Linkovi



Udruga odgajatelja Hrvatske

Osmjeh - Primorsko goranska županija

Krijesnice - Međimurska županija

Maraška - Zadarska Županija

KOOD - Varaždinska županija

KamPanel - Splitsko dalmatinska županija

Udruga odgajatelja Koprivničko križevačke županije - Koprivničko križevačka županija




Informacijski i Referalni centar



Klikni i "skini" bojanke za djecu





Naši sponzori:



Luka rent Agency

Anel d.o.o.

TINA-Co-SOLIN d.o.o.

Kopiring d.o.o.

Omonia d.o.o.

Scout


Photobucket



...Kad se male ruke slože...hrvatska
Nek' se daleko čuje
kampanel sa svetoga Duje

Maraške s njima nek pjevaju strasno
KOOD nek zbori jasno i glasno.

Krijesnice nek svijetle te časne staze
Riječani nek nas "Osmijehom"maze
.
.
.
Na kraju tek počela je priča
uz zagrebačku Udrugu dječjih vrtića....

tekst: onadruga

kiss mah

Ovdje možete skinuti naše brošure, obavjesti, pristupnice....

Kampanel pristupnica
Brošura KamPanel
Roditeljstvo
Adaptacija


Udruga odgajatelja Splitsko-dalmatinske županije KamPanel

četvrtak, 30.10.2008.

Drevni korijeni Noći vještica (onima koji misle da je Noć vještica uvezen američki praznik):





Irci nisu jedini narod koji u svojim drevnim korijenima nosi magiju kraja listopada. Radi se o cjelokupnom indoeuropskom nasljeđu. U indijskoj mitologiji postoji Moksha ili Mukti, boginja plodnosti, životnog ciklusa od rođenja do smrti i ponovnog rođenja, kao i zemaljskog života sa svim ograničenjima koje on ima.

Stari Slaveni također su štovali boginju plodnosti i cjelogodišnjeg životnog ciklusa. Njeno ime je MOKOŠ (MOKOSH) i zaštitnica je žene, rađanja, doma, obrađene zemlje i sudbine. Mokoš se povezuje s uobičajenim kućnim/ženskim poslovima, posebno predenjem.
Luta noću, pa je njen lik taman kao plodna zemlja. Stanuje u glibovima i močvarama koje se zimi nikada ne smrzavaju, a tijekom zime zadužena je da brine o suncu u periodu dok je ono još nejako (od kraja listopada do zimskog solsticija). Njen dan u tjednu je petak, a svetkovina u vremenu od 25.listopada do 1.studenog. Mokoš se u kuću može primamiti ostavljanjem pramena vune ili pređe u prozoru ili pored ognjišta, a u periodu njene svetkovine nudi joj se povrće, posebno bundeve. Svrha ovog čina darovanja dijela ljetine je zaštita ukućana od zlih duhova mraka i zime. Osvijetljena plamenom svijeće iznutra, bundeva dobiva pravo lice Mokoši koja na taj način štiti dom u periodu kad zima smjenjuje ljeto.

U hrvatskoj literaturi Mokoš se pojavljuje u priči Sunce djever i Neva Nevičica
(Ivana Brlić Mažuranić: Priče iz davnine; može ih se naći i na web stranicama Filozofskog fakulteta u Zagrebu: http://dzs.ffzg.hr/html/Brli2.htm)

I u našim krajevima (poznat mi je sjeverni dio Hrvatske, posebno Podravina) postoji tradicija izrezivanja bundeva u periodu kraja listopada. Bundeva bi se ispraznila, izrezala u oblik lica, a u njenu unutrašnjost postavila bi se svijeća. Takve bundeve stavljale su se na kolac i nosile kroz selo uz strašnu buku koja je trebala obeshrabriti zle duhove zime. U današnje vrijeme (i to ne samo u zadnjih nekoliko godina, otkad je populariziran američki način proslave putem škola stranih jezika i sl.) bundeve se mogu vidjeti na ogradama i u dvorištima podravskih sela.

Dakle, proslava kraja ljeta i ubiranja ljetine nipošto nije ograničena na Ameriku, Irsku ili bilo koju drugu zemlju. To je naše zajedničko nasljeđe koje je u različitim krajevima poprimilo nešto drugačije oblike, ali uz istu univerzalnu svrhu. Pridružimo se svetkovini!


UPUTE ZA IZREZIVANJE BUNDEVE:

Bundeva treba biti dobro zrela (kad je kucnete, mora odjekivati, što znači da je iznutra šuplja jer su se već formirale koštice) i lijepe žutonarančaste boje.
Odabranu bundevu koja ima ravno dno da može stajati otvorite i ispraznite od sjemenki. Ovo možete učiniti na dva načina: može se odrezati poklopac (cca 3-4 prsta ispod peteljke – bolje nazubljenim rezom kako bi poklopac kasnije dobro stajao na mjestu) ili se na stražnjoj strani tj. potiljku izrežu “vrata” koja se također kasnije vraćaju na mjesto i učvrste čačkalicom. Način otvaranja bundeve bit će određen njenim oblikom. Za uske visoke plodove bolje odgovara poklopac, dok će plosnatijima biti lakše izrezati vrata na potiljku.
Kad ste bundevu otvorili, ispraznite koštice i očistite je od vlakana na kojima se one drže, kako bi spriječili truljenje. Kemijskom olovkom skicirajte lice (trokutaste oči, zupčasta usta) i oštrim nožem za čišćenje povrća zarežite. Ako stijenka nije jako debela, okrugle oblike (oči ili nos) možete izrezati kalupom, pa će lik biti manje strašan.
Kad oblikujete oči i usta, vodite računa da režete u oblik piramide (zarežite tako da dobijete svojevrstan “klin” koji je najširi na samoj kori, da se lakše može izvaditi). Dok to činite, zaposlite djecu da iz utrobe bundeve izdvajaju koštice od vlakana. Koštice kasnije možete posoliti morskom soli (većih kristala) i malo prepeći u pećnici.
Kad je izrezivanje lica završeno, pričekajte prvi mrak i u bundevu ubacite svijeću. Najbolje su lučice (kao za mirisnu lampu) jer najdulje gore, a ne prolijevaju vosak i dobro podnose vjetar. Djeca će se oduševiti. Ako se boje strašnog lica, objasnite im kako bundeva njih štiti i brani od svih strašnih stvari i da tjera njihove ružne snove.
Napomena: za djecu predškolske dobi nije dovoljan jedan dan za paljenje svjećice. Izradite je, dakle, nekoliko dana ranije i svetkujte cijelu svetkovinu Mokoši u zadnjem tjednu listopada. Dobru zabavu!

Dodatak za grupe s pojačanim programom na engleskom jeziku:

Jack-o-Lantern
Jack-o-lantern, Jack-o-lantern,
You are such a funny sight.
As you sit there by the window,
Looking out into the night.
You were once a sturdy pumpkin,
growing on a curly vine.
Now you are a Jack-o-lantern,
See your night lights shine.



Literatura: The Larousse Encyclopedia of Mythology; Internet (Wikipedia i druge stranice)

tekst preuzet s ovog linka

- 08:27 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 28.10.2008.

"Opasne" bundeve

Ide noć vještica, za sve one koji ne znaju kada je to to je noć prije "Dana mrtvih" tj. 31.10.
Ove godine je to petak.

Na ovim linkovima možete pronaći niz informacija o noći vještica:

Što je to noć vještica?
Halloween
Tulum za noć vještica
Napravite svoju bundevu

i za kraj jedan simpatičan članak:



Halloween – mrak noć

Maske najstrašnijih likova su pravi protagonisti Halloweena, napravite ih sami, kod kuće.



Od polovice listopada u izlozima dućana se počinju pojavljivati bundeve (prave ili plastične) i ukrasi. To je znak da je anglosaksonski praznik Halloween već postao i dio naše kulture. Djeca nestrpljivo čekaju da dođe 31. listopad kada se zabavljaju, preoblače i šminkaju u vještice, čudovišta i duhove.

Kako bi proslava bila zabavnija, organizirajte vesele "vještičje" aktivnosti koje potiču dječju maštu. Zašto ne bismo organizirali proslavu u vlastitoj kući na koju možemo pozvati djetetove prijatelje i poznanike? Mogla bi biti stvarno savršena ako pripremite ukrase na temu i kostime za sve te unaprijed razmislite o igrama koje djeca mogu igrati zajedno.




Ukrasi



Kako bi se stvorila prava atmosfera za zabavu, neizostavni su ukrasi. Prvenstveno halloweenski! Možete ih napraviti zajedno s djetetom koje će se zabaviti čak i tijekom priprema.


Jack O' Lantern



Materijal: bundeva i svijeća

Tradicija govori da je Jack duh koji kruži u noći i čeka Sudnji dan: kako bi osvijetlio put među sjenama, koristi unutrašnjost bundeve. Jackova lampa je postala simbol Halloweena pa niti zabava ne može biti bez nje. Kako je pripremiti? Nožem izrežite gornji dio bundeve. Zatim, uz pomoć djeteta, žlicom ispraznite pulpu. Na kraju izrežite oči, nos i usta i umetnite unutra zapaljenu svijeću.


Papirnate bundeve i šišmiši



Materijal: narančasti i crni papir, crni kolaž, žuti tanki papir, bijela bojica, najlonski konac.

Osim lampe od bundeve, mogu se napraviti ukrasi istog oblika. Dovoljno je nacrtati oblik velikih bundeva na narančastom papiru: izrežite prostor za oči, nos i usta i u pozadini nalijepite tanki žuti papir kako biste stvorili izgled upaljene svijeće. Na crnim papirima bijelom bojicom nacrtajte šišmiše, zatim ih izrežite i objesite na strop glavom prema dolje tako da im provučete najlonski konac kroz rep.



Leteći duhovi



Materijal: bijeli tanki papir, časopisi, ljepilo, najlonski konac

Od lista časopisa se napravi kuglica promjera oko 10 cm. Zatim se prekrije listom tankog bijelog papira tako da pada kao da je plahta nekog duha. Gornji dio loptice se zalijepi za papir s malo ljepila. Na kraju se malom duhu nacrtaju oči i usta, a može se zalijepiti na strop najlonskim koncem.


Paukovi i paučina




Materijal: crni tanki papir, žuti tanki papir, najlonski konac, škarice, ljepilo

Kako biste napravili paukove, izreže se kvadrat tankog crnog papira i napravi se kuglica, podere se na rubovima tako da se napravi 8 trakica koje lelujaju (nožice): nakon toga se nalijepe oči, koje prethodno izrežete od žutog tankog papira. Za paučinu vam je potreban kvadrat crnog tankog papira, kojeg ćete presavinuti na pola dva puta i dobit ćete manji kvadrat. Nakon toga dva suprotna kuta približite i napravite trokut. Zatim još jednom presavinite papir tako da dijagonalna strana dotakne vertikalnu stranu. Svaki taj najmanji trokut razrežite, pripazite; ako želite dobiti paučinu ne smijete razrezati središnji dio papira i morate razmotati vanjske rubove. Na dijagonalnoj strani izrežite škaricama mnogo paralelnih trakica udaljene po 1 cm. Na kraju rastvorite papir: paučina je spremna da se nalijepi na stakla prozora. Pauke pričvrstite najlonskim koncem.


Crni lampiončići




Materijal: crni papir, crveni tanki papir, škarice

Crni papir presavijte na pola, a škaricama učinite par rezova na presavijenoj strani. Rastvorite papir, oblikujte cilindar tako da ga zarolate i zalijepite rubove. Na vrhu lanterne nalijepite pincetom trakicu papira koja služi kao ručka. Na kraju umetnite unutar cilindra crvenu tanku kartu kako biste dobili dojam da je lanterna osvijetljena.


Koktel od bundeve



Materijal: bundeva i voćni sok

Temeljni sastojak uspješne proslave je stol opremljen sendvičima, kolačićima i raznim pićima. Ispraznite pulpu iz bundeve i napunite je voćnim sokom i dobit ćete originalno piće za sve male uzvanike. Servirajte tako da stavite žlicu za juhu u bundevu i njome punite čaše.


Kostimi



Maske najstrašnijih likova su pravi protagonisti Halloweena. Napraviti ih kod kuće je vrlo jednostavno:

* Da napravite odjeću vještice ili vješca, neka djeca obuku odjeću tamne boje, po mogućnosti crne. Najvažniji je "ogrtač", a možete ga napraviti od velikog komada crne tkanine ili čak vreće za smeće.
* A šešir? Na listi crnog kartona nacrtajte krug od 70 cm. Unutra označite dva pravca kako biste dobili dva dijela, jedan puno veći od drugog. Izrežite širi dio i zarolajte ga da dobijete kornet. Rubove zalijepite ljepilom ili klamericom i dobit ćete simpatičan šešir. Pustite djeci da se zabavljaju ukrašavajući ga mjesecom i zvijezdama koje su izrezali iz staniola.
* Šminkom koja je posebno namijenjena za osjetljivu kožu možete nacrtati na dječjim licima bore ili neki madež. Pribor za vješticu će biti mala metla ili crni plišani mačić, dok je vještac opremljen magičnim štapićem koji ćete napraviti od štapa, a može ga pratiti plišana sova.
* Još je jednostavnije preobući se u duha: dovoljna je stara bijela plahta na kojoj treba napraviti otvore za oči i usta.

Igre



Kako bi proslava bila zabavnija, možete organizirati vesele aktivnosti koje potiću dječju maštu.
Tko prvi do slatkiša?

Materijal: papirnate vrećice za kruh, bomboni, čokoladice, riža i štap

Ovo je igra koja se može igrati samo ako imate na raspolaganju veći prostor, bez namještaja koji može predstavljati opasnost za djecu. Papirnate vrećice napunite bombonima, čokoladicama i rižom i objesite ih za strop. Jedan po jedan, djeca moraju pokušati uz pomoć štapa rastrgati većicu i doći do slatkiša.
Lov na bombone

Materijal: bomboni, slatkiši


Odrasli u kući sakriju veliku količinu bombona. Djeca moraju ići u potragu za "blagom": tko u roku od pet minuta pronađe više bombona je pobjednik i dobije na poklon slatkiše.


Utrka mumija



Materijal: toalet papir (WC role)

Djeca se podijele u momčadi od tri člana. Svaka grupa bira među sobom tko će biti mumija. Ostali prijatelji moraju omatati dijete u toalet papir, počevši od stopala. Pobjeđuje momčad koja u što kraćem vremenu uspije napraviti mumiju.


Stavi nos u bundevu

Materijal: papiri u boji, selotejp

Na papirić se nacrta bundeva koju treba objesiti na zid, a na drugi papir nos i učvrsti s malo samoljepive trake. Nakon toga se djeca podijele u dvije grupe. Mališani moraju jedan po jedan zavezanih očiju pokušati staviti nos u bundevu slušajući savjete prijatelja. Pobjeđuje grupa koja je najbrže izvršila zadatak.


Baci duha

Materijal: časopisi, bijela tkanina, konac, kutija papira

Od lista časopisa napravite loptu i prekrijte je bijelom tkaninom kroz koju treba provući konac kako biste napravili malog duha. Treba ih se napraviti onoliko koliko je sudionika u igri. Svaki natjecatelj baci svog duha i pokuša pogoditi kutiju. Tko ne uspije ispada iz igre i krug ponovno počne. Pobjednik je dijete koje je najduže ostalo u igri.


Čudovišne majice

Materijal: komad plexiglassa, crvena boja za odjeću, onoliko bijelih majica koliko ima djece

Ovo je kreativna igra koja se može predložiti djeci kad se umore od trčanja po kući. Na radni stol se postavi plexiglass i na njega crvena boja za odjeću. Jedan po jedan svatko treba napraviti crtež na temu Halloweena (vještičin šešir, mačka, duha, bundevu, pauka...) umačući prst u boju. Nakon toga odrasli pomognu da se bijela majica prisloni na plexiglass i da se boja primi na tkaninu tako da se mališanov crtež preslika.


Članak preuzet s coolinarika

- 11:55 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.10.2008.

Kako su Kampanelice obnovile susret s Maraškama

Dana 21. listopada 2008. u prostorima Novog kampusa Sveučilišta u Zadru, održala se svečana i promotivna Skupština Udruge odgojitelja predškolske djece "Maraške".
Skupštini su nazočile i KamPanelice.
Evo što kaže naša draga predsjednica Udruge, Željana Vivodinac o tom posjetu, kratko, jasno i jezgrovito...onako kako to samo ona zna...
Radi te njene jednostavnosti mi ju jako volimo i jako poštujemo...cerekkiss

Na promociji udruge odgajatelja " Maraške " u Zadru, smo se proveli lijepo, a usput smo i saznali nešto o inicijativi o doškolovanju odgojitelja, koju su započeli na zadarskom filozofskom fakultetu.
Konstruktivnim razgovorima predstavnika udruga smo definirali neke od djelatnosti vezane uz zajedničke akcije svih udruga odgajatelja Lijepe naše.
Pozdrav suncu u tamnoj noći je bio i više nego inspirativan odgojiteljima-kreativcima kojima uopće nije smetalo što posjećuju planete u formatu koji im prelijepi Zadar nudi....
Da ne bismo previše pričali jer kažu da slika vrijedi tisuću riječi prenosimo Vam djelić atmosfere slikom :-)


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket





- 21:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Kako su KamPanelice upoznale KOOD

25.10.2008.g. u 5 sati ujutro tri odvažne KamPanelice su se uputile u Varaždin.
Spremilo se brdo muzike ali žene ko žene jezik nisu uvlačile tako da je muzika ostavljena po strani nek odmara...ali zato jezik odmarao nije...

u 10h KamPanelice su se ponosno javile stričeku Kreši i uz njegovu i tete Megi navigaciju doveli KamPanelice na cilj.

Bio je to jako lijep susret. Iako se nismo nikad vidjeli nekako smo si odmah sjeli....
Toplina koja izvire iz tih ljudi Vas osvaja.

Mi iz Splita smo još uvijek u špalinama i šlapicama, bome nas je Varaždin podsjetio da je vrijeme da se zimske jakete izvade iz Space Bagova i da se vratimo u realnost.

Ovo je samo mali djelić atmosfere s trga na kojem su naše drage kolege iz KOOD-a imali svoju promociju:

Photobucket
Striček Krešo nas pozdravlja i zahvaljuje se što smo se okupili i time uveličali njihov skup odgajatelja...

Photobucket
pa nije ni čudo što ga djeca vole...oko njega jednostavno prišti pozitivna energija...

Photobucket

Photobucket
za sve prisutne kolegice iz Varaždinske županije su izvele lutkarsku pedstavu...

Photobucket

a ovako to izgleda iza "paravana"
Photobucket
Photobucket

Bila je tu i jedna kolegica koja je doslovno plesala sa svojom lutkom...Kolegice, svaka Vam čast...uživali smo u svakom Vašem pokretu
Photobucket
Photobucket

ODGAJATELJICA PRVA PRAVA PRIJATELJICA


ODGAJATELJ PRVI PRAVI PRIJATELJ

TAKO PREKRASNO REČENO!!!!!!!!!!

Photobucket

Striček i njegova dječica u akciji...
Photobucket
Photobucket

Nakon što je postalo zaista hladno i posjetitelji se počeli razilaziti s trga bilo je vrijeme da se malo okrijepimo i pripremimo za predavanje koje su pripremile naše drage kolege iz KOOD-a

U dvorani za sjednice Županije varaždinske na Franjevačkomm trgu održao se okrugli stol na temu "Zaštita zdravlja odgajatelja" s početkom u 15 sati.
Uvodničarka teme je bila mr.sc. Slavenka Majski-Cesarec, dr. med., specijalistica medicine rada. Skupu su prisustvovati prestavnici Županije varaždinske i Grada Varaždina.
A fotografski zapis ukratko slijedi:

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Lijepo je znati da te i u dalekom Varaždinu čeka topao zagrljaj i lijepa riječ...kiss

Naši dragi domaćini iz Udruge KOOD su nam osigurali zaista nezapamćen smještaj.

Kad nas je striček Krešo nazvao dva dana prije puta i Ponudio nam smještaj na seljačkom imanju mi smo s ogromnim oduševljenjem prihvatili taj smještaj ne znajući u što se upuštamo.
Hm...na kraju je ispalo da ni striček Krešo ne zna gdje nas šalje...Krešo, Krešo...party
ALI....
Moram priznati i time dodati i priznanje mojih dragih kolegica Vlaste i Nikoline da ni u najluđim snovima nismo mogle zamisliti da će nas dovesti na tako prekrasno mjesto.

Nego da Vas ne držim u neizvjesnosti, evo si malo sami prošetajte mjestom koje smo mi posjetili a onda Vas vodim "našim očima i ušima gledano i slušano"

Ni u najluđim snovima nadati se nismo mogle da ćemo završiti na cca 300m nadmorske visine gdje su nam Varaždinska polja na dlanu i kako naš dedek Stanko kaže "miriše nam Varaždinsko more"

Naš dragi Krešo je provjerio gdje nas ostavlja, oduševljeno smo mu Ponudili da nam se pridruži, hm...nismo ga uspjele odvuči od obaveza...savjestan, vedar, vesel, a opet tako ozbiljan ipak je krenuo ka svojim obavezama.

ALI...

Zato smo prepuštene u ruke predivnih kolegica odgojiteljica Megi i Vesne
Photobucket

Papalo se....
Plesalo se...
Pjevalo se...
Zabavljalo se...

Photobucket
Photobucket

Bilo nam je zaista predivno i nezaboravno....

Čak je kolegica Nikolina bila vrlo radoznala kako se to čita izvorno Varaždinsko narječje kojim su govorili naši domaćini s imanja Crnko. Kolegica Vesna je to vrlo lijepo odrecitirala i objasnila nam značenje pojedinih riječi.
Photobucket

Naši dragi, već ih zovemo naši jer smo se zaista udomaćili, domaćini u Pustikama su nas oduševili svojom gostoljubljivošću, jednostavnošću, velikim srcem...

Dedek Stanko je imao jako važan zadatak. Kolegica Megi mu je naredila da nas čuva i pazi...Bome je to dedek jako ozbiljno shvatio i prihvatio se posla:
Photobucket
Photobucket
Photobucket


Prije kraja evo par fotografija koje bi barem mrvicu mogle približiti ugođaj koji nas je pratio prilikom boravka na imanju Crnko:

Photobucket
Hodnik spavaćeg dijela seljačkog imanja Crnko

Photobucket

Ovo su jedni od najljepših natpisa s kojim sam se susrela u životu...
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Vlasnici su mislili i na djecu....
Bačva u kojoj je prostor za sjedenje namjenjen djeci...
Photobucket

Stara preša od koje je dedek Stanko djelove iskoristio za uređenje svog imanja
Photobucket


Ako neko želi i ima ludu i nikad izrečenu tajnu želju opustiti se u "slamnataom apartmanu" dedek Stanko i za to ima rješenje...
Photobucket

Vinski Podrumi dedeka Stanka
Photobucket

a dedek ima i rakijice....
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


i za kraj....

Pozdrav od KamPanelica

Photobucket



- 14:16 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 19.10.2008.

Promocija Varaždinske Udruge odgajatelja

Prenosim s foruma Udruga odgajatelja:






Poštovane kolegice i kolege,
polako se pokreću kotači zamašnjaci i polako zbivanja u lokalnim sredinama ali i u našim ustanovama postaju sve intenzivnija.
Udruga odgajatelja KOOD održat će promociju na glavnom gradskom Trgu kralja Tomislava, popularnom varaždinskom Korzu,
u subotu 25.10.2008. tijekom jutarnjih sati. Poslijepodne će se održati okrugli stol na temu "Zaštita zdravlja odgajatelja" (s naglaskom na prevenciju i samopomoć). Uvodničarka teme biti će mr.sc., Slavenka Majski-Cesarec, dr. med., spec. medicine rada, izabrani lječnik odgajatelja varaždinskih vrtića.
Ovim putem pozivam sve zainteresirane da se odazovu promociji i okruglom stolu. Biti će prilike za druženje, razmjenu iskustava i sl.
Srodne udruge iz drugih gradova dobiti će pisani poziv sa točnim naznakama satnice i ostalim detaljima.

Promocija Udruge odgajatelja "KOOD" održat će se na trgu Miljenka Stančića u Varaždinu, u subotu 25.10.2008. od 11,00 do 12,30 sati.
Plan promocije:
1. Lutkarska predstava za djecu i roditelje, pripremila članica Udruge: Ana Krčar-Velimirović sa kolegicama iz DV "Varaždin" Graberje
2. Djeca i roditelji oslikavat će temperama veliko platno
3. Sve članice donijet će svoje fotoalbume i pregledavati ih sa djecom koja su nekad polazila njihove odgojne skupine
4. Promidžbeni materijal o Udruzi
5. Anketa za prolaznike "Tko su i što rade odgajatelji?"
5. Informativni materijal o tome tko su i što rade odgajatelji
Kratki odmor za ručak
U dvorani za sjednice Županije varaždinske na Franjevačkomm trgu održat će se okrugli stol na temu "Zaštita zdravlja odgajatelja" s početkom u 15 sati.
Uvodničarka teme je mr.sc. Slavenka Majski-Cesarec, dr. med., specijalistica medicine rada. Skupu će prisustvovati prestavnici Županije varaždinske i Grada Varaždina.
Pozivaju se svi odgajatelji da dođu i prisustvuju promociji i okruglom stolu.
Za članove Udruge odgajatelja "KOOD" ulaz na okrugli stol je besplatan dok je za ostale kotizacija 50,00 kuna.
Nadamo se da ćete se odazvati u što većem broju.

Udruga odgajatelja "KOOD"

- 20:34 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Promocija Zadarske Udruge odgajatelja "Maraške"

Poštovani kolege i kolegice!

Dana 21. listopada 2008. u prostorima Novog kampusa Sveučilišta u Zadru, održat će se svečana i promotivna Skupština Udruge odgojitelja predškolske djece "Maraške". Skupština će svečanim i radnim dijelom započeti u 19.00 sati. Dnevni red Skupštine bit će na vrijeme objavljen i na forumu.

U ime svih članova Udruge "Maraške"pozivamo predsjednike ili predstavnike udruga:

-dječjih vrtića- Zagreb
-odgajatelja predškolske djece "Krijesnice"-Čakovec
-odgajatelja predškolske djece "Osmijeh"-Rijeka
-odgajatelja predškolske djece "KOOD"-Varaždin
-odgajatelja predškolske djece "KamPanel"-Split da se pridruže svečanosti, promociji i radu Skupštine Udruge "Maraške".


Udruga odgojitelja"Maraške"




Teme Skupštine u Zadru su:

- Predstavljanje Udruge odgojitelja predškolske djece "Maraške":

- Ostvarene aktivnosti od trenutka osnivanja
- Plan i program Udruge u 2009.g.
- Poziv odgojiteljima i drugima da pristupe Udruzi

- Nova koncepcija stručnog studija za odgojitelje (doškolovanje odgojitelja) o kojoj će govoriti
stručnjaci koji su izradili koncepciju

- Prezentacija radova zadarskih odgojitelja



21.10.2008., s početkom u 17.30.,na Sveučilištu u Zadru (Novi kampus) Udruga odgajatelja "Maraške", održat će svoju Skupštinu.

Dnevni red Skupštine:
1. Predstavljanje Udruge odgajatelja predškolske djece "Maraške" Zadarske županije
2. Izlaganje mr.sc. Diane Nenadić- Bilan (Nova koncepcija stručnog studija za odgojitelje i doškolovanje odgojitelja)
3. Prezentacija radova zadarskih odgojitelja, članova Udruge "Maraške"

- 20:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 17.10.2008.

Predavanje

"Hiperaktivni sanjari - osobno iskustvo"
Više na Budenje

Split
Gradska knjižnica Marko Marulić, Ulica Slobode 2

23.10.2008. (četvrtak) u 18.00 sati
25.11.2008. (utorak) u 18.00 sati

Nisu potrebne predbilježbe.

- 20:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Psihologija odgoja

Sasvim slučajno sam naletila na jedan vrlo zanimljiv članak.

Većina nas se u našem radu s djecom susrela s lažima ili iskrivljenom istinom.

Koliko su i da li su djeca kriva za svoje laži govori ovaj simpatičan članak




Kad roditelji prvi put čuju laž iz usta vlastitog djeteta, i još na izuzetno smišljen, miran i hladan način – kako ga oni doživljavaju i s koliko gorčine i emocionalnih naboja pristupaju rješavanju tog za njih delikatnog problema – zaprepaste se od iznenađenja da su njihov zlatni sinčić ili mala princeza lagali, i to «podlo, drsko i izravno, njima u lice». Šokirani tom činjenicom, pitaju se od koga li je laži moglo naučiti. A da su malo bolje sagledali motive i uzroke dječje laži, pronašli bi te učitelje u vlastitom domu, pa i u samima sebi. Naime, djeca većinu prvih spoznaja, pa tako i prve laži, nauče od svojih roditelja, slušajući ih kako jedno govore ljudima u lice, a drugo iza leđa, kako uz kavu ogovaraju i tračaju rodbinu, prijatelje, kolege, šefove… Da ne nabrajamo, dajemo nekoliko primjera koji će to uvjerljivo pojasniti i ukazati na neke loše postupke roditelja, kojima duboko vrijeđaju dijete i tjeraju ga na laganje.

Prvi slučaj: - Moja kćerkica, dok trepneš okom, nešto slaže. Više ne znam kad govori istinu, a kad laže. Čim zine, sve same laži izlaze joj iz usta. Prije nekoliko dana nazove me učiteljica i kaže da već tjedan dana dolazi u školu bez zadaće i da je već dobila jedinicu iz matematike. I zamislite, čim uđe u stan, baci torbu na kauč, poljubi me i veselo reče: «Danas sam, mamice, dobila peticu. Učiteljica me pohvalila.» Jedva se suzdržavam da je ne lupim. «Daj mi bilježnicu u koju pišeš zadaću» - kažem ja. Bez riječi, donese mi je. Vidim da već dugo nije pisala domaću zadaću i pitam: «Što si jučer imala za zadaću?» «Ništa! Ako ne vjeruješ, pitaj učiteljicu!» - kaže gledajući me ravno u oči. E, više se nisam mogla suzdržati, dreknula sam i rekla: «Kakva si ti grozna lažljivica!» i onda sam je dobro ispljuskala. Ako nešto mrzim, onda su to lažljivci. Malo se zamisli i nastavi: - Ma i ja sam kriva što nisam češće išla u školu. Da sam to učinila, otkrila bih laž odmah pa onda ne bi dijete imalo negativnih ocjena, niti bi lagala. Možda bi i mene trebalo barem malo ispljuskati i kazniti!» - jada se zabrinuta majka.
Drugi slučaj: Jedna ogorčena i razočarana majka požalila se na šestogodišnjeg sina: «Nije mi dao mira dok mu nisam kupila autiće na baterijski pogon, a već nakon nekoliko dana, spremajući njegovu sobu, pod krevetom ih nađem uništene i skrivene u kutiji. Kakva drskost! Toliko me progoniti da ih kupim, zatim ih polomiti, lukavo skloniti i praviti se kao da je sve u najboljem redu. Bijesna od ljutnje uđem u dnevni boravak, a on gleda crtiće i ne zapaža da sam ušla. Ta njegova drskost dovela me do ludila pa dreknem na sav glas:
- Gdje su ti autići?
- Ne znam, mama, gdje su – nezainteresirano će on, a u meni ključa od ljutine i bijesa.
- Nađi ih odmah i donesi!
- Možda ih je netko ukrao? – reče on hladno, ne dižući pogled s TV-ekrana.
- Ti si totalno lud! Pokazat ću ja tebi, majmune lažljivi, kako se stvari čuvaju!
Tek kad sam ih bacila na kauč pored njega, shvatio je da mu laž nije uspjela pa je počeo tražiti isprike i sve dublje tonuti u laži, optužujući sestru i sve druge redom…
Treći slučaj: Treća majka doživjela je od svoje osmogodišnje djevojčice još veće iznenađenje. Svaki put kad se vrati iz škole ispriča joj po jednu zgodu koja joj se tog dana dogodila. Obje su u tome uživale. Bili su to izuzetno maštoviti i nevjerojatni događaji pa je majka jednog dana posumnjala da ih ona izmišlja i mirno joj rekla:
- Izgleda da ti, kćeri, to sve izmišljaš i meni lažeš!
- Da, mama! Vidim da te to veseli i raduje pa sam se s tobom malo našalila.

SPRIJEČITI RAZVOJ NAVIKE

Djeca često znaju smišljeno, pa i drsko lagati, ali roditelji ne bi smjeli gubiti živce i nerazborito postupati. Umjesto etiketiranja, ružnih imena, prodika i prijetnje, mogli su otvoreno i mirno razgovarati i korigirati ono što ih potiče i prisiljava na laž. Ona prva majka otkrila je pravi razlog laži i izvukla pouku, druga je mogla razgovarati o igračkama, pokazati mu ih i upitati ga kako ih je uništilo i iskazati žaljenje što je zbog nepažnje ostalo bez svoje drage igračke i više ju neće moći koristiti. Dijete bi bilo zatečeno, vidjelo djelo svojih ruku i nestašluka i mamu, koja se sva pretvorila u veliko uho i želi čuti istinu. Po njezinom brižnom pogledu i žalosti što ih ono više neće moći koristiti, zaključilo bi da priznanjem istine ima velike izglede proći bez kazne, a upotrijebi li laž, sigurno će je naljutiti i dobiti zasluženu kaznu, pa bi mami reklo istinu. Izvuklo bi pouku da je bolje reći istinu nego laž, ali da mora pažljivije čuvati igračke. Zar mu treba veća kazna od gubitka omiljene igračke?
Treća se laž mogla uočiti mnogo ranije pa pravovremeno prekinuti formiranje navike i spriječiti laganje. Tako je majka, uživajući u dječjoj laži, smješkajući se i hvaleći je, svoje dijete poticala na laganje. Odgovorni roditelji od najranijeg djetinjstva grade povjerenje s djetetom, usađuju mu klicu istinoljublja kroz svakodnevne razgovore, iskrenu komunikaciju, igru, zabavu. To ponajviše čine vlastitim uzorom, jer ne treba zaboraviti onu mudru pedagošku izreku «Riječi uče, primjeri privlače». Dijete što čuje - zaboravi, što vidi - nauči, a što oponaša - usvaja kao trajan oblik vlastitog ponašanja i komunikacije s vršnjacima i odraslim osobama. Djeca najbolje razumiju ono što im se primjerom kaže. I ne samo da razumiju, nego to i oponašaju.
Roditeljski uzori, odnosno modeli koje djeca oponašaju u svakodnevnoj praksi, najbolji su učitelji, odgajatelji i najučinkovitija prevencija, ne samo dječjih laži, nego i drugih ružnih i štetnih navika. Zato narodna mudrost i kaže: «Kakav otac - takav sin, kakva majka - takva kći», ne misleći na nasljedne osobine, nego na dragocjena socijalna iskustva i ponašanja, vrijedne stavove, usvojene moralne norme i etičke vrednote stečene oponašanjem vlastitih roditelja.

Dječja usta prenose tuđe laži
Dječja usta ne lažu, ali laži prenose i često pojedince «ocrne». Mala su djeca nesposobna za laž i laganje. Ona jednostavno ne znaju lagati. Čak i kad ih nagovorimo i kažemo im što će kome i gdje reći, ona će tu rečenicu doslovno i uvjerljivo kazati, ali će već drugom reći istinu.

Primjer 1.
Dok je mama sa susjedom ispijala kavicu i ogovarala prijateljice, zazvoni telefon. «Nikolina, javi se i kaži da sam otišla u grad» - kaže mama kćerki. «Što radi u gradu i kada se vraća?» - pita pozivatelj. «Pije kavu sa susjedom Milkom, a pričekajte samo da je upitam» - reče djevojčica i odjuri u dnevni boravak pitati mamu. «Kad se vraćaš?» «Oko ručka» - reče mama. «Mama stiže oko ručka» - kao iz topa reče Nikolina. «Kako si je pitala, kad je u gradu?» - provjerava pozivatelj. «Pričekajte, samo da je pitam», i opet odjuri pitati mamu. «Mobitelom», kaže mama. «Oprostite, netko zove na mobitel, moram se javiti.» «Nikolina, dušo, ja sam tetka Mira. Daj mi mamu da s njom razgovaram.» «Pričekaj samo malo da je pitam je li se vratila iz grada» - kaže Nikolina. «Mama, jesi li se vratila iz grada pita teta Mira.» «Kaži toj dosadnjakovički da sam još u gradu» - rekla je majka ne vidjevši da dijete drži mobitel u ruci i da ona čuje njihov razgovor. «Teta Miro, mama kaže da se još nije vratila iz grada.» Nakon nekoliko minuta oglasilo se zvono. Nikolina otvori vrata i u stan uđoše Mira i njen muž. Čim ih je čula, majka je skočila, pozdravila ih i izljubila. «Otkud vi sada? Baš mi je drago što ste navratili», kaže majka. «Eto, ovaj dosadnjaković i gnjavatorka navratili da vidimo svoju žrtvu.» Ona ih sa čuđenjem gleda i kaže: «Ma kakvi dosadnjakovići i gnjavatori, vi ste moji najdraži prijatelji!» «Ne muljaj, sve sam čula jer je Nikolina držala mobitel u ruci dok te pitala jesi li se vratila iz grada. Sad vidim kakvo mišljenje imaš o nama. Zbogom zauvijek.» Zalupi vrata i ode.

Primjer 2.
Otac i majka pošli su do rođaka u goste pa su poveli i malog Ivicu i rekli mu da učiteljici kaže da taj dan nije došao u školu jer je bio bolestan. Drugi dan učiteljica ga pita: «Zašto, Ivice, nisi jučer došao u školu?» «Bio sam bolestan» - odgovara Ivica. «A što te boljelo?» – opet će učiteljica. «E, to ne znam. Pitat ću tatu i sutra ću vam reći!» - kaže joj Ivica.

Primjer 3.
Roditelji misle da malo dijete ne shvaća njihov trač. Tako su susjede, ispijajući kavicu, ogovarale šefa i njegovu tajnicu. Mališan se igrao u kutu sobe i čuo kako njegova mama kaže da Slavica, kćerka njihova rođaka, stalno sjedi šefu u krilu. Prvom prilikom kad je Slavica došla u posjetu, Ivica ju upita: «Zašto ti, teta Slavice, sjediš šefu u krilu? Zar nemaš stolicu?» «To nije istina» - reče ona. «Kako nije kad to kaže mama» - uvjerava je Ivica. «Kakav lažov! Ne misliš da bih to za tebe ja rekla, znaš da o tebi imam visoko mišljenje?» - pravda se majka.

Odrasli ni sami često nisu dovoljno iskreni, olako daju netočne iskaze, služe se neistinama i drugim metodama obmanjivana, koje obično nazivamo «konvencionalne laži». Pa, iako time nikome izravno ne nanose štetu, svojoj djeci postaju loši uzori za identifikaciju. Te njihove osobine dijete zapaža, oponaša ih, usvaja takav način izražavanja, komunikacije i ophođenja s drugim ljudima. To mu postupno prelazi u trajnu naviku pa postaje mali lažac.
Roditelji moraju strogo voditi računa o svojim postupcima u odnosu prema djeci, dobro paziti kako se ponašaju i što govore pred njima jer to ima značajan utjecaj na njihov razvoj, formiranje, oblikovanje mlade ličnosti i na pojavu laži. Dijete voli i cijeni svoje roditelje, drži da je sve što oni rade i govore dobro, pošteno i istinito. Stoga se trudi oponašati ih, jer se s njima želi identificirati. To je od djeteta dobro i pozitivno ako su mu roditelji zdravi i kvalitetni uzori, ali ima i loših roditeljskih uzora, a to onda nije u redu. Primjerice, oca je prijatelj pozvao na partiju karata, a on, vidjevši svekrvu da ulazi u dvorište, pred sinom kaže: «Ne mogu jer eno vrag opet nosi svekrvu k nama!» To sinčić čuje i, čim je baka ušla u kuću, unuk ju upita kako je došla. «Vlakom, unuče, moj.» «Pa zašto onda tata kaže da te vrag donio?» «Ne laži, Ivane!» - dreknu otac, izgrdi i oštro kazni «malog lašca» zbog «izmišljotine» i «laži». Zatim se svekrvi uljudno ispričao, iskazao svoje poštovanje: «Da ne znate koliko Vas cijenim i poštujem, sigurno biste mu povjerovali», ponavljajući: «Kakav lažov!»
Što dijete misli o svom ocu? To je svima jasno, ali nije jasno kako je shvatio očev dvolični i neljudski postupak i hoće li ga, kad odraste, oponašati i slične scene priređivati svojoj djeci.
Mnogi roditelji svoje neistinite iskaze, upućivanje djece na iskazivanje određenih neistina i poluistina, ne smatraju lažima ili pak misle da će dijete shvatiti «dobru namjeru» laži, a ponekad ništa ne misle, već žele neku korist, opravdati se, izbjeći nelagodu ili obvezu, prikazati se boljima nego što jesu, osvojiti pozicije, prestiž i afirmaciju koja im ne pripada…

DIJETE NE SHVAĆA DVOJNI MORAL RODITELJA

Od svoje djece roditelji ponekad čak i zahtijevaju da se posluže lažima i neistinom. «Ako me tko traži reci, da nisam kod kuće!», ili kada u javnom prometu žele koristiti povlasticu koja pripada mlađem djetetu, kažu: «Kada te kondukter pita koliko imaš godina, reci…» Kad dijete izostane s nastave po njihovu nalogu, a bez znanja i odobrenja razrednika, roditelji mu nekad kažu da slaže kako je bilo bolesno, ili mu čak napišu lažnu ispričnicu. Ma kako to izgledalo bezazleno i naivno, to je očit i snažan poticaj, loš uzor i negativan primjer odraslih, odobravanje i izravno poučavanje pa i prisiljavanje djece da lažu. Posve je logično da će ona u sličnoj situaciji tako postupati, a to je ono protiv čega se borimo. Dijete ih vjerno oponaša i bilo bi bolje da se ljute na sebe, da korigiraju vlastito ponašanje, da mu budu vrijedni uzori i modeli ponašanja koje će ono slijediti, a da ni sebe ni svoje roditelje nikada ne osramoti.
Dijete ne poznaje dvojni moral. Ono ne shvaća oca koji ga nagovara da slaže kako ima manje godina da bi koristilo besplatan prijevoz, a kod kuće ga uči da ne valja lagati, pa se pita kada i koja laž je dobra, a kada i koja je loša, u kojoj situaciji treba lagati, a u kojoj to ne činiti. Ono će poslušati oca i reći kondukteru da ima manje godina, ali već na drugo pitanje, za koje ga otac nije instruirao, reći će istinu. Npr. da slučajno upita: «Koliko si godina imao jučer?», kao iz topa reći će istinu i time obrukati oca i zbog «te laži» dobiti batine. Najgore je to što je za laž dobilo besplatan prijevoz, a za istinu batine i izvuklo pogrešnu pouku.

izvor: Narodni zdravstveni list / Mr.sc. Ivica Stanić

Psihologijski portal


- 11:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 12.10.2008.

Sajam "Bebe, mame i trudnice" -12.10.2008.g.

Danas je bio zadnji dan sajma "Bebe, mame i trudnice" koji se po prvi put održava u Splitu na sajamskom platou Žnjan.
Kao i dva dana ranije bilo je zaista veselo, vedro, zanimljivo...

Pitanja je bilo jako puno.Jedna od pitanja su:

"Kada u logopeda?"

"Kako započeti adaptaciju?"

"Kako pripremiti dijete na polazak u vrtić?"

"Kad je dijete spremno za vrtić?"

"Do koje dobi je dijete obavezno biti u jasličnoj skupini?"

"Šta djeca jedu u vrtiću?"

"Kako ide procedura uspavljivanja u grupi?"

....i još mnoga druga....

Posjetilo nas je dosta kolegica odgajateljica iz čitave Splitsko dalmatinske županije pa čak je jedna kolegica bila iz Dubrovnika

"A kad će Dubrovnik dobiti svoju Udrugu...." - kolegice iz Dubrovnika...ajmo ...u akciju...polako i sigurno....pomoć stiže iz svih djelova Hrvatske...

Posjetile su nas i drage kolegice iz Trogira iz DV "Sunce"
Simpatične, vedre, vesele, zainteresirane...predivne...

Lijepa vijest daleko se čuje....

Kad je Udruga započela sa svojim radom na adrese 30 vrtića Splitsko dalmatinske županije je otišla informacija o osnivanju Udruge i pozivanju na Suradnju - odgojitelji, ravnatelji, stručni suradnici i RODITELJI.

Na žalost...kako do sada stoje stvari informacije do odgajatelja nisu stigle... no

Nema veze...mi smo jake, mi smo sposobne, mi smo vedre, mi smo vesele, mi to možemo...

Led je probijen...informacije putuju...

Nego da se mi vratimo na sajam....

Podjeljeno je jako puno brošurica, ispunjeno jako puno Anketa, veliki broj kolegica je ispunilo Pristupnicu Udruzi i odlučilo se pridružiti KamPanelicama u akciji...

Nego...da ja ne dužim previše....evo, ovako je to danas bilo....
klikom na sliku dobijate sliku većih dimenzija


Na našem štandu je zabavu našlo jako puno predivne dječice...
Zabavila su se dječica ali su se zabavili i roditelji, to su bili trenutci kad su se roditelji zaista mogli posvetiti svojoj djeci i uživati u novim igračkama koje su za naš štand pripremile kolegice iz Biolanea

















Kolegica volonterka iz DV Pipi Duga Čarapa Solin




DV Dugi Rat i DV Pipi u akciji....




Bebe puzalice se natječu u puzanju...ovo puzanje je bilo interesantno jer bebačica skroz desno zove se Nina, najmlađa natjecateljica je i ima samo 5 i pol mjeseci, ostali bebači su od 11mjeseci...konkurencija je bila jaka, Nina je puzala sve do mjesta dok nije ugledala staklenu podlogu po kojoj bi trebala puzati...sav trud mame Nede da Nina nastavi puzanje je bio uzaludan...Nina je odlučila ozbiljnije proučiti podlogu po kojoj puzi....cerek


Kampanelice....






Kolegica Silvana u ulozi volontera na štandu....


Da bi nas upoznale i posjetile nas iz Trogira su došle kolegice iz DV Sunce...Drage kolegice bilo nam je zadovoljstvo upoznati Vas a još veće zadovoljstvo će nam biti ako uspijemo nastaviti dogovorenu suradnju...Uspjet ćemo sigurno...mi to možemo....








Taša, Taja, Žana i Bubi...





- 18:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 11.10.2008.

KamPanel na sajmu "Bebe, mame & trudnice"

OD 10.10. do 12.10 u Splitu na sajamskom platou Žnjan održava se Sajam pod nazivom "Bebe, mame & trudnice".

Splitska udruga odgajatelja se po prvi put pojavljuje u javnosti sa svojim radom i to baš na ovom sajmu.
Imamo tu čast i zadovljstvo dijeliti štand s predivnim curama iz firme Bioline.
Veselo je, vedro, zanimljivo...onako kako to treba biti s odgajateljima.
U sklopu sajma su sajamske jaslice gdje se roditelji mogu opustiti na par minuta skupa sa svojom dječicom te ujedno pogledati promotivni materijal koji smo pripremili u našoj Udruzi.
Naši dragi posjetitelji mogu također ispuniti Pristupnicu udruzi KamPanel - dobro došli su svi oni čista srca i pozitivnih namjera.
Mi smo tete vrlo osjetljivih čula i osjetimo tko oko nas širi negativne vibracije...takvi nam ne trebaju. Uvijek nasmijane, uvijek vedre, uvijek vesele i kad nas gaze dignemo se i nastavimo dalje, držimo se skupa i vjerujemo u bolje sutra...to smo mi...KamPanelice...

Danas su nas posjetile kolegice Maraške iz Zadra...
E pa evo samo djelić atmosfere sa sajma na dan 11.10.2008.g.

















- 20:47 - Komentari (5) - Isprintaj - #

KamPanel na sajmu "Bebe, mame & trudnice" 10.10.2008.g.

Ovako to rade prave iskusne KamPanelice....

















- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KamPanel u Slobodnoj Dalmaciji


- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 10.10.2008.

...Nek' se daleko čuje kampanel sa svetoga Duje...

Želimo vas informirati da je 23. srpnja osnovana, a 18. kolovoza registrirana udruga odgajatelja „ Kampanel “, koja ima 11 osnivača. Udruga je osnovana u svrhu okupljanja odgajatelja, te ostalih zainteresiranih i kreativnih osoba u svrhu promicanja struke, povećanja kompetencije odgajatelja i poboljšanja kvalitete rada s djecom predškolskog uzrasta u skladu s Humanističkom razvojnom koncepcijom predškolskog odgoja Republike Hrvatske.
Predsjednica udruge je Željana Vivodinac, dopredsjednice su Vlasta Perak i Marica Radić-Frančešević, a tajnica udruge je Silvana Gulam.

Ciljevi udruge su :
* Usmjerenost na stručno napredovanje odgajatelja i njihov profesionalni rast i razvoj, te promicanje rada odgojitelja predškolskog odgoja
* Osmišljavanje različitih programa i projekata poticajne okoline predškolske djece, te objavljivanje radova i članaka
* Osnaživanje odgajatelja organiziranjem radionica, seminara i skupova za članove Udruge
* Predlaganje mjera za poboljšanje profesionalnog statusa i uvjeta rada odgajatelja odgovarajućim tijelima i provođenje mjera sa odgovarajućim tijelima
* Kvalitetna suradnja s kulturnim , gospodarskim i drugim subjektima u lokalnoj zajednici ( Ministarstvo prosvjete i športa, AOO, Filozofski fakultet, gradska uprava, kazališta, i slično ), te suradnja sa srodnim udrugama i institucijama
* Informiranje odgajatelja o načinima i metodama stručnog usavršavanja, te informiranje odgajatelja i javnosti o radu i postignućima udruge
* Podizanje kvalitete rada organiziranjem stručnih, tematskih, kreativnih radionica i seminara osluškujući potrebe i interese odgojitelja
* Pomoć u organiziranju i sudjelovanje na stručnim skupovima
* Formiranje radnih skupina sa različitim zadacima
* Povezivanje s ostalim sličnim udrugama u zemlji i inozemstvu
* Javna predstavljanja rada Udruge putem medija vezano uz njene ciljeve i djelatnosti


Uz navedeno, udruga želi otvoriti mogućnost suradnje i roditeljima , međusobnu izmjenu informacija, te pomoć roditeljima u odgoju njihove djece u vidu usmjeravanja roditelja na potrebite stručnjake, informiranje roditelja o institucijama, udrugama i programima za koje roditelj pokaže interes.
Prve godine života su najvažnije za zdrav razvoj i odrastanje djece, a prva odgojno obrazovna ustanova u životu obitelji jest vrtić gdje posljednjih godina odgojitelji i stručni suradnici jako puno istražuju i unapređuju svakodnevnu praksu i odnos prema djeci , roditeljima i općenito obitelji.

Udruga „ Kampanel “ jest strukovna no po svojoj konotaciji i planiranim aktivnostima, ali je i udruga koja brine za opće dobro i obuhvaća brigu za potrebe i interese naše najmlađe populacije , od 3-7 godine života, i koja planira aktivnosti za roditelje koji žele znati nešto više o vrtiću kao instituciji, aktivnostima koje se tamo provode i/ili koji je cilj i svrha odgojno-obrazovnog rada u dječjim vrtićima kao dječjoj kući.
Isto tako planiramo pozvati stručne suradnike pedagoge, psihologe, defektologe na suradnju s kojima godinama već surađujemo u našoj odgojno obrazovnoj praksi. Suradnju bismo realizirali kroz seminare i radionice za odgojitelje, ali i za roditelje. Roditelji bi na tim okupljanjima imali priliku čuti „što kaže“ suvremena znanost o odgoju djece u obitelji, kako postati „kompetentni roditelj“ te bi imali priliku naučiti nešto o kvalitetnom roditeljstvu, odnosno čuti što i kako su organizirane škole za roditelje i na koji način pomažu roditeljima u odgoju njihove djece.
Danas je odgojitelj istinski partner roditeljima i obiteljima u odgoju njihove djece i upravo zbog toga želimo i roditeljima otvoriti svoja i odgovarati na njihova pitanja vezana za vrtić, adaptaciju , programe koji se provode u vrtićima, pripremi za školu i mnoga druga.Isto tako ,znamo da je suvremeni odgojitelj nspreman stručno se usavršavati u područjima posebnog i osobnog interesa, kao i dobijati informacije iz aspekta suvremene pedagogije i različitih pedagoških pristupa, pa je ova udruga osnovana i u tom cilju.Kao pomoć odgojiteljima.


Želimo da se zna da smo se probudili makar što se informiranja javnosti tiče, jer u struci smo odavno već ( itekako ) budni i aktivni,, da smo osvijestili svoje potrebe i interese i da želimo pozvati sve zainteresirane da nam se svojim prijedlozima, kontaktima i aktivnošću pridruže u radu i zajedničkoj dobrobiti, jer odgojiteljski „ Kampanel “ želi biti dugovječan i glasan poput kampanela svetog Duje
Pozivamo sve zainteresirane da se učlane u udrugu i/ili da nam se pridruže svojim idejama, prijedlozima i aktivnošću.

Odgojitelji-osnivači udruge odgajatelja „ KamPanel “

e-mail : udruga.odgajatelja.kampanel@gmail.com
kontakt mob : 091 4537 275
Velebitska 11, 21 000 Split

- 22:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

KamPanel u Slobodnoj Dalmaciji II





- 22:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tko smo mi? KamPanel...

Udruga odgajatelja „ KamPanel " je strukovna po svojoj konotaciji i planiranim aktivnostima i osnovni cilj joj je promicanje odgojiteljske struke u našem društvu, rad s odgojiteljima na osnaživanju, informiranje javnosti te povezivanje roditelja i dječjih vrtića na razne načine, ali je i udruga koja brine za opće dobro i obuhvaća brigu za potrebe i interese naše najmlađe populacije, od 3-7 godine života. Također planiramo aktivnosti za roditelje koji žele znati nešto više o vrtiću kao instituciji, aktivnostima koje se tamo provode i/ili koji je cilj i svrha odgojno-obrazovnog rada u dječjim vrtićima kao dječjoj kući.
Prve godine života su najvažnije za zdrav razvoj i odrastanje djece, a prva odgojno obrazovna ustanova u životu obitelji jest vrtić gdje posljednjih godina odgojitelji i stručni suradnici jako puno istražuju i unapređuju svakodnevnu praksu i odnos prema djeci, roditeljima i općenito obitelji.
No, iako danas obitelji funkcioniraju drugačije u odnosu na obitelji u prošlosti, na primjer kada je majka bila nezaposlena, važnost odgoja u obitelji i važnost odnosa unutar obitelji nije manje važan. I majka i otac su danas uglavnom zaposleni i imaju jako malo vremena posvetiti se djetetu, te je zato od neprocjenjive važnosti da su roditelju dostupne informacije iz vrtića o ponašanjima njihovog djeteta, snalaženju među vršnjacima, socio-emocionalnoj slici... Potrebna je konstantna korelacija i izmjena kvalitetnih informacija na te dvije razine: obitelj – vrtić.
S ciljem da zaista ostvarimo partnerstvo u odgoju nudimo roditeljima mogućnost da nas prepoznaju kao kompetentne stručnjake koji vole svoj posao, poznaju razvojne karakteristike djece predškolske dobi i kao takvi svakako mogu roditeljima pomoći da shvate određena dječja ponašanja i potrebe njihovih mališana.


Udruga odgajatelja „ KamPanel“

- 22:07 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Ožujak 2011 (1)
Veljača 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (6)
Srpanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (4)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (5)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (6)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (6)
Listopad 2008 (15)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Glitter Words

Udruga odgajatelja Splitsko dalmatinske županije




Odavno se pokazala potreba za jednom Udrugom koja bi povezala sve odgajatelje koji vole svoj posao i koji su dobri stručnjaci ali i osjećaju probleme vezane za struku. Odgajatelji iz neposredne prakse znaju koliko napora i ljubavi treba da bi se u uvjetima u kojima rade uspjele zadovoljiti individualne potrebe djece. No, to nije jedini problem . Veliki problem koji muči odgajatelje cijele Lijepe naše jest što je struka odgajatelja na neki način degradirana i koliko god da se donose zakoni koji se tiču predškolske djece, sve to jako malo i nedovoljno utječe da se priznavanje stručnosti odgajatelja podigne na jedan nivo koji ta struka zaslužuje.
Samim tim, odgajateljima nisu omogućena jednaka prava koja imaju neke njima srodne struke, učitelji, nastavnici i profesori. Uvjeti u kojima odgajatelji rade ( satnice, broj djece, prostori dnevnog boravka ,nejednake plaće gradskih i privatnih vrtića ) su loši i pored svih inicijativa tijekom godina, nije se promijenilo ništa ili se promijenilo jako malo.
Upravo zbog gore navedenih razloga ali najviše zato što volimo svoj posao, djecu , što poštujemo kolege i roditelje djece iz naših skupina, te ponukane znanstvenom činjenicom da su prve godine života najvažnije za zdrav razvoj i odrastanje djece, odlučile smo osnovati Udrugu u kojoj ćemo promovirati našu struku i baviti se navedenim u djelatnostima udruge.
Mnogim odgajateljima nije omogućeno da se usavršavaju iz različitih razloga, a upravo im Udruga želi osigurati to pravo i mogućnost organiziranjem stručnih skupova, informiranjem i surađivanjem s njihovim ravnateljima i lokalnom zajednicom. Isto tako želimo odgajateljima koji se bave stresnim poslom i imaju problema s profesionalnim oboljenjima koja u pravilu dolaze zbog stresa ali i fizičkih uvjeta rada, omogućiti da se organiziraju ovisno o svojim interesima i hobijima kako bi na neki način prevladale stres i pomogle svom psihofizičkom stanju.



KamPanel

obavještava




Poštovani ravnatelji( -ce ), kolegice i kolege,


Obavještavamo vas da je osnovana udruga odgajatelja „ Kampanel “ u svrhu okupljanja odgajatelja, te ostalih zainteresiranih i kreativnih osoba u svrhu promicanja struke, povećanja kompetencije odgajatelja i poboljšanja kvalitete rada s djecom predškolskog uzrasta u skladu s Humanističkom razvojnom koncepcijom predškolskog odgoja Republike Hrvatske.

Ciljevi udruge su :
* Usmjerenost na stručno napredovanje odgajatelja i njihov profesionalni rast i razvoj, te promicanje rada odgojitelja predškolskog odgoja
* Osmišljavanje različitih programa i projekata poticajne okoline predškolske djece, te objavljivanje radova i članaka
* Osnaživanje odgajatelja organiziranjem radionica, seminara i skupova za članove Udruge
* Predlaganje mjera za poboljšanje profesionalnog statusa i uvjeta rada odgajatelja odgovarajućim tijelima i provođenje mjera sa odgovarajućim tijelima
* Kvalitetna suradnja s kulturnim , gospodarskim i drugim subjektima u lokalnoj zajednici ( Ministarstvo prosvjete i športa, AOO, Filozofski fakultet, gradska uprava, kazališta, i slično ), te suradnja sa srodnim udrugama i institucijama
* Informiranje odgajatelja o načinima i metodama stručnog usavršavanja, te informiranje odgajatelja i javnosti o radu i postignućima udruge
* Podizanje kvalitete rada organiziranjem stručnih, tematskih, kreativnih radionica i seminara osluškujući potrebe i interese odgojitelja
* Pomoć u organiziranju i sudjelovanje na stručnim skupovima
* Formiranje radnih skupina sa različitim zadacima
* Povezivanje s ostalim sličnim udrugama u zemlji i inozemstvu
* Javna predstavljanja rada Udruge putem medija vezano uz njene ciljeve i djelatnosti

Prve godine života su najvažnije za zdrav razvoj i odrastanje djece, a prva odgojno obrazovna ustanova u životu obitelji jest vrtić gdje posljednjih godina odgojitelji i stručni suradnici jako puno istražuju i unapređuju svakodnevnu praksu i odnos prema djeci , roditeljima i općenito obitelji.
Pozivamo sve zainteresirane da se učlane u udrugu i/ili da nam se pridruže svojim idejama, prijedlozima i aktivnošću.

Odgojitelji-osnivači udruge odgajatelja „ Kampanel “








KamPanel

poziva na suradnju




Poštovani,

Obavještavamo Vas da je Udruga odgajatelja „KamPanel“ započela sa konkretnim djelatnostima i radom:


- Ostvarena je suradnja sa drugim udrugama odgajatelja, koje su osnovane u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu, Rijeci i Zadru.
Prvi zajednički projekt će biti anketiranje odgojitelja kako bi se dobilo stvarno stanje u dječjim vrtićima na različite teme. Jedna od tema su stavovi i mišljenje odgojitelja o važnosti doškolovanja i cjeloživotnog učenja, potreban stupanj stručne spreme ( dvogodišnji, trogodišnji ili pak četverogodišnji studij ) i općenito interes i inicijativa za posjećivanjem stručnih seminara i radionica, te mogućnost ostvarivanja istog.

- Pokrenuli smo inicijativu i za suradnju s filozofskim fakultetom u Splitu koja će se očitovati uključivanjem studenata u rad i planirane projekte udruge, te ukazivanjem na važnost i ispitivanje mogućnosti promjene zakona o doškolovanju odgojitelja.
Ovo je također zajednički projekt svih udruga odgajatelja Republike Hrvatske gdje će svaka udruga djelovati na svom području

- prvi „izlazak“ udruge „ KamPanel“ u javnost, prije promocije koja će se održati početkom studenog jest sudjelovanje na Sajmu beba, mama i trudnica koji će se održati 11.,12. i 13. listopada na Žnjanu, gdje ćemo imati izložene plakate s fotografijama gdje će roditelji moći vidjeti raznovrsnost aktivnosti u jaslicama i vrtićima, formirat ćemo kutak info-odgojitelj gdje će odgojitelji sa višegodišnjim iskustvom i stručnim usavršavanjima iza sebe odgovarati na različita pitanja roditelja o radu u vrtiću, aktivnostima, organizaciji dana, adaptaciji, prehrani i mnogim drugima..Dijelit ćemo i brošure o spomenutim temama, organizirat ćemo malu kreativnu radionicu i kratko predstavljanje posjetiteljima.

- Započeli smo s upisom članova. Članom može postati bilo koja zainteresirana i kreativna punoljetna osoba koja će na bilo koji način doprinijeti promicanju odgojiteljske struke, doprinijeti kvalitetnoj suradnji roditelja i dječjih vrtića, te unapređenju rada u dječjim vrtićima.

Nadamo se da ćemo suradnju ostvariti na obostrano zadovoljstvo.

Ukoliko nam se želite pridružiti već sada, na Sajmu beba nekom stručnom brošurom vaših pedagoga, psihologa ili nekom drugom..., plakatom, volontiranjem ili na neki drugi način, bit će nam drago.

Ukoliko želite da vas posjeti netko od članova udruge kao bismo pojasnili eventualne nejasnoće ili vas informirali o samom radu ili pak samo odgovorili na vaša dodatna pitanja, molimo vas da nas kontaktirate i rado ćemo se odazvati. Ako vam trebaju dodatne obavijesti koje ćete proslijediti svojim podružnicama, a želite da vam ih dostavimo, također nam se javite.

Radujemo se međusobnim kontaktima i zajedničkim aktivnostima.


Srdačan pozdrav!



Osnivači i članovi udruge odgajatelja „ KamPanel"
Pjesmice za Download




Dragi posjetitelji
OVDJE možete "skinuti" prekonekoliko pjesmica koje će Vas podsjetiti na Vaše djetinjstvo ili obnoviti Vašu kolekciju pjesmica koju imate u svojoj glavi.