OPIS BLOGA


CRTICE IZ GLAVE I ŽIVOTA


Moja Ljubav

Najnježnija, najtoplija, najiskrenija

Teuta



Moja mala Sukiyaki


Blog je namijenjen onima koji žele zaboraviti svakodnevne brige i prepustiti se svijetu mašte

Kako slika vrijedi više od tisuću riječi moje ilustracije su uklopljene u postove. Nitko ne može moje misli bolje oslikati od mene samoga


NE VJERUJEM POPOVSKIM LAPRDANJIMA

Blog je otvoren 2. svibnja 2006.

U komentarima na svom blogu ne dozvoljavam blačenje i vrijeđanje drugih blogera

Uvijek zajedno





Moja galeria
Fotoklub Rijeka


Naši češki blogovi
Euridika
Moře lásky

Kako smo zavolili Japan 2016


Smoking Area, Kyoto, Fushimi Inare

1. Priprema putovanja
2. Smještaj
3. Među prijateljima
4. O pušenju
5. Ozbiljno i šaljivo
6. Predvečerje u Tokyu
7. Hrana
8. Ples meduza
9. Chozuya
10. Aqua fantasy
11. Riječ za kraj
12. Fushimi Inari Taisha
13.Večera u Kyotu
14.Moje prvo kupanje u Japanu

Kako smo zavolili Japan 2017



Osaka Castle

Pripreme

1. Dojmovi s putovanja
2. Subaru
6. Pjevamo Subaru
3. Čekamo nočni pogled
4. Mislima u Japanu
5. Važni podaci o putu
6. I tablet je tu

Torii on Miyajima, Hiroshima

1. Osaka Castle
2. Rikuro, kolač od sira
3. Treba imati sreće
4. Sanja Matsuri
5. Vizure modernog Japana
6. Najviša zgrada Japana
7. Sayonara
8. U karaoke baru
9. Udon za ručak
10. Podzemlja velegrada
11. Vesela pjesmica
12. Beskućnik
13. Mikoshi
14. Ljepota kimona
15. Život je igra
16. Žice, žice, žice ...
17. Slobodno kao ptica
18. Ugodan restorančić
19. Kitayama cedar
20. U prvom redu partera

Zaglavlje bloga3

29.07.2016., petak



Malo igre CSS-om


Kako je Draga pisala o tome da želi redizajnirati blog, uznemirila je i mog crvića da nešto novo probam. Često kod večeg broja slika post postane prevelik. Zbog toga sam mislio da bi bilo zgodno u takvim slučajevima staviti manje sličice koje postanu normalne kada na njih stavite kursor.
Fotke sam učinio sa unučicom u Ljubljani.





Baš me zanima vaše mišljenje.
Kako zadnja slika pada iza ruba dovoljno je pomaknuti se strelicom.
Znatiželja je ono što nas uvijek tjera naprijed





Oznake: css


- 21:07 - Pusti vodu (24) - Isprintaj - #



26.07.2016., utorak



Noge umorne

Ovaj je moj performance (krasne li rvacke riječi) parodija na sve što se danas proglašava umjetnošću. Dovoljno je izvaditi prljavu plastičnu vrečicu iz smeća, staviti ju nasred korza, nači kritičara koji će to proglasiti umjetničkim uratkom u kome je umjetnik htjeo pokazati ... bla bla bla
Meni su najbolji kritičari bili nazočni čiji se smijeh čuje u pozadini. Imao sam dovoljno publike i bez najave preformanca na teveju.
Pa neka netko još posumnja da se i u meni ne krije umjetnik.





Oznake: umjetnost, performance na korzu


- 10:28 - Pusti vodu (36) - Isprintaj - #



24.07.2016., nedjelja



Dobar mi tek


Česi bi rekli Šatečky. Lisnato tijesto sa slatkim sirom. Čitava je kuća mirišala po vaniliji kada ih Draga danas učini.
Treba li reči da je do večeri ostalo tek par komada i da sam bio izuzetno učinkovit.
Ajme kako ja volim slatko. A kada Draga napravi slatko, onda je to stvarno SLATKOOOOOOO


Šatečky


Šatečky


Šatečky




- 20:55 - Pusti vodu (22) - Isprintaj - #





Pile s četiri noge


U poplavi kojekakvih debiloidnih reklama i ja svojedobno učinih jednu promidžbenu. Kako je to bilo prije više od 5 godina, uzimam si slobodu ponoviti ju.
Koliko pratim reklame, čini mi se da riječ još nije održana. Dakle vi sa više članova i dalje kupijte pile u komadičima.
Dobar vam tek.



Oznake: pile, piletina


- 12:56 - Pusti vodu (13) - Isprintaj - #



21.07.2016., četvrtak



Češkanje raže


Svi znate šta je to raža? A? Pa kako nebi znali. Jesmo li ili nismo Zemlja od Mora.
Pa kada već znate šta je raža, sigurno se pitate kako ražu češkati? To vam je zapravo jako jednostavno i zanimljivo. Skoknete do Japana, točnije do Osake, pa zađete u Aquarium. Kada obiđete čitavo podmorje dođete do bazena u kome plivaju raže. A raže ko raže, vole se maziti i češkati. Doplivaju do ruba i uživaju. Trepču sitnim okicama i kao da vas zovu da ne prekinete to ugodno češkanje. Ma guraju se koja će vam doči pod ruku.
Eto toliko da znate. Ako to želite probati, kartu u ruke i put Japana. Ugodno vam bilo.


Draga oko u oko sa kirnjom

Osaka Aquarium




Oznake: Osaka Aquarium


- 21:25 - Pusti vodu (19) - Isprintaj - #



20.07.2016., srijeda



Moj prijatelj S98M


Prvi je puta došao još mlad, negdije u travnju ili svibnju prošle godine. Od onda je svaki puta sa nama. Zna me i naljutiti kada mi ukrade marendu ako ju ostavim na krovu sakrivenu ispod kabanica. Dovoljno je par trenutaka neopreza da ju lopov pronađe i počasti se. Ma kakav lopov? Ipak je on moj prijatelj.
Glava ribe koju sam mu ponudio bila je napola odmrznuta. Zanimljivo da ju čitav dan nije htjeo pojesti. Ali svježoj ribi nije odolio.
(SM koji se vidi na kugli u prvom planu, čista je slučajnost. Galeb je prstenovan i S98M je njegov broj na nozi)



Oznake: more


- 10:40 - Pusti vodu (12) - Isprintaj - #



18.07.2016., ponedjeljak



Ljubav i radost djeteta


Ovaj je post na tragu onoga što je Draga pisala o zapostavljanu djeteta. Ima li išta ljepše no osjetiti iskrenu djetinju ljubav i radost djeteta. A dida ko dida ... uvijek je bio i ostao konj, hahaha


Ljubav


Radost



SAMO ZA OBRASLE
Sreo Dudek Franceka u Švabelandu pa mu se hvali:
Pogleć kako lijepe mobać jsem kupil. Rekli su mi da sve bum mogel delat ž njim.
Joj, Dudek, Dudek ... A zakaj si napravil ovu velku rupu u sredini?
Tu bum udenul pimpača kad bum jebel Regicu prek mobaća...





Oznake: dječja ljubav


- 10:37 - Pusti vodu (12) - Isprintaj - #



16.07.2016., subota



Odabir poklona


Nedavno se ženio sin. Jasno da sam se pitao šta im pokloniti, odrasli su ljudi. Već pri prvoj su misli otpali pokloni tipa: peć, servis, kojekakve bimbice i mirakuli. Želio sam pokloniti nešto trajno, nešto što će već pri prvom pogledu imati svoju poruku.
U trgovini mi oko zapelo za lijepu izduženu posudu. Lijepa je ali nešto mi ipak nedostaje. Tražeči dalje primjetih i manju. Odmah sam znao da je upravo to to što sam želio. Svaka za sebe su obične, a zajedno jedna drugu čine lijepom. Tek zajedno su kompletne.
Bilo mi je izuzetno drago kada je sin kasnije, kada smo se sreli rekao: Tata, hvala na poklonu. Odmah smo razumjeli poruku. Iako ju nisam napisao shvatili su šta sam želio reči. Može li poklon imati veću vrijednost?



Poklon



SAMO ZA OBRASLE
Felam alejkum Hafo
Selam, Mujo
Šta frfljaš, gdje su ti zubi?
Ma pufti me. Finoć lizo Fatu pa mi proteze ifpale. Fada ju vodim ginekologu da mi vrati zube.



Oznake: poklon


- 14:57 - Pusti vodu (21) - Isprintaj - #



15.07.2016., petak



Iz povjerljivih izvora docurilo


Iz povjerljivih izvora procurila je vijest da sabornici upravo raspuštenog Sabora budu posjetili one radnike u tvornici vojne obuće, koji već 4 mjeseca nisu dobili plaću, i da će im pokloniti svojih 6 plaća koje još imaju pravo dobivati od kada su raspuštenici. O onih 6 plaća koje su zaradili tako što u 6 mjeseci nisu bili u Saboru ni puno radno vrijeme jednog mjeseca ne rekoše ni riječi.

Izvor koji o tome žubori samo nije spomenuo tko će okupiti raspuštenike.
A možda im savjest proradi pa se sami okupe?

Post broj 700. Za 10 godina na ovom blogu, sasvim dovoljno. Pišem kada osjetim potrebu, kada me drži inspiracija. Tako mi je najljepše pisati.
Nadam se da u slijedečih deset godina možda dođem do tisuće.





- 14:50 - Pusti vodu (27) - Isprintaj - #



13.07.2016., srijeda



Srce o' Mora


Jutro
U Moru Srce
Sačuvah ga u riznici svojih uspomena
I ostavih
Moru


This heart of stone



Oznake: more


- 17:10 - Pusti vodu (19) - Isprintaj - #



11.07.2016., ponedjeljak



10 dana Japana ... 11. Riječ za kraj


Riječ po riječ, poveo sam vas da sa nama prošečete Japanom. Vjerujem da sam uspjeo prenesti barem dio onoga što smo mi doživjeli. Kada sam razmišljao kako pisati o našem putu u Japan, zaključio sam da bi najbolje bilo pisati tako da u svakom postu otkrijem zrnce Japana, ono o kojemu neznate ništa, i da tekstovi na jednostavan način mogu poslužiti nekome tko kao i mi bude tražio podatke u potrazi za kojima smo mi izgubili puno vremena. Umjesto kobasice od teksta u kojemu bi bilo sve nabacano i gomile slika ljepše mi je bilo ovako pisati. Sada znam da se jedino na takav način može odgovoriti na pitanje kako nam je bilo.
Kada kažemo da smo bili u Japanu, obično je prvo pitanje: "A koliko je to koštalo?"
Drugo je pitanje: "Šta vam je bilo najljepše?"
Odgovor na prvo pitanje dao sam u prvom postu. Ono što je najljepše, ni jedne nam kune nije žao.
Odgovor na drugo pitanje dao sam kroz sve napise i može se podvesti pod jedan: Doživjeli smo Japan na najljepši način. Pišuči sve ove tekstove shvatio sam da je zapravo nemoguće reči "Najljepše nam je bilo kada smo ..." Svi doživljaji zajedno čine sliku koja je prekrasna u našim uspomenama i znamo da se budemo rado vratili da tu sliku dopunimo novim saznanjima i novim prijateljstvima.


Tokyo, Ispred zida oko Istočnog carskog parka


Bilo je lijepo



I za kraj video koji Draga učini uz prekrasnu pjesmu Sayonara




Koga zanimaju slike može pogledati moj album Japan klikom na sliku.


Japan



Oznake: japan


- 19:42 - Pusti vodu (19) - Isprintaj - #



09.07.2016., subota



10 dana Japana ... 10. Malo Jazza, malo Carmen

Ugodno veče u Kyotu još je ugodnijim učinila Aqua Fantasy ispred glavnog kolodvora.





Oznake: japan, Kyoto


- 22:21 - Pusti vodu (8) - Isprintaj - #



08.07.2016., petak



10 dana Japana ... 9. Chozuya


Chozuya je paviljon, mjesto koje služi pročišćavanju vjernika prije ulaska u hram ili sveto mjesto.
Drvenom posudom na dugom dršku, zagrabi se voda i njome se ispire najprije lijeva ruka, zatim desna i na kraju se vodom ispiru usta (voda se nakon toga ispljune). Negdije voda istječe iz cijevi od bambusa a negdije iz zmajevih usta, Chozuya Dragons.


Chozuya Dragons


Chozuya Dragon


Chozuya


Za kraj moram spomenuti naviku koju sam donesao iz Japana, Pravilo lijeve strane.
Bilo gdje da se nalaze ili kreću, japanci se uvijek drže lijeve strane, uz rub. Na pokretnim stubama gore ili dolje, na ulici, u hodnicima metroa... Time se omogučava onima koji su brži od nas da normalno prođu pored nas. Tek sam sada svjestan prednosti takvog kretanja. Kod nas dvije osobe, pa često i jedna osoba zauzme toliko mjesta na nogostupu da je potrebno siči na kolnik da bi ju obišli. Kada je više osoba u pitanju treba čekati i tražiti priliku da prođemo pored njih. Na pokretnim stubama skoro je nemoguće proči pored osobe ispred nas.
Kako je lako uvesti red u neredu!



Oznake: japan


- 12:08 - Pusti vodu (19) - Isprintaj - #



05.07.2016., utorak



10 dana Japana ... 8. Ples meduza


Pisao sam već da smo dok smo šetali uz rijeku Sumida u Tokyu vidjeli u rijeci puno meduza. Bilo je to Dragoj prvi puta u životu da ih vidi u živo. U Aquariu u Osaki imali smo priliku gledati ih izbliza. Svaka vrsta u svome akvariu u čudesnom ambijentu polutame akvarija.


Osaka Aquarium




Oznake: Osaka Aquarium


- 09:40 - Pusti vodu (17) - Isprintaj - #



03.07.2016., nedjelja



10 dana Japana ... 7. Klopa


Vjerovatno vas zanima kako smo se prilagodili hrani u Japanu. Jednostavno rečeno, prilagodili smo se ponudi.
Kao otočna zemlja, Japan je uvijek obilovao ribom i obiljem hrane iz mora. Pored toga budizam je nametnuo taboo jedenja mesa, mesa četveronožaca, tako je dugo glavna hrana bila povrće, plodovi mora i riža. Tek prestankom Edo perioda i dolaskom cara na vlast 1868 dokinut je feudalni sustav i počelo je prosvjetiteljsko doba - Razdoblje Meiji. Otvaranjem prema svijetu i trgovinom sa prekomorskim zemljama došlo je i do toga da se meso postuno uvodi u prehranu. Ako to usporedim sa našom povješću prehrane koja je obilovala čvarcima, kobasicama, krmetinom i sličnim četveronošcima, pšenicom i kukuruzom, lako je doči do razloga tolike razlike u prehrani.


Meni, zadrtom sendvičaru, bilo je teško suočiti se sa činjenicom da u dučanima nema pravoga kruha, tek nekakve imitacije rezane na šnite i spremljene u verčice kako se kod nas spremaju neke posebne vrste kruhova. No to je nekakvo slatkasto tijesto, konzistencijom i okusom sličnije pinci nego kruhu. Nigdije nisam uspjeo pronači trgovinu koja ima škrinje u kojoj su izložene salame, šunke, sirevi, u kojoj su na policama izložene razne vrste kruha, PINKE KRUHA ... Nema mesara ni mesa koje visi kupcima pred nosom ili je izloženo u škrinji pred mesarom. Sve što se može kupiti nekakva su vakum pakovanja po par šnitica nečega što bi se moglo nazvati salamom ili slaninom. Sve što možete kupiti već je pripremljeno i nema potrebe da trgovci režu, sjeckaju i pakuju po želji kupaca.


Par riječi o sušiju. U prošlosti suši je bio način spremanja, konzerviranja, ribe. No za razliku od naših ribara koji su ribu samo solili, japanski su ribari posoljenu ribu spremali u posude zajedno sa rižom, red riže, red ribe i tako ju ostavljali 6 mjeseci do 3 godine. Jela se samo riba a riža je služila kao konzervans i zaštita.


No nije sve baš tako crno. Na hranu smo se lako navikli. Uvijek volim probati nešto novo, nešto različito, pa mi je japanska kuhinja bila izazov i zadovoljstvo.



Posebno je zadovoljstvo bilo na ulici gledati pripremu hrane. Kuhari su pravi virtuozi svoga posla. A okruglice sa hobotnicom, Takoyaki, bile u izvrsne.




Oznake: japan, hrana


- 17:35 - Pusti vodu (16) - Isprintaj - #



<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.





Fotoalbumi iz Japana

Kyoto, Fushimi Inari Shrine
Japan 2016
Asahi Beer Tower and Tokyo Skytree
Japan 2017, album 1
Miyajima, Hiroshima, Torii gate during low tide
Japan 2017 album 2
Osaka
Japan 2018
Sumiyoshi Taisha, Osaka
Japan 2018, Osaka
Hiroshima
Hiroshima, Himeji, Kobe

Videa iz Japana

Pjevamo u Karaoke baru
Najviša zgrada Japana
We'll be back
< srpanj, 2016 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Kako smo zavolili Japan 2018


Asahi Beer Tower, Golden Flam and Tokyo Skytree

Pripreme

1. Opet među prijatelje
2.Javili su se iz hotela
3. Karte su kupljene
4. Hotel rezerviran
5. Sve je spremno
6. Još jedan dan


Japan 2018, na blogu moje Drage ( ovaj blog više nije atkivan)

1. Još malo
2. Vjerujem u sudbinu
3. Hiroshima
4. Nitko nije savršen
5. Tamo gdje možeš biti svoj
6. Nedostaje mi japanska hrana
7. Moja draga Osaka se tresla
8. Razgovor kineza i francuskinje
9. Staro i novo



Japan 2018, na mom blogu

1. Vratismo se u Hrvatsku
2.Shukkeien Garden, Hiroshima
3. Shinkansen Hikari
4. Japan, zemlja vulkana
5. Dječji spomenik mira, Hiroshima
6. Priroda je sveta
7. Osjećati se ugodno
8. Japan, second hand
9. Kako priječi cestu
10. Žuti i kosooki
11. Hiroshima 6. kolovoza 1945.
12. Music festival
13. Pjesma rađa prijatelje
14. Himeji Castle
15. Par kapi Japana
16. Tamo visoko
17. Mount Shosha
18. Marble beach, Rinku, Osaka
19. Japanska drvena arhitektura
20. Ima toga i u Japanu
21.Ručak u Kobe-u

Kako smo zavolili Japan 2019,

Planiranje putovanja

1. Odluka je pala, putujemo
2. Mi letimo, lala la
3. Kako do Japana
4. Počinje odbrojavanje
5. Yokohama

Mi kao Japanci

1. Ne izgubiti se
2. Gejša i samuraj
3. Sitnice koje to nisu
4. Hachiko, vjernost psa
5. Shinto vjenčanje
6. Vidjeti da bi vjerovali
7. Japanom 220/sat
8. Draga usspomena
9. Shibamata


JAPAN


1. Amaterasu, Boginja Sunca
2. Obnova hrama Boginje Amaterasu
3. Glicinija, najljepša na svijetu
4. Presađivanje najveće glicinije
5. Trešnjin cvijet u Japanu
6.Podzemni bicikl parking
7. Festival azaleja, Tokyo
8. ZOO Osaka
9. Japanom 220/sat
10. Ginko






Design by More ljubavi

Uz rivu