True food kitchen by Monika

četvrtak, 11.04.2013.

True food kitchen by Monika POST PRVI ;)

Sjedim i buljim u ovaj monitor već pola sata mislim se kako započeti pisati blog? Kome pisati? O čemu pisati? Kako na najbolji mogući način približiti hranu svojoj generaciji i riješit ih straha od kuhanje.
Evo sada na par trenutaka zaboravite na kuhanje o kojima pričaju i kako rade naše mame i bake. Ljudi halooo… nalazimo se u 21. Stoljeću. Danas se ne kuha od pet ujutro do dva sata popodne, ne čekaju se muškarci da dođu iz polja u trlišu i da im žena na stol prvo stavi juhu, pa lešo meso, pa pečeno meso i salatu, a na kraju orahnjaču ili makovnjaču. Nema ništa loše u tome dapače ali znate kod mene nema nakuhavanja, prekuhavanja, ukuhavanja, dvodnevnog pacavanja, trodnevnog mariniranja itd. Kuhanje sam svela na jednostavne stvari, na par lonaca, jedan nož i dvije kuhače ništa vam drugo nije potrebno. Danas ljudi potroše puno više vremena na kuhanje, a jako malo vremena na uživanje u onom što jedu. Zapravo kuhaju otprilike sat vremena, a hranu pojedu za cca 7 minuta. Možda ste čuli za onu knjigu „Ono si što jedeš“ i to zaista stoji. Uvijek mi se prijateljice smješkaju jer jaaako sporo jedem, čak mi tata zna reći da me voli gledati kako jedem jer ja svaki komad koji stavim u usta, žvačem, žvačem i žvačem. Onako u usnama me golica nešto slatkasto i tako sam sretna u tim trenucima da ih ne moram dijeliti s nikim osim samom sobom. Što reći volim i cijenim svoja osjetila, svih pet okusnih pupoljaka koji se nalaze na mom jeziku čak i onaj novootkriveni umami, možda ste čuli. Nešto predivno je kad shvatite što jedete i uživate u svakom zalogaju. Kad jednom pokušate shvatit ćete o čemu vam govorim.
Za kraj…
Mislite da je kuhanje teško ???? Ma nije vjerujte i svatko tko vam kaže suprotno, da je komplicirano i zahtjevno, ne govori vam istinu. Kuhanje je jednostavno kuha se sa srcem i da može se pogriješiti. Ne dajte se opteretiti s tim da morate odmah znati pripremiti: Demi-glace, Holandez umak, Béarnaise, Coulis, Green Goddess… Naravno ako se poželite ozbiljnije baciti u te vode, onda te vode postaju komplicirane i zahtjevne, ali za svakodnevno preživljavanje, a uz to i uživanje u tom preživljavanju ne treba vam mnogo.
Pitam vas, zašto ne bi započeli sa običnim umacima i jednostavnim jelima kao što su : jaja, tjestenine i piletina. Sa ovakvim stvarima je teško pogriješiti, a možete ih kombinirati na tisuće načina. Ako i kada pogriješite vaše pogreške vas neće skupo stajati.
Uskoro vam pišem jednostavne recepte uz još jednostavniju pripremu, kuhače u ruke i krećemo;)

- 02:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.