Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/udrugaladarastasevica

Marketing

Ploče 19. obljetnica HRM



U povodu Dana Hrvatske ratne mornarice i 19. obljetnice njezina utemeljenja, u Pločama je 18.09.2010. održana središnja svečanost proslave. Svečanosti su nazočili brojni visoki gosti uključujući zapovjednika HRM-a kontraadmirala Antu Urlića, premijerku Jadranku Kosor te predstavnik predsjednika RH Ive Josipovića.
Organizator svečanosti HRM pozvao je na sudjelovanje u svečanosti i lađarske udruge iz donjeg toka Neretve prepoznavši neretvansku lađu kao autentičnu poveznicu pomorske povijesti i maritimne baštine Hrvata na ovim prostorima sa suvremenim ciljevima i vrijednostima koje gaji HRM. Time je neretvanskoj lađi odato još jedno veliko priznanje i potvrđen njen status prepoznatljivog simbola čitavog neretvanskog kraja. Pozivu organizatora odazvale su se udruga lađara Staševica te udruga lađara Stablina- juniori na čemu im ULN kao matična udruga koja podržava sve akcije u kojima se promovira neretvanska lađa ovim putem zahvaljuje. Tako su gosti svečanosti imali prilike vidjeti iznimno zanimljiv prizor krhkih neretvanskih lađa pored mnogostruko većih najsuvremenijih ratnih brodova HRM. Prilikom svečanog postroja ratnih brodova u kojem su sudjelovale i lađarske ekipe Staševice i Stabline te intoniranja hrvatske himne lađari su počast himni odali i prepoznatljivim pozdravom, dizanjem vesala u zrak. Ovo nije prvi doticaj HRM sa neretvanskom lađom. Tako je nedavno brod HRM «Andrija Mohorovičić» pružio ključnu podršku ULN u projektu preveslavanja Jadranskog mora «Tagovima pradjedova». Bez logističe podrške HRM te prigode te posebno zaštite plovidbe lađe u vremenski nepovoljnim uvjetima, pokazalo se, taj bi projekt bio praktično neizvediv.


UDRUGA LAĐARA STAŠEVICA
Sam dan HRM, 18. rujna, obilježava se povodom poznate bitke u srednje-dalmatinskom akvatoriju kada su u potpunosti poraženi Mlečani 18. rujna 887. u vrijeme kneza Branimira (879. - 892.). Naime, prema mletačkim zapisima, pomorski prostor između ušća rijeka Neretve i Cetine, spominje se kao strah i trepet njihovu brodovlju. Mlečani su poduzimali cijeli niz vojno-pomorskih akcija protiv Neretvana (Morjana) i morjanskog brodovlja, a uglavnom su završavale neuspješno. Za odmazdu su se Neretvani zalijetali sve do Istre i prekojadranske pokrajine Apulije do obala Monte Gargana. Godine 887. pokraj tadašnje luke Mokron (Makarska) odigrala se legendarna bitka. Ambiciozni dužd Petar Kandijan krenuo je s 12 borbenih brodova na Paganiju. Mlečani su u početku pritisnuli Neretvane, ali se onda ratna sreća okrenula i Neretvani su nanijeli dotad nezapamćen poraz Mlečanima. Kandijan je u toj bitki izgubio glavu. Njegovo je tijelo ostalo u rukama Neretvana, tako da ga je venecijanski tribun Andrija morao ukrasti kako bi ga pokopao u stolnoj gradskoj crkvi. Ova je bitka značajna jer se Mlečani nisu više nikada usudili tako jako napasti Neretvane. Gotovo cijelo stoljeće Mlečani su pokušavali pokoriti Neretvane, ali im to nikako nije uspijevalo. Tako su, po tko zna koji put 948. godine pod vodstvom dužda Petra III. Kandijana (unuk gore navedenog) Mlečani su pokušali osvajanja ali su pretrpjeli teške poraze od Neretvana. Nakon toga Mlečani konačno pristaju plaćati danak Neretvanima za slobodnu plovidbu njihovim vodama, što će potrajati sve do 996. godine, do mletačkog otimanja otoka Hvara i Korčule i početka slabljenja Paganije i njezine moći
.


Post je objavljen 26.09.2010. u 12:38 sati.