Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/udruga-odgajatelja-kampanel

Marketing

Drevni korijeni Noći vještica (onima koji misle da je Noć vještica uvezen američki praznik):





Irci nisu jedini narod koji u svojim drevnim korijenima nosi magiju kraja listopada. Radi se o cjelokupnom indoeuropskom nasljeđu. U indijskoj mitologiji postoji Moksha ili Mukti, boginja plodnosti, životnog ciklusa od rođenja do smrti i ponovnog rođenja, kao i zemaljskog života sa svim ograničenjima koje on ima.

Stari Slaveni također su štovali boginju plodnosti i cjelogodišnjeg životnog ciklusa. Njeno ime je MOKOŠ (MOKOSH) i zaštitnica je žene, rađanja, doma, obrađene zemlje i sudbine. Mokoš se povezuje s uobičajenim kućnim/ženskim poslovima, posebno predenjem.
Luta noću, pa je njen lik taman kao plodna zemlja. Stanuje u glibovima i močvarama koje se zimi nikada ne smrzavaju, a tijekom zime zadužena je da brine o suncu u periodu dok je ono još nejako (od kraja listopada do zimskog solsticija). Njen dan u tjednu je petak, a svetkovina u vremenu od 25.listopada do 1.studenog. Mokoš se u kuću može primamiti ostavljanjem pramena vune ili pređe u prozoru ili pored ognjišta, a u periodu njene svetkovine nudi joj se povrće, posebno bundeve. Svrha ovog čina darovanja dijela ljetine je zaštita ukućana od zlih duhova mraka i zime. Osvijetljena plamenom svijeće iznutra, bundeva dobiva pravo lice Mokoši koja na taj način štiti dom u periodu kad zima smjenjuje ljeto.

U hrvatskoj literaturi Mokoš se pojavljuje u priči Sunce djever i Neva Nevičica
(Ivana Brlić Mažuranić: Priče iz davnine; može ih se naći i na web stranicama Filozofskog fakulteta u Zagrebu: http://dzs.ffzg.hr/html/Brli2.htm)

I u našim krajevima (poznat mi je sjeverni dio Hrvatske, posebno Podravina) postoji tradicija izrezivanja bundeva u periodu kraja listopada. Bundeva bi se ispraznila, izrezala u oblik lica, a u njenu unutrašnjost postavila bi se svijeća. Takve bundeve stavljale su se na kolac i nosile kroz selo uz strašnu buku koja je trebala obeshrabriti zle duhove zime. U današnje vrijeme (i to ne samo u zadnjih nekoliko godina, otkad je populariziran američki način proslave putem škola stranih jezika i sl.) bundeve se mogu vidjeti na ogradama i u dvorištima podravskih sela.

Dakle, proslava kraja ljeta i ubiranja ljetine nipošto nije ograničena na Ameriku, Irsku ili bilo koju drugu zemlju. To je naše zajedničko nasljeđe koje je u različitim krajevima poprimilo nešto drugačije oblike, ali uz istu univerzalnu svrhu. Pridružimo se svetkovini!


UPUTE ZA IZREZIVANJE BUNDEVE:

Bundeva treba biti dobro zrela (kad je kucnete, mora odjekivati, što znači da je iznutra šuplja jer su se već formirale koštice) i lijepe žutonarančaste boje.
Odabranu bundevu koja ima ravno dno da može stajati otvorite i ispraznite od sjemenki. Ovo možete učiniti na dva načina: može se odrezati poklopac (cca 3-4 prsta ispod peteljke – bolje nazubljenim rezom kako bi poklopac kasnije dobro stajao na mjestu) ili se na stražnjoj strani tj. potiljku izrežu “vrata” koja se također kasnije vraćaju na mjesto i učvrste čačkalicom. Način otvaranja bundeve bit će određen njenim oblikom. Za uske visoke plodove bolje odgovara poklopac, dok će plosnatijima biti lakše izrezati vrata na potiljku.
Kad ste bundevu otvorili, ispraznite koštice i očistite je od vlakana na kojima se one drže, kako bi spriječili truljenje. Kemijskom olovkom skicirajte lice (trokutaste oči, zupčasta usta) i oštrim nožem za čišćenje povrća zarežite. Ako stijenka nije jako debela, okrugle oblike (oči ili nos) možete izrezati kalupom, pa će lik biti manje strašan.
Kad oblikujete oči i usta, vodite računa da režete u oblik piramide (zarežite tako da dobijete svojevrstan “klin” koji je najširi na samoj kori, da se lakše može izvaditi). Dok to činite, zaposlite djecu da iz utrobe bundeve izdvajaju koštice od vlakana. Koštice kasnije možete posoliti morskom soli (većih kristala) i malo prepeći u pećnici.
Kad je izrezivanje lica završeno, pričekajte prvi mrak i u bundevu ubacite svijeću. Najbolje su lučice (kao za mirisnu lampu) jer najdulje gore, a ne prolijevaju vosak i dobro podnose vjetar. Djeca će se oduševiti. Ako se boje strašnog lica, objasnite im kako bundeva njih štiti i brani od svih strašnih stvari i da tjera njihove ružne snove.
Napomena: za djecu predškolske dobi nije dovoljan jedan dan za paljenje svjećice. Izradite je, dakle, nekoliko dana ranije i svetkujte cijelu svetkovinu Mokoši u zadnjem tjednu listopada. Dobru zabavu!

Dodatak za grupe s pojačanim programom na engleskom jeziku:

Jack-o-Lantern
Jack-o-lantern, Jack-o-lantern,
You are such a funny sight.
As you sit there by the window,
Looking out into the night.
You were once a sturdy pumpkin,
growing on a curly vine.
Now you are a Jack-o-lantern,
See your night lights shine.



Literatura: The Larousse Encyclopedia of Mythology; Internet (Wikipedia i druge stranice)

tekst preuzet s ovog linka

Post je objavljen 30.10.2008. u 08:27 sati.