srijeda, 17.11.2010.

CRTANJE TLOCRTA UČIONICE 6.R. TEMA 1.3.

1. Opiši tlocrt građevine.

Svaki kat građevine siječemo vodoravnom ravninom u visini vrata i prozora. U pogledu odozgor vidimo dimenzije prostorija i zidova, te vrata, prozore i ugrađenu opremu koji se crtaju pomoću simbola.

2. Što sve arhitekt mora uzeti u obzir prilikom projektiranja tlocrta građevine?

Arhitekt utvrđuje mjere tlocrta građevine na osnovu uvjeta i zahtjeva koji su postavljeni u projektnom zadatku i odgovarajućih normi.

a) Proračunava stabilnost građevine uzimajući u obzir sva opterećenja uključujući i eventualni najjači potres koji se prema potresnoj karti može očekivati u tom području.

b) Namjena i funkcionalnost prostora utvrđena je projektnim zadatkom. Arhitektu je na raspolaganju stručna literatura koja prezentira kvalitetna rješenja iz datog područja.

c) Norme koje propisuju kvalitetu prostora u kojima će boraviti ljudi nazivaju se ergonomske norme. Propisuju između ostalog temperaturu, vlažnost i izmjenu zraka. Danje i umjetno svjetlo, razinu buke, volumen prostora po čovjeku...

d) Estetski zahtjevi nalažu da unutrašnjost prostora bude kvalitetno oblikovana, te da se objekt skladno uklopi u okolinu.

3. Opiši postupak mjerenja

Mjerenje je postupak uspoređivanja određene veličine sa njezinom mjernom jedinicom. Izvodi se odgovarajućim mjernim priborom, a rezultat mjerenja je mjera.

4. Kako se postiže visoka točnost mjerenja u graditeljstvu?

Visoka točnost mjerenja u graditeljstvu postiže sa upotrebom mjerne vrpce odgovarajuće duljine koja mora biti usmjerena okomito na mjernu točku. Mjerenja pomoću laserskog uređaja daju naravno najtočnije izmjere.

5. Povijest tlocrta *****+

Prvi poznati tlocrt nastao je u Lagashu-južna Mezopotamija prije oko 4150 godina prema predaji uz pomoć bogova. Radi se o tlocrtu velikog hrama koji je po svojoj grandioznosti trebao imati ulogu koju su imale piramide u Egiptu.

Pitanja označena znakom *****+ su za one koji žele znati više.

- 21:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>