Linkovi
Blog.hr
Maraton lađa
Google
Pivac d.o.o
Mojmobitel.hr
Metković
Mesnica kod Joze
Dnevnik.hr
Net.hr
Njuškalo
Index
Vrgorac
Splitska banka
TZ Gradac
Matijevići


Generalni sponzor udruge lađara STAŠEVICA

Povijest udruge

-Slike

Maraton lađa 2008
Maraton lađa 2009
Maraton lađa 2010
Noć prvaka 31.08.2008.
Lađarski kup Zagreb 2009
Lađom preko Jadrana
Lađarski kup Bagalovići 2010


-Video


Staševica prvaci NovaTV
Staševica prvaci HRT
Maraton lađa 2008

Ostali sponzori:

Caffe bar “MGS”-Staševica
Poljopromet-Metković
Jambo d.o.o
Jamatva Vrgorac
Top-in nekretnine-Zagreb
Tiv-Vrgorac
Gradina-Vrgorac
Caffe bar “Karaka”Gradac
Dr.Mirjana Kušurin Staševica
Poliklinika Petrović-Vrgorac
Splitska banka
Turistička zajednica Gradac
King-Ploče
Mesnica “Kod Joze”Staševica
Konoba “Luca”Staševica
Mirko Musulin-Čambro
STAŠEVICA

Staševica je ime dobila po solinskom mučeniku Anastaziju, koga su Splićani prozvali Stašem. O Sv. Stašu svjedoče vrlo vrijedni arheološki nalazi i povijesna svjedočanstva, na temelju kojih je nastala bogata literatura i raznovrsna umjetnička djela, a osobito živo štovanje vjernika, uz ostalo, popraćeno molitvenim tekstovima i glazbom.
Sv. Anastazij živio je u gradu Akvileji u III. Stoljeću poslije Krista. Po zanimanju bio je tkalac. U to vrijeme car Dioklecijan je počeo progoniti kršćane, a progon je bio najžešći u gradu Saloni, najvećem gradu u pokrajini Dalmaciji. Kad je Anastazij čuo te te vijesti odlučio je napustiti Akvileju i preseliti se u Salonu, jer je želio javno ispovjediti svoju vjeru u Isusa Krista i, ako bude trebalo, svojom krvlju i svojom mučeničkom smrću posvjedočiti svoju ljubav prema Bogu.
Kad je sudac vidio da je Anastazij čvrst u svojoj vjeri i da je spreman položiti život u svoje uvjerenje, osudio ga je na smrt. Smrtna je kazna izvršena tako da mu je oko vrata obješen mlinski kamen i bačen je u more. Njegovo tijelo nalazi se u grobnici u Marusincu.
Blagdan: 26. kolovoza


STANOVNIŠTVO

Sasvim je vjerojatno da su i na području današnje župe Staševice živjeli stanovnici, kao i u drugim dijelovima Ilirika, odnosno rimske pokrajine Dalmacije. Ruševine starokršćanske crkve svjedoče da je u doba ranoga kršćanstva na tom terenu živjelo ne samo ilirsko romanizirano stanovništvo, nego da su i kršćani bili brojni, pa su podigli i crkvu. Prvi sigurni popis obitelji na ovom prostoru je bio u Pasičini potječe iz 1736. godine. To je zapravo popis obitelji koje daju redovnu župniku, odnosno Samostanu u Zaostrogu. Iz popisa obitelji 2006. godine utvrđeno je da postoje 29 različitih prezimena. Najbrojnija prezimena su Musulin, Marević, Mateljak i Gnječ. Najviše članova, njih 99, pripada prezimenu Musulin.

UDRUGA LAĐARA STAŠEVICA

26.09.2010., nedjelja

Ploče 19. obljetnica HRMU povodu Dana Hrvatske ratne mornarice i 19. obljetnice njezina utemeljenja, u Pločama je 18.09.2010. održana središnja svečanost proslave. Svečanosti su nazočili brojni visoki gosti uključujući zapovjednika HRM-a kontraadmirala Antu Urlića, premijerku Jadranku Kosor te predstavnik predsjednika RH Ive Josipovića.
Organizator svečanosti HRM pozvao je na sudjelovanje u svečanosti i lađarske udruge iz donjeg toka Neretve prepoznavši neretvansku lađu kao autentičnu poveznicu pomorske povijesti i maritimne baštine Hrvata na ovim prostorima sa suvremenim ciljevima i vrijednostima koje gaji HRM. Time je neretvanskoj lađi odato još jedno veliko priznanje i potvrđen njen status prepoznatljivog simbola čitavog neretvanskog kraja. Pozivu organizatora odazvale su se udruga lađara Staševica te udruga lađara Stablina- juniori na čemu im ULN kao matična udruga koja podržava sve akcije u kojima se promovira neretvanska lađa ovim putem zahvaljuje. Tako su gosti svečanosti imali prilike vidjeti iznimno zanimljiv prizor krhkih neretvanskih lađa pored mnogostruko većih najsuvremenijih ratnih brodova HRM. Prilikom svečanog postroja ratnih brodova u kojem su sudjelovale i lađarske ekipe Staševice i Stabline te intoniranja hrvatske himne lađari su počast himni odali i prepoznatljivim pozdravom, dizanjem vesala u zrak. Ovo nije prvi doticaj HRM sa neretvanskom lađom. Tako je nedavno brod HRM «Andrija Mohorovičić» pružio ključnu podršku ULN u projektu preveslavanja Jadranskog mora «Tagovima pradjedova». Bez logističe podrške HRM te prigode te posebno zaštite plovidbe lađe u vremenski nepovoljnim uvjetima, pokazalo se, taj bi projekt bio praktično neizvediv.


UDRUGA LAĐARA STAŠEVICA
Sam dan HRM, 18. rujna, obilježava se povodom poznate bitke u srednje-dalmatinskom akvatoriju kada su u potpunosti poraženi Mlečani 18. rujna 887. u vrijeme kneza Branimira (879. - 892.). Naime, prema mletačkim zapisima, pomorski prostor između ušća rijeka Neretve i Cetine, spominje se kao strah i trepet njihovu brodovlju. Mlečani su poduzimali cijeli niz vojno-pomorskih akcija protiv Neretvana (Morjana) i morjanskog brodovlja, a uglavnom su završavale neuspješno. Za odmazdu su se Neretvani zalijetali sve do Istre i prekojadranske pokrajine Apulije do obala Monte Gargana. Godine 887. pokraj tadašnje luke Mokron (Makarska) odigrala se legendarna bitka. Ambiciozni dužd Petar Kandijan krenuo je s 12 borbenih brodova na Paganiju. Mlečani su u početku pritisnuli Neretvane, ali se onda ratna sreća okrenula i Neretvani su nanijeli dotad nezapamćen poraz Mlečanima. Kandijan je u toj bitki izgubio glavu. Njegovo je tijelo ostalo u rukama Neretvana, tako da ga je venecijanski tribun Andrija morao ukrasti kako bi ga pokopao u stolnoj gradskoj crkvi. Ova je bitka značajna jer se Mlečani nisu više nikada usudili tako jako napasti Neretvane. Gotovo cijelo stoljeće Mlečani su pokušavali pokoriti Neretvane, ali im to nikako nije uspijevalo. Tako su, po tko zna koji put 948. godine pod vodstvom dužda Petra III. Kandijana (unuk gore navedenog) Mlečani su pokušali osvajanja ali su pretrpjeli teške poraze od Neretvana. Nakon toga Mlečani konačno pristaju plaćati danak Neretvanima za slobodnu plovidbu njihovim vodama, što će potrajati sve do 996. godine, do mletačkog otimanja otoka Hvara i Korčule i početka slabljenja Paganije i njezine moći
.

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Kolovoz 2014 (1)
Veljača 2014 (3)
Kolovoz 2013 (2)
Studeni 2012 (2)
Srpanj 2012 (1)
Lipanj 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (2)
Srpanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (5)
Srpanj 2010 (4)
Opis bloga
Ovo je blog udruge lađara Staševica na kojem će bit opisana udruga i naše mjesto i ako netko ima nešto protiv ovog bloga nek se obrati čelnim ljudima udruge lađara Staševica.Hvala!Autor bloga:Karlo Mateljak

Uprava udruge lađara STAŠEVICE:

Predsjednik:
Darko Marević

Podpredsjednik:
Andrej Rakić

Tajnik:
Jakov Marević


KONTAKT:

Službeni telefon udruge:

095-906-43-85

E-mail udruge:
udrugaladarastasevica@gmail.com