Team Sport

petak, 14.03.2014.

Nogomet - Nedostaci FIFA/Coca-Cola World Rankinga



Kako su Švicarska i Belgija nositelji na Svjetskom Prvenstvu?

Belgija se zadnji put plasirala na veliko natjecanje 2002 u Koreji i Japanu.

Istina, Švicarska je čest gost velikih natjecanja, ali na njima rijetko prođe skupine.

Kako je Norveška bila nositelj u kvalifikacijama za ovo Svjetsko Prvenstvo?

Pa nisu bili na velikom natjecanju od Eura 2000.!

Ako ste, kao i mnogi drugi navijači zapitali ova pitanja, odgovor se nalazi u tekstu dalje, kao i trenutno najbolje ponuđeno moguće rješenje koje će osigurati da se ovakve pogreške ne ponove.

Da odredili koje će momčadi biti u kojoj jakosnoj skupini na Svjetskom Prvenstvu ili u kvalifikacijama za Svjetsko Prvenstvo dužnosnici FIFE koriste FIFA/Coca-Cola World Ranking tablicu.

To je tablica koja određuje kvalitetu reprezentacija na temelju bodova koje se dodjeljuju momčadima s obzorim na uspjeh u svakoj utakmici.

Sustav dodjeljivanja tih bodova je u najmanju ruku prejednostavan, ako ne i pun grešaka i nepravdi.

Na Svjetskom Prvenstvu se natječu 32 reprezentacije podijeljene u 8 skupina, pa da se nebi dogodio nesrazmjer u kvaliteti u određenim skupinama, FIFA raspoređuje te momčadi u kategorije po kvaliteti gledajući stanje na FIFA/Coca-Cola World Ranking tablici.

Formula kojom se određuju bodovi za tu tablicu, koje reprezentacija dobije na svakoj utakmici je loš.

Taj sustav ignorira gol razliku, prednosti domaćeg terena i realnu važnost utakmica, tako da World Ranking tablica ne daje pravu sliku kvalitete reprezentacija.

Formula koju pritom FIFA koristi je prejednostavna - broj bodova koji se može dobiti za jednu službenu reprezentativnu utakmicu, bilo prijateljsku ili natjecateljsku je sljedeći:

Bodovi = M (Bodovi za rezultat u utakmici) * I (važnost utakmice) * T (kvaliteta protivnika) * C (kvaliteta federacije iz koje je protivnik)

M, tj. bodovi za rezultat u utakmici koje reprezentacija može dobiti su 3 za pobjedu, 1 za remi i 0 za poraz.

I tj, bodovi koje reprezentacija može dobiti za važnost utakmice su 1 za prijateljsku utakmicu, 2,5 za kvalifikacije za Svjetsko Prvenstvo, 3 za Kup Konfederacija ili utakmice na kontinentalnom natjecanju (Euro, Copa America i sl.), te 4 boda za utakmicu na Svjetskom Prvenstvu.

T tj. kvaliteta protivnika se određuje tako da se od 200 oduzme plasman protivnika na FIFinoj ljestvici, dakle ako se igra protiv momčadi koja je druga na FIFinoj ljestvici, to je onda 198 bodova.

C tj. kvaliteta federacije iz koje je protivnik, označuje da se utakmicu protiv momčadi iz Europe ili Južne Amerike dobije 1 bod, za utakmicu protiv reprezentacije iz Sjeverne ili Srednje Amerike se dobije 0.88 bodova, za utakmicu protiv reprezentacije iz Azije ili Afrike se dobije 0.86 bodova, te sa utakmicu protiv reprezentacije iz Oceanije dobije 0.85 bodova.

Kada se pomnože ta četiri elementa dobije je broj bodova koje je reprezentacija dobila za jednu utakmicu na FIFinoj World Ranking ljestvici.

FIFA/Coca-Cola World Ranking ljestvica se mijenja svakih mjesec dana.

Uzimaju se u obzir sve službene utakmice u zadnje 4 godine, tako da bodovi od prije 4 godine množe sa 0.2, bodovi od prije 3 godine se množe sa 0.3, bodovi od lani se množe sa 0.5 bodova, dok se bodovi iz aktualne kalendarske godine množe sa 1.

Nakon toga se bodovi iz te 4 godine sumiraju i dobije se ukupan broj bodova koji neku reprezentaciju pozicionira na FIFA/Coca-Cola World Ranking tablicu.

Formula već na prvi poglem ima mnogo mana.

Ova formula recimo ne uzima u obzir kojom razlikom je momčad pobijedila i to joj je možda i najveća mana.

Nate Silver je svjetski poznati matematičar i fizičar koji je također veliki zaljubljenik u sport.

Stekao je popularnost jer sa nevjerojatnom preciznošću izračuna i tako nepogrešivo predvidi rezultate američkih predsjedničkih izbora i rezultate sportskih događaja.

Silver je napravio svoju Soccer Power Index tablicu kvaliteta reprezentacija i napisao svoje objašnjenje kako popraviti World Ranking tablicu.

Po Silverovoj računici razlika u golovima veći pokazatelj stvarne kvalitete u odnosu na sustav koji koristi FIFA, gdje se u obzir uzimaju samo pobjeda, remi ili poraz.

Kako su reprezentativne nogometne utakmice jako rijetke, raspolaže se zapravo vrlo malom količinom podataka, što uvelike otežava posao matematici i statistici.

Zbog toga je svaki imalo relevantan podatak od velike važnosti, pa je po Silveru samim time FIFino ignoriranje razlike golova u utakmici kontraproduktivno.

Nisu sve pobjede iste, kao što nisu svi porazi isti.

Na primjer, Njemačka može i izgubiti Brazila rezultatom 1-0, što i nije tako loš rezultat.

Međutim, ako u toj istoj utakmici Brazil pregazi Njemačku sa recimo 5-0, to je već težak poraz.

Silver također smatra da se u sportu kao što je nogomet mora uzimati u obzir i domaći teren, jer, za razliku od nekih drugih sportova, u nogometu je domaći teren stvarna prednost.

Čak i sama FIFA to priznaje kontroverznim pravilom gola u gostima.

Po Silverovim izračunima u reprezentativnom nogometu prednost domaćeg terena donosi domaćinu u prosjeku 0.57 gola na svakoj utakmici.

Svi koji pratimo nogomet znamo da je to jako velika prednost.

Uzmimo za primjer jedan od sustreta sa izraženom prednosti domaćeg terena, koja je još Amerikancu Silveru jako bliska, SAD protiv Meksika.

U tim utakmicama gosti pobjeđuju iznimno rijetko, pa ako SAD recimo odigra 0-0 u gostima protiv Meksika, gdje su samo jednom uopće pobijedili, dobiti će isti broj bodova na FIFinoj ljestvici kao i ako isti rezultat ostvare kod kuće, gdje vrlo često pobjede svoje južne susjede.

Te dvije utakmice nisu nikako iste težine.

Također nije svaki poraz baš ništa, nula.

Svaki fan nogometa, pogotovo onaj tko navija za slabije ekipe zna da tome nije tako.

Kada momčadi odigraju tako malo utakmica, tretirati svaki poraz isto iskrivljuje stvarni prikaz kvaliteta momčadi.

Nije isto ako Argentina izgubi kod kuće od Bolivije rezultatom 3-0 ili ako izgube u gostima od Brazila rezultatom 4-3.

Također pojam "kvaliteta federacije iz koje je momčad" je potpuno nepotrebna informacija, pogotovo kada se već u formuli koristi varijabla koja iskazuje kvalitetu same momčadi.

Samim time FIFA pretpostavlja da su reprezentacije iz neke federacije slabije, bez obzira na plasman na njihovom vlastitom mjerilu kvalitete.

Tako se ošteti momčad koja je pobjedila recimo iz momčad iz Afrike sa 20. mjesta FIFine ljestive u odnosu na momčad koja je pobjedila momčad iz Europe sa 21. mjesta FIFine ljestvice.

Cijeli smisao ove tablice je određivanje kvalitete svih momčadi na svijetu, stoga su neprotrebne dvije varijable koje govore o trenutnoj kvaliteti, od kojih je jedna teško promijenjiva i regionalno pristrana.

Uzmimo za primjer dvije utakmice iz kojih su bodovi na FIFinoj ljestvici utjecali na status nositelja prije ždrijeba Svjetskog Prvenstva:

Finale Eura 2012., Španjolska - Italija 4 - 0 -> 846 bodova za Španjolsku
3 za pobjedu * 3 jer se radi o federacijskom natjecanju * 188 jer je Italija bila 12. reprezentacija svijeta * 1 jer je Italija iz Europe * 0,5 jer je utakmica odigrana u tom trenu lani

Utakmica u skupini na Gold Cupu 2013., SAD - El Salvador 5-1 -> 902.88 bodova za SAD
3 za pobjedu * 3 jer se radi o federacijskom natjecanju * 114 jer je El Salvador bio 86. reprezentacija svijeta * 0,88 jer je El Salvador iz Sjeverne Amerike * 1 jer je utakmica odigrana te godine

Jedno je utakmica gdje je jedna velika momčad pobijedila drugu veliku momčad u finalu Eura, najvažnijoj utakmici reprezentativnog nogometa nakon finala Svjetskog Prvenstva, a drugo je utakmica po skupinama na Gold Cupu, natjecanju koje ne zaslužuje isto bodovanje kao Euro jer večina momčadi igra s rezervnim postavama, kao što je i ovdje bio slučaj.

FIFA ovdje nema lagan posao, jer se prečesto radi o premalom broju utakmica godišnje, pa je važno ne zanimariti informacije koje bi pomogle izračunati preciznije i poštenije podatke.

Ovo je raspored reprezentacija koje su određene za nositelje na Svjetkom Prvenstvu s obzirom na tadašnje stanje na FIFA/Coca-Cola World Ranking ljestvici:

1. Španjolska
2. Njemačka
3. Argentina
4. Kolumbija
5. Belgija
6. Švicarska
7. Urugvaj
11. Brazil (nositelj kao domaćin)

Silverova Soccer Power Index tablica, za koju je Silver osmislio detaljno konstuiranu i vrlo kompliciranu formulu koja uzima u ozbir i gol razliku, prednost domaćeg terena, ali i igre igrača reprezentacije za svoje klubove, prikazuje drukčiju sliku.

Prema Silverovoj tablici ovo je redosljed kvalitete reprezentacija:

1. Brazil
2. Argentina
3. Španjolska
4. Njemačka
5. Čile
6. Kolumbija
7. Francuska
8. Urugvaj

Ždrijeb u skupinama na Svjetskom Prvenstvu uvelike utječe na uspjeh na natjecanju, a kada usporedimo FIFinu površnu ljestvicu i Silveru detaljniju vidimo da se radi od greški kod čak 2 reprezentacije.

Čudno je da po FIFinoj ljestvici Brazil tek 11. jer ih se time FIFA kažnjava da su domaćini i nisu morali igrati kvalifikacije, pa su imali priliku skupiti puno manje bodova od drugih reprezentacija.

A u tom prediodu su pobjedili 11 od posljednih 12 utakmica, uključujući pobjede nad Španjolskom, Francuskom, Meksikom, Italijom, Urugvajem i Portugalom, dok im je jedini poraz nanjela Švicarska.


Trenutni raspored reprezentacija po FIFA/Coca-Cola World Ranking tablici:
1 Španjolska 1510
2 Njemačka 1336
3 Argentina 1234
4 Portugal 1199
5 Kolumbija 1183
6 Urugvaj 1126
7 Švicarska 1123
8 Italija 1112 0
9 Brazil 1104 0
10 Belgija 1084
11 Nizozemska 1077
12 Engleska 1045
13 Grčka 1038
14 SAD 1017
15 Čile 998
16 Hrvatska 955
17 Francuska 929
18 Ukrajina 911
19 Rusija 889
20 Meksiko 888


Kratke vijesti:

City potpisao Kongola
Trenutno najzanimljiviji mladi talenti iz nizozemskog kluba Feyenoorda, poznatog "proizvođača" megatalenata, su braća Rodney i Terrance Kongolo. Iako su mnogi klubovi pokazali interes za obojicu, Manchester City je izgleda "pred nosom" Liverpoolu preoteo Rodneya Kongola, koji će tako na ljeto nastaviti karijeru u Manchesteru.

Navijači Islandersa planiraju protest
Navijači New York Islandersa, pokrenuti idejom na web stranici Isles Nation blog, odlučili su prije utakmice sa Buffalo Sabresima protestirati zbog načina na koji je klub vođen i kojem smjeru klub ide. Navijači su nezadovoljni primarnom način na koji posao vode vlasnik Charles Wang i generalni menađer Garth Snow.

Sproles u Philadelphiji, Wilfork želi napustiti New England
Darren Sproles potpisao je za Philadelphia Eaglese, nakon što su Eaglesi dogovorili sa New Orleans Saintsima trade u kojem je u New Orleans u zamjenu za Sprolesa otišao izbor Eaglesa u 5. rundi drafta 2014. Jučer je i defensive tackle i ljubimac navijača New England Patriotsa Vince Wilfork nakon 10 godina u klubu tražio da bude otpušten./em>



Rezultati:

Nogomet
Europa Liga
Basel 0 - 0 Salzburg
FC Porto 1 - 0 SSC Napoli
PFC Ludogorets Razgrad 0 - 3 Valencia
AZ Alkmaar 1 - 0 Anzhi Makhachkala
Juventus 1 - 1 Fiorentina
Lyon 4 - 1 Viktoria Plzen
Sevilla 0 - 2 Real Betis
Tottenham Hotspur 1 - 3 Benfica



Hokej

NHL
Los Angeles Kings - Toronto Maple Leafs 2 : 3
Minnesota Wild - New York Rangers 2 : 1
St.Louis Blues - Edmonton Oilers 6 : 2
Tampa Bay Lightning - Florida Panthers 5 : 4
Boston Bruins - Phoenix Coyotes 2 : 1
Carolina Hurricanes - Buffalo Sabres 4 : 2
Columbus Blue Jackets - San Jose Sharks 3 : 4

Oznake: nogomet, fifa, nate silver, World, ranking, svjetsko, prventsvo

14.03.2014. u 08:17 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2014  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2014 (20)
Lipanj 2014 (18)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (21)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (20)
Siječanj 2014 (12)
Listopad 2013 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vijesti iz NFLa, NHLa i svijeta nogometa

TABLICE

UTAKMICE DANAS:

Nema utakmica


TRENUTNO STANJE:

Nogomet:

.....

Hokej

......

Američki Nogomet

......


KONAČNO STANJE:

Nogomet:

Svjetsko Prvenstvo Brazil 2014.

Finale
Njemačka* - Argentina 1 - 0

3. mjesto
Nizozemska - Brazil 3 - 0

1. Njemačka - 4. naslov Svjetskih Prvaka
2. Argentina - 2. izgubljeno finale, oba od Njemačke
3. Nizozemska - 2. polufinale Svjetskog Prvenstva za redom
4. Brazil - 2. puta kao domaćin i prvi favorit, Brazil nije postao Svjetski Prvak


Engleska Premier League - konačno stanje

P PTS
1 Manchester City 38 86
2 Liverpool 38 84
3 Chelsea 38 82
4 Arsenal 38 79
----------------------------------------------
5 Everton 38 72
6 Tottenham Hotspur 38 69
----------------------------------------------
7 Manchester United 38 64
8 Southampton 38 56
9 Stoke City 38 50
10 Newcastle United 38 49
11 Crystal Palace 38 45
12 Swansea City 38 42
13 West Ham United 38 40
14 Sunderland 38 38
15 Aston Villa 38 38
16 Hull City 38 37
17 West Bromwich Albion 38 36
----------------------------------------------
18 Norwich City 38 33
19 Fulham 38 32
20 Cardiff City 38 30


Italija Serie A

P PTS
1 Juventus 38 102
2 Roma 38 85
3 SSC Napoli 38 78
----------------------------------------------
4 Fiorentina 38 65
5 Inter 38 60
6 Parma 38 58
----------------------------------------------
7 Torino 38 57
8 AC Milan 38 57
9 Lazio 38 56
10 Hellas Verona 38 54
11 Atalanta 38 50
12 Sampdoria 38 45
13 Udinese 38 44
14 Genoa 38 44
15 Cagliari 38 39
16 Chievo Verona 38 36
17 Sassuolo 38 34
----------------------------------------------
18 Catania 38 32
19 Bologna 38 29
20 Livorno 38 25


Španjolska Liga BBVA

P PTS
1 Atletico Madrid 38 90
2 Barcelona 38 87
3 Real Madrid 38 87
4 Athletic Bilbao 38 70
----------------------------------------------
5 Sevilla 38 63
6 Villarreal 38 59
7 Real Sociedad 38 59
----------------------------------------------
8 Valencia 38 49
9 Celta Vigo 38 49
10 Levante 38 48
11 Malaga 38 45
12 Rayo Vallecano 38 43
13 Getafe 38 42
14 Espanyol 38 42
15 Granada 38 41
16 Elche 38 40
17 Almeria 38 40
----------------------------------------------
18 Osasuna 38 39
19 Valladolid 38 36
20 Real Betis 38 25


Njemačka Bundesliga - konačno stanje

P PTS
1 Bayern München 34 90
2 Borussia Dortmund 34 71
3 Schalke 04 34 64
4 Bayer Leverkusen 34 61
----------------------------------------------
5 Wolfsburg 34 60
6 Borussia Monchengladbach 34 55
7 Mainz 05 34 53
----------------------------------------------
8 Augsburg 34 52
9 Hoffenheim 34 44
10 Hannover 96 34 42
11 Hertha Berlin 34 41
12 Werder Bremen 34 39
13 Eintracht Frankfurt 34 36
14 Freiburg 34 36
15 VfB Stuttgart 34 32
----------------------------------------------
16 Hamburger SV 34 27
----------------------------------------------
17 Nurnberg 34 26
18 Braunschweig 34 25



Francuska Ligue 1

P PTS
1 Paris Saint Germain 38 89
2 Monaco 38 80
3 Lille 38 71
----------------------------------------------
4 Saint Etienne 38 69
5 Lyon 38 61
----------------------------------------------
6 Marseille 38 60
7 Bordeaux 38 53
8 Bastia 38 49
9 Toulouse 38 49
10 Lorient 38 49
11 Reims 38 48
12 Rennes 38 46
13 Nantes 38 46
14 Evian Thonon Gaillard 38 44
15 Montpellier 38 42
16 Guingamp 38 42
17 Nice 38 42
----------------------------------------------
18 Sochaux 38 40
19 Valenciennes 38 29
20 Ajaccio 38 23


Hokej

NHL


Montreal Canadiens - New York Rangers* 2-4
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings* 3-4

Prvaci Istočne Konferencije
New York Rangers

Prvi puta nakon 1994.


Prvaci Zapadne Konferencije
Los Angeles Kings

Drugi puta u 3 sezone.


Stanley Cup Finale
Los Angeles Kings* - New York Rangers 4 - 1
Los Angeles Kingsi postali su drugi puta u svojoj povijesti osvajači Stanley Cupa.
Uz to, to je 2 naslov u 3 sezone za Kingse

Američki nogomet

NFL

Super Bowl XLVIII
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8 : 43
Seattle Seahawksi osvojili su Super Bowl prvi puta u svojoj povijesti