True food kitchen by Monika

ponedjeljak, 15.04.2013.

Volim sunčane dane ;) HIPERAKTIVNOST

Morski mix
Ovaj spoj ribe i školjaka koji vidite, kupila sam danas na ribarnici sve za 22 kn. Arbuni, srdele i male lepeze. Još ne znam što ću točno kuhati ali nešto ukusno će sigurno biti. Uskoro recept i jelo;)


Šparoge
Ako se niste još u životu sreli sa šparogom, ovo vam je prilika tržnice su ih prepune, ja ih berem sama kada sam u Omišu,a inače nam ih šalju od doma kada smo u Zagrebu. Na tržnicama u Zagrebu cijena im se kreće od 20- 35 kn po stručku, što je malo previše. Ali ako se odlučite na kupnju nećete se pokajati . Šparoga je proljetno povrće te je vazdazelena penjačica s razvijenom podzemnom stabljikom. Nadzemna stabljika nosi lažne igličaste listove, dok su joj pravi listovi sitni i ljuskavi. U sto grama šparoga ima samo 35 kalorija Divlje su šparoge pomalo gorke, a za tu su gorčinu 'zaslužni' njihovi sastojci asparagin, vanilin i spargaurin. No oni također ubrzavaju oporavak nakon bolesti, dobro djeluju na rad jetre i žuči, a imaju i diuretičko djelovanje pa potiču čišćenje organizma. Bogate su i luteinom, biljnim pigmentom koji ima blagotvoran utjecaj na krvne žile. Koristi se kao začin i kao dodatak jelu. Uzgaja se još od rimskih vremena,uz napomenu, da se u uzgoju osim zelene biljke uzgaja i zagrtanjem dobivena bijela forma izdanaka. Ja ih najviše volim popeći na maslinovom ulju lagano, ili prokuhati ali jako kratko. Možete ih sa multipraktikom usitniti i napraviti pesto za kruh, tjestenine i rižota. Ova gorka ali posebna biljka će vas oduševiti. Jedini problem nakon jedenja ovih divljih travkica mokraća će vam biti čudnog mirisa, ali one pospješuju izbacivanje toksina iz tijela i to je jedini razlog. Nadam se da ćete uživati u proljeću i u njima jer rastu samo kroz četvrti i peti mjesec.
Jagode
Paketić jagoda koji vidite dođe 12 kn, one manje i prirodnije dođu oko 15 kn. Od jagoda volim raditi marmeladu, preljeve i volim ih jesti sa slanim kombinacijama. Nadam se da ćete uživati u plodovima koje nam nosi proljeće jer ih ja iskorištavam s punim plućima.

- 22:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.