se najboljim lađarskim ekipama kipić žabe na listu lopoča, medalje i novčane nagrade, bit če proglašen mister i miss lađara te najmlađi veslač.

Očekuje se nazočnost Marije Vučković dožupanice Dubrovačko-neretvanske, zatim gradonačelnici Vukovara, Trogira, Vrgorca i Ploča, načelnik općine Kula Norinska, predstavnici Luke Ploče kao i mnogi drugi.

Sve njih će zabavljati grupa Vertigo iz Metkovića te gost večeri Danijel Boto pobjednik OBN televizije 2009.godine.

- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.07.2011., subota

7. Lađarski kup župe BagalovićiUoči blagdana Gospe Karmelske u Krvavcu je održan sedmi lađarski kup Župe Bagalovići. Nastupilo je 18 lađarskih posada među kojima su bili: Krvavac II, Krvavac-Gospa Karmelska, Škrapa Momići, Zvonimir Kaleb, Komin, Rogotin, Donjani Donji, Veterani 4.gbr, Jerkovac, Crni put, Crni put juniori, Plina-Stablina, Staševica, Domagojevi gusari Vid, Opuzen, Župa Desne, Čeljevo i Gusari Komin-juniori.Po završetku mimohoda od kuće pok.Marija Nikolića Kiša do rive pristupilo se izvlačenju startnih brojeva, kratkom zagrijavanju i naposljetku samom startu utrke koja se vozi od Krvavca do mosta u Metkoviću gdje je okret te ponovo do Krvavca gdje je ujedno i cilj utrke duge 15 km.Odmah nakon samog starta polako se izdvajala ekipa Čeljeva te ekipa iz župe Dusina. Veslajući dalje prema Kuli Norinskoj trajala je "borba" između Čeljeva i Staševice u kojoj je ekipa Čeljeva uspjela preteći Staševicu. U Metkoviću prije okreta ispod mosta situacija se nije mijenjala na prva dva mjesta, treća je u Metković stigla ekipa Gusara Komin iza kojih slijede Domagojevi gusari Vid i Opuzen. Kako se bližimo Krvavcu i kraju utrke situacija se na vodećoj poziciji mijenja te kroz cilj prva prolazi ekipa STAŠEVICE, nakon njih kao drugoplasirana stiže ekipa Čeljeva,trećeplasirani su Gusari Komin dok su Domagojevi gusari iz Vida zauzeli četvrto mjesto. Iznenađenje kupa svakako je debitantska ekipa iz župe Dusina koja je osvojila peto mjesto potom slijede: Škrapa Momići, Opuzen, Donjani Donji, Crni put, Jerkovac, Rogotin, Crni put juniori, Krvavac II, Veterani IV gardijske brigade, Zvonimir Kaleb-Momići, Gusar Komin Juniori, Gospa Karmelska-Krvavac koji su diskvalificirani jer nisu odvozili cijelu utrku. Prvoplasiranoj ekipi Štaševice medalje i pokal uručila je dožupanica DNŽ Marija Vučković. Ekipi Čeljeva kao drugoplasiranoj medalje i pokal dodjelio je predsjednik ULN Marko Marušić, trećeplasiranoj ekipi Gusari Komin medalje i pokal uručili su tajnik ULN Davor Petković i član upravog odbora Izvor Škubonja. Nakon dodjele medalja i pokala lađari su nastavili druženje uz jelo i piće.


- 14:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.07.2011., utorak

LIGA MLADIH LAĐARA "DELTA NERETVA"U organizaciji udruge mladih lađara "Delta Neretva" sa suorganizatorom EŠU Birina četvrti put po redu počelo je natjecanje lađara do 18.godina i do 25.godina starosti.
Sve utrke ove godine vozit će se u jezeru Birina kod Ploča, u kategoriji do 18.godina natjecat će se 8 lađarskih ekipa, kod će u kategoriji do 25.godina natjecat će se 4 ekipe.
Nakon prva dva kola u vodstvu su lađari Zvonimir Kaleb Momići sa 11 bodova, do njih su Gusari(Komin) sa 10 bodova, zatim Rogotin sa 9, Birina sa 5, Goispa Karmenska(Krvavac) sa 4, te posljednja Stablina sa 3 boda.U kategoriji do 25.godina u vodstvu je nakon dva kola Staševica sa 11 bodova, na drugom mjestu su Tri sela(Momići, Matijevići, Podrujnica) sa 10, zatim Dusina sa 9, te posljednja Stablina sa 3 boda.

- 12:48 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2014  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kolovoz 2014 (1)
Veljača 2014 (3)
Kolovoz 2013 (2)
Studeni 2012 (2)
Srpanj 2012 (1)
Lipanj 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (2)
Srpanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (5)
Srpanj 2010 (4)
Opis bloga
Ovo je blog udruge lađara Staševica na kojem će bit opisana udruga i naše mjesto i ako netko ima nešto protiv ovog bloga nek se obrati čelnim ljudima udruge lađara Staševica.Hvala!Autor bloga:Karlo Mateljak

Uprava udruge lađara STAŠEVICE:

Predsjednik:
Darko Marević

Podpredsjednik:
Andrej Rakić

Tajnik:
Jakov Marević


KONTAKT:

Službeni telefon udruge:

095-906-43-85

E-mail udruge:
udrugaladarastasevica@gmail.com