subota, 13.11.2010.

SPAJANJE LIMA 7.R. TEMA 3.3.

1. Opiši ulogu lima

Lim je metalni poluproizvod normiranih dimenzija. Primjenjuje se za proizvodnju kućišta peći, strojeva i drugih uređaja, posuđe, limenka za napitke, karoserija za automobile i autobuse, oplatu brodova i šinskih vozila, plašteva krovova kuća...

2. Opiši postupak proizvodnje lima

Lim se proizvodi postupkom valjanja. Komadi užarene kovine dopremaju se u uređaj za valjanje gdje im se višekratno smanjuje debljina na potrebnu dimenziju. Dobivene ploče se očiste od korozije, režu na potrebne dimenzije i po potrebi ravnaju.

3. Opiši postupak spajanja lima vijcima

To je postupak spajanja lima rastavljivom vezom. Limovi se buše provrtima nešto većeg promjera od vijaka, zatim se postave vijci i stegnu maticama.

4. Kako se dijele vijci obzirom na vrstu navoja?

Najčešće je u upotrebi standardni metarski navoj npr. M16 i fini metarski npr. M16x1.5. Vrijednost 1,5 je uspon vijka, a označava aksijalni pomak kad se vijak zakrene za 360 stupnjeva. Vijci za lim nemaju maticu. Lim se buši na nešto veći promjer od korjena vijka i zatim uvrne.

5. Opiši oblike glave vijka i načine pritezanja.

Glave vijaka mogu biti šesterokutne koje se stežu viličastim okastim i nasadnim ključevima te poluokrugle, upuštene i cilindrične koje se stežu ravnim i križnim izvijačima ili šesterokutnim ili zvjezdastim usadnim ključevima.

6. Navedi vrste ključeva za okretanje matica

Viličasi, okasti, podesivi i nasadni ključ.

7. Navedi postupke osiguranja matica protiv odvrtanja

a) Elastični ili zvjezdasti prsten
b) Sustav sa dvije matice
c) Rascjepka ili klin uz običnu maticu
d) Krunasta matica osigurana rascjepkom

8. Navedi postupke spajanja lima nerastavljivom vezom

Spajanje zakovicama, mekim lemljenjem, tvrdim lemljenjem, plinskim zavarivanjem, elektrolučnim zavarivanjem i lijepljenjem.

9. Opiši postupak spajanja zakovicama

Zakovice se rade od čelika, bakra, aluminija i mjedi, a imaju razne oblike glava. Kvalitetno zakivanje postižemo korištenjem podmetača i oblikača. Kod izrade metalne bravarije koristi se postupak zakivanja «pop» zakovicama pomoću kliješta.

10. Opiši postupak mekog lemljenja

Lem je legura olova i kositra tališta do 450 stC. Tali se električnom lemilicom. Površina lemljenja čisti se prije lemljenja mehanički i topiteljem.

11. Opiši postupak tvrdog lemljenja *****+

Kod tvrdog lemljenja koriste se lemovi mjed, bronca i slitina srebra. Temperatura je između 450 i 900 stupnjeva a postiže se acetilenskim ili propanskim plamenikom uz dodavanje kisika. Kod ovog postupka ne topi se osnovni materijal. Površina za lemljenje čisti se boraksom.Tvrdim lemljenjem možemo spajati čelik, bakar, aluminij, nikal, krom, molibden,wolfram, keramiku itd.

12. Opiši postupak plinskog zavarivanja *****+

Kod ovog postupka također se koriste propanski ili acetilenski plamenici uz dodavanje kisika,. Temperatre su od 900 do 3000 st.C. Topi se i osnovni materijal te sa dodatnim čini zavar. Prije zavarivanja potrebno je napraviti pripremu.

13. Opiši postupak elektrolučnog zavarivanja *****+

Temperatura za zavarivanje postiže se električnim lukom i iznosi do 4500 st.C.
Napon zavarivanja je oko 75 V, a struje od 20 do 500A. Elektrode imaju oblogu raznih sastava i debljine što utječe na dubinu zavara. Prilikom zavarivanja tali se elektroda i osnovni materijal te čine zavar. Obloga se također tali i štiti zavar od korozije. Prije zavarivanja potrebno je također napraviti pripremu. Rus Vasily Petrov 1802. godine prezentira kontinuirani električni luk koji se poslije počeo primjenjivati za elektrolučno zavarivanje.

14. Navedi zaštitnu opremu za zavarivanje

Zaštitne naočale za plinsko zavarivanje, Zaštitna maska za elektrozavarivanje koja može biti ručna i naglavna, a naglavna može biti i fotosenzibilna, zatim radno odijelo, pregača, cipele sa kapicom i kapa.

15. Opiši postupak lijepljenja *****+

Tehnologija lijepljenja je u novije vrijeme znatno napredovala, pa se sve više koristi zbog niza prednosti, a to su male dimenzije spoja, ravnomjerna raspoređenost naprezanja i mogućnost spajanja materijala koji se ne mogu spajati drugim postupcima (metal i plastika i metal i staklo). Lijepljenje se temelji na molekularnim silama adhezije i kohezije. Adhezija je odgovorna za površinsko prijanjanje, a kohezija za unutrašnju čvrstoću ljepila. Poznata ljepila su metalakrilatno, cijanakrilatno, epoksidno i poliuretansko. Najstarije poznato ljepilo pojavilo se prije 70000 godina u južnoj Africi, a dobivalo se miješanjem prironog kaučuka i željeznog oksida.

16. Povijest lima *****+

U Egiptu su otkrivene cijevi za vodovod i odvodnju izrađene od bakrenog lima postupkom mekog lemljenja starosti oko 5000 god. a i danas su u dobrom stanju. Kasnije, za vladavine Amenhotepa IV i Nefertiti, održavanje osobne higijene postalo je imperativ, pa su svi velikaši u sklopu svojih stambenih objekata imali bazene ili druge napredne sustave za kupanje za što su bile nužne cijevi od bakrenog lima. Lim se proizvodio kovanjem od prilagođenih odljevaka. Oko upotrebljavanih alata postoje dvojbe. Otkriveni su alati za graditeljstvo od željeza sa 7 % nikla, kao i sa ugljikom što upućuje na čelik stari oko 4900 god. Također se pretpostavlja mogućnost dobave čeličnih alata od Hata i Hetita koji su ranije usvojili tehnologiju proizvodnje željeza.

Pitanja označena znakom *****+ su dodatna.

- 16:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>