22

subota

veljača

2014

dan u par slika

vrijeme je taman takvo da se motam po kuhinji cijeli dan i to u pidžami, još samo moram odlučiti koji kolač ispeći










20

četvrtak

veljača

2014

punjena pileća prsa

zadnjih par mjeseci mi je tako lijepo na poslu da nakon posla nemam volje za bilo što

rijetki su dani da mi se da kuhati, pogotovo ako dan unaprijed nisam smislila što će biti za ručak...to onda izgleda nekako ovako, dođem doma i negdje mi iscuri dva sata vremena dok pokušavam smisliti što bih skuhala, a ponekad i odustanem...

jučer je bio taj dan kad sam unaprijed znala što kuham, dogodi se tu i tamo...pa je bilo i konkretnog ručka

inspirirano jamiem, oliverom naravno...taj tip mi uvijek popravi raspoloženje kad gledam neku njegovu emisiju


sastojci za punjenje



svežanj bosiljka i peršina, dva do tri češnja češnjaka ovisno o veličini, sušena rajčica u ulju par komada i oko 100 g fete

sve vidljivo na fotki osim nevidljive fete koja čeka u prikrajku da se nasjecka što je na dasci

sastojak koji se puni

4 komada pilećih prsa, bez kosti, bez kože, ili sa svime time, kako vam paše


par grančica ružmarina za pečenje



priprema

nasjeckati sve sastojke za punjenje, dodati izmrvljenu/narezanu fetu i sve nožem na dasci zajedno pomiješati

pileća prsa postrance duboko zarezati, rastvoriti ih i napuniti nadjevom

natrag ih preklopiti i lagano pritisnuti dlanovima da se nadjev ravnomjerno rasporedi, posoliti i popapriti s gornje strane

zagrijati tavu u kojoj ćete ih peći, uliti dva mlaza maslinovog ulja, složiti pileća prsa na posoljenu stranu pa onda možete posoliti i popapriti i drugu stranu prsa, namočiti komad papira za pečenje i zgužvati ga i time pokriti meso, kad donja strana dobije lijepu boju, preokrenuti prsa, ubaciti grančice ružmarina u tavu, poklopiti opet papirom i peći dok i druga strana ne dobije lijepu boju



poslužiti sa čime god hoćete, dobar tek

fotke su naravno opet s mobitela, prebezvoljna sam i za korištenje foto aparata

09

nedjelja

veljača

2014

Semla

Kako sam obasula instagram i facebook fotkama, red bi bio da napišem i recept

Semla, u množini semlor, su švedska peciva koja se jedu u ovo vrijeme kad se kod nas jedu krafne, fritule i slično, a kako moj želudac baš i ne podnosi prženo tijesto, radije sam isprobala ovo



Semla recept
Za 15 velikih ili 25 malih peciva

tijesto
100 g maslaca
300 ml mlijeka , 3 %
10 g suhog kvasca
1 žličica mljevenog kardamoma
1/2 žličice soli
85 g šećera
500 g glatkog brašna
1 izlupano jaje za premazivanje

fil
200 g marcipana
unutrašnjost peciva
100 ml mlijeka
500 ml slatkog vrhnja

za ukras
šećer u prahu za posipanje



priprema
1 . Rastopite maslac u mlijeku na vatri, ohladite na tjelesnu temperaturu prije stavljanja u brašno

2 . U zdjelu za miksanje stavite sve nabrojane sastojke osim jajeta

3 . Ulijte mlijeko s maslacem

4 . Miksajte nastavcima za tijesto oko 15 minuta

5 . Ostavite tijesto u pokrivenoj posudi na toplom da udvostruči obujam, oko 40 minuta .

6 . Podijelite tijesto na 15 komada i oblikujte kuglice, ostavite ih da se dižu oko sat vremena

7 . Premažite ih umućenim jajetom. Peći u donjem dijelu pećnice , na 225 ° C oko 8 minuta

8 . Kad se ohlade odrežite vrhove peciva . Izdubite unutrašnjost peciva (oko 2 žličice ) i izmrvite u zdjelu

9 . Izdrobite marcipan i pomiješajte ga s mrvicama i mlijekom u kremastu masu, mikserom

10 . Ispunite šupljinu peciva ovom smjesom

11. Istucite slatko vrhnje, dodajte šećera u prahu 1-2 žlice po želji, ukrasite peciva tučenim vrhnjem

12. Poklopite ih odrezanim vrhom i posipajte šećerom u prahu

13. Skuhajte si kavu i navalite ;)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>