srijeda, 22.09.2010.

NAČIN DJELOVANJA APARATA, STROJEVA I AGREGATA 6.R. TEMA 4.1.

1. Što su to uređaji i kako se dijele?

Uređaji su tehničke tvorevine koje obavljaju neku korisnu radnju ili nam služe za razonodu. Dijele se u tri kategorije: aparati, strojevi i agregati.

2. Što su to aparati?

To su jednostavni uređaji koji pretvaraju jedan oblik enerije u drugi i vrše neku korisnu radnju. Nemaju vitalnih pokretnih dijelova nego samo sklopke za regulaciju i uključivanje.
Nekoliko primjera: Aparat za kuhanje kave, električni štednjak, električni bojler, električno glačalo itd.

3. Što su to strojevi?

Strojevi su složeni uređaji koji uz to što vrše pretvorbu energije omogućuju prijenos gibanja i povećavanja djelovanja sile. Imaju vitalne pokretne dijelove sastavljene od alata i mehanizama.
Nekoliko primjera: Stroj za pranje rublja, pogonski strojevi automobila, stroj za rezanje kruha, stroj za košenje trave itd.

4. Navedi vitalne dijelove stroja za pranje rublja.

To su: Elektromotor, remenski mehanizam,bubanj za rublje, koji vrši koristan rad itd.

5. Navedi vitalne dijelove automobilskog motora.

Pogonski motor, sustav mehanizma klipa, mehanizam za prijenos gibanja na kotače (getriba) itd.

6. Što su to agregati?

Agregati su složene tehničke tvorevine koje obavljaju jedinstvenu zadaću, a građene su od više strojeva spojenih u cjelinu.
Nekoliko primjera: Električni hladnjak, kompresorski agregat za zrak, agregat za vodu,agregat za proizvodnju električne struje itd.

7. Opiši djelovanje električnog hladnjaka.

Kompresor tlači rashladni medij u kondenzator gdje mu se oduzima toplina i predaje u okolinu. Zatim medij odlazi u isparivač gdje zbog povećanog volumena dolazi do ekspannzije i hlađenja.
Ohlađeni medij u isparivaču preuzima toplinu iz unutrašnjosti hladnjaka i ponovo isparava i ide u kompresor. Proces se dalje nastavlja ciklički.

8. Navedi kako se dijele tehničke tvorevine po složenosti.

ALATI, MEHANIZMI, APARATI, STROJEVI I AGREGATI.

- 12:22 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>